Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
04.11.2021

Αόρατοι άνθρωποι στην Κένυα

Η Agnes Wanjiru από την Κένυα, φέρεται να σκοτώθηκε από Βρετανό στρατιώτη το 2012. Οι κοντινοί της άνθρωποι νιώθουν οργή κι απελπισία, γιατί κανένας ακόμη δεν έχει καταδικαστεί για την δολοφονία της. Κι όμως, κάποιοι την δολοφόνησαν.

Φωτογραφίες: EPA/DANIEL IRUNGU

Η Rose Wanyua, αδελφή της Agnes Wanjiru από την Κένυα, που φέρεται να σκοτώθηκε από Βρετανό στρατιώτη, κρατάει μια φωτογραφία της αείμνηστης αδερφής της στα χέρια της, μέσα στο σπίτι της στο Nanyuki, στην κεντρική Κένυα, 26 Οκτωβρίου 2021. Οι αρχηγοί του Βρετανικού στρατού έχουν κατηγορηθεί ότι συγκάλυπταν τη δολοφονία της Κενυάτισσας εργάτριας του σεξ και μητέρας, Agnes Wanjiru. Σύμφωνα με τους Sunday Times, η νεαρή γυναίκα μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου το 2012 και το σώμα της πετάχτηκε σε σηπτική δεξαμενή από έναν Βρετανό στρατιώτη, που ομολόγησε σε συναδέλφους του ότι σκότωσε τη γυναίκα μετά από βραδινή έξοδο στο ξενοδοχείο Lions Court. Το σώμα της κοπέλας, που ήταν τότε 21 ετών και είχε ήδη μια κόρη 9 μηνών, βρέθηκε δύο μήνες μετά την εξαφάνισή της. Μετά την αποκάλυψη των Sunday Times, η Βρετανική Βασιλική Στρατιωτική Αστυνομία ξεκίνησε εκ νέου έρευνες, ενώ η οικογένεια της νεκρής συνεχίζει να ζητά δικαιοσύνη και αποζημίωση. EPA/DANIEL IRUNGU

Ηταν 31 Μαρτίου του 2012, όταν η εικοσιενός χρονών Κενυάτισσα Agnes Wanjiru εθεάθη για τελευταιά φορά ζωντανή. Το σώμα της βρέθηκε σε μια δεξαμενή με σηπτικό υγρό δύο μήνες αφότου είχε εξαφανιστεί, μετά από ένα βράδυ που, όπως έγινε γνωστό από μάρτυρες, το πέρασε με δύο Βρετανούς στρατιώτες. 

Η ιστορία της Agnes είναι λίγο πολύ κοινή για πολλές γυναίκες της χώρας της, ειδικά σε απομονωμένες περιοχές της κεντρικής Κένυας. Λόγω της φτώχιας, παράτησε το γυμνάσιο νωρίς και λίγο μετά άρχισε να δουλεύει στον δρόμο σαν εργάτρια του σεξ, αφού έπρεπε να συντηρεί, εκτός από τον εαυτό της, το μόλις εννέα μηνών τότε μωρό της. 

Μάρτυρες κατέθεσαν ότι, εκείνο το βράδυ την είδαν να βγαίνει από ένα μπαρ στην πόλη  Νάνιουκι (Nanyuki), 200 χιλιόμετρα βόρεια από την πρωτεύουσα Ναϊρόμπι, παρέα με δύο Βρετανούς στρατιώτες. Το σώμα της ανακαλύφθηκε μερικούς μήνες μετά, πίσω από το δωμάτιο που είχαν διανυκτερεύσει οι στρατιώτες, με τμήματα του σώματός της να λείπουν και ένα θανάσιμο τραύμα από μαχαίρι. 

Το μωρό της ανέλαβε να μεγαλώσει η αδερφή της Rose Wanyua, μαζί με τον σύζυγό της που είναι εργάτης. Νιώθουν οργή κι απελπισία, καθώς προσπαθούν να βρουν δικαιοσύνη για τον βίαιο και άδικο θάνατο της Agnes. Έχουν περάσει εννέα ολόκληρα χρόνια από την δολοφονία της και κανένας ακόμα, δεν έχει συλληφθεί και λογοδοτήσει γι' αυτό το έγκλημα, αν και υπάρχουν πάμπολλα στοιχεία και μαρτυρίες που οδηγούν στον ένοχο. Η Rose και ο άντρας της είναι φτωχοί και δεν έχουν καμία δυνατότητα να προσλάβουν δικηγόρο για να προχωρήσουν σε δίκη, ενώ δεν έχουν καμία βοήθεια για το μεγάλωμα του μικρού παιδιού.  Η Rose εξομολογήθηκε στο BBC news, ότι η οικογένεια έχει εγκαταλείψει κάθε ελπίδα να βρει δικαιοσύνη για την Agnes, την οποία φώναζαν Ciru. "Αν ήταν η Ciru αυτή που θα είχε σκοτώσει αυτό το λευκό άτομο, μέχρι τώρα δεν θα ήξερα καν πού είναι φυλακισμένη", είπε η αδερφή της. "Αλλά όποιος τη σκότωσε, έφυγε ελεύθερος και ζει τη ζωή του. Μεγαλώνω το παιδί της μόνη, κανείς δεν ρώτησε για την ευημερία του, ούτε καν η κυβέρνηση".

