Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο

Στέλιος Κούλογλου για Εύα Καϊλή: «Δεν πέφτω από τα σύννεφα. Παραγνώρισαν ότι υποστήριζε θέσεις της Δεξιάς. Την κάνανε αντιπρόεδρο και τώρα πληρώνουνε το τίμημα»

Στην Ελλάδα δεν θα βρισκόταν στη φυλακή, αλλά στο σπίτι της, εκτιμά ο Ευρωβουλευτής και δημοσιογράφος. Προσθέτοντας ότι δεν έχει κάνει κακό με την εμπλοκή της στο Qatargate στην Ευρωβουλή και στο ΠΑΣΟΚ, αλλά κυρίως στην Ελλάδα.

14.12.2022
Φωτογραφία Αρχείου: Παναγιώτης Τζάμαρος/ FOSPHOTOS

«Αν κάποιος άνοιξε τις πόρτες ή άνοιξε μια κερκόπορτα για να μπει μέσα στην Ευρωβουλή η διαφθορά και να έχουμε το σημερινό Qatargate είναι η αδράνεια της Ευρωπαϊκής Ηγεσίας και των κομμάτων της Κεντροδεξιάς βασικά, με ολίγους Σοσιαλιστές, που κυριαρχούν στην Ε.Ε., να θεσμοθετήσουν τον έλεγχο των lobby» επισημαίνει, χωρίς να μασάει τα λόγια του στην Popaganda, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του προεδρείου της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Στέλιος Κούλογλου, σχολιάζοντας την αποκάλυψη-βόμβα του σκανδάλου διαφθοράς και χρηματισμού από το Κατάρ, με πρωταγωνίστρια την Ελληνίδα ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, που ήδη κρατείται.

Ο Ευρωβουλευτής μπορεί και γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι όποτε προτείνονταν μέτρα διαφάνειας, ώστε οι Ευρωβουλευτές να δημοσιοποιούν όλες τις επαφές που έχουν με λομπίστες και οικονομικούς παράγοντες, αντιδρούσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η ΝΔ, ενώ η Εύα Καϊλή «ψήφιζε συχνά εναντίον των συγκεκριμένων προτάσεων».

«Πολιτικά δεν πέφτω από τα σύννεφα για την Καϊλή», προσθέτει ο Στέλιος Κούλογλου, θεωρώντας ότι ο βασικός πυρήνας διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο έχει εντοπιστεί. «Έχω την αίσθηση ότι μπορεί να υπάρχουνε ουρές στην υπόθεση», σημειώνει, υπογραμμίζοντας ότι η μεγαλύτερη ζημιά που έχει προκληθεί από την τέως Ελληνίδα αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου αφορά την Ελλάδα. «Σίγουρα έχει κάνει ζημιά στο ΠΑΣΟΚ βασικά. Αλλά το χειρότερο κακό το έχει κάνει τελικά στην χώρα. Γιατί μια Ελληνίδα πρωταγωνιστεί σε ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς. Έλληνες και Ιταλοί. Αυτό αναπαράγει τα στερεότυπα των Νότιων που είναι διεφθαρμένοι, αυτό που λέγανε με την κρίση τα P.I.G.S.», εξηγεί, δηλώνοντας σε όλους τους τόνους, κάθετα αντίθετος με την πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να διοργανώσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2030, μαζί με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο. «Γιατί αν συμβεί, θα γίνει της διαφθοράς το κάγκελο!», τονίζει ο Στέλιος Κούλογλου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου στο Ευρωκοινοβούλιο; Είναι μουδιασμένος ο κόσμος του;  Είναι πάρα πολύ μουδιασμένος. Και υπάρχει και οργή. Γιατί αυτό που έγινε εκθέτει ολόκληρο τον θεσμό και το μεγάλο σώμα των Ευρωβουλευτών, που στη μεγάλη πλειοψηφία τους δεν είναι διεφθαρμένοι.

Η Ευρωομάδα της κυρίας Καϊλή πώς έχει αντιδράσει;  Είχε ειδοποιηθεί η Ισπανίδα πρόεδρος των Ευρωσοσιαλιστών, Γκαρθία Πέρεθ, ότι είναι προβληματική περίπτωση από πλευράς πολιτικής η Καϊλή, διότι υποστήριζε θέσεις της Δεξιάς. Τα παραγνώρισαν όλα αυτά. Την κάνανε αντιπρόεδρο και τώρα πληρώνουνε το τίμημα.

Η ίδια δήλωσε πάντως σήμερα ότι δεν περίμενε να προδοθεί από τους συναδέλφους της στο Ευρωκοινοβούλιο.  Ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Η ίδια πρόδωσε τους συναδέλφους της. Έκανε πολύ μεγάλη ζημιά και δυσφημεί μία πολύ μεγάλη πλειοψηφία που δουλεύει σκληρά και προσπαθεί να κάνει τη δουλειά της. Η ίδια πρόδωσε και την εμπιστοσύνη της προέδρου Μέτσολα. Γιατί δεν νομίζω ότι η πρόεδρος ήταν καθόλου μπλεγμένη σε αυτή τη υπόθεση, από πλευράς διαφθοράς.

Εσείς έχετε σοκαριστεί, έχετε πέσει από τα σύννεφα με το σκάνδαλο ή διαφαινόταν τι είχε συμβεί;  Πολιτικά δεν είμαι σοκαρισμένος, γιατί η Καϊλή είχε κάνει ανάλογες δηλώσεις υπέρ του Κατάρ. Αλλά πάνω στο κεφάλι μου έχει πέσει μια σακούλα με πεντακόσια χιλιάρικα. Αυτό δεν το περίμενα.

Είχατε προβληματιστεί όταν έκανε τις δηλώσεις παρουσιάζοντας εργασιακό παράδεισο το Κατάρ;  Ναι. Είχα αναρωτηθεί. Και κάναμε και πλάκα μεταξύ μας «πόσο κόστιζε αυτή η δήλωση;». Αλλά ήταν πλάκα. Δεν μπορούσα να φανταστώ τι έχει συμβεί.

Σύμφωνα με διαρροές των Βελγικών Αρχών και της εφημερίδας Le Soir οι αποκαλύψεις σε σχέση με το Qatargate είναι ακόμα στην αρχή και οι έρευνες θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.  Έχω την αίσθηση ότι μπορεί να υπάρχουνε ουρές στην υπόθεση, αλλά ο βασικός πυρήνας διαφθοράς έχει ήδη εντοπιστεί. Ήτανε μια υπόθεση την οποία παρακολουθούσαν οι διωκτικές αρχές του Βελγίου για πολλούς μήνες. Και αν υπήρχαν και άλλοι άμεσα μπλεγμένοι θα τους είχαν συλλάβει ήδη.

Γιατί μπόρεσε να συμβεί αυτό το σκάνδαλο στην καρδιά των Βρυξελλών; Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή ένωση δέχεται επίθεση από αυταρχικές χώρες, όργανα των ΜΚΟ, υπαλλήλους του Ευρωκοινοβουλίου κ.ο.κ.  Αν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα διαφάνειας που προτείνουμε ως Ευρωομάδα εδώ και καιρό, θα μπορούσε το σκάνδαλο να μην είχε παρουσιαστεί.

«Κάποιοι Ευρωβουλευτές δέχτηκαν προσκλήσεις από το Κατάρ να πάνε να παρακολουθήσουν δωρεάν το Μουντιάλ. Αυτό κανονικά πρέπει να απαγορεύεται κι εσύ να μην το δέχεσαι».

Τι ακριβώς προτείνετε;  Να υπάρχουν πιο διαφανείς κανόνες, οι Ευρωβουλευτές να δημοσιοποιούν όλες τις επαφές που έχουν με λομπίστες, οικονομικούς παράγοντες κ.λπ., και να τις αναρτούν στην ιστοσελίδα τους. Αυτά δεν έχουν διευθετηθεί, γιατί αντιδρούσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η Δεξιά και η ΝΔ. Ψήφιζε συχνά εναντίον αυτών των προτάσεων που κάναμε και η κυρία Καϊλή. Το λέω γιατί ήμουνα και είμαι μέλος του προεδρείου της Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και γνωρίζω από πρώτο χέρι τι ακριβώς είχε γίνει. Επομένως, αν κάποιος άνοιξε τις πόρτες ή άνοιξε μια κερκόπορτα για να μπει μέσα στην Ευρωβουλή η διαφθορά και να βιώνουμε το σημερινό σκάνδαλο είναι η αδράνεια της Ευρωπαϊκής Ηγεσίας και των κομμάτων της Κεντροδεξιάς βασικά, με ολίγους Σοσιαλιστές, που κυριαρχούν στην Ε.Ε.

Η έλλειψη μέτρων διαφάνειας μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν στο Ευρωκοινοβούλιο και άλλες περιπτώσεις Καϊλή, για άλλες υποθέσεις;  Έχω την αίσθηση ότι σε αυτή την έκταση δεν υπάρχουνε. Όποια σοβαρή εταιρεία στην Ε.Ε. προσπαθήσει να κάνει κάτι τέτοιο είναι εντελώς εκτεθειμένη. Αντίθετα, αυτές που δεν είναι εκτεθειμένες είναι οι Αραβικές χώρες ή οι τρίτες χώρες που έχουν κι αποστάσεις από την Ε.Ε., πολύ περισσότερο αν είναι σε κόντρα μαζί της. Όπως γνωρίζετε τα πετροδολάρια και τα πετροευρώ εκεί είναι άφθονα. Έχει λεφτόδεντρα στο Κατάρ και στη Σαουδική Αραβία. Γι’ αυτό και πρέπει με κάθε τρόπο να μην γίνει πράξη η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να διοργανώσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2030, μαζί με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο. Γιατί αν συμβεί, θα γίνει της διαφθοράς το κάγκελο!

«Κανονικά, ο κύριος Σχοινάς είναι υπεύθυνος για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, αλλά κάνει τα στραβά μάτια σε διάφορες καταστάσεις που δεν έχουν καμία σχέση με τον Πολιτισμό. Είτε πρόκειται για την κακομεταχείριση των προσφύγων και των μεταναστών στην Ε.Ε., είτε πρόκειται για τους εργαζόμενους στο Κατάρ. Δεν μπορείς μετά από 6500 χιλιάδες νεκρούς να πλέκεις το εγκώμιο των εργασιακών μεταρρυθμίσεων. Εγώ έκανα και σχετική ερώτηση στην Κομισιόν, αν η κυρία Καϊλή προσπάθησε να επηρεάσει τον κύριο Σχοινά».

Η Εύα Καϊλή μέσω του συνηγόρου της, από την φυλακή, εμπλέκει τον ίδιο τον Μπορέλ, την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Γιόχανσον, αλλά και την Μέτσολα, λέγοντας πώς είχαν γνώση για όλες τις κινήσεις της με το Κατάρ, κι ότι η επιθυμία της Κομισιόν και της Ε.Ε. ήταν να αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου, το Κατάρ και το Κουβέιτ, ήδη από το 2019.  Αυτό είναι σωστό. Αλλά κανείς δεν της είπε της κυρίας Καϊλή να πηγαίνει στο Κατάρ με μια βαλίτσα και να φεύγει με λεφτά. Πράγματι, η ευρωπαϊκή ηγεσία, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα ή αδιαφορώντας για τις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ και τους 6500 θανάτους, ήθελε να βελτιώσει τις σχέσεις με το Κατάρ, λόγω του πολέμου κ.ο.κ. Κι αυτή την πρόταση την εκδήλωσε και ο κύριος Σχοινάς, κάνοντας ανάλογες με της κυρίας Καϊλή δηλώσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Σχοινάς δωροδοκήθηκε ή ότι είπε κάποιος στην Καϊλή να δωροδοκηθεί με εκατομμύρια.

Πάντως, προκαλεί εντύπωση το ότι παρότι ο κύριος Σχοινάς υποστήριξε τις ίδιες απόψεις υπέρ του Κατάρ, με την κυρία Καϊλή, διατηρώντας ασφαλώς το τεκμήριο της αθωότητας, κρίνεται προκαταβολικώς κι από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ως μη αναμεμειγμένος στο σκάνδαλο με το Κατάρ.  Ναι, διότι έχουμε μπερδέψει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής με τον ασιατικό. Κανονικά, ο κύριος Σχοινάς είναι υπεύθυνος για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, αλλά κάνει τα στραβά μάτια σε διάφορες καταστάσεις που δεν έχουν καμία σχέση με τον Πολιτισμό. Είτε πρόκειται για την κακομεταχείριση των προσφύγων και των μεταναστών στην Ε.Ε., είτε πρόκειται για τους εργαζόμενους στο Κατάρ. Δεν μπορείς μετά από 6500 χιλιάδες νεκρούς να πλέκεις το εγκώμιο των εργασιακών μεταρρυθμίσεων. Εγώ έκανα και σχετική ερώτηση στην Κομισιόν, αν η κυρία Καϊλή προσπάθησε να επηρεάσει τον κύριο Σχοινά. Επειδή αυτή την υπόθεση την ερευνούσαν όμως καιρό, αν είχε άμεση σχέση ο κύριος Σχοινάς δεν νομίζω να μην το γνωρίζαμε.

Το γεγονός ότι ενώ είναι γνωστό το καθεστώς του Κατάρ, παρόλα αυτά η Κομισιόν και η Ε.Ε. ενθαρρύνουν εμπορικές συναλλαγές μαζί του, δεν μπορεί να υποκρύπτει ότι Καταριανά lobby έχουν εισδύσει και στους υψηλόβαθμους της Κομισιόν και της Ε.Ε;  Δεν το αποκλείω, αλλά δεν χρειαζόταν ούτε χρήματα για να λομπάρεις μια ευρωπαϊκή ηγεσία, η οποία είναι έτοιμη να παραγνωρίσει τα εργασιακά κι ανθρώπινα δικαιώματα, προκειμένου να κάνει business. Άρα δεν χρειάζονταν lobby, εν προκειμένω. Θέλαν να έχουν καλές σχέσεις με το Κατάρ. Και κακώς αυτό το αφήσαν στην Καϊλή, η οποία το εκμεταλλεύτηκε. Υπήρξαν μάλιστα πιέσεις και τηλεφωνήματα για να αναλάβει η Καϊλή το χαρτοφυλάκιο για την Αραβική χερσόνησο.

Πιέσεις από ποιους;  Από ξένους παράγοντες. Δεν ξέρω ακριβώς από ποιους. Ξέρω ότι όταν η Καϊλή εξελέγη πέσανε τηλεφωνήματα στη Μέτσολα να της ανατεθεί το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Άρα είχανε ήδη καλλιεργηθεί κάποιες σχέσεις. Και της το ανέθεσαν. Της το ανέθεσαν γιατί δεν περίμενε κανείς ότι θα το τραβήξει μέχρι εκεί.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι η συλλήψεις για το Qatargate γίναν μια βδομάδα προτού απελευθερωθεί η βίζα για το Κατάρ και το Κουβέιτ. Θα ψηφιζόταν αυτή τη βδομάδα. Πώς είχε προλειανθεί το έδαφος για κάτι τόσο σοβαρό, υπέρ των συγκεκριμένων  χωρών;  Το είχαν κανονίσει να γίνει. Και αυτό ακόμα δείχνει την ελαστικότητα, τα ελαστικά ήθη της ευρωπαϊκής ηγεσίας, χωρίς να σημαίνει ότι είχαν δωροδοκηθεί. Απλώς θέλανε να κάνουν business με το Κατάρ. Και για να κάνουν, παραγνωρίζουν τις εργασιακές συνθήκες, όπως παραγνωρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας. Δηλαδή, γνωρίζουμε ότι κόψανε έναν αντικαθεστωτικό σε κομμάτια και τον βγάλαν έξω από το προξενείο της Κωνσταντινούπολης και μετά από 2 χρόνια κι ο Μπάιντεν και η Ε.Ε., με προεξάρχοντα τον Μητσοτάκη, ξεκινήσαν να κάνουν πάλι business με τους Σαουδάραβες.

«Σίγουρα η Καϊλή έχει κάνει ζημιά στο ΠΑΣΟΚ βασικά. Από την άλλη, το χειρότερο κακό το έχει κάνει τελικά στην χώρα. Γιατί μια Ελληνίδα πρωταγωνιστεί σε ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς. Έλληνες και Ιταλοί. Αυτό αναπαράγει τα στερεότυπα των Νότιων που είναι διεφθαρμένοι, αυτό που λέγανε με την κρίση τα P.I.G.S

Είναι διατεθειμένοι, πιστεύετε, οι αξιωματούχοι και μεγαλοπαράγοντες του Ευρωκοινοβουλίου να μπουν τώρα στη διαδικασία θεσμοθέτησης του έλεγχου των lobby;  Με κρύα καρδιά, ναι. Αλλά αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να κάνουν διαφορετικά.

Το πιστεύετε αυτό;  Ναι. Κι η πρώτη μας πρόταση, ως Ευρωομάδα, σχετικώς είναι να υπάρξει μια Εξεταστική Επιτροπή. Οι Εξεταστικές Επιτροπές στο Ευρωκοινοβούλιο δεν είναι της πλάκας, όπως στην Ελλάδα, που κάθε κόμμα βγάζει τα δικά του πορίσματα. Γίνεται σοβαρή έρευνα, ανακρίσεις κ.λπ. Να μην μείνει καμία πτυχή του σκανδάλου ανεξιχνίαστη. Το επόμενο είναι να γίνουν θεσμικές αλλαγές υπέρ της διαφάνειας, του ελέγχου των lobby και το φαινόμενο της κυλιόμενης πόρτας. Δηλαδή, ένας αξιωματούχος στην ΕΕ., είτε είναι Ευρωβουλευτής, είτε, πολύ περισσότερο, Επίτροπος, ή στέλεχος της Κομισιόν, φεύγοντας από την Κομισιόν να μην μπορεί να πηγαίνει να προσλαμβάνεται σε εταιρείες με παρόμοιο αντικείμενο, αξιοποιώντας τις επαφές που είχε όσο εργαζόταν σε έναν ευρωπαϊκό θεσμό. Κι ανάποδα. Πρέπει να υπάρχουν σαφείς κανόνες σε αυτά. Κι επί τρία χρόνια, μετά το τέλος της θητείας τους, οι Ευρωβουλευτές πρέπει να απαγορεύεται να αναλαμβάνουν οποιαδήποτε δουλειά που έχει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο σχέση με τη δουλειά που έκαναν στο Ευρωκοινοβούλιο.

Υπάρχουν καταγγελίες από Ευρωβουλευτή των Γερμανών Οικολόγων, ότι τον είχε προσεγγίσει η Εύα Καϊλή υπέρ του Κατάρ. Είχαν πέσει ανάλογες κινήσεις στην αντίληψη σας; Γνωρίζετε προσεγγίσεις άλλων Ευρωβουλευτών από την Εύα Καϊλή;  Όχι. Εμένα πάντως δεν με προσέγγισε ποτέ. Εμείς ως Αριστερά προτείναμε στο μεταξύ, στην προηγούμενη Ολομέλεια τον Νοέμβριο, να βγει ένα ψήφισμα εναντίον του Κατάρ για αυτές ακριβώς τις πρακτικές με τους εργάτες, την έλλειψη ασφάλισης, τις αποζημιώσεις στις οικογένειες των 6500 χιλιάδων που χάσανε τη ζωή τους κ.λ.π. και αντέδρασαν η ΝΔ και οι Ευρωσοσιαλιστές. Το περάσαμε τελικά, βγήκε η απόφαση, αλλά με δυσκολία. Κι αυτό δείχνει τον κυνισμό. Δεν σημαίνει παρόλα αυτά ότι όλοι όσοι ψήφισαν «κατά» είχαν συναλλαχθεί με το Κατάρ.

Έχει επιχειρηθεί να προσεγγίσουν κι εσάς λομπίστες, υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων;  Με έχουν πάρει κατά καιρούς τηλέφωνα να συναντηθούμε. Δεν έχω συναντήσει στα οκτώ χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο κανένα λομπίστα. Δεν ξέρω πώς είναι. Αλλά πρέπει να δούμε και την πραγματική διάσταση του λομπίστα. Ο λομπίστας δεν είναι κάποιος που κουβαλά μια βαλίτσα χρήματα για να σου δώσει. Είναι κάποιος που προσπαθεί μέσα από τις ανθρώπινες επαφές να σε πείσει ότι αυτό που προτείνει είναι το καλύτερο. Είναι κάτι σαν τον ιατρικό επισκέπτη με τους γιατρούς. Προτείνεις στον γιατρό ένα φάρμακο υποστηρίζοντας ότι είναι το καλύτερο, δίνοντάς του μια μπροσούρα, άντε καλώντας τον και σε ένα γεύμα. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορείς να τον καλέσεις και σε ένα ταξίδι δωρεάν, όπως έκανε το Κατάρ με Ευρωβουλευτές. Γιατί μπορώ να πω ότι διάφοροι Ευρωβουλευτές δέχτηκαν προσκλήσεις από το Κατάρ να πάνε να παρακολουθήσουν δωρεάν το Μουντιάλ. Αυτό κανονικά πρέπει να απαγορεύεται κι εσύ να μην το δέχεσαι.

 «Δεν χρειαζόταν ούτε χρήματα για να λομπάρεις μια ευρωπαϊκή ηγεσία, η οποία είναι έτοιμη να παραγνωρίσει τα εργασιακά κι ανθρώπινα δικαιώματα, προκειμένου να κάνει business. Άρα δεν χρειάζονταν lobby, εν προκειμένω. Θέλαν να έχουν καλές σχέσεις με το Κατάρ. Και κακώς αυτό το αφήσαν στην Καϊλή, η οποία το εκμεταλλεύτηκε. Υπήρξαν μάλιστα πιέσεις και τηλεφωνήματα για να αναλάβει η Καϊλή το χαρτοφυλάκιο για την Αραβική χερσόνησο».

Έχει τρωθεί, έχει προκληθεί ζημιά στην εικόνα του Ευρωκοινοβουλίου με την αποκάλυψη του σκανδάλου; Παγιώνεται η αντίληψη περί ύπαρξης μιας άχρηστης κι άπληστης τάξης πολιτικών στην Ευρώπη;  Ναι, ισχύει. Και σε μια περίοδο που έτσι κι αλλιώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι άλλοι θεσμοί της Ε.Ε. είναι απομακρυσμένοι από τους πολίτες κάθε χώρας, αυτό το σκάνδαλο κάνει πολύ μεγάλη ζημιά. Και ακριβώς για αυτό, είναι επείγον να μην ξαναπεράσουμε στο business as usual, και να ξεχαστεί το σκάνδαλο. Αλλά να ληφθούν μέτρα. Αν συμβεί αυτό, θα είναι εγκληματικό για το μέλλον της Ε.Ε. Ελπίζω να μην γίνει, γιατί το σοκ είναι πάρα πολύ μεγάλο.

Η Καϊλή έχει κάνει ζημιά και στο ΠΑΣΟΚ, και δη εν όψει εκλογών, παρότι ήδη με το ένα πόδι στη ΝΔ;  Σίγουρα έχει κάνει ζημιά στο ΠΑΣΟΚ βασικά. Επειδή ήταν με το ένα πόδι στη ΝΔ, η ΝΔ έχασε κι ένα στέλεχος που προοριζόταν για αυτή. Από την άλλη, το χειρότερο κακό το έχει κάνει τελικά στην χώρα. Γιατί μια Ελληνίδα πρωταγωνιστεί σε ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς. Έλληνες και Ιταλοί. Αυτό αναπαράγει τα στερεότυπα των Νότιων που είναι διεφθαρμένοι, αυτό που λέγανε με την κρίση τα P.I.G.S.

Αν βρισκόταν στην Ελλάδα, παρόλη την εμπλοκή της σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς και χρηματισμού, θα παρέμενε ανέγγιχτη στο σπίτι της η Εύα Καϊλή;  Ασφαλώς. Πού αλλού θα βρισκόταν; Ε, βέβαια! Η σύγκριση με τις ανάλογες διαδικασίες τόσο της αστυνομίας όσο και της Δικαιοσύνης όταν προκύπτουν σκάνδαλα στην Ελλάδα είναι καταθλιπτική. Σε αναγκάζει να πάρεις μια βαλίτσα και να φύγεις στις εξωτερικό.

Ποιο θα είναι, πιστεύετε, το μέλλον για την τέως αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, που δηλώνει αθώα και προδομένη;  Πιστεύω δεν είναι τόσο φωτεινό το μέλλον της. Πιστεύω ότι η υπόθεσή της συγκεντρώνει και όλα τα χαρακτηριστικά μιας αστυνομικής σαπουνόπερας. Η συνέχεια θα είναι δύσκολη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
NEWS
JUST PUBLISHED
Save