Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο

Γιάννης Ραγκούσης: «Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις στρέφεται εναντίον της δημοκρατίας»

Ο τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ μας εξηγεί γιατί το κόμμα του αντιδρά σφοδρά στο νόμο για τις «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις» του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Φωτογραφια: Παναγιώτης Τζάμαρος

Την Πέμπτη 9 Ιουλίου θα ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις» που φέρνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. 

Ο νέος νόμος βάζει τους διοργανωτές να πρέπει να παίρνουν έγγραφη άδεια από την αστυνομία, έχουν αστική ευθύνη για τυχόν βανδαλισμούς και ποινή ένα χρόνο φυλάκιση για όποιοι συμμετάσχει σε πορεία χωρίς να έχει την άδεια της αστυνομίας. 

Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει πως με αυτό το νόμο θα βάλει τάξη στο χάος των διαδηλώσεων που πολλές φορές μπλοκάρουν την καθημερινότητα στο κέντρο της πόλης. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά και θεωρεί πως το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό και ανεφάρμοστο. Ρωτήσαμε τον Γιάννη Ραγκούση, τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, να μας εξηγήσει γιατί. 

 

Είναι εφαρμόσιμος ο νόμος; Εκτός από το γεγονός ότι είναι ένα αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό νομοσχέδιο, θα σας αποδείξω σε δύο σημεία ότι είναι αδύνατο και να εφαρμοστεί. Είναι βασισμένο σε ψέματα. Και μέσα στη Βουλή, δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία δείχνει έλλειψη σεβασμού στην Κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως και σε συνεντεύξεις ο κ. Χρυσοχοΐδης αφού έχουν κατ' επανάληψη έχει συνδέσει το νομοσχέδιο που εισηγούνται με τον τερματισμό της ταλαιπωρίας των πολιτών, ιδίως στο κέντρο της Αθήνας από ολιγομελής συγκεντρώσεις. Αυτό έχει ήδη συμβεί από το 2013, που τέθηκε σε ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα 120/2013. Σύμφωνα με αυτό η Ελληνική Αστυνομία έχει τη δυνατότητα να τοποθετεί στο πεζοδρόμιο αυτές τις μικρές πορείες των 50 ατόμων. Γι' αυτό και δώσαμε στη δημοσιότητα δύο φωτογραφίες με μια συγκέντρωση έξω από τη Βουλή και έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, πάνω στο πεζοδρόμιο, εκεί δηλαδή που του είχε τοποθετήσει η Αστυνομία. 

Γιατί, όμως δεν γίνεται να εφαρμοστεί; Πέρα από το ότι είναι αντισυνταγματικό και αυτό θα αποδειχθεί γιατί θα καταπέσει στο Ακυρωτικό Δικαστήριο στο Συμβούλιο της Επικρατείας όταν θα τεθεί υπόψη το νομοσχέδιο αυτό, είναι αδύνατο και να εφαρμοστεί. Να σας πω ένα παράδειγμα. Σκεφτείτε να έχουμε μια πορεία εργαζομένων, 10.000 ανθρώπων, γιατί μειώθηκαν τα εισοδήματά τους. Η πορεία θα είναι ειρηνική αλλά δεν θα έχει δημοσιοποιηθεί στην Αστυνομία, εγγράφως και έγκαιρα. Είναι πρακτικά ανεφάρμοστο να ζητηθεί από την αστυνομία να συλλάβει 10.000 διαδηλωτές και να τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη ώστε να τους επιβληθεί ποινή ενός έτους. Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη, ότι αν μια φιλήσυχη πορεία που δεν έχει πάρει έγγραφη άδεια της αστυνομίας, τότε η αστυνομία οφείλει να την κηρύξει παράνομη, να συλλάβει τους συμμετέχοντες και η δικαιοσύνη να τους επιβάλλει ένα χρόνο φυλακή. Αυτό που προβλέπεται από το νομοσχέδιο είναι μη ρεαλιστικό. 

