Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
26.11.2021

Οι «καταραμένοι» του Αφγανιστάν

Κάτω από μια γέφυρα στα περίχωρα της Καμπούλ, πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, εθισμένοι οπιομανείς βρήκαν καταφύγιο. Σκληρές εικόνες μιας νεκρής ζωής.

Φωτογραφίες: EPA

Αφγανοί τοξικομανείς καλυμμένοι με υφάσματα, κάτω από μια γέφυρα στην Καμπούλ, Αφγανιστάν, 24 Νοεμβρίου 2021. Σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), περίπου ένα εκατομμύριο Αφγανοί, ηλικίας 15-64, είναι εθισμένοι στα ναρκωτικά. EPA/STRINGER

Το Αφγανιστάν είναι μία από τις χώρες με την μεγαλύτερη παραγωγή οπιούχων ουσιών στον κόσμο και τα τελευταία χρόνια και μεθαμφεταμίνης. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ναρκωτικών εξάγεται παράνομα στις πλούσιες, ικανές να πληρώσουν, δυτικές χώρες. Αλλά οι εξαρτημένοι από τα ναρκωτικά πολίτες του Αφγανιστάν, σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), αυτή την στιγμή ίσως ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.

Οι Ταλιμπάν, μετά την επάνοδό τους στην εξουσία της χώρας το καλοκαίρι που μας πέρασε, προσπαθεί να περιορίσει την διάδοση και χρήση των ναρκωτικών στους πολίτες. Στην πρωτεύουσα Καμπούλ, συγκεντρώνει κατά χιλιάδες, τους εθισμένους στα ναρκωτικά ανθρώπους, σε ειδικά κέντρα ή σε νοσοκομεία, με σκοπό καταρχήν να τους  προστατεύσει από τον χειμωνιάτικο κρύο των δρόμων, αλλά και να περιορίσει το έγκλημα που συνοδεύει την εξάρτηση. 

Κάτω από αυτή την γέφυρα στα περίχωρα της Καμπούλ, μερικές δεκάδες "κολασμένοι" καπνίζουν ηρωίνη. Το μικρό φως που κρέμεται στο μέτωπό τους, δείχνει το μονοπάτι. Η διαφυγή μέσα από τον καπνό μοιάζει μονόδρομος.

Αφγανοί τοξικομανείς καπνίζουν ηρωίνη κάτω από μια γέφυρα στην Καμπούλ, Αφγανιστάν, 24 Νοεμβρίου 2021.

Αφγανός τοξικομανής κρατά τα σύνεργα του καπνίσματος της ηρωίνης. Καμπούλ, Αφγανιστάν, 24 Νοεμβρίου 2021.

Αφγανός καπνίζει ηρωίνη κάτω από μια γέφυρα στην Καμπούλ, Αφγανιστάν, 24 Νοεμβρίου 2021.

Ένας μαχητής των Ταλιμπάν συνομιλεί με Αφγανούς ναρκομανείς. Καμπούλ, Αφγανιστάν, 24 Νοεμβρίου 2021.

Κάτω από μια γέφυρα στην Καμπούλ, Αφγανιστάν, 24 Νοεμβρίου 2021.

Αφγανός τοξικομανής που ζει κάτω από την γέφυρα. Καμπούλ, Αφγανιστάν, 24 Νοεμβρίου 2021.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΣΚΑΝΕΡ
NEWS
Save