Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
31.05.2022

Δρόμοι άδειοι από παιδιά στην Αϊτή

Στην Αϊτή, μια χώρα που οι κάτοικοί της βουλιάζουν στην μιζέρια και στην εξαθλίωση, τον τελευταίο μήνα λίγα παιδιά φαίνονται στους δρόμους της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς.

Φωτογραφίες: EPA/JOHNSON SABIN

Ένα αγόρι που ζει στο δρόμο λέει στον δημοσιογράφο ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να κλέψει ή να ενταχθεί σε συμμορίες για να τραφεί. Πορτ-ο-Πρενς, Αϊτή, 27 Μαΐου 2022. EPA/JOHNSON SABIN

Βία. Τραγωδία. Πείνα. Υπανάπτυξη. Αυτές οι λέξεις έχουν προσκολληθεί στην Αϊτή για περισσότερο από έναν αιώνα. Απαγωγές. Ταραχές. Σεισμοί. Πρόεδροι που εκτοπίζονται ή απαγάγονται. Ο τελευταίος πρόεδρος δολοφονήθηκε — αυτή τη φορά στην κρεβατοκάμαρά του.

Η διαφθορά είναι η συνήθης εξήγηση, και όχι χωρίς λόγο: οι ηγέτες της Αϊτής έχουν λεηλατήσει ιστορικά τη χώρα για δικό τους κέρδος, οι βουλευτές έχουν μιλήσει πολλές φορές ανοιχτά για αποδοχή δωροδοκιών και οι ολιγάρχες των πιο προσοδοφόρων μονοπωλίων πληρώνουν ελάχιστους φόρους, ενώ τα κέρδη τους διαφεύγουν στο εξωτερικό. Η Διεθνής Διαφάνεια κατατάσσει συνεχώς την Αϊτή μεταξύ των πιο διεφθαρμένων κρατών στον κόσμο.

Η χώρα βιώνει κοινωνικοπολιτική και οικονομική κρίση αρκετά χρόνια, αλλά αυτή κλιμακώθηκε λόγω του καταστρεπτικού σεισμού των 7,2 ρίχτερ που ισοπέδωσε την χώρα το 2021, εν μέσω της πανδημίας του covid.

Η κλιμάκωση της κρίσης τον τελευταίο χρόνο, οδήγησε σε πλήρη εξαθλίωση τους κατοίκους των αστικών περιοχών και χαρακτηρίστηκε κυρίως από τον πολλαπλασιασμό των ένοπλων ομάδων, τις απαγωγές, τα λιντσαρίσματα και τις σφαγές.

Τον τελευταίο μήνα τα καταφύγια για παιδιά του δρόμου στο Πορτ-ο-Πρενς, την πρωτεύουσα της Αϊτής, αδειάζουν λόγω των συμμοριών. Οι συμμορίες βρήκαν μια βολική κι εύκολη λύση για αυξήσουν την δύναμή τους. Στρατολογούν παιδιά για να συμμετάσχουν στον αστικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ τους και που τρομοκρατεί την πρωτεύουσα της Αϊτής.

Λίγα παιδιά φαίνονται πια στους δρόμους της μητροπολιτικής περιοχής της πρωτεύουσας της Αϊτής, μια και τα νεαρά αγόρια δεν έχουν άλλη επιλογή, για να επιβιώσουν, από την συμμετοχή τους σε κάποια από τις συμμορίες.

Η πείνα τρομοκρατεί περισσότερο από την βία και τα παιδιά στην Αϊτή το γνωρίζουν καλά αυτό.

Αγόρι κρατά ένα μικρό παιχνίδι στα χέρια του, που το έχει πάντα μαζί του. Πορτ-ο-Πρενς, Αϊτή, 27 Μαΐου 2022.

Σύνθημα στον τοίχο ενός κέντρου υποδοχής για άστεγα παιδιά, που δημιουργήθηκε υπό την προεδρία του Μισέλ Μαρτελί και το οποίο έχει εγκαταλειφθεί πια εντελώς από το κράτος, λέει στα κρεολικά: «Timoun Jodi espwa demen», που σημαίνει «Τα παιδιά είναι η ελπίδα του αύριο». Πορτ-ο-Πρενς, Αϊτή, 27 Μαΐου 2022.

Αγόρι καπνίζει ναρκωτικά σε ένα εγκαταλελειμμένο καταφύγιο, που χρηματοδοτείται από το κράτος της Αϊτής για παιδιά του δρόμου. Πορτ-ο-Πρενς, Αϊτή, 27 Μαΐου 2022.

Αϊτή

Νεαρός κάθεται σε ένα εγκαταλελειμμένο καταφύγιο, που χρηματοδοτείται από το κράτος της Αϊτής για παιδιά του δρόμου. Πορτ-ο-Πρενς, Αϊτή, 27 Μαΐου 2022.

Αϊτή

Ένα παιδί στρώνει το κρεβάτι του, σε καταφύγιο της Καθολικής Εκκλησίας για παιδιά του δρόμου. Πορτ-ο-Πρενς, Αϊτή, 27 Μαΐου 2022

Αϊτή

Αγόρι περπατά σε ένα εγκαταλελειμμένο καταφύγιο, που χρηματοδοτείται από το κράτος της Αϊτής για παιδιά του δρόμου. Πορτ-ο-Πρενς, Αϊτή, 27 Μαΐου 2022

Αϊτή

Ο Joseph Pierre, ο οποίος μεγάλωσε και ζει στους δρόμους, επιδεικνύει με περηφάνεια το τατουάζ του, μια νεκροκεφαλή. Πορτ-ο-Πρενς, Αϊτή, 27 Μαΐου 2022

Αϊτή

Αγόρι ποζάρει δίπλα σε ένα κυνηγετικό όπλο. Πορτ-ο-Πρενς, Αϊτή, 27 Μαΐου 2022.

Αϊτή

Σκουπίδια και μπάζα βρίσκονται απλωμμένα σε δρόμο κοντά στο Προεδρικό Παλάτι. Πορτ-ο-Πρενς, Αϊτή, 27 Μαΐου 2022.

Αϊτή

Ένα παιδί του δρόμου κάνει μπάνιο σε δημόσια πλατεία κοντά στο Προεδρικό Παλάτι. Πορτ-ο-Πρενς, Αϊτή, 27 Μαΐου 2022.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΣΚΑΝΕΡ
NEWS
Save