Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
14.03.2023

Η Κνεσέτ ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση νομοσχέδιο που θα επιτρέψει την επιστροφή Εβραίων εποίκων

Σε τέσσερις οικισμούς στη Δυτική Όχθη.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ θέλει να επιτρέψει σε Εβραίους εποίκους να επιστρέψουν σε τέσσερις οικισμούς στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, οι οποίοι είχαν εκκενωθεί πριν σχεδόν δύο δεκαετίες.

Αργά χθες Δευτέρα η Κνεσέτ ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει την επιστροφή των εποίκων στα χωριά Χομές, Γκανίμ, Καντίμ και Σα- Νουρ, τα οποία εκκενώθηκαν το 2005 βάσει του νόμου Αποδέσμευσης.

Βάσει του νόμου αυτού οι Ισραηλινοί έποικοι απομακρύνθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας και κάποιες περιοχές στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης και δεν μπορούσαν να επιστρέψουν χωρίς την άδεια του ισραηλινού στρατού.

Έκτοτε έποικοι έχουν επιστρέψει στα χωριά, όμως απομακρύνονται και πάλι.

Χθες το νομοσχέδιο που προβλέπει την ακύρωση των άρθρων του νόμου Αποδέσμευσης που αφορούν τα τέσσερα χωριά εγκρίθηκε με 40 ψήφους υπέρ, έναντι 17 κατά, με τους υπόλοιπους βουλευτές να απέχουν ή να είναι απόντες.

Το νομοσχέδιο, το οποίο πρέπει να εγκριθεί σε δεύτερη και τρίτη ανάγνωση προτού γίνει νόμος, αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να πετύχει τον στόχο της, να νομιμοποιηθεί ο οικισμός Χομές που ανεγέρθηκε χωρίς άδεια.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντίπαλοι του νομοσχεδίου προειδοποιούν ότι θα χρησιμοποιηθεί για να επεκταθεί περαιτέρω η εποικιστική δραστηριότητα στη Δυτική Όχθη, οδηγώντας στη ντε φάκτο προσάρτηση περιοχών της από το Ισραήλ.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προειδοποιήσει ότι το νομοσχέδιο θα κλιμακώσει την ένταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

«Η εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας αποτελεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης», τόνισε, ενώ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει.

Η Μεράβ Μιχαέλι, μέλος του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού ότι το νομοσχέδιο θα επιτρέψει «σε παράφρονες εποίκους να κάνουν ό,τι θέλουν».

Τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση Νετανιάχου νομιμοποίησε εννέα εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απόφαση αυτή.

Το Ισραήλ έθεσε υπό την κατοχή του τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, μεταξύ άλλων, μετά τον πόλεμο του 1967. Σχεδόν 600.000 Ισραηλινοί ζουν εκεί πλέον σε περισσότερους από 200 οικισμούς.

Το 2016 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκτίμησε ότι οι οικισμοί αυτοί παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και ζήτησε να σταματήσουν οι εποικιστικές δραστηριότητες του Ισραήλ. (ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Save