Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο

18 δηλώσεις για την ιστορική απόφαση της 7ης Οκτωβρίου 2020

Καλλιτέχνες, ακτιβιστές, επιστήμονες και πολιτικοί διαφόρων παρατάξεων, μας είπαν με δικές τους λέξεις, τι σημαίνει γι' αυτούς η χτεσινή απόφαση και τι περιμένουν από δω και πέρα.

08.10.2020
Σκίτσο: Mr. Statik

Η 7η Οκτωβρίου 2020 ήταν μια μέρα διαφορετική από τις άλλες. Μια μέρα που η δημοκρατία τα έβαλε στα ίσα με το σκοτάδι και νίκησε πανηγυρικά. Η νίκη δεν ήταν εύκολη, ούτε γρήγορη. Ο αγώνας κράτησε 5,5 ολόκληρα χρόνια και δεν ξέρουμε αν χτες ήταν το τέλος του, ξέρουμε όμως ότι σχεδόν είκοσι χιλιάδες άνθρωποι μαζεύτηκαν έξω από το Εφετείο Αθηνών και περίμεναν να ακούσουν αυτό που γνωρίζαμε όλοι τόσα χρόνια, ότι η Χρυσή Αυγή ήταν μια εγκληματική οργάνωση. 

Στις 7 Οκτωβρίου 2020, η Μάγδα Φύσσα φώναξε δυνατά προς τον ουρανό «Γιε μου τα κατάφερες» και ο πατέρας του Σαχζάτ Λουκμάν ψυθίρισε «Νικήσαμε»

Η Popaganda ήταν και χτες εκεί, στεκόμενη στο πλευρό της δημοκρατίας και της ελευθερίας, όπως στέκεται από τον Σεπτέμβρη του 2013 που δημοσίευσε τις πρώτες της λέξεις. Μιλήσαμε με καλλιτέχνες, ακτιβιστές, επιστήμονες και πολιτικούς διαφόρων παρατάξεων (όπως οφείλει να κάνει κάθε μέσο που θέλει να λέγεται δημοκρατικό) και ζητήσαμε να  μας πουν με δικές τους λέξεις, τι σημαίνει γι' αυτούς η χτεσινή απόφαση και τι περιμένουν από δω και πέρα. 

Ακολουθούν, μαζί με τα απαραίτητα links, όσα μας είπαν λίγα λεπτά μετά την ιστορική απόφαση.

Πάολα Ρεβενιώτη - Ακτιβίστρια

«Η απόφαση της δικαιοσύνης που τους χαρακτηρίζει εγκληματική οργάνωση είναι πολύ σημαντική γιατί όντως αυτό ήταν. Ελπίζω να είναι μεγάλες οι ποινές τους και όχι να βγουν έξω σε 2-3 χρόνια. Να κάτσουν μέσα, όπως τους αξίζει».
(Ολόκληρη η δήλωση της εδώ)

Αιμίλιος Χειλάκης - Ηθοποιός

«Σήμερα οι περισσότεροι Έλληνες ένιωσαν ότι υπάρχει νους. Εγώ σήμερα ένιωσα, μετά από πάρα πολλά χρόνια, ασφαλής».
(Ολόκληρη η δήλωση του εδώ)

Δημήτρης Χριστόπουλος - Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

«Έχει σημασία ότι το δικαστήριο αποκάλυψε την πραγματική φύση πίσω από τον ψευδεπίγραφο μανδύα του πολιτικού κόμματος. Οι ποινές που θα ανακοινωθούν και θα τις μάθουμε άμεσα είναι δευτερεύουσας σημασίας. Πολύς κόσμος περιμένει να δει αυτό που λέμε “Οι ναζί στη φυλακή” αλλά το σημαντικό βήμα που έγινε σήμερα ήταν η αναγνώριση του ότι εδώ συζητάμε για μια εγκληματική οργάνωση».
(Ολόκληρη η δήλωση του εδώ)

