Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
28.01.2021

Στις 28 Ιανουαρίου 1813 εκδίδεται το «Λογική και Ευαισθησία» της Τζέιν Όστιν

Το αριστούργημα της σπουδαίας Αγγλίδας συγγραφέα.

Το πρώτο σημαντικό μυθιστόρημα της αγγλικής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα είναι πέρα από μια ιστορία ενηλικίωσης και μια απολαυστική «κωμωδία παρεξηγήσεων». Η υπόθεση του «Λογική και Ευαισθησία»;  Δυναμική και παρορμητική, η Μαριάν Ντάσγουντ είναι το ακριβώς αντίθετο από τη συγκρατημένη και συνετή αδελφή της, Έλινορ. Έτσι, όταν η Μαριάν ερωτεύεται τον εντυπωσιακό αλλά επιπόλαιο Τζον Γουίλομπι, αγνοεί την προειδοποίηση της αδελφής της για αυτοσυγκράτηση και υπομονή. Η Έλινορ, αντίθετα, αντιμετωπίζει στωικά την απόφαση του αγαπημένου της να την εγκαταλείψει και παλεύει να κρύψει τη δική της ερωτική απογοήτευση, ακόμα και από τους οικείους της.

Μέσα από την εμπειρία του έρωτα και την απειλή της απώλειάς του, οι δυο αδελφές μαθαίνουν πως η λογική πρέπει να συνδυαστεί με την ευαισθησία και το συναίσθημα, προκειμένου να επιτευχθεί η προσωπική ευτυχία σε μια κοινωνία όπου το χρήμα και η κοινωνική θέση κυβερνούν και ορίζουν ακόμα και τη μοίρα της αγάπης.

Με υπόγεια ειρωνεία και ανεπαίσθητο σαρκασμό, η συγγραφέας Τζέιν Όστιν στο «Λογική και Ευαισθησία» αποκαλύπτει την υποκρισία που διέπει την αριστοκρατία και τα ήθη της Αγγλίας εκείνης της εποχής, περιγράφοντας τον αγώνα των δύο τόσο διαφορετικών αδελφών να ζήσουν με αξιοπρέπεια χωρίς να απαρνηθούν την ανθρωπιά και τα αισθήματά τους.

Η Όστιν υπήρξε αντι-ρομαντική, αν και ασχολήθηκε εξαντλητικά με το θέμα του έρωτα και του γάμου, αδιάλλακτη ηθικολόγος και σταθερά προσκολλημένη σε ένα σύστημα βικτοριανών αξιών. Αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του λογοτεχνικού της ύφους. Ο κόσμος των μυθιστορημάτων της είναι ο δικός της επαρχιακός κόσμος, σε μια εποχή ανόδου της αγγλικής αστικής τάξης, την οποία η Όστιν περιγράφει με διαυγή νηφαλιότητα, όχι χωρίς κάποια κακεντρέχεια και με μια κλασική αίσθηση της μορφής, στοιχεία που την αναδεικνύουν σε υπόδειγμα ενός κόσμου στοχαστών ο οποίος πάντα έχει την τάση να δίνει κυρίαρχη θέση στον ορθολογισμό και να ρίχνει φως στις συγκεχυμένες τάσεις της ψυχής. Τα έργα της συνεισέφεραν πολύ στην ανάπτυξη του σύγχρονου μυθιστορήματος.