Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
15.02.2021

Στις 15 Φεβρουαρίου του 2005 εγκαινιάζεται η λειτουργία του Youtube

Της πιο δημοφιλούς πλατφόρμας μετάδοσης video του παγκόσμιου ιστού.

Το γνωστό σε όλους μας Youtube ιδρύθηκε από τους Τσαντ Χάρλεϊ, Στηβ Τσεν και τον Τζουντ Καρίμ το Φεβρουάριο του 2005, οι οποίοι ήταν όλοι πρώην υπάλληλοι της PayPal, με τον πρώτο να είχε σπουδάσει design και τους άλλους δύο πληροφορική στο Πανεπιστήμιο του Illinois. Έκτοτε το Youtube μετρά 12 χρόνια ζωής, όντας η πιο επιτυχημένη πλατφόρμα για διαμοιρασμό video.

Σύμφωνα με την ιστορία, η ιδέα ξεκίνησε στις αρχές του 2005 από τον Χάρλει και τον Τσεν, όταν είχαν αντιμετωπίσει δυσκολίες στην κοινή χρήση ενός βίντεο για έναν πυροβολισμό σε πάρτυ στο διαμέρισμα του Τσεν και κάπως έτσι, ιδρύθηκε το Youtube. Ο Καρίμ, ωστόσο, ότι η έμπνευση προήλθε μετά το γνωστό περιστατικό με την Janet Jackson και το...ατίθασο στήθος της κατά τη διάρκεια live εμφάνισής της και μετά το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό το 2004. Oι Χάρλευ και Τσεν, ωστόσο, έχουν δηλώσει ότι επηρεάστηκαν από την ιστοσελίδα Hot Or Not, μίας online dating υπηρεσίας.

Το Youtube ξεκίνησε με επένδυση 11,5 εκατομμυρίων δολαρίων από την Sequoia Capital και τον Οκτώβριο του 2006, η εταιρεία αγοράστηκε από την Google με ανταλλαγή μετοχών αξίας 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και σήμερα λειτουργεί ως θυγατρική της Google. Αρχικά, η έδρα των γραφείων της εταιρίας βρισκόταν στο Σαν Μάτε της Καλιφόρνια, ενώ πλέον, εδρεύει στο Σαν Μπρούνο. 

Το πρώτο βίντεο από το YouTube, με τίτλο "Me at the zoo", δείχνουν τον συνιδρυτή Τζουντ Καρίμ στο Diego Zoo San. Το βίντεο αναρτήθηκε στις 23 Απριλίου του 2005, και ακόμα προβάλλεται στην ιστοσελίδα με πάνω από 25 εκατομμύρια προβολές. Η ιστοσελίδα, πλέον, έχει 800 εκατομμύρια μοναδικούς χρήστες το μήνα και ήταν η τρίτη σε επισκεψιμότητα σελίδα στον κόσμο το 2015, με 15 δισεκατομμύρια μοναδικές επισκέψεις το μήνα.