Αργύρης Ξάφης - Ηθοποιός

«Μια ημέρα σαν τη σημερινή επιστρέφει πολύ φως σε ένα σκοτεινό 2020. Ήταν μια από τις ημέρες που χρειαζόμασταν συλλογικά αλλά και προσωπικά ο καθένας για να εγκατασταθεί ξανά μια αίσθηση ισορροπίας και ελπίδας στη ζωή μας».
(Ολόκληρη η δήλωση του εδώ)

Φωτεινή Πιπιλή - Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας

«H συνολική καταδίκη της Χρυσής Αυγής, θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι Θηλυκή υπόθεση. Νίκησε η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, η Μάγδα Φύσσα, η Πρόεδρος του Δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη αλλά για μένα που γνωρίζω από πολύ κοντά την όλη ιστορία και δύο εξαίρετες λειτουργούς της δικαιοσύνης, η Ιωάννα Κλάπα και η Μαρία Δημητροπούλου που ήταν οι δύο ανακρίτριες που σ’ ένα μικρό γραφειάκι με τη βοήθεια μόνο μιας γραμματέως, στοιχειοθέτησαν με επιμονή το κατηγορητήριο».
(Ολόκληρη η δήλωση της εδώ)

Νάσος Ηλιόπουλος - Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

«Σήμερα, είναι μια πραγματικά πολύ όμορφη μέρα. Αυτή τη μέρα τη χρωστάμε σε όλους τους ανθρώπους που έδωσαν τη μάχη τα τελευταία 5μιση χρόνια. Οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής, τις οικογένειες των θυμάτων, την οικογένεια του Παύλου Φύσσα. Σήμερα, χρωστάμε ένα τεράστιο ευχαριστώ γιατί με τη συνεισφορά τους, σήμερα νίκησε η δημοκρατία και το κράτος Δικαίου».
(Ολόκληρη η δήλωση του εδώ)

Όλγα Κεφαλογιάννη - Βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία, πρώην Υπουργός

«Η σημερινή απόφαση είναι ιστορική. Η Δικαιοσύνη καταδίκασε τη βία, το μίσος, τα εγκλήματα κατά συνανθρώπων μας».
(Ολόκληρη η δήλωση της εδώ)

Αινείας Τσαμάτης - Ηθοποιός

«Αισθάνομαι πολύ περήφανος γι’ αυτή τη Μάνα, γι’ αυτή τη γυναίκα που κατάφερε να ξεφτιλίσει και να απογυμνώσει ένα μάτσο τραμπούκους εγκληματίες. Είχαμε ξεχάσει την έννοια του ήρωα και η Μάγδα Φύσσα είναι η μόνη που μας υπενθύμισε ότι ακόμη υπάρχουν ήρωες».
(Ολόκληρη η δήλωση του εδώ)

Ευκλείδης Τσακαλώτος - πρώην Υπουργός Οικονομικών

«Οι αντιφασίστες και αντιφασιστριες φώναζαν για δεκαδες χρόνια πως «είμαστε η φωνή όσων δεν έχουν φωνή». Των δολοφονημένων, των χτυπημένων, των προσφύγων και προσφυγισσών, των μεταναστών/τριών των αδυνάτων».
(Ολόκληρη η δήλωση του εδώ)

Γιάννης Στάνκογλου - Ηθοποιός

«Νεκρό γράμμα ο φασισμός. Η δικαιοσύνη έκανε αυτό που όφειλε να κάνει. Μέρα φωτεινή η σημερινή. Ο αγώνας όμως δεν τελείωσε».
(Ολόκληρη η δήλωση του εδώ)

Νατάσσα Μποφίλιου - Τραγουδίστρια

«Η σημερινή ημέρα θα φύγει με γιορτή όμως αύριο θα πρέπει να βρεθούμε πάλι στις επάλξεις γιατί το πρόβλημα που γεννά κάθε τέτοιο μόρφωμα, όπως η Χ.Α., είναι ακόμη εδώ και ελλοχεύει μέσα στα σπάργανα της κοινωνίας».
(Ολόκληρη η δήλωση της εδώ)

Γιάννης Οικονομίδης - Σκηνοθέτης

«Το αν λήξαμε με το όλο θέμα είναι μια άλλη, μεγάλη κουβέντα. Λήγει όμως ποτέ το ζήτημα του φασισμού, του μικρού ή του μεγάλου»;
(Ολόκληρη η δήλωση του εδώ)

