Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
28.02.2019

Μάικλ Κoέν: Ο δικηγόρος που τα έβαλε με όλη την οικογένεια Τραμπ

Τι σχολιάζει το Politico για τη χθεσινή κατάθεση του προσωπικού δικηγόρου του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, Μάικλ Κοέν.

Στη σύγκρουση μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Μάικλ Κόεν μερικοί από τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο ενδιάμεσο περιβάλλον της συνεργασίας τους υπέστησαν παράπλευρες απώλειες, σχολιάζει το “Politico.”

Ο πρώην προσωπικός δικηγόρος και μεσάζοντας του Τραμπ ανέφερε αρκετά ονόματα ανθρώπων του εσωτερικού περιβάλλοντος του Τραμπ στην διάρκεια της δημόσιας κατάθεσης που έδωσε χθες ενώπιον της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Κόεν αναφέρθηκε στα ενήλικα παιδιά του Αμερικανού προέδρου, στα στελέχη διοίκησης των επιχειρήσεων Τραμπ, στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Αμερικανού προέδρου, στον πρώτο επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016, αλλά και στη νομική ομάδα του Τραμπ.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν κάποιος από τους ανθρώπους που ανέφερε στην κατάθεσή του ο Κόεν θα βρεθεί αντιμέτωπος με την άσκηση ποινικής δίωξης ή άλλες νομικές συνέπειες.

Στην διάρκεια της κατάθεσής του, ο ίδιος αρνήθηκε να απαντήσει σε αρκετές ερωτήσεις που του απηύθυναν τα μέλη της επιτροπής σχετικά με τα πρόσωπα στα οποία ο ίδιος αναφέρθηκε, καθώς οι δραστηριότητες των προσώπων αυτών διερευνώνται στο πλαίσιο ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη από τις ομοσπονδιακές αρχές.

Οποιαδήποτε πληροφορία που ανέφερε ο Κόεν για τα πρόσωπα του περιβάλλοντος του Τραμπ μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για μελλοντικές νομικές υποθέσεις.

Αρκετά από τα πρόσωπα αυτά έχουν ήδη καταθέσει στις ομοσπονδιακές αρχές, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις ενώπιον επιτροπών του Κογκρέσου, αφήνοντας ανοιχτό το περιθώριο μελλοντικών νομικών περιπετειών σε σημεία τα οποία δεν έχουν διευκρινιστεί επαρκώς.

Από την άλλη μεριά είναι αμφίβολο ότι οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς θα προωθήσουν κάποια υπόθεση μόνο από τα λεγόμενα του Κόεν, δεδομένου ότι ο ίδιος έχει παραδεχτεί πως είπε πολλές φορές ψέματα για λογαριασμό του Τραμπ, ενώ προηγούμενα έχει παραδεχτεί την ενοχή για την διάπραξη ψευδορκίας ενώπιον του Κογκρέσου.

Κατ’ ελάχιστον τα σχόλια του Κόεν για τους ανθρώπους του εσωτερικού κύκλου του Τραμπ είναι ενδεχόμενο να προκαλέσουν την διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών από τα μέλη του Κογκρέσου, καθώς συνεχίζουν να διερευνούν οτιδήποτε σχετίζεται με την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, αλλά κι ότι έχει σχέση με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Τραμπ.

Ο Κόεν αναφέρθηκε συγκριμένα στα ονόματα των μελών της οικογένειας Τραμπ:

Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ

Ο Τραμπ Τζούνιορ βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αρκετών απαντήσεων του Κόεν, συμπεριλαμβανομένης και μίας άμεσης κατηγορίας, για τον ρόλο που είχε ο μεγαλύτερος γιος του Αμερικανού προέδρου σε εγκληματική συνωμοσία, μέσω της βοήθειας που προσέφερε για να εξυπηρετήσει τις πληρωμές στην πρωταγωνίστρια αισθησιακών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς.

“Νομίζω ότι η κορυφαία υπογραφή, είναι η υπογραφή του,” είπε ο Κόεν δείχνοντας τον Τραμπ Τζούνιορ, για την υπογραφή μιας επιταγής 35.000 δολαρίων που εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2017, στο πλαίσιο μιας τμηματικής αποζημίωσης του συνολικού ποσού των 130.000 δολαρίων, που είχε κανονίσει να μεταφερθεί στην Ντάνιελς πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Το παραστατικό αυτό, αναφέρεται σε ένα από τα οικονομικά εγκλήματα, τα οποία, παραδέχτηκε πέρσι ότι διέπραξε ο Κόεν.

Ωστόσο, οι εισαγγελείς δεν έχουν προχωρήσει στην απαγγελία κάποιας κατηγορίας σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ.

Η κατάθεση του Κόεν ήρθε επίσης, σε αντίθεση με τα όσα έχει καταθέσει ο Τραμπ Τζούνιορ στο Κογκρέσο αναφορικά με το σχέδιο για την κατασκευή ενός Πύργου Τραμπ στην Μόσχα.

Ο Τραμπ Τζούνιορ είχε δηλώσει στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, τον Σεπτέμβριο του 2017 ότι ο ίδιος είχε “μόνο περιφερειακά ενημερωθεί” για την αναφερόμενη προσπάθεια.

Ωστόσο, ο Κόεν στην χθεσινή κατάθεσή του δήλωσε ότι ο Τραμπ Τζούνιορ είχε λάβει πολλές ενημερώσεις για την προσπάθεια που έκαναν οι επιχειρήσεις Τραμπ κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο κι αναφορικά με την κατασκευή ενός κτιρίου υπό την εμπορική ταυτότητα Τραμπ, στην ρωσική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Κόεν, ο ίδιος έκανε “περίπου 10” ενημερώσεις στον Τραμπ Τζούνιορ ή στην Ιβάνκα Τραμπ ή και στους δύο, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί επαρκώς η χρονική περίοδος που έγιναν οι ενημερώσεις αυτές.

Ο Κόεν είπε επίσης, ότι ο Τραμπ Τζούνιορ είναι το στέλεχος των επιχειρήσεων Τραμπ που έχει αναγνωριστεί από τους εισαγγελείς στο δικαστήριο ως “το Διοικητικό Στέλεχος -2.” Το πρόσωπο αυτό, ενέκρινε τουλάχιστον μία από τις πληρωμές που έγιναν στο πλαίσιο του διακανονισμού για την αποζημίωση της Ντάνιελς.

Από την άλλη μεριά, η πραγματική ταυτότητα του στελέχους αυτού, παρέμεινε σε αμφιβολία χθες, καθώς η εφημερίδα “The Wall Street Journal” ανέφερε ότι το στέλεχος των επιχειρήσεων Τραμπ για τον οποίο γίνεται λόγος, είναι ο υπεύθυνος για τις μεσιτικές συναλλαγές του ομίλου, Τζέφρεϊ ΜακΚόνι.

Ένας δικηγόρος των επιχειρήσεων Τραμπ, τις οποίες διοικεί ο Τραμπ Τζούνιορ μαζί με τον αδερφό του Έρικ, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ ασκεί τα προεδρικά του καθήκοντα, δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα σχολιασμού των εξελίξεων.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ Τζούνιορ προχώρησε σε μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter για όσο χρονικό διάστημα η κατάθεση του Κόεν ήταν σε εξέλιξη: “Ο Κόεν είπε ψέματα ενόρκως τρεις φορές ότι ο ίδιος δεν είχε ενδιαφέρον για έναν ρόλο στην κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα, ο ίδιος μίλησε σε οποιονδήποτε μπορούσε να τον ακούσει για την θέση του Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου ή οποιαδήποτε άλλη θέση. Πολλοί δημοσιογράφοι το ήξεραν αυτό. Δεν μπορεί να κάτι τίποτε άλλο από το να ψευδομαρτυρεί.”

Ιβάνκα Τραμπ

Ο Κόεν κατέθεσε ότι όπως κι ο Τραμπ Τζούνιορ έτσι και η Ιβάνκα λάμβανε ενημερώσεις για το σχέδιο κατασκευής του Πύργου Τραμπ στην Μόσχα. Δεν έχει ξεκαθαριστεί τι ακριβώς έχει απαντήσει η ίδια στους ανακριτές της υπόθεσης, ενώ οι δημόσιες δηλώσεις της προκαλούν ερωτηματικά σχετικά με τον ισχυρισμό της εγκατάλειψης του σχεδίου κατασκευής του Πύργου Τραμπ στην Μόσχα, στις αρχές της προεκλογικής εκστρατείας το 2016.

Σε μία συνέντευξή της, νωρίτερα μέσα στον Φεβρουάριο, η ίδια υποβάθμισε την προσπάθεια που γίνονταν για την υλοποίηση του αναφερόμενου σχεδίου στην Μόσχα, δηλώνοντας ότι “κυριολεκτικά δεν γνώριζε σχεδόν τίποτα” για το σχέδιο.

“Δεν ήταν ακριβώς, ένα προχωρημένο σχέδιο. Ήταν πραγματικά κάτι απροσδιόριστο στο μυαλό μας,” είχε δηλώσει η Ιβάνκα στο ABC News.

Ένας δικηγόρος της Ιβάνκα Τραμπ αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις.

Έρικ Τραμπ

Ο Κόεν κατέθεσε ότι ορισμένες από τις επιταγές που έλαβε για την πληρωμή της Ντάνιελς, είναι ενδεχόμενο να είχαν υπογραφεί από τον Έρικ Τραμπ, χωρίς ωστόσο, ο ίδιος να προσκομίσει κάποια αντίγραφα από τις επιταγές αυτές.

Παρά το γεγονός ότι ο Κόεν σε κάποιο σημείο συμφώνησε ότι υπήρξε διάπραξη εγκληματικής συνωμοσίας, σε κάποιο άλλο σημείο της κατάθεσής του είπε ως δεν μπορούσε να πει με σιγουριά ότι ο Έρικ Τραμπ, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ ή ο διευθυντής οικονομικών των επιχειρήσεων Τραμπ Άλεν Γουέισελμπεργκ γνώριζαν ότι οι πληρωμές αυτές ήταν “εσφαλμένες και παράνομες.”

“Δεν μπορώ να βγάλω αυτό το συμπέρασμα,” είπε ο Κόεν.

Ο Έρικ Τραμπ κι ένας δικηγόρος των επιχειρήσεων Τραμπ, δεν ανταποκρίθηκαν σε αίτημα σχολιασμού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΔΙΕΘΝΗ
NEWS
Save