Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο

Miss Hellas Drag Pageant: Μια βραδιά γεμάτη glitter, παγέτα και λαμέ στα drag καλλιστεία της Αθήνας

Ένα ρεπορτάζ και δεκάδες φωτογραφίες από το Miss Hellas Drag Pageant, έναν θέσμο που κάνει τα συμβατικά καλλιστεία να φαίνονται πιο βαρετά και από επεισόδιο του Emily in Paris. Γράφει ο Γιάννης Τσιούλης.

13.08.2022

Η βαριά σιδερένια πόρτα στο Ρομάντσο ανοίγει. Ο κόσμος έχει ήδη συγκεντρωθεί έξω από το venue και περιμένει τα δεύτερα drag καλλιστεία της πόλης. Το αθηναϊκό drag έχει τη δική του ιστορία. Άλλωστε όλοι έχουν να διηγηθούν ένα βράδυ από τη ζωή τους στις Κούκλες αλλά όπως και σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο, χάρη στο reality φαινόμενο RuPaul’s Drag Race και την άνθιση του queer κινήματος, το drag εξελίχθηκε, μετασχηματίστηκε και έγινε πλέον mainstream. Φύσει πολιτικό, δυνάμει ευφορικό και σταθερά καινοτόμο. Οι drag performers δεν υποδύονται αναγνωρίσιμες γυναικείες φιγούρες, αλλά οραματίζονται και φέρνουν στη ζωή θηλυκότητες που βοηθούν τους ίδιους να ανακαλύψουν περισσότερα για τον εαυτό τους και να μοιραστούν την τέχνη τους με το κοινό.

-- Φωτογραφίες για το ρεπορτάζ: Γεράσιμος Δομένικος
Φωτογραφίες που παραχωρήθηκαν από τη διοργάνωση: Ιωάννα Καπετανάκη --

«Είμαστε από την Popaganda και έχουμε έρθει για ρεπορτάζ» λέμε σε μία αυστηρή κυρία στην πόρτα του Ρομάντσο. Μας αφήνει να περάσουμε και μας πάει κατευθείαν στο υπόγειο που είναι τα καμαρίνια. «Οι drag queens που θα διαγωνιστούν είναι σχεδόν έτοιμες. Αργήσατε», επιμένει η κυρία, αλλά όταν μπαίνουμε στα παρασκήνια η εικόνα είναι διαφορετική. Πυρετώδεις ετοιμασίες. Φρενήρεις drag queens κάνουν το μακιγιάζ τους, χτενίζουν τις περούκες τους, φοράνε καλσόν και βάζουν ενισχύσεις σε διάφορα σημεία του σώματος για να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση των γυναικείων καμπυλών. Pride σημαίες, υφάσματα που γυαλίζουν, ζέστη, πολλά στρώματα μακιγιάζ, ανταλλαγή λακ, ανεμιστήρες, κορσέδες που σφίγγουν, φίλες που βοηθούν με τα πάντα ώστε η εικόνα να είναι τέλεια.

Miss Hellas Drag Pageant
Miss Hellas Drag Pageant

Η Nasty Χειλουδάκη βάζει την περούκα της.

Και ενώ όλοι κάπου τρέχουν, μία drag queen είναι ήδη έτοιμη, έχει ένα τεράστιο χαμόγελο και φαίνεται ψύχραιμη για τον διαγωνισμό που έρχεται. Την πλησιάζουμε. Την λένε Άτοσσα και σχεδόν όλα πάνω της είναι neon κίτρινα. Είναι afab queen, δηλαδή assigned female at birth, γιατί drag δεν κάνουν μόνο άντρες. «Είμαι εδώ με τους δικούς μου όρους» μας τονίζει, όσο μας λέει λίγο το βιογραφικό της. Έχει κάνει εργαστήρι με drag queens και παιδιά, το drag aesthetic της είναι αιθέριο και εξωγήινο, κάνει drag γιατί θέλει να περνάει πολιτικά μηνύματα και είναι μαμά. «Έχω παιδί. Θα δει πρώτη φορά την drag performance μου σε όλο της το μεγαλείο. Δεν έχει σημασία αν θα κερδίσω, γιατί κάνουμε κάτι μοναδικό», μας λέει με ευγένεια και σιγουριά.

Miss Hellas Drag Pageant

H Άτοσσα στα παρασκήνια του Miss Hellas Drag Pegeant.

Λίγο πιο δίπλα, το μάτι μας πέφτει στην Κατερίνα Πεφτίτση. Η γνωστή body positive influencer φοράει έναν μπερέ και βοηθάει στην προετοιμασία ένα αγόρι που κάπου έχουμε ξαναδεί στην tv. Δεν είμαστε σίγουροι από πού. Ίσως από το GNTM αλλά δεν είναι εύκολο να καταλάβεις με τόσα στρώματα makeup καθώς ετοιμάζεται να μεταμορφωθεί στην drag persona του. Οι κινήσεις του δείχνουν άγχος αλλά το drag λειτουργεί σαν ασπίδα, όσο ολοκληρώνεται το look τόσο περισσότερη σιγουριά δίνει στους ανθρώπους. «Είμαι η drag mother της Μελιστάλλακτης (Μiss Ηoeney). Είναι η καλύτερη, γιατί έχει φαντασία. Ήμασταν συγκάτοικοι και φίλοι και πάντα τη βοηθάω σε ό,τι χρειάζεται. Θέλω πολύ να κερδίσει γιατί θα είναι σαν να κερδίζουμε μαζί. Έχουμε κάνει πολλή προσπάθεια με τα σκηνικά και με όλα στην performance», μας λέει με γλυκιά αγωνία η μητέρα του House of Khaleesi ή αλλιώς Καλή Είσαι Και Εσύ. 

Miss Hellas Drag Pageant

Η Μελιστάλλακτη (Μiss Ηoeney) ετοιμάζεται για να βγει στη σκηνή.

Οι ετοιμασίες συνεχίζονται και η ώρα πλησιάζει για την έναρξη της μεγάλης βραδιάς. Η μουσική ακούγεται ήδη από πάνω. Οι πόρτες έχουν ανοίξει. Ο ισόγειος χώρος του Ρομάντσο έχει σχεδόν γεμίσει. Οι διαγωνιζόμενες είναι βυθισμένες στην προετοιμασία τους. Είμαστε σχεδόν αόρατοι για όλους, ακόμα και όταν βγάζουμε φωτογραφίες ή κάνουμε ερωτήσεις σε όποιον δεν κρατάει μια χτένια ή ένα eyeliner. Ένα αγόρι σχεδόν σε full drag μιλάει αγγλικά. Αργότερα θα μάθουμε ότι το όνομά της drag περσόνα του είναι Dahlia Danger. Το πρόσωπό του μαρτυρά αγωνία και συστολή. Φαίνεται σαν να μην το έχει ξανακάνει. Αλλά είναι εκεί ο σύντροφός του για τον βοηθήσει σε όλα. Τον παίρνει αγκαλιά με δυσκολία γιατί φοράει μια τεράστια circle skirt με πλαστικά λουλούδια.

Miss Hellas Drag Pageant

© Ιωάννα Καπετανάκη

Miss Hellas Drag Pageant

Η Dahlia Danger λίγο πριν κάνει το ντεμπούτο της στη σκηνή.

Περνάμε δίπλα τους, ανεβαίνουμε τις σκάλες και κατευθυνόμαστε στα παρασκήνια. Εκεί πέφτουμε πάνω στη διοργανώτρια και παρουσιάστρια της βραδιάς, τη ΔούΚISSα. Η γνωστή drag queen της αθηναϊκής σκηνής βρίσκεται πίσω από την παραγωγή των drag καλλιστείων. Τα ελληνικά καλλιστεία για drag queens που οραματίστηκε και έφερε στη ζωή έχουν σκοπό να αναδείξουν την τέχνη του drag και των καλλιτεχνών της. «Μη με ρωτήσετε τίποτα πριν ξεκινήσει το show, γιατί δεν μπορώ να συγκεντρωθώ για να σας απαντήσω», μας λέει όσο κοιτάζει τις λεπτομέρειες για να κυλήσει η βραδιά με επιτυχία και ρωτάει τους συνεργάτες της αν όλα είναι έτοιμα. Ένα κορίτσι που δουλεύει στην παραγωγή έρχεται στα backstage και διακόπτει το ενσταντανέ μας με τη ΔούΚISSα. «Πώς πάμε από κόσμο;» διερωτάται η ΔούΚISSα που δεν έχει δει τι γίνεται έξω.

Miss Hellas Drag Pageant

Η αίθουσα έχει γεμίσει ασφυκτικά και ο DJ Mugiwara παίζει gay anthems για το κοινό που περιμένει την έναρξη της βραδιάς. Στα παρασκήνια βλέπουμε την Tammy Τσανάκα, την περσινή νικήτρια. Απόμακρη και συγκεντρωμένη ετοιμάζεται για την έναρξη του show. Δεν μιλάει πολύ. Λίγο πιο δίπλα είναι το Reject aka Lex που φημίζεται για τις εντυπωσιακές performances και τα θρυλικά looks του. Δεν απογοητεύει ούτε αυτό το βράδυ. Ένα fringe φόρεμα σε μεταλλικές αποχρώσεις το κάνει να γυαλίζει από την άλλη άκρη του δωματίου. Το μακιγιάζ του είναι αψεγάδιαστο και η παρουσία επιβλητική. «Είμαι εδώ για να δω τι νέο έχουν να προσφέρουν. Η drag σκηνή έχει εξελιχθεί και υπάρχει μεγάλη ποικιλία από queens. Το φόρεμα μου είναι Nidodileda και τα κοσμήματα Break a stone», μας λέει εν συντομία γιατί σε λίγο πρέπει να βγει να εκτελέσει χρέη κριτή στην αποψινή βραδιά.

Miss Hellas Drag Pageant

(Από αριστερά) Reject aka Lex, Lenn, Bimboy, Nicole Nasty και ΔούΚISSα λίγο πριν την έναρξη του show.

Miss Hellas Drag Pageant

Reject aka Lex στα παρασκήνια.

Στα παρασκήνια υπάρχει και άλλη μία drag queen. Η Nicole Nasty. Runner up στα περσινά, πρώτα καλλιστεία, αλλά με αέρα νικήτριας. Φοράει ένα φόρεμα που παραπέμπει σε club kid Μαρία Αντουανέτα. Το έχει φτιάξει μόνη της. Περπατά με χάρη, λέει αστεία, γεμίζει όλο τον χώρο, φαίνεται η superstar της βραδιάς.

Miss Hellas Drag Pageant

Nicole Nasty στα παρασκήνια.

Κάποιος φωνάζει αν υπάρχει κόλλα για νύχια. Δεν φαίνεται να έχει κανείς στα παρασκήνια όπου τώρα η ζέστη έχει αρχίσει να κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Κάποιος προτείνει απλά να χρησιμοποιήσει κόλλα στιγμής. Ένα κοχύλι βρίσκεται επίσης εκεί και μας θυμίζει την art pop περίοδο της Lady Gaga. «Πρέπει να ξεκινήσουμε», λέει κάποιος. «Δεν έχει έρθει ακόμα η Heelcat που διαγωνίζεται» απαντά κάποιος άλλος και εκεί ρίχνεται και λίγο shade: «Δεν πειράζει», αποκρίνεται κάποιος άλλος. 

Φεύγουμε και πάμε να σταθούμε στον τοίχο πίσω από τις καρέκλες των κριτών που είναι στημένες μπροστά στη σκηνή. Ο χώρος είναι κατάμεστος, αλλά το event δεν έχει ξεκινήσει, έτσι αποφασίζουμε να μιλήσουμε με το κοινό. Πέφτουμε πάνω στον Αριστείδη, έναν queer κωμικό. «Οι αγαπημένες μου drag queens είναι η Marianah Grindr και η Μiss Ηoeney που διαγωνίζεται απόψε. Για μένα δεν είναι σημαντικό ποια θα κερδίσει, γιατί βοηθούν στην ορατότητα με την παρουσία τους. Κάνουν word of mouth την τέχνη του drag και καλλιεργούν τους cis gender ανθρώπους», μας λέει μεταξύ άλλων ο fan της drag σκηνής με ενθουσιασμό για το show που θα ακολουθήσει. Το κοινό είναι πολυπληθές, αλλά και κάπως βαρετό όσον αφορά στα looks. Λίγες εμφανίσεις προκαλούν ή και μαρτυρούν την αγάπη του κοινού για την τέχνη του drag, καθώς ο κόσμος μοιάζει με ένα κοινό που θα μπορούσε κανείς να συναντήσει σε οποιοδήποτε άλλο event, χωρίς το απαραίτητο drama που περιμέναμε να δούμε σε μία τέτοια βραδιά-υπερπαραγωγή.

Miss Hellas Drag Pageant
Miss Hellas Drag Pageant

(Από αριστερά) ΔούΚISSα, Tammy Τσανάκα και Nicole Nasty στο opening act του show.

Το show ξεκινάει με τη ΔουKISSa, τη Nicole Nasty και την Tammy Τσανάκα να βγαίνουν κάνοντας ένα lip sync opening act στο Crucified των Army of Lovers. Όταν τελειώνει η performance, η πρώτη αναλαμβάνει χρέη παρουσιάστριας. Συστήνει τους κριτές. Tο Reject aka Lex, η ιστορική drag περσόνα Lenn και ο Bimboy χορευτής/χορογράφος και δημιουργός του House of Drama είναι οι άνθρωποι που έχουν κληθεί να αναδείξουν τη νικήτρια της βραδιάς. Η παρουσιάστρια ανακοινώνει την έναρξη του διαγωνιστικού κομματιού και τα περισσότερα αστεία της βρίσκουν το κοινό τους που διψάει για drag queens με χιούμορ.

Το πρώτο κομμάτι έχει εμφανίσεις με βραδινά ενδύματα και ερωτήσεις από την επιτροπή. Πρώτη εμφανίζεται η Μελιστάλλακτη (Μiss Ηoeney). Είναι ντυμένη σαν τη Δούκισσα γιαγιά από την ταινία κινουμένων σχεδίων “Αναστασία”, μιλάει για τον πολιτικό χαρακτήρα του drag και λέει και ένα τσιτάτο: «δεν είναι διαφορετικότητα, είναι μοναδικότητα» που κάνει το κοινό να ξεσπάσει σε χειροκροτήματα.

Miss Hellas Drag Pageant

© Ιωάννα Καπετανάκη

Miss Hellas Drag Pageant

H Μελιστάλλακτη (Μiss Ηoeney) στο αστείο και εξαιρετικά διασκεδαστικό act της.

Ακολουθεί η Ανδρομέδα Balls που φαίνεται ότι έχει επηρεαστεί από την ιαπωνική κουλτούρα των anime. Μια απάντησή της για το political correctness και το cancel culture ξενίζει ένα κομμάτι του κοινού που δεν φαίνεται τόσο ένθερμο μαζί της, όσο με τη συμμετοχή που προηγήθηκε. Στη συνέχεια βγαίνει η Άτοσσα που μιλάει για το πώς το drag βοηθά τα παιδιά να καταλάβουν τη διαφορετικότητα και την αυτοέκφραση, λέει για το παιδί της, αναφέρει ότι είναι afab και agender και γενικά γεμίζει τη σκηνή με το look της και την προσωπικότητά της. Τέταρτη σε σειρά είναι η Nasty Χειλουδάκη, drag κόρη της γνωστής drag queen Chraja. Φαίνεται κάπως άβολη πάνω στη σκηνή αλλά αυτό την κάνει πηγαία αστεία. Κάνει άθελά της ένα αστείο για το γεγονός ότι η drag μαμά της δεν ήρθε καν να τη δει και μετά, ως χαμένος χαρακτήρας του Clueless, λέει ότι δεν έχει ιδέα από πού εμπνέεται και ότι απλά έρχεται ντυμένη ωραία, για να προκαλέσει τον ενθουσιασμό και το αβίαστο γέλιο του κοινού.

Miss Hellas Drag Pageant

Η Nasty Χειλουδάκη, drag κόρη της γνωστής drag queen Chraja

Μετά βγαίνει στη σκηνή η Lynn Dynasty που μοιάζει με Adele impersonator. Τη διαδέχεται η Dahlia Danger που δεν μιλάει ελληνικά, καθώς κατάγεται από τη Ρουμανία, και το βράδυ αυτό κάνει το ντεμπούτο της στη drag σκηνή της Αθήνας. Η συζήτηση με τους κριτές και την παρουσιάστρια στα αγγλικά είναι απολαυστικά αστεία, σαν comedy act. Τελευταία εμφανίζεται η Heelcat, μια μικρή drag queen που είναι δεν είναι 20 χρονών και εντυπωσιάζει με το fierceness της.

Miss Hellas Drag Pageant

Η Dahlia Danger που δεν μιλάει ελληνικά, καθώς κατάγεται από τη Ρουμανία, και το βράδυ αυτό κάνει το ντεμπούτο της στη drag σκηνή της Αθήνας © Ιωάννα Καπετανάκη

Το πρώτο κομμάτι του show τελειώνει. Ξεκινά ένα μουσικό διάλειμμα με την τραγουδίστρια Kianna να διασκεδάζει το κοινό τραγουδώντας gay anthems από το 'Toxic' της Britney μέχρι το 'Ξέρω τι Ζητάω' των Hi-5. Κάπου ανάμεσα σε αυτά λέει και το δικό της τραγούδι 'Παρασκευή βράδυ'. Όλο αυτό φαίνεται κάπως σαν opening act σε low budget μπουζούκια, αλλά το κοινό λατρεύει αυτό που βλέπει, γιατί ένα drag show είναι το μέρος για να λατρέψει κάποιος το camp. Ακολουθεί η Foxy Lee, μια performer που (τ)ραπάρει, κάνει twerk και τραγουδά σε ένα tracklist που σχεδόν δεν πιστεύω ότι ακούω, καθώς περιέχει από το 'Beautiful' της Christina Aguilera μέχρι κάτι καγκουροanthems τύπου 'Gasolina', αλλά το κοινό την υποδέχεται με αλαλαγμούς και ενθουσιασμό. 

Miss Hellas Drag Pageant

Κριτές, περσινές νικήτριες και κοινό αποθεώνουν τους performers.

Το μουσικό break τελειώνει και το show συνεχίζει με τα acts των διαγωνιζομένων. Η Μελιστάλλακτη (Μiss Ηoeney) κερδίζει τα βλέμματα και τα χειροκροτήματα όλων με μια performance που έχει μέσα Lady Gaga και Αλίκη Βουγιουκλάκη ως το Κατερινιώ στο Πιο Λαμπρό Αστέρι. Χιούμορ, wig reveals και συρτάκι συνθέτουν ένα show σαν και αυτά που θα μπορούσαμε να είχαμε δει στο Drag Race. Τα άλλα acts που ακολούθησαν δεν μπόρεσαν να το ανταγωνιστούν αυτό, αλλά προσπάθησαν. Ανάμεσα σε αυτά που ξεχώρισαν ήταν ένα t-shirt “Peg the patriarchy” από τη Heelcat πάνω στη σκηνή ως πάντα ευχάριστο τσιτάτο, την Άτοσσα να τραγουδάει live ένα τραγούδι για τους κάγκουρες με πολιτικό μήνυμα ενάντια στην πατριαρχία και τη Dahlia Danger να βγαίνει στη σκηνή με μία φούστα που μεταμορφώθηκε σε pride flag και να εντυπωσιάζει με τα death drops της και τις προσγειώσεις με σπαγκάτο από ύψος που θύμησαν τις θρυλικές στιγμές της Laganja Estranja στο Drag Race.

Miss Hellas Drag Pageant

Η Dahlia Danger εντυπωσιάζει με τα death drops της. © Ιωάννα Καπετανάκη

H Heelcat και οι χορεύτριες που την πλαισίωναν μετά την performance τους.

Μετά τα performances, ένα δεύτερο μουσικό διάλειμμα είδε τον Lenn από κριτής να γίνεται Tina Turner impersonator πάνω στη σκηνή για να διδάξει στο κοινό τι θα πει old school drag. Όσο συμβαίνει αυτό πηγαίνουμε στα παρασκήνια που οι drag queens περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα και αγκαλιάζονται με αγαπημένους τους ανθρώπους που ήρθαν να τις στηρίξουν και να τις συγχαρούν.

Miss Hellas Drag Pageant

Η ιστορική drag περσόνα Lenn από κριτής γίνεται Tina Turner

Η επιστροφή στη σκηνή βρίσκει τη ΔούKISSα να ανακοινώνει τις τρεις επικρατέστερες του διαγωνισμού. Dahlia Danger, Nasty Χειλουδάκη και Μελιστάλλακτη (Μiss Ηoeney) θα είναι μία από τις νικήτριες της βραδιάς. Η αγωνία κορυφώνεται, αλλά δίκαια κερδίζει η Μελιστάλλακτη (Μiss Ηoeney). Κλαίει και το κοινό φωνάζει από χαρά για τη νίκη της. Μαζί κλαίει και η drag mother της, ενώ η στέψη επενδύεται μουσικά με τραγούδι της RuPaul. Δίκαιο. Ακολουθεί ένας συγκινητικός λόγος από αυτούς που ακούμε σε κάθε απονομή κάποιου βραβείου και η στιγμή που περιμένουν όλοι -να ξανακάνει το ξεκαρδιστικά απολαυστικό act της- έρχεται για να κλείσει μια επική βραδιά