Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
09.02.2019

Το απόλυτο Ριζότο Μιλανέζε, όπως το φτιάχνουν οι Ιταλοί

Tόσο λιτό στα συστατικά του κι όμως τόσο ανεπιτήδευτα κομψό. Έχουμε την τέλεια συνταγή.

Κείμενο: Άννα Χαλικιά Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ιωαννίδης Συνταγή | Food Styling: Μαριλού Παντάκη

Πώς θα καταλάβεις ότι κάποιος chef είναι άξιος της φήμης του; Ζήτα του να σου φτιάξει μια τέλεια ομελέτα ή ένα ριζότο. Γιατί και τα δύο απαιτούν τεχνικές που μαρτυρούν τη δεξιοτεχνία, την εμπειρία και την εμμονή στη λεπτομέρεια. Γιατί μερικές φορές τα πιο απλά πιάτα είναι και τα πιο δύσκολα. Μην φοβάσαι. Δεν εννοώ στην παρασκευή τους. Εννοώ ότι μετά από χρόνια ενασχόλησης με ποικιλία υλικών και ακόρεστη ανάγκη για πρωτοτυπία και εντυπωσιασμό, είναι δύσκολο να περιορίσεις την φαντασία σου και να δεις πως -με ελάχιστα υλικά- θα φτιάξεις κάτι απλό, χιλιοδοκιμασμένο και πεντανόστιμο. Όπως το ριζότο Μιλανέζε: ένα κλασικό πιάτο των Ιταλών, τόσο λιτό στα συστατικά του κι όμως τόσο ανεπιτήδευτα κομψό όταν βρεθεί αχνιστό μπροστά σου.

Ξέχνα γενναίες ποσότητες βουτύρου και κρέμες γάλακτος με τις οποίες μπορεί να έχεις συνδυάσει το ριζότο. Σκέψου απλά. Ελαιόλαδο, λευκό κρασί, άρωμα και χρυσαφένιο χρώμα από το σαφράν, σωστά χυλωμένο risotto και τριμμένη παρμεζάνα που με την umami γεύση του θα κάνει το ριζότο σου ακαταμάχητο. Υπομονή -σταδιακά να πέφτει ο καυτός ζωμός στο ρύζι- και στιγμή να μην αφήσεις το ριζότο μόνο του και σου κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Δεν χρειάζεται να είσαι chef για να το πετύχεις. Αγάπη για αυτό που μαγειρεύεις χρειάζεται.

Ριζότο Μιλανέζε
Μερίδες: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά

Υλικά για το ριζότο
¼ κ.γ. κλωστές σαφράν
150 ml λευκό κρασί
50 ml ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι λευκό, ψιλοκομμένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
300 γρ. Risotto 3αλφα
1400-1600 ml σπιτικό ζωμό κοτόπουλου, καυτό
80 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
1 1/2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος

Υλικά για το σερβίρισμα
1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
παρμεζάνα τριμμένη

Διάβασε την εκτέλεση της συνταγής στο madameginger.com

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ POPTRIVIA
NEWS
Save