Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
24.05.2023

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την ΠτΔ - Το χρονοδιάγραμμα μέχρι τις κάλπες

Λιγότερο από μισή ώρα διήρκησε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το πρωί της Τετάρτης στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την κατάθεση των τριών διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης, κάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδάφιο γ΄ του Συντάγματος σε σύσκεψη, τους οποίους και υποδέχτηκε λίγο μετά τις 11 π. μ.

Πρώτος το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ακολούθησε ο Κυριάκος Βελόπουλος και στη συνέχεια ο Νίκος Ανδρουλάκης. Με τη σειρά τους κατέφτασαν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν μία τυπική χειραψία πριν καταφτάσει και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αφίξεις των πολιτικών αρχηγών για το συμβούλιο με την ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έπειτα από την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, στο Προεδρικό Μέγαρο, Αθήνα, 24 Μαΐου 2023.

Αξίζει να σημειωθεί πως η σύσκεψη διήρκησε λιγότερο από 30 λεπτά, ενώ κατά την αποχώρηση των πολιτικών αρχηγών δεν έγιναν δηλώσεις.

Χθες, Τρίτη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, επέστρεψε αμέσως τη διερευνητική εντολή στην Πρόεδρο της Δγμοκρατίας, ενώ τόνισε ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων».

Νωρίτερα, στο Προεδρικό Μέγαρο είχε μεταβεί και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν παρέλαβε την εντολή από την Πρόεδρο και χαρακτήρισε σε δηλώσεις του απρόσμενα οδυνηρό σοκ το εκλογικό αποτέλεσμα.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέλαβε τη διερευνητική εντολή από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προαναγγέλοντας ωστόσο ότι θα την επιστρέψει, με στόχο να διεξαχθούν δεύτερες εκλογές, ει δυνατόν και στις 25 Ιουνίου.

Τα επόμενα βήματα


Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα συνομιλήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, θα επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών.

Αφίξεις των πολιτικών αρχηγών για το συμβούλιο με την ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έπειτα από την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, στο Προεδρικό Μέγαρο, Αθήνα, 24 Μαΐου 2023.

Σε περίπτωση αποτυχίας, θα αναθέσει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές.

Η Βουλή που προέκυψε από τις πρώτες κάλπες, θα συνεδριάσει για μία ημέρα (πιθανότατα την Κυριακή, 28 Μαΐου), κατά την οποία θα ορκιστούν οι νέοι βουλευτές.

Το πρωί της Δευτέρας θα γίνει η εκλογή του προεδρείου ενώ έως το βράδυ της ίδιας ημέρας θα δημοσιευθεί το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και της νέας προσφυγής στις κάλπες για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ένας από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων, θα οριστεί ως πρωθυπουργός προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, πιθανότατα ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς.

Αυτό, θα προβλέπει και την ημέρα σύγκλησης του νέου κοινοβουλίου μετά τις εκλογές. Είναι ένα διάταγμα το οποίο φυσικά προσυπογράφεται και από το μεταβατικό υπουργικό συμβούλιο.

Η έναρξη λοιπόν της προεκλογικής περιόδου, συμπίπτει με τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος, οπότε και τίθενται σε ισχύ νόμοι και κανόνες και μια σειρά από διαδικασίες και προθεσμίες στον δρόμο προς τις κάλπες.

Ως πιθανότερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών θεωρείται η 25η Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι το επόμενο εκλογικό σύστημα θα είναι με την ενισχυμένη αναλογική και οι βουλευτές θα προκύψουν, όχι πλέον με επιλογή από τους ψηφοφόρους αλλά με λίστα που έχουν καταρτίσει τα ίδια τα κόμματα.

Save