Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
23.09.2022

Κίνα: Yψηλόβαθμος αξιωματούχος της αστυνομίας καταδικάστηκε σε ισόβια για διαφθορά

Καθώς πλησιάζει το συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της διαφθοράς, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν αυτή τη εβδομάδα σειρά από καταδίκες υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Ένας πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κινεζικής αστυνομίας καταδικάστηκε σήμερα σε θάνατο με αναστολή για διαφθορά, ανακοίνωσε κινεζικό δικαστήριο, μια ποινή η οποία έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά σειρά παρόμοιων καταδικών που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα.

Ο Σουν Λιτζούν, 53 ετών, είναι ένας πρώην υφυπουργός Δημόσιας Ασφάλειας. Είχε δηλώσει ένοχος στη διάρκεια της δίκης του που διεξήχθη τον Ιούλιο και το όνομά του αναφέρεται σε πολυάριθμες υποθέσεις.

Η θανατική ποινή του θα μετατραπεί σε ισόβια έπειτα από φυλάκιση δύο ετών, αναφέρεται σε ανακοίνωση του δικαστηρίου της Σανγκσούν, πρωτεύουσας της βορειοανατολικής επαρχίας Τζιλίν.

Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν αυτή τη εβδομάδα καταδίκες υψηλόβαθμων αξιωματούχων, καθώς πλησιάζει το συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ένα πολύ ευαίσθητο πολιτικό γεγονός που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Οκτωβρίου.

Το συνέδριο, το πιο σημαντικό πολιτικό ραντεβού των πέντε τελευταίων ετών, θα δώσει την ευκαιρία στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, αν δεν υπάρξει κάποια τεράστια έκπληξη, για μια τρίτη θητεία επικεφαλής του Κινεζικού ΚΚ.

Ο Σουν Λιτζούν «χρησιμοποίησε» τις πολυάριθμες θέσεις που κατείχε από το 2001 ως το 2020 για να «βοηθήσει», έναντι αμοιβής, άτομα και επιχειρήσεις να παρακάμψουν το νόμο, ανέφερε σήμερα το δικαστήριο.

Άμεσα ή μέσω συγγενών του, δέχθηκε δωροδοκίες που ανήλθαν συνολικά σε 646 εκατ. γιουάν, δηλαδή περίπου 93 εκατ. ευρώ.

Τα εγκλήματά του είναι «ιδιαιτέρως σοβαρά» και «προκάλεσαν ιδιαιτέρως βαριές απώλειες στα συμφέροντα της χώρας και του λαού», υπογράμμισε το δικαστήριο, το οποίο διέταξε την κατάσχεση όλων των προσωπικών αγαθών του.

Ο Σουν Λιτζούν κατηγορούνταν επίσης για χειραγώγηση αγορών και παράνομη κατοχή πυροβόλου όπλου.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της διαφθοράς, που άρχισε ο Σι Τζινπίνγκ μετά την άνοδό του στην κορυφή του κράτους το 2013, έχουν επιβληθεί ποινές σε τουλάχιστον ενάμισι εκατομμύριο ανθρώπους.

Χθες, Πέμπτη, ένας πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Κίνας, ο 67χρονος Φου Τζενγκχουά, καταδικάστηκε σε θάνατο με αναστολή επειδή δέχθηκε δωροδοκίες ύψους 17 εκατ. ευρώ.

Τρεις πρώην αρχηγοί της αστυνομίας της Σανγκάης (ανατολική Κίνα), της Τσονγκτσίνγκ (νοτιοανατολική Κίνα) και της επαρχίας Σανσί (βόρεια Κίνα) καταδικάστηκαν προχθές, Τετάρτη, σε βαριές ποινές για διαφθορά.

(AΠΕ-ΜΠΕ)

Νίκος Παπανδρέου: «Αλλάξαν το όνομα του ΠΑΣΟΚ. Δεν τους βγήκε. Και γυρίσαμε πίσω»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Γεια the Musical: Τι είδαν τα ματάκια μου;
ΘΕΑΤΡΟ
Με το Κάποια Μίλησε, το Χόλιγουντ προσπαθεί να συγχωρήσει τον εαυτό του για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν
ΣΙΝΕΜΑ
To νέο concept store της Κυψέλης λέγεται Santo Belto και είναι θεϊκό
ΠΟΛΗ
Ο Γουόργουικ Ντέιβις για την επιστροφή του στον κόσμο του Γουίλοου: Η Οργή των Θρύλων μετά από 35 χρόνια
TV SHOWS
Welcome to Whatsupia, τη χώρα που τα data είναι δωρεάν όσο είσαι στο πανεπιστήμιο
LIFE
Save