Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
15.07.2021

Εναλλακτική Θεραπεία Ζώων: Μια σελίδα στο Facebook σου γνέφει πως άνθρωποι και ζώα είμαστε πλασμένοι από το ίδιο υλικό

Για την ομοιοπαθητικό Αμαλία Μόερμαν Παυλίδη, κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και ισότιμος με τον άνθρωπο. Σε αυτή τη φιλοσοφία θεμελιώνονται οι εναλλακτικές θεραπείες ολιστικού χαρακτήρα που πραγματοποιεί σε ζώα με σωματικές και ψυχικές ανάγκες.

Εικονογράφηση: Κατερίνα Καραλή

Γάτες με στοματίτιδα, δερματικά προβλήματα, θλίψη και άγχος. Σκύλοι με ακράτεια, αλλεργίες και μυκητιάσεις. Παπαγάλοι με απώλεια φτερών και ατονία: Το σώμα και η ψυχή ενός ζώου, νοσούν όπως και τα δικά μας. Η Αμαλία Μόερμαν Παυλίδη, έχει επιλέξει να πορευτεί με άξονα αυτή τη φιλοσοφία ζωής. Με έδρα την Ολλανδία, εργάζεται ως ομοιοπαθητικός, προσφέροντας βοήθεια σε όποιο ζώο βρεθεί στη ζωή της.

Δουλεύοντας ολιστικά, σε συνεργασία με τον κηδεμόνα του ζώου, επιθυμεί να ανακαλύψει τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο ο ασθενής αντιμετωπίζει ένα «παράπονο», τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό - συναισθηματικό επίπεδο. Η εξατομικευμένη εικόνα του κάθε οργανισμού, αποτελεί τον πιο σημαντικό οδηγό για εκείνη. Παρέχει εναλλακτικές θεραπείας σε ζώα, δίνοντας προσοχή στα συμπτώματα και αναζητώντας πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ζωής και τη ψυχολογία τους, ενώ επιθυμεί να εμπνεύσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν κάτι που για εκείνη θεωρείται αυτονόητο: Τα ζώα, δεν είναι υποδεέστερα όντα, αλλά ζωντανοί οργανισμοί ισότιμοι με τον άνθρωπο, με συναισθήματα, βιώματα, ανάγκες, δικαιώματα και εμπειρίες.

Η Αμαλία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, ωστόσο στα 18 της αποφάσισε να σπουδάσει κλασικό τραγούδι στην Ιταλία, όπου και ξεκίνησε την καριέρα της ως τραγουδίστρια όπερας. «Αυτή ήταν η καριέρα μου, η δουλειά μου. Αργότερα γνώρισα τον Ολλανδό σύντροφό μου, ερωτεύτηκα, αποφάσισα "να το ζήσω" και έτσι ήρθα στην Ολλανδία όπου και ζω μέχρι σήμερα», μου εξηγεί καθώς ξεκινάμε τη συζήτησή μας μέσω Skype. «Μολονότι η ιστορία με τον σύντροφό μου έχει ολοκληρωθεί πλέον (με έναν πολύ όμορφο τρόπο), με οδήγησε σε κάτι τελείως διαφορετικό στη ζωή μου. Επί πολλά χρόνια έκανα η ίδια ομοιοπαθητική, ήμουν υπέρ της φιλοσοφίας της ολιστικής θεραπείας και κάποια στιγμή ξεκίνησα, μέσω του τραγουδιού, να προσφέρω ολιστική θεραπεία σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. Φυσικά δεν εφάρμοζα την ομοιοπαθητική σε άλλους, αλλά είχα πάντα μια επαφή».


«Ώσπου μία μέρα είδα μία δημοσίευση στο Facebook για τη Σερενάτα, τη σκυλίτσα μου, η οποία είναι ένα σκυλάκι με ειδικές ανάγκες από την Ελλάδα. Είπα αμέσως ότι αυτό το ζώο είναι δικό μου! Έκτοτε άλλαξε η ζωή μου, καθώς οι ανάγκες της Σερενάτας με ώθησαν να ψάξω πώς θα τη βοηθήσω. Ο κτηνίατρος μου είπε πως ο ρόλος του τελειώνει "εδώ" και πως θα πρέπει να βρω έναν ομοιοπαθητικό, έναν εναλλακτικό θεραπευτή για το ζώο». 

Ένας νέος κόσμος άρχισε σταδιακά να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια της Αμαλίας, η οποία αποφάσισε να σπουδάσει ομοιοπαθητική, ανθοϊάματα μπαχ σε ζώα και φυσικοπαθητική κτηνιατρική. Μέχρι και σήμερα, δεν έχει σταματήσει να αποκομίζει γνώση και να εξελίσσεται. Αφού ολοκλήρωσε έναν κύκλο σπουδών, πήρε την απόφαση να ολοκληρώσει την καριέρα της στο θέατρο και να αφοσιωθεί στην εργασία της με τα ζώα, με την εφαρμογή της ομοιοπαθητικής και των εναλλακτικών θεραπειών.

«Κατά τις σπουδές μου, παρακολούθησα μαθήματα ψυχολογίας ζώων, ψυχολογίας αλόγων - δουλεύω πολύ με άλογα. Πραγματοποίησα τις σπουδές μου στην Ολλανδία, έπειτα ολοκλήρωσα δύο προγράμματα στην Ιταλία, επέστρεψα στην Ολλανδία όπου και έκανα περισσότερες εξειδικεύσεις και ασχολήθηκα με το animal laser therapy ολοκληρώνοντας ένα εξ αποστάσεως πρόγραμμα από την Αμερική». 

«Πάντοτε είχα ζώα, μεγάλωσα σε ένα σπίτι γεμάτο ζώα, ανεξάρτητα απ' αυτό όμως θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει μέσα μας η αγάπη γι' αυτά. Αυτό που θέλω να δώσω στον κόσμο να καταλάβει, είναι ότι το ζώο είναι ισάξιο και αυτό το είχα ανέκαθεν σαν φιλοσοφία στη ζωή μου προτού κάνω αυτή τη δουλειά». Η κλασική ομοιοπαθητική, όπως η ίδια μου εξηγεί, αποτελεί μια ολιστική θεραπεία μέσω της οποίας ο κάθε οργανισμός βοηθιέται «από μέσα προς τα έξω», ψυχικά και σωματικά. Σύμφωνα με την ομοιοπαθητική, δεν δίνεται έμφαση μόνο στο σωματικό σύμπτωμα, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο ζει ο καθε οργανισμός, στα βιώματά του, στο πώς αντιδρά στον πόνο και το οποιοδήποτε σύμπτωμα, στα συναισθήματα που του δημιουργεί αυτός ο πόνος κ.λπ. «Βλέπουμε τον οργανισμό ολόκληρο - ψυχή και σώμα. Έτσι, το ζώο παίρνει μια θεραπεία που άπτεται της ιδιοσυγκρασίας του. Είναι μια μοναδική θεραπεία για τον κάθε οργανισμό. Μία από τις θεραπείες είναι η ανθοθεραπεία, γενική αρχή της οποίας αποτελεί το ότι αν θεραπευτεί η ψυχή, τότε θεραπεύεται και το σώμα».

Η Αμαλία δεν εργάζεται στην Ελλάδα, κι έτσι η επαφή της με το ελληνικό κοινό επιτυγχάνεται μέσω της σελίδας της Εναλλακτικές Θεραπείες σε Ζώα στο Facebook. Αν και συνηθίζει να δουλεύει τοπικά «από στόμα σε στόμα», υπήρξαν αρκετοί φίλοι που την παρακίνησαν να αρχίσει να μοιράζεται τις εμπειρίες της με τον κόσμο στην Ελλάδα. Μαθαίνοντας πώς γίνονται μερικές φορές οι εκπαιδεύσεις ζώων στην Ελλάδα και βλέποντας να χρησιμοποιείται πνίχτης σε πολλά ζώα, θέλησε να μοιραστεί μια διαφορετική οπτική στον τρόπο με τον οποίο τα αντιμετωπίζουμε. Δεδομένου ότι στην Ολλανδία είναι συνηθισμένη να έρχεται σε επαφή με μια διαφορετικού τύπου εκπαίδευση, αποφάσισε να δημιουργήσει τη σελίδα στα ελληνικά για να διαδώσει τις γνώσεις της και να βοηθήσει τους κηδεμόνες των ζώων.

Πλέον, το ενδιαφέρον των ανθρώπων από την Ελλάδα είναι αυξημένο, καθώς υπάρχουν κηδεμόνες που θέλουν να μάθουν για τους εναλλακτικούς τρόπους θεραπείας και να βοηθήσουν το ζωάκι τους, προσφέροντάς του μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Στην αρχή, λίγοι κατανοούσαν με τί ακριβώς καταπιάνεται η Αμαλία, ενώ πολλοί νόμιζαν πως είναι κτηνίατρος. Τότε, κατάλαβε ότι χρειαζόταν να ενημερώσει πολύ περισσότερο τους ανθρώπους για τη δράση της, ώστε όποιος επικοινωνεί σήμερα μαζί της να ξέρει ακριβώς τι να περιμένει. «Στην Ολλανδία, αυτό που κάνω είναι κάτι πάρα πολύ σύνηθες, σε αντίθεση με την Ελλάδα. Όπως κάποιος θα πάει στον ψυχολόγο ή για γιόγκα, έτσι θα έρθει και σε 'μένα».

«Χάρη στο internet, υπάρχει η ευκαιρία να δουλέψεις εξ αποστάσεως - σαφέστατα όχι με όλες τις θεραπείες, καθώς για πολλές απαιτείται να δω το ζώο, να το αγγίξω, να κάνουμε για παράδειγμα μία θεραπεία λέιζερ από κοντά. Το να δουλέψουμε όμως μία ομοιοπαθητική θεραπεία ή μία ολιστική, όπως είναι η ανθοθεραπεία, είναι εφικτό με την καθοδήγηση των φροντιστών. Πρέπει επίσης το ζώο να παρακολουθείται πάντοτε από τον κτηνίατρό του και αφού υπάρξει διάγνωση από τον ίδιο, τότε ο κηδεμόνας μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου και παράλληλα με ό,τι κάνει σε συνεργασία με τον κτηνίατρο, δουλεύουμε και μαζί. Υπάρχουν ζώα που δεν χρειάζονται κάποια συγκεκριμένη αγωγή, ωστόσο μπορεί να αντιμετωπίζουν κάποιο ζήτημα συμπεριφοράς. Στην περίπτωση αυτή δουλεύουμε αποκλειστικά μαζί δίχως να απαιτείται κτηνιατρική παρακολούθηση. Κατά την πρώτη συνεδρία, παίρνω το ιστορικό του ζώου μέσα από ένα ερωτηματολόγιο και μαζί με τον κηδεμόνα βλέπουμε πώς ζει, τι βιώματα έχει, τι τρώει, πώς κοιμάται».

Η θεραπεία είναι πάντοτε μοναδικά σχεδιασμένη πάνω στον συγκεκριμένο οργανισμό, όπως άλλωστε μοναδικός είναι και ο ίδιος ο οργανισμός. Ο κηδεμόνας, την προμηθεύεται από ομοιοπαθητικό φαρμακείο της περιοχής του και έτσι αρχίζει η θεραπεία του ζώου, που διαρκεί συνήθως από πέντε έως δώδεκα μήνες. 

«Έχω αναλάβει πολλά ζώα με κρίσεις πανικού και μάλιστα σοβαρές. Μπορεί το ζώο να τρέμει, ακόμη και να εκδηλώνει λιποθυμικά επεισόδια. Έχω βοηθήσει ζώα τα οποία έχουν και ζητήματα σωματικής υγείας με χρόνια προβλήματα, έχω βοηθήσει ζώα που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα σωματικής υγείας αλλά έχουν ψυχικές διαταραχές ή θέματα στη συμπεριφορά τους που τους δημιουργούν μια πιο δύσκολη καθημερινότητα». 


«Η Ψυχολογία των Οργανισμών διαδραματίζει πάντοτε ρόλο και σε μια σωματική ασθένεια. Το συναισθηματικό κομμάτι επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο κάθε οργανισμός θα βιώσει τον σωματικό πόνο για παράδειγμα. Εκεί είναι το επίκεντρο της δικής μου θεραπείας». Όπως μου τονίζει με πάθος λίγο προτού ολοκληρώσουμε την κουβέντα μας: «Είναι σημαντικό στην παιδεία που έχουμε ως άνθρωποι, να αποτυπωθεί το ότι το ζώο είναι μέλος της οικογένειας και πρέπει να του προσφέρουμε μια θετική εκπαίδευση, με γνώμονα την καλή συμπεριφορά προς εκείνο. Εάν το κατανοήσουμε αυτό, θα πάψουμε να έχουμε τόσα αδέσποτα ζώα, θα πάψουμε να τα εγκαταλείπουμε και να τα κακοποιούμε. Αυτό ξεκινάει από τον καθένα και την καθεμιά μας και ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να το διαδίδουμε».

Περισσότερα για το έργο της Αμαλίας μπορείτε να μάθετε εδώ και στη σελίδα της στο Facebook

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
NEWS
Save