Δημήτρης Πουλικάκος - Ηθοποιός, συγγραφέας, performer

«Εντάξει, κάτι έγινε. Αλλά το φίδι δεν μπήκε πίσω στη τρυπά του. Η καφρίλα θα συνεχιστεί. Κ ας προσπαθούν κάποιοι να ξεπλυθούν. Εδώ φτάσαμε να πανηγυρίζουν αυτοί που τους καλούσαν στις εκπομπές τους και τους κάνανε πρώτη μούρη. Αν είναι δυνατόν! Ή μήπως ξεμπερδέψαμε από τους Μπογδάνους και τους Τζήμερους; Ναι οκ, τελος η Χρυσή Αυγή. Η Ελληνική Λύσσα, όπως τους λέω, τι νομίζεις ότι είναι; Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τι νομίζεις ότι είναι»;
(Ολόκληρη η δήλωση του εδώ)

Δόμνα Μιχαηλίδου - Υφυπουργός Εργασίας

«Οι Έλληνες πολίτες αποφάσισαν για το πολιτικό τέλος της Χρυσής Αυγής στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Η δικαιοσύνη σήμερα, βασικός πυλώνας της Δημοκρατίας, επικύρωσε τον εξοβελισμό αυτού του νεοναζιστικού μορφώματος καταδικάζοντάς το ως εγκληματική οργάνωση».
(Ολόκληρη η δήλωση της εδώ)

Πέτρος Τατσόπουλος - Συγγραφέας, πρώην βουλευτής

«Ήταν μονόδρομος για μένα η απόφαση, χωρίς να παίζει κανένα ρόλο για το ποιοι ήταν έξω από το δικαστήριο, ούτε αν είχαν μαζευτεί 5 άνθρωποι ή 50.000. Η απόφαση έπρεπε να βγει βάσει του αποδεικτικού υλικού και η Χρυσή Αυγή προσέφερε υλικό εγκλημάτων ακόμα και πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα».
(Ολόκληρη η δήλωση του εδώ)

Έφη Αχτσιόγλου - Βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

«Είναι μια ιστορική μέρα για μια ολόκληρη γενιά και για τις επόμενες που θα έρθουν. Μια μέρα δικαίωσης γι’ αυτούς που ένιωσαν τη φασιστική βία στα σώματά τους και γι’ αυτούς που έχασαν τους ανθρώπους τους. Μια μέρα που ακτινοβολεί ελπίδα χάρη και στη μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση που συνόδεψε την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης.
(Ολόκληρη η δήλωση της εδώ)

Παύλος Γερουλάνος - Στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας

«Η δύναμη της Δημοκρατίας είναι ότι μπορεί να συγχωρέσει. Για να το κάνει όμως πρέπει να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό και σε κάθε γειτονιά. Μέχρι να νιώσει ο καθένας από εμάς την περηφάνεια που μας αξίζει. Γι’ αυτό, θέλει ακόμα δουλειά πολλή. Μπορεί να τελείωσε η δίκη της Χρυσής Αυγής, αλλά ο αγώνας για τη Δημοκρατία δεν θα τελειώσει ποτέ».
(Ολόκληρη η δήλωση του εδώ)

Έρη Ρίτσου - Συγγραφέας

«Η Χ.Α. είχε διαλυθεί, είχε κάνει τη δουλειά της και είχε πάψει να είναι πια χρήσιμο. Αυτό όμως που είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι οι ιδέες και οι απόψεις μίσους με τις οποίες πότισε τον κόσμο υπάρχουν ακόμη και εδώ στη Σάμο, επειδή έχουμε το ΚΥΤ, το διαπιστώνει κανείς καθημερινά. Υπάρχει μια φοβερή τάση ρατσισμού και μισανθρωπισμού που πέντε χρόνια πριν δεν θα πίστευες ότι θα σου έλεγαν τέτοια πράγματα».
(Ολόκληρη η δήλωση της εδώ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΑ
NEWS
JUST PUBLISHED
Save