Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
31.12.2020

Η Αργεντινή νομιμοποιεί την άμβλωση, μια στιγμή ορόσημο για τα δικαιώματα των γυναικών.

Η Αργεντινή γίνεται μόλις η τρίτη χώρα στην Λατινική Αμερική που νομιμοποιεί την επιλεκτική άμβλωση, δίνοντας χαρά για αυτή την δύσκολη νίκη σε όλες τις γυναίκες της χώρας και ελπίδα για μια ζωή ισότητας κι ελευθερίας των φύλων.

Φωτογραφίες: EPA/JUAN IGNACIO RONCORONI

Η Αργεντινή έγινε χθες, στις 30 Δεκεμβρίου 2020, η πολυπληθέστερη χώρα, αλλά μόλις τρίτη της Λατινικής Αμερικής, που νομιμοποιεί την επιλεκτική άμβλωση και δίνει το πλήρες δικαίωμα της επιλογής αυτής στις γυναίκες. 

Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος μετρά εξαντλημένος τις ώρες για το τέλος του σκοτεινού 2020, η Αργεντινή βρίσκεται στους δρόμους από τις 29 Δεκεμβρίου, αναμένοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Γερουσία της χώρας για το νόμο για τις αμβλώσεις. Μία από τις πιο σημαντικές μέρες αυτής της χρονιάς που τελειώνει, για τη νότια χώρα.

Χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονταν ήδη έξω από την προηγούμενη μέρα διαδηλώνοντας, παρακολούθησαν από την πλατεία Plaza del Congreso την κοινοβουλευτική συζήτηση. Όταν έγινε τελικά γνωστή η απόφαση υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων, τις πρώτες πρωινές ώρες της 30ης Δεκεμβρίου, τα πλήθη ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς. Φωνές ενθουσιασμού και κραυγές θριάμβου γέμισαν την ατμόσφαιρα. Οι γυναίκες σφιχταγγαλιάζονταν μεταξύ τους και δάκρυα χαράς κυλούσαν στα πρόσωπά τους. 

Στις 30 Δεκεμβρίου η Γερουσία της χώρας ψήφισε να νομιμοποιήσει τον τερματισμό, κατά τις πρώτες 14 εβδομάδες, της κύησης. Προηγουμένως, οι αμβλώσεις επιτρέπονταν μόνο σε περιπτώσεις βιασμού ή όταν η υγεία της μητέρας ήταν σε κίνδυνο ή αν το έμβρυο δεν είχε σωστή μορφή. Εκτός από τη νομιμοποίηση πολλών από τις περίπου 500.000 αμβλώσεις που πραγματοποιούνται ήδη κάθε χρόνο στην Αργεντινή, σύμφωνα με τις αγωνίστριες της νομιμοποίησης, η αλλαγή αυτή θα αυξήσει το ποσοστό των γυναικών με πρόσβαση σε νόμιμη άμβλωση, στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, από 3% σε 10%. 

"ES LEY!" (Είναι δίκαιο!). Αυτο το σύνθημα ακούγεται παντού και δυνατά σήμερα στην Αργεντινή, καθώς σβήνει σιγά σιγά το 2020.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΣΚΑΝΕΡ
NEWS
Save