Η Rose Wanyua, αδερφή της δολοφονημένης Agnes, κοιτάζει από το αυτοσχέδιο κατάστημά της στις φτωχογειτονιές Majengo στο Nanyuki, στην κεντρική Κένυα, 26 Οκτωβρίου 2021.

Κενυάτισσες εργάτριες του σεξ κρατούν πλακάτ και φωνάζουν συνθήματα στους δρόμους, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για τη συχνές δολοφονίες και βίαιες συμπεριφορές εις βάρος συναδέλφων τους τα τελευταία χρόνια, από πελάτες τους, υποστηρίζοντας ότι η πλειοψηφία των πελατών τους είναι Βρετανοί στρατιώτες, στο Nanyuki, κεντρική Κένυα, 26 Οκτωβρίου 2021.

Κενυάτισσα εργάτρια του σεξ καπνίζει στην "κόκκινη συνοικία" της πόλης Nanyuki, το βράδυ, καθώς περιμένει με άλλες κοπέλες πελάτες, κυρίως Βρετανούς στρατιώτες που πηγαίνουν για διασκέδαση μετά την εκπαίδευσή τους. Κένυα, 25 Οκτωβρίου 2021.

Μια γενική άποψη της κύριας, κλειστής επί του παρόντος, εισόδου του Lion's Court Lodge, που λειτουργεί ως μπαρ και ξενοδοχείο και όπου οι περισσότεροι Βρετανοί στρατιώτες πηγαίνουν για ψυχαγωγία μετά την εκπαίδευσή τους στο Nanyuki, στην κεντρική Κένυα, 26 Οκτωβρίου 2021. Σε μια δεξαμενή στον χώρο αυτό, βρέθηκε το άψυχο σώμα της Agnes Wanjiru στις 31 Μαρτίου 2012.

Δικαστήριο της Κένυας το 2019, μετά από έρευνα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ciru δολοφονήθηκε από έναν ή δύο Βρετανούς στρατιώτες. Όμως από την Βρετανική Στρατιωτική Αστυνομία δεν έγινε καμία περαιτέρω ενέργεια. Ένας στρατιώτης είπε στην βρετανική εφημερίδα Sunday Times, ότι ο ίδιος ο  δολοφόνος τού το ομολόγησε και ότι το είχε αναφέρει στην μονάδα του, αλλά ο στρατός δεν ασχολήθηκε παραπέρα. Λέγεται επίσης ότι Κενυάτες αστυνομικοί ζήτησαν από την Βρετανική στρατιωτική αστυνομία να ανακρίνει ορισμένους από τους στρατιώτες της, αλλά το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου αρνήθηκε ότι έλαβε ποτέ τέτοιο αίτημα.

Δεκαετίες τώρα, οι ντόπιοι παραπονιούνται για τον βρετανικό στρατό, ο οποίος έχει βάση εκπαίδευσης στο Νανιούκι. Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη βρίσκονται οι πρόσφατα ανακαινισμένοι στρατώνες Nyati, μια εγκατάσταση εκατό περίπου εκατομμυρίων δολαρίων, γνωστή και ως Μονάδα Εκπαίδευσης του Βρετανικού Στρατού στην Κένυα, που φιλοξενεί χιλιάδες Βρετανούς στρατιώτες κάθε χρόνο και η οποία προσφέρει ιδανικές συνθήκες για προπόνηση και ασκήσεις επιβίωσης και πολέμου σε σκληρό περιβάλλον.

Για την οικογένεια της Agnes Wanjiru, για αυτούς που, εννέα χρόνια μετά τη δολοφονία της, μοιάζουν αόρατοι για τις επίσημες αρχές, η αναμονή για δικαιοσύνη συνεχίζεται.

Η Rose στο σπίτι της στις φτωχογειτονιές Majengo στο Nanyuki, κεντρική Κένυα, 26 Οκτωβρίου 2021.

Κενυάτισσες εργάτριες του σεξ στέκονται το βράδυ στην "κόκκινη συνοικία" της πόλης Nanyuki, περιμένοντας πελάτες. Κένυα, 25 Οκτωβρίου 2021.

Η Rose Wanyua ψάχνει ακόμη, μετά από εννέα χρόνια, για δικαιοσύνη. Nanyuki, κεντρική Κένυα, 26 Οκτωβρίου 2021.

Η Rose δείχνει φωτογραφίες της αείμνηστης αδερφής της Agnes, σαν απόδειξη ότι δεν είναι αόρατοι άνθρωποι. Στο σπίτι της στο Majengo Slums στο Nanyuki, στην κεντρική Κένυα, 26 Οκτωβρίου 2021.

Κενυάτισσες εργάτριες του σεξ σε διαδήλωση διαμαρτυρίας, κρατούν χαρτόνια που γράφουν: "Σταματήστε να μας σκοτώνετε". Nanyuki, κεντρική Κένυα, 26 Οκτωβρίου 2021.

Η Rose στέκεται απελπισμένη δίπλα στον τάφο της δολοφονημένης Agnes, σε ένα δημόσιο νεκροταφείο στο Nanyuki, στην κεντρική Κένυα, 26 Οκτωβρίου 2021.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΣΚΑΝΕΡ
NEWS
Save