Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
25.11.2021

Στις 25 Νοεμβρίου τιμάμε την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Διαβάστε τα στατιστικά στοιχεία αλλά και πως θα εορταστεί φέτος η Παγκόσμια Ημέρα στην Ελλάδα! Η Βία κατά των Γυναικών είναι η πιο διαδεδομένη και συστηματική παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.

Η Βία κατά των Γυναικών περιλαμβάνει: κάθε πράξη που έχει ως αποτέλεσμα τη ψυχολογική βλάβη, τη σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση, τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, ανεξάρτητα από την κοινωνική τάξη, τη μόρφωση κλπ. Η έμφυλη βία πλήττει κυρίως τις γυναίκες και ιδιαίτερα τις γυναίκες οι οποίες ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως οι μετανάστριες, οι μονογονείς, οι γυναίκες σε οικονομική εξαθλίωση κλπ. Τα παιδιά μας πρέπει να εκπαιδεύονται από τη νηπιακή τους ηλικία στην έμφυλη ισότητα. 

Όσο ανεχόμαστε και δεν απομονώνονται, δεν καταδικάζονται απόψεις που στηρίζουν και προωθούν το κυρίαρχο δικαίωμα του ενός φύλου, θα διαιωνίζεται αυτό το βάρβαρο έγκλημα εναντίον των γυναικών. Αυτή η βιαιότητα ενάντια στις γυναίκες είναι παγκόσμιο φαινόμενο, ιδιαίτερα στις πολιτισμένες χώρες δεν θα πρέπει να υπάρχει αυτή η έξαρση ανταγωνισμού και φανατισμού έχοντας ως αποτέλεσμα την έξαρση της βίας. Η Βία κατά των Γυναικών είναι η πιο διαδεδομένη και συστηματική παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, ως κατεξοχήν αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών, δημιούργησε και λειτουργεί σε όλη τη χώρα ένα ολοκληρωμένο δίκτυο δομών το οποίο προσφέρει βοήθεια και υποστήριξη στις γυναίκες θύματα βίας. Το δίκτυο αποτελείται από την 24ωρη τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, 40 Συμβουλευτικά Κέντρα και 21 Ξενώνες που παρέχουν ψυχολογική και νομική συμβουλευτική αλλά και φιλοξενία.

Με το μήνυμα «δεν είσαι η μόνη-δεν είσαι μόνη», καλεί ΟΛΕΣ τις γυναίκες που υφίστανται οποιαδήποτε μορφή βίας να υπερβούν τον φόβο τους, να σπάσουν την σιωπή τους και να απευθυνθούν στις δομές της Γραμματείας. Διαβάστε εδώ ολόκληρο το μήνυμα της ΓΓΙΦ.

Στατιστικά Στοιχεία για την Ελλάδα:

  • Η βία κατά των γυναικών είναι κυρίως υπόθεση ενδοοικογενειακή, καθώς το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες.
  • Το 16% των γυναικών που απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι αλλοδαπές.
  • Από το σύνολο των αλλοδαπών γυναικών - θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, περίπου τέσσερις στις δέκα προέρχονται από τα Βαλκάνια.
  • Η αντίληψη ότι η κακοποιημένη γυναίκα είναι συνήθως χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος, δεν επιβεβαιώνεται. 7 στις 10 γυναίκες - θύματα είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομική κατάσταση, καθώς 6 στις 10 γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση βρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση.
  • Περισσότεροι από τους μισούς δράστες είναι δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ ένας στους δέκα εκ των δραστών είναι άνεργος.

Πώς θα εορταστεί η Ημέρα;

[Εδώ μπορείτε να δείτε κι άλλες ακτιβιστικές δράσεις με αφορμή την Ημέρα]

  • Στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42):

Οι 14 ταινίες του Διεθνούς Φεστιβάλ (Βέλγιο, Γαλλία, Ινδία, ΗΠΑ, Πακιστάν, Λίβανο, Αγγλία, Περού, Ελλάδα), παρουσιάζουν τους χαρακτήρες των γυναικών να αντιδρούν στην εναντίον τους βία όχι μόνο καταγγελτικά ή ως θύματα. Με ισχυρή θέληση και με ευφάνταστους τρόπους, oι γυναίκες αναπτύσσουν δυναμικές και γίνονται φορείς αλλαγής.

  • Στο Αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου «Ασκληπιείο Βούλας»:

  • Στο κινηματοθέατρον «Ολύμπιον» στην Θεσσαλονίκη:

  • Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών:

Με ένα ξεχωριστό γκαλά όπερας και παράλληλη έκθεση αρχειακού φωτογραφικού υλικού, η ΕΡΤ, το ΚΕΘΙ (Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας) και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016, στις 20:30, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης) έργα των Bizet, Giordano, Puccini, Bellini, Offenbach, Catalani και Rossini. Σολίστ, η σοπράνο Τσέλια Κoστέα και η μέτζο σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη. Η μουσική διεύθυνση είναι του Λουκά Καρυτινού.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην ανάδειξη του φαινόμενου της έμφυλης βίας κατά των γυναικών προσφύγων.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τους τρόπους κράτησης θέσεων στο τηλέφωνο 210.7282000.

Παράλληλα με τη συναυλία, στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών φιλοξενείται έκθεση φωτογραφίας με στιγμιότυπα από τις πρόσφατες προσφυγικές ροές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Ειδομένη, καθώς και με υλικό από το Αρχείο της ΕΡΤ και πιο συγκεκριμένα 40 φωτογραφικά τεκμήρια του Αρχείου Π. Πουλίδη, στα οποία καταγράφεται η καθημερινή ζωή των γυναικών προσφύγων στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’20.

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος και δείτε το σποτάκι της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων:

Πηγή: ΕΡΤ, ΓΓΙΦ, Σαν σήμερα

 
ΘΕΑΤΡΟ
TV SHOWS
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η Βίβλος του άθεου»: 45 κείμενα κορυφαίων διανοητών που συνιστούν τον κανόνα του αθεϊσμού

ΣΙΝΕΜΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΤΕΧΝΕΣ
SPONSORED
01.12.2021
SPONSORED
03.12.2021
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΑