Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο

Για τους σωματοφύλακες του Ερντογάν πρέπει να ανησυχούμε, όχι για τους Τούρκους και Κούρδους αριστερούς

Ποια είναι η «ελίτ» των Τούρκων σωματοφυλάκων;

EPA/TUMAY BERKIN

«Ο Πρόεδρός μας είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας που επισκέπτεται την Ελλάδα ύστερα από 65 χρόνια. Θεωρώ ότι η επίσκεψη αυτή θα έχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα» δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Χακάν Τσαβούσογλου, αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ».

Εν όψει της επίσκεψης Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή είναι λογικό να έχουν ληφθεί μέτρα υψίστης ασφαλείας. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι ανάλογης διαβάθμισης με εκείνα που είχαν ληφθεί το Νοέμβριο του 2016 για την επίσκεψη του τότε Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Υπολογίζεται ότι για την ασφάλειά του θα φτάσουν στην Αθήνα περίπου 150 Τούρκοι, οι οποίοι αποτελούν την προσωπική του φρουρά. Στην πρωτεύουσα θα βρεθεί η ελίτ των Τούρκων σωματοφυλάκων. Την ίδια στιγμή στα ελληνικά ΜΜΕ βλέπουμε να εκτυλίσσεται ένα συστηματικό σόου «τρομο-ϋστερίας» για ανθρώπους που μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σοβαρά στοιχεία εναντίον τους αλλά το αντίθετο.

Την περασμένη Τρίτη, και μια εβδομάδα πριν  την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, εννέα Τούρκοι και Κούρδοι συνελήφθησαν από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία σε τρία σπίτια στον Νέο Κόσμο και την Καλλιθέα.

Το σενάριο της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι πως οι εννέα Τούρκοι συλληφθέντες σχεδίαζαν μια επίθεση με αυτοσχέδιες ρουκέτες κατά της αυτοκινητοπομπής του Τούρκου προέδρου.

Οι 9 οδηγήθηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα 30 ώρες μετά τη σύλληψή τους παρουσιάζοντας σημάδια άγριας κακοποίησης, φέροντας εμφανή τραύματα στο κεφάλι, στο πρόσωπο και στην περιοχή των ματιών (επικίνδυνες σωματικές βλάβες) άλλοι στα πόδια και στο σώμα, ενώ ο γηραιότερος μεταξύ αυτών (65 ετών) έφερε επιπλέον ράμματα στο κεφάλι.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Αντιτρομοκρατική όπου επί 26 ώρες δεν τους επετράπη η επικοινωνία με συνήγορο, ούτε και επιτράπηκε στους συνηγόρους η οποιαδήποτε επικοινωνία είτε ενημέρωση για όλο αυτό το διάστημα.

Όπως βλέπουμε στο site της Ελληνικής αστυνομίας στα διαμερίσματα σε Νέο Κόσμο και Καλλιθέα δεν βρέθηκαν εκρηκτικά, παρά μόνο υλικά του εμπορίου, τα οποία δυνητικά μπορεί να αποτελέσουν υλικά για βόμβες.

Ωστόσο όπως προκύπτει ακόμη από την δικογραφία η σύλληψη πραγματοποιήθηκε ξημερώματα με κινηματογραφικό τρόπο και με χρήση πολιορκητικών κριών για την βίαιη θραύση της πόρτας των κατοικιών τους, παρότι στις δυο εκ των τριών τουλάχιστον περιπτώσεις δεν προβλήθηκε καμία άρνηση προς τις αρχές για την είσοδο τους στις κατοικίες, τα ευρήματα των οποίων είναι, όπως προκύπτει από την δικογραφία χαμηλού ενδιαφέροντος

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των 9 Κούρδων και Τούρκων, Αλέκα Ζορμπαλά & Ιωάννα Κούρτοβικ, που συνελήφθησαν με θεαματικό τρόπο την Τρίτη 28/11 , επισημαίνουν και καταγγέλουν πως «Για την εμφανή αυτή κακοποίηση, η οποία έγινε χωρίς να επικαλείται η αστυνομική δύναμη αντίσταση κατά την σύλληψη, όπως συνηθίζει να πράττει, όταν είναι υπόλογη για τον τραυματισμό συλληφθέντων (βασανισμός κατά τον ποινικό κώδικα), προκύπτει από την δικογραφία ότι οδηγήθηκαν με το ΕΚΑΒ , οι 3 εξ αυτών τουλάχιστον, σε νοσοκομεία ( στο Γ. Κ. Νίκαιας, το Γ.Κ. Γ.Γενηματά και στο Σισμανόγλειο) για την παροχή πρώτων βοηθειών και συρραφή τραυμάτων, ενώ δόθηκε εντολή για ιατροδικαστική εξέταση για την οποία όμως δεν προκύπτει να οδηγήθηκαν σε ιατροδικαστή , όπως επεβάλλετο.»

Η εκδοχή των αστυνομικών αρχών είναι ότι οι συλληφθέντες αυτοτραυματίστηκαν και όπως επισημαίνουν οι συνήγοροι τους «κατά την προσαγωγή τους στην Εισαγγελία, παρέμειναν δέσμιοι πισθάγκωνα επί ώρες, ακόμη και ενώπιον της Εισαγγελέως , που διέταξε την διατήρηση των χειροπεδών, δεν τους επιτράπηκε να λυθούν ούτε για να πιουν νερό και στις διαμαρτυρίες τους, δέχθηκαν, παρότι δέσμιοι, επίθεση και κτυπήματα από τους άνδρες των ΕΚΑΜ, που ανακόπηκε μόνον μετά την έντονη διαμαρτυρία των συνηγόρων.»

Ωστόσο προκαλεί αίσθηση η δημοσιοποίηση των στοιχείων των συλληφθέντων που είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες είτε αιτούντες άσυλο, συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς και εσωτερικού προστατευτικού πλαισίου των προσφύγων τα στοιχεία των οποίων δεν επιτρέπεται να γνωστοποιούνται προς τις αρχές χωρών όπου κινδυνεύουν, όπως η Τουρκία, πολύ περισσότερο όταν η χώρα αυτή είναι υπόλογη για συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για βασανιστήρια. Και αυτό δεν αίρεται φυσικά από την πρωτοφανή θέση της ελληνικής κυβέρνησης να αποφασίσει να αναγνωρίσει την Τουρκία ως ασφαλή χώρα, μέσα από τους κυριάρχους θεσμούς της.

«Όλα τα παραπάνω συνιστούν παραβιάσεις του δικαίου αλλα και σοβαρή προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας, για τα οποία είναι υπόλογοι όλοι οι υπεύθυνοι» τονίζουν οι συνήγοροι υπεράσπισης με τους εννέα Τούρκους και Κούρδους κατηγορούμενους να κρίνονται σήμερα προφυλακιστέοι.

Με δεδομένα πως ποτέ καμία ένοπλη οργάνωση της άκρας αριστεράς στην Τουρκία δεν έχει δολοφονήσει Έλληνες πολίτες στην Ελλάδα αλλά η φρουρά του Ερντογάν έχει βιοπραγήσει με πολύ άσχημο τρόπο σε Αμερικανούς πολίτες τα ερωτήματα που προκύπτουν μερικές μέρες πριν την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου είναι αν γνωρίζει η ΕΛ.ΑΣ. για την βιαιότητα των Τούρκων σωματοφυλάκων και αν έχει πάρει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία Ελλήνων και Τούρκων πολιτών που θα διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε στα Αγγλικά το καταπληκτικό δημοσίευμα των New York Times που αναλύουν την επίθεση των σωματοφυλάκων του Ερντογάν στους διαδηλωτές στην Ουάσινγκτον  στις 16 Μαΐου 2017.

Η Washington Post το πάει πιο μακριά και αναρωτιέται βάσει βίντεο και φωτογραφιών αν η επίθεση στους διαδηλωτές ήταν προσωπική επιλογή Ερντογάν.

Οι New York Times αξιολόγησαν βίντεο και φωτογραφίες που απεικονίζων τις ενέργειες 24 ανδρών, συμπεριλαμβανομένων των ενόπλων μελών της ασφάλειας του Προέδρου Ερντογάν, οι οποίοι επιτέθηκαν διαδηλωτές στην Ουάσινγκτον τον Μάϊο. Πολλοί από τους διαδηλωτές που χτυπήθηκαν ήταν Αμερικανοί πολίτες.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τότε καταδίκασε το επεισόδιο και ορισμένοι Αμερικανοί βουλευτές ζήτησαν να διωχθούν οι άνδρες της ασφάλειας του Ερντογάν. Και έτσι έγινε 4 από τους ανθρώπους της ασφάλειας του Ερντογάν ακόμα καταζητούνται.

Την Κυριακή ο Πρόεδρος Ερντογάν  σε μια ομιλία του που μεταδόθηκε από το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV την Κυριακή κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να τιμωρήσουν και να υπονομεύσουν την κυβέρνηση στην Άγκυρα διότι αρνείται να ενεργήσει όπως θέλει η Ουάσινγκτον. «Αυτοί (οι ΗΠΑ) προσπαθούν να μας τιμωρήσουν, να μας καταδικάσουν και να μας υπονομεύσουν, επειδή δεν ακολουθούμε τα σενάριά τους, που είναι προφανή και τα εκτελούν αυτοί που τα έχουν γράψει μαζί τους στη χώρα μας.»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΟΥΣΙΚΗ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η Τέχνη και τα αντίδοτα του έρωτα» του Οβιδίου: μια μνημειώδης οδύσσεια σωματικών απολαύσεων και ηθικής απελευθέρωσης

POP ID
ΜΟΔΑ
ΜΟΔΑ
ΣΙΝΕΜΑ
NEWS