Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
25.05.2023

Σουδάν: Οι αντίπαλες παρατάξεις αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της εκεχειρίας

Μάχες, πυρά πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές μαίνονται στο Χαρτούμ από το βράδυ της Δευτέρας.

Οι ένοπλες δυνάμεις και οι παραστρατιωτικοί, που διεκδικούν την εξουσία στο Σουδάν, αλληλοκατηγορήθηκαν σήμερα για παραβιάσεις της εκεχειρίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση Αμερικανών και Σαουδαράβων.

Την ίδια στιγμή που άρχιζε, το βράδυ της Δευτέρας, να τίθεται σε εφαρμογή για επτά ημέρες αυτή η νέα κατάπαυση του πυρός, κάτοικοι ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο μάχες, πυρά πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές στο Χαρτούμ.

Οι παραβιάσεις αυτές δεν έχουν έκτοτε σταματήσει, αν και κάτοικοι είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως μπόρεσαν να βγουν από τα σπίτια τους, κυρίως για να προμηθευθούν τρόφιμα και νερό και για να επισκεφθούν γιατρούς.

Στην πρωτεύουσα των περισσότερων από πέντε εκατομμύρια κατοίκων, οι περισσότερες οικογένειες ζουν κλεισμένες στα σπίτια τους από το φόβο των μαχών, συχνά χωρίς τρεχούμενο νερό ούτε ηλεκτρικό και με τα τρόφιμα και τα χρήματα να εξαντλούνται.

Την περασμένη νύχτα, οι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό κατηγόρησαν τον εχθρό τους, το στρατό του στρατηγού Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν.

«Εξαπέλυσαν σειρά επιθέσεων» και «οι δυνάμεις μας τις απέκρουσαν», καταρρίπτοντας μάλιστα «ένα μαχητικό αεροπλάνο MiG», σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα τους. Σήμερα το πρωί, ο στρατός απάντησε πως «απέκρουσε επιθέσεις τεθωρακισμένων των πολιτοφυλάκων της Ταχείας Υποστήριξης που παραβίασαν την εκεχειρία».

Οι Σαουδάραβες και Αμερικανοί μεσολαβητές αρκούνται από την πλευρά τους να επαναλαμβάνουν από χθες, Τετάρτη, πως διαβίβασαν στους αντιπροσώπους των δύο εμπολέμων «πληροφορίες που δείχνουν πως είχαν παραβιάσει» την εκεχειρία. Οι απεσταλμένοι αυτοί συνεχίζουν τις συνομιλίες τους στη Σαουδική Αραβία.

Κατά την τρίτη ημέρα αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός, κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος δεν κατέστη δυνατό να είναι ασφαλής για να φύγουν οι άμαχοι και να διοχετευθεί η ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με αξιωματούχους ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Ο πόλεμος, που ξέσπασε στις 15 Απριλίου, έχει στοιχίσει τη ζώη σε περισσότερους από 1.800 ανθρώπους, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση ACLED, ενώ έχει προκαλέσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους και από 300.000 πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Κατά συνέπεια, περισσότεροι από 25 εκατομμύρια Σουδανοί, από τα 45 εκατομμύρια που είναι ο πληθυσμός της χώρας, έχουν πλέον ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Tina Turner: Δέκα iconic στιγμές της που άλλαξαν την pop κουλτούρα
ΠΡΟΣΩΠΑ
Οι My Wet Calvin γράφουν πλέον τραγούδια μόνο στα ελληνικά
ΜΟΥΣΙΚΗ : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Μαρίνα Σάττι: Συνδέομαι προσωπικά με τη Μικρή Γοργόνα λόγω της οικογενειακής μου ιστορίας
ΣΙΝΕΜΑ : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Tinashe, IAMDDB, Ayra Starr: Τα κορίτσια που δίνουν τον παλμό στη σύγχρονη urban μουσική
ΜΟΥΣΙΚΗ
O Γουές Άντερσον έχει υπαρξιακές ανησυχίες στο παστέλ sci-fi του, Asteroid City 
ΚΑΝΝΕΣ 2023
Pauli Pocket: Η θρυλική DJ του Βερολίνου νιώθει ότι το gentrification είναι πρόβλημα για τα clubs
ΜΟΥΣΙΚΗ
Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ μας ξεναγεί με τα δικά του λόγια στο σύμπαν του γκέι γουέστερν Strange Way Of Life
ΚΑΝΝΕΣ 2023
Στο Μιλάνο συχνά ξαναθυμούνται τον φασισμό: «Στην Ιταλία οι φασίστες δεν εξαφανίστηκαν ποτέ»
SPHERA NETWORK
23.05.2023
How To Have Sex: Για την Μία Μακένα-Μπρους, ήρθε η στιγμή να αρχίσουν σοβαρές συζητήσεις για τη συναίνεση
ΚΑΝΝΕΣ 2023
Save