Πρέπει να χτίσουμε φυλακές. Πρόκειται για μια νομοθετική γελειότητα αυτή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Δεν είναι μόνο αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική, είναι γελοία. Θα σας πω ένα άλλο παράδειγμα. Κάνουν πορεία τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους επιβάλλεται να περιφρορήσουν οι ίδιοι την πορεία τους, κάνουν ό,τι μπορούν, μπαίνουν ανάμεσά τους δυο προβοκάτορες, πετούν μια μολότοφ και καίνε ένα κτίριο. Σύμφωνα με το νόμο Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη, ο οργανωτής, δηλαδή το άτομο με ειδικές ανάγκες, θα πρέπει να επιβαρυνθεί ο ίδιος την αστική ευθύνη και τις αποζημιώσεις που θα προκύψουν. 

Γιατί; Επειδή θα βγει ο αστυνομικός διευθυντής και θα πει ότι τα μέτρα περιφρούρησης που είχατε πάρει δεν ήταν επαρκή. Είναι αυτό εφικτό; 

Στην ουσία θέλει να βάλει τους διοργανωτές και τους πολίτες να σκέφτονται δεύτερη και τρίτη φορά αν θα βγουν στο δρόμο. Το καινούργιο στοιχείο που θέλει να βάλει στη ζωή η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η ποινικοποίηση της συμμετοχής σε ελεύθερες εκδηλώσεις των Ελληνίδων και των Ελλήνων που όπως ξέρουμε πολύ καλά αυτό είναι το όπλο των ανέργων, των ιδιωτικών υπαλλήλων, των συνταξιούχων, των δημοσίων υπαλλήλων και των νέων. Αυτό το όπλο της έκφρασης είναι κυρίως αυτών των κατηγοριών, και το καινούριο που κάνει, κατά παράβαση του Συντάγματος, είναι να στερήσει αυτή τη δυνατότητα από αυτούς τους ανθρώπους. 

Γιατί όμως το κάνουν αυτό; Περιμένει ότι θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις τους επόμενους μήνες ή επιτέλους ικανοποιεί ένα αίτημα των συντηρητικών ψηφοφόρων τους; Και τα δύο. Δεν είναι τυχαίο ότι το φέρνουν τώρα, ένα χρόνο αφότου έχουν πάρει τη διακυβέρνηση της χώρας και τα έχουν κάνει μαντάρα. Στην οικονομία έφεραν ύφεση πριν τον κορωνοϊό και στον τομέα της Δημόσιας Ασφάλειας, εκεί και αν έχουν κάνει αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις. Επίσης έχουν απόλυτη γνώση για το τι έρχεται και το τι έχουν σκοπό να κάνουν σε σχέση με τα δικαιώματα, σε σχέση με πολιτικές λιτότητας και από την άλλη, αυτοί είναι, αυτά πιστεύουν, αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο του Μητσοτάκη. Αυτές είναι οι πραγματικές του πεποιθήσεις. 

Πέρα από αυτό όμως υπάρχουν και οι εργαζόμενοι και οι έμποροι στο κέντρο που πολλές φορές είτε ταλαιπωρούνται είτε βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. Καταρχάς, έχουν δίκιο όσοι δεινοπαθούν με τις βιαιοπραγίες. Η απάντηση είναι ότι θα πρέπει η ελληνική αστυνομία να συλλαμβάνει όσους διαπράττουν αδικήματα σε βάρος της περιουσίας και της ζωής των συμπολιτών μας και να τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη. Αυτή είναι η συνταγματική υποχρέωση. Γι’ αυτό υπάρχει η Ελληνική Αστυνομία, όχι για ν’ απαγορεύει να γίνει μια ειρηνική διαδήλωση. Για δείτε λίγο κάτι; Είναι μόνο οι πορείες που ευθύνονται για αυτό; Όταν κάθε βράδυ καίγονται δεκάδες αυτοκίνητα και έχουμε συνηθίσει να ξημερώνουμε με το δελτίο καμένων αυτοκινήτων, αυτό έχει σχέση με τις πορείες; 

Αυτή η Διεύθυνση για την Πρόληψη Βίας έχετε καταλάβει τι είναι; Το τι έχουν στο μυαλό τους, όχι. Είναι υποκριτές και δε λένε ποτέ την αλήθεια. Αυτό που γράφουν όμως είναι απαράδεκτο γιατί ουσιαστικά είναι μιας ακροδεξιάς έμπνευσης συλλογιστική που μάλιστα στοχοποιεί ακόμα και έννοιες που ανήκουν στο πλαίσιο μιας φιλελεύθερης δημοκρατίας, όπως η ριζοσπαστικοποίηση, μια έννοια με πολύ θετικό και δημοκρατικό περιεχόμενο. Ουσιαστικά πάνε να στήσουν ένα μαγαζί, χωρίς κανένα στοιχείο αξιοκρατίας, χωρίς καμία βούληση και χωρίς να θέλουν να διασφαλίσουν το πρώτο και το σημαντικότερο: αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία για το πως πάει η εγκληματικότητα στη χώρα μας. Ακόμα, η ελληνική αστυνομία δουλεύει με τα “greek statistics”. Ένα πράγμα που θα μπορούσαν να κάνουν θα ήταν αυτό, να συνδέσουν όλα τα δεδομένα της ελληνικής αστυνομίας με αξιόπιστες πηγές στοιχείων. 

Η Νέα Δημοκρατία καλώς ή κακώς ικανοποιεί τον πυρήνά της με αυτό το νομοσχέδιο. Παρουσιάζει ότι είναι ικανή να επιβάλει το δόγμα «Τάξη και Ασφάλεια». Ο ΣΥΡΙΖΑ πως απαντάει σε αυτό, σε ποιον στέκεται δίπλα, σε αυτόν που θέλει να διαμαρτυρηθεί ή σε αυτόν που φοβάται ότι μπορεί να χάσει την περιουσία του εξαιτίας των χούλιγκαν που μπορεί να κανιβαλίσουν μια πορεία;  Εμείς έχουμε αποφασίσει να κάνουμε μια πολιτική αρχών και όχι μια λαϊκίστικη πολιτική που κάνει ο κύριος Μητσοτάκης. Θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους πολίτες. Βεβαίως, ν’ αφουγκραζόμαστε τα προβλήματά τους, χωρίς όμως να καταφεύγουμε στους εύκολους θεατρινισμούς. Στο θέμα με τις πορείες των 50 ατόμων, όλα τα προηγούμενα χρόνια, αυτές οι συγκεντρώσεις οδηγούνταν στο πεζοδρόμιο. Έχουμε συναίσθηση ότι δεν πρέπει να υπάρχει μια τέτοια ταλαιπωρία για τους πολίτες. Πρέπει να υπάρξει βελτίωση στην ενημέρωση του πολίτη όταν πρέπει να κατέβει στο κέντρο αν θα συναντήσει πορεία. Αλλά από την άλλη πλευρά δε θα ανεχθούμε την καταστρατήγηση αναφαίρετων συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών που αγγίζουν τον πυρήνα ύπαρξης της δημοκρατίας. Εάν αυτό κανείς το περιορίσει ή το ακρωτηριάσει, τότε στην πραγματικότητα στρέφεται εναντίον του πολιτεύματος. Η πραγματικότητα θα συντρίψει τον λαϊκισμό Μητσοτάκη που κέρδισε τις εκλογές με δύο συνθήματα. Ότι 8 Ιουλίου θα τελείωνε η ελληνική κοινωνία με τον Ρουβίκωνα και ότι σ’ ένα μήνα μέσα θα τελείωνε το άβατο των Εξαρχείων. Η πραγματικότητα όχι απλώς διαψεύδει τον κ. Μητσοτάκη, αλλά πρέπει να ζητήσει συγνώμη. Ο Ρουβίκωνας προχθές του πέταγε τρικάκια έξω από το γραφείο του, στα δε Εξάρχεια, έχουμε μια  έκρηξη της εγκληματικότητας και της παρουσίας των εμπόρων των ναρκωτικών. Ο λαϊκισμός έχει μια πρόσκαιρη ικανοποίηση αλλά μετά καταπέφτει, όπως θα καταπέσει και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. 


 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΑ
NEWS
Save