Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
15.12.2022

Συνεργάτες του Εκρέμ Ιμάμογλου στην Popaganda: «Οι πόρτες είναι ακόμη ανοιχτές. Περιμένουμε να ανακοινωθεί η υποψηφιότητά του σήμερα»

Πολιτικές πηγές στην Τουρκία μιλούν στην Ιωάννα Κλεφτόγιαννη για τα πιθανά σενάρια που πυροδοτεί η καταδίκη με φυλάκιση 2 έτη και 7 μήνες του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, εν όψει των πολύ κρίσιμων προεδρικών εκλογών του 2023.

Ιμάμογλου

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Ekrem Imamoglu χαιρετίζει τους υποστηρικτές του κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης μπροστά από τον δήμο της Κωνσταντινούπολης, μετά τη δίκη του, στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία, 14 Δεκεμβρίου 2022. Ο Ekrem Imamoglu, μέλος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), καταδικάστηκε για περισσότερα από δύο χρόνια φυλάκιση για εξύβριση Τούρκων αξιωματούχων και του επιβλήθηκε «πολιτική απαγόρευση» από τουρκικό δικαστήριο. EPA/SEDAT SUNA

«Ο Ερντογάν τρέμει τον ανταγωνισμό με τον Ιμάμογλου. Προσπαθεί με κάθε μέσο να εμποδίσει την υποψηφιότητά του στις επικείμενες εκλογές. Και ιδού!», είναι το πρώτο σχόλιο που κάνει στην Popaganda ο γνωστός Τούρκος ακαδημαϊκός Ενγκίν Μπερμπέρ, λίγα λεπτά μετά τις χθεσινές (το απόγευμα) ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, την είδηση καταδίκης του Δημάρχου του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, σε φυλάκιση 2 ετών και 7 μηνών, για προσβολή των μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK), που αίφνης συσπειρώνει και βγάζει από την εσωστρέφεια και την αφωνία την ενωμένη Αντιπολίτευση της Συμμαχία των Έξι (Table of Six Alliance),

Αμέσως ομάδα πολιτών συγκεντρώθηκε αυθόρμητα, χτες βράδυ, έξω από το Δημαρχείο Κωνσταντινούπολης, δηλώνοντας ηχηρή υποστήριξη προς το πρόσωπο του λαοφιλούς δημάρχου. Ο ίδιος ο Εκρέμ Ιμάμογλου απευθύνθηκε με ηγετικό αέρα στο συγκεντρωμένο πλήθος και δήλωσε, χωρίς περιστροφές: «Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, τα κέντρα εξουσίας και συμφερόντων, πρέπει να καταλάβουν καλά ότι δεν θα μπορέσουν να μας εμποδίσουν στις κάλπες. Δεν θα μπορέσουν να μας κόψουν τον δρόμο. Θα έρθει η ημέρα που θα χρειαστούν τη Δικαιοσύνη όσοι τώρα την πολιτικοποιούν».

Και πρόσθεσε: «Σήμερα ξεκινάμε, με μια όμορφη στιγμή ενότητας και αλληλεγγύης. Αύριο αυτό θα γίνει πολύ μεγαλύτερο», προαναγγέλοντας αυτό που λίγα λεπτά αργότερα σημείωσε στο ιδιαιτέρως ενεργό twitter του, απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση, με βαριά σημειολογία: «Σας προσκαλώ σε ενότητα και αλληλεγγύη αύριο στις 16.00 στο Saraçhane (Δημαρχείο), για να συναντηθείτε με τους κ.Κιλιντζάρογλου, Άκσενερ, Καραμολάογλου,Μπαμπατζάν, Νταβούτογλου και Ουισάλ».

Αισιόδοξη παραμένει η ομάδα των συνεργατών του, με τον επικεφαλής επικοινωνίας του επιτελείου του Nετζάτι Oζκάν να μας διαβεβαιώνει: «Είναι απολύτως σίγουρο ότι η δικαιοσύνη στο τέλος θα επικρατήσει».

Η καταδικαστική δικαστική απόφαση ενήργησε πάντως ως καταλύτης κι ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω πολιτικές εξελίξεις, κατά τη σημερινή έκτακτη συνάντηση έξω από το Δημαρχείο του Ιμάμογλου με τους έξι επικεφαλής της αντιπολιτευτικής Συμμαχίας των Έξι (υπό το κεμαλικό σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα CHP). Μπορεί να γίνουν επί τόπου σοβαρές ανακοινώσεις, που θα αναγκάσουν σε αντεπίθεση το κυβερνητικό μπλοκ; «Ναι. Σήμερα το απόγευμα περιμένουμε να ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του Ιμάμογλου για τις προεδρικές του 2023», μας απαντά ο Τζαν Γιουκσέλ, μέλος του CHP, που εργάστηκε στην δυνατή ομάδα της General Campaign του CHP, στις τελευταίες Δημοτικές αλλά και Προεδρικές Εκλογές στην Κωνσταντινούπολη.

Αντί να είναι θυμωμένος, θεωρεί ότι οι Αρχές με την κίνησή τους εναντίον του Ιμάμογλου «κάνουν δώρο» στην Αντιπολίτευση. «Ο Ερντογάν συσπειρώνει ολόκληρη την Αντιπολίτευση. Αυτή τη στιγμή όλοι στην Τουρκία συζητούν για την υποψηφιότητα του Ιμάμογλου», προσθέτει αισιόδοξος.

«Πριν από τις εκλογές περιμένουμε ωστόσο και άλλες σπασμωδικές κινήσεις από την κυβέρνηση», συνεχίζει ο Eνγκίν Μπερμπέρ, που θεωρεί «με διαφορά» ισχυρότερο ανταγωνιστή του Τούρκου προέδρου τον Ιμάμογλου, χωρίς να θεωρεί ωστόσο ο ίδιος ότι είναι βέβαιο πως θα του δοθεί το χρίσμα σήμερα, έναντι τόσο του αρχηγού του CHP, Κεμάλ Κιλιντζάρογλου, που εταίροι του στο συνασπισμό των Έξι, όπως το εθνικιστικό Καλό Κόμμα- Iyi Parti,, δεν τον εγκρίνουν, λόγω των καλών σχέσεων που διατηρεί με το φιλοκουρδικό HDP, όσο και του Μανσούρ Γιαβάς, του δημάρχου Άγκυρας κι έτερου φαβορί για τις επερχόμενες προεδρικές.

Υπήρξε και παρασκηνιακά, χθες, σύμφωνα με έγκυρες πηγές που πρόσκεινται στο CHP, αυτόματη κινητοποίηση να δοθεί άμεσα το χρίσμα στον Ιμάμογλου, ιδιαίτερα μέσω της Μεράλ Ακσενέρ, της υπερεθνικίστριας επικεφαλής του Iyi Parti κι εταίρου του αντιπολιτευτικού Συνασπισμού των Έξι, η οποία υποστηρίζει εξαρχής την υποψηφιότητα του Ιμάμογλου. «Αυτό θα ήταν η σωστότερη κίνηση. Να ανακοινωθεί η υποψηφιότητά του. Δεν ξέρω όμως αν θα το δούμε και στην πράξη. Αν κερδίσει πάντως τις εκλογές ως υποψήφιος ο Ιμάμογλου, δεν θα πάει στη φυλακή. Όπως καταλαβαίνετε όλα είναι πιθανά στην Τουρκία, και έχουμε να δούμε ακόμα πολλά», επισημαίνει ο Μπερμπέρ.

Κωνσταντινούπολη, 08 Απριλίου 2019. Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, Ekrem Imamoglu, χαιρετά τους υποστηρικτές του κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης μετά τις δημοτικές εκλογές. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, ο Imamoglu, κέρδισε τον υποψήφιο του AKP Binali Yildirim, με 25.000 ψήφους, κάτι που θεωρήθηκε ως πλήγμα στην εξουσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,. EPA/ERDEM SAHIN

Υπάρχει περίπτωση ο μετριοπαθής Κεμαλιστής Εκρέμ Ιμάμογλου να γίνει ο νέος Ντεμιρτάς, ο ξεχασμένος στο κελί του πρόεδρος του αριστερού φιλοκουρδικού κόμματος ΗDP, το οποίο αναμένεται  παρόλα αυτά να είναι ένας από τους βασικούς ρυθμιστές των επόμενων εκλογών, λόγω του σταθερά υψηλού ποσοστού του (9,9%); «Όχι», απαντά κάθετα διπλωματική πηγή, με εμπειρία στην Τουρκία, που απλώς βρίσκει ότι με την καταδικαστική απόφαση, που έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της έως ότου τελεσιδικήσει, ο Ερντογάν θεωρεί ότι «βγάζει απ' τη μέση έναν αντίπαλο».

«Θα ήθελε να κάνει το ίδιο και με τον Γιαβάς», προσθέτει η ίδια πηγή, «αλλά ο δήμαρχος Άγκυρας προσέχει τα νώτα του, διότι οι μυστικές υπηρεσίες του κράτους επί Ερντογάν έχουν φτάσει στον απώτατο τεχνολογικό βαθμό». Μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση, ο Ιμάμογλου «θα παραμείνει στη θέση του», καταλήγει η διπλωματική πηγή.

Η απόφαση της καταδίκης του Ιμάμογλου πρέπει να επικυρωθεί πρώτα από το Εφετείο και εν συνεχεία και από τον Άρειο Πάγο (Γιαργκιτάι) για να τελεσιδικήσει. Βάσει των δικαστικών στατιστικών, ανάλογη διαδικασία στην Τουρκία χρειάζεται περί τον 1 με 1,5 χρόνο. Ως τότε ο Ιμάμογλου θα παραμείνει δήμαρχος. «Πάντως, δεν θα φυλακιστεί, διότι για καταδίκες κάτω των τριών ετών δίνεται κατά τον νόμο αναστολή», σχολιάζει ο Γιουκσέλ. Εάν η απόφαση επικυρωθεί από το Εφετείο και το Ανώτατο Δικαστήριο, ο Ιμάμογλου θα αποκλειστεί από την πολιτική. Το δημοτικό συμβούλιο της Κωνσταντινούπολης θα ψηφίσει νέο δήμαρχο. Την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο διατηρεί το κυβερνών ΑΚΡ. Όμως θα φτάσουμε μέχρι εκεί;

«Οι πόρτες είναι ακόμα ανοιχτές. Το εφετείο και το ανώτατο δικαστήριο πρόκειται να αξιολογήσουν την απόφαση. Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει ληφθεί de facto πολιτική απόφαση απαγόρευσης. Κανονικά και νομικά η διαδικασία θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον ένα χρόνο. Αλλά και πάλι, αυτή είναι μια πολιτική απόφαση. Πρέπει να περιμένουμε», μας σχολιάζει για τις ραγδαίες εξελίξεις το δεξί χέρι του Ιμάμογλου στις Δημοτικές Εκλογές που τον ανέδειξαν δήμαρχο, Σουκρού Κουτζουκσαζίν. «Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτή δεν είναι μια δίκαιη δικαστική απόφαση, είναι μια πολιτική απόφαση. Είναι ήδη ξεκάθαρο και προφανές ότι είχαν πρόθεση να καταδικάσουν τον Δήμαρχο Ιμάμογλου. Ο προηγούμενος δικαστής απομακρύνθηκε από τη θέση του και διορίστηκε σε άλλη πόλη. Γιατί γνώριζαν ότι δεν θα καταδίκαζε τον δήμαρχο. Όμως ο σημερινός δικαστής έχει ήδη δείξει αποφασιστικότητα να καταδικάσει τον δήμαρχο», προσθέτει ο Κουτζουκσαζίν.

«Η συγκεκριμένη καταδικαστική απόφαση του τοπικού δικαστηρίου θα περάσει κατόπιν από το Ανώτατο Δικαστήριο και ο Iμάμογλου και το επιτελείο του εξετάζουν ήδη όλες τις πιθανές επιλογές», τονίζει στην Popaganda ο Σεζάι Τεμελί, πρώην συμπρόεδρος του HDP και νυν βουλευτή του, που εκτιμά ότι «το Ανώτατο Δικαστήριο θα αφήσει την απόφασή του για μετά τις εκλογές». Δεν θα τελεσιδικήσει, «ούτως ώστε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο να μην εγκρίνει την υποψηφιότητα του Ιμάμογλου. Οπότε μπορώ να πω ότι η κυβέρνηση έχει πετύχει τον σκοπό της, καθώς ο πιο σοβαρός αντίπαλος για τον Ερντογάν ήταν ο Ιμάμογλου», αποφαίνεται ο έμπειρος και εκπαραθυρωμένος από την πανεπιστημιακή του έδρα στο πογκρόμ του Ερντογάν μετά το πραξικόπημα Τεμελί, που δεν θεωρεί άμοιρη των σε βάρος τους σημερινών εξελίξεων την ίδια την Κεμαλική αντιπολίτευση, που ξαφνικά «αναστήθηκε»: «Στην πραγματικότητα, η σημερινή απόφαση είναι αποτέλεσμα των λανθασμένων στάσεων που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα η αντιπολίτευση. Αν οι επικεφαλής της είχαν αντιταχθεί στην απόφαση φυλάκισης του προέδρου του HDP Ντεμιρτάς ή κατά όλων των κατά σειρά γεγονότων κι αποφάσεων σε βάρος άλλων Κούρδων πολιτικών, ίσως μια τέτοια απόφαση να τίθετο υπό αμφισβήτηση σήμερα», υπογραμμίζει.

Η δίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου είχε ξεκινήσει στο παρελθόν χωρίς να καταλήξει. Η κατηγορία αφορά σε ομιλία του, στις εκλογές του 2019. Η επίμαχη φράση, σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah, είναι ότι η απόφαση των επτά μελών του YSK που ψήφισαν υπέρ της αφαίρεσης του αξιώματός του το 2019 «δεν σημαίνει τίποτα» για αυτόν. Παράλληλα, χαρακτήρισε «ηλίθιους» τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, και τα μέλη της Εκλογικής Επιτροπής, η οποία ακύρωσε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου εκείνης της χρονιάς. Στις επαναληπτικές εκλογές αναδείχθηκε ωστόσο νικητής, με μεγαλύτερο ποσοστό-χαστούκι έναντι της κυβέρνησης ΑΚΡ.

Το «εκκρεμές» των εκλογών στην Τουρκία, τραντάζεται, από την ώρα που έσκασε η βόμβα στην Ιστικλάλ, γεγονός που σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει καλά την εσωτερική πολιτική σκηνή της γείτονος, «σήμανε και επισήμως την έναρξη της προεκλογικής περιόδου» στην Τουρκία. Πολλά θα εξαρτηθούν και από τις οικονομικές, πέρα από τις πολιτικές εξελίξεις, τους επόμενους μήνες, για την τελική έκβαση των γεγονότων. Η Τουρκία παραδόξως έχει αποφύγει την ύφεση από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ωστόσο η οικονομία της παραμένει εύθραυστη. Η τουρκική λίρα έχει χάσει το 40% της αξίας της τον περασμένο χρόνο, ενώ ο πληθωρισμός έφτασε το 83% τον Σεπτέμβριο. Το ενεργειακό κόστος παραμένει επίσης υψηλό.

Όμως η ήττα του AKP δεν είναι αναπόφευκτη, σύμφωνα τόσο με αναλυτές, αλλά και βάσει δημοσκοπήσεων, που σκαμπανεβάζουν τις κομματικές συμμαχίες συνεχώς, εμφανίζοντας τον Τούρκο πρόεδρο με 5-6% προβάδισμα, αμέσως μετά από μια φιλολαϊκή οικονομική εξαγγελία ή κάποιο πυροτέχνημα εξωτερικής πολιτικής, από αυτά που εργαλειοποιεί το τελευταίο διάστημα και η ελληνική κυβέρνηση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
NEWS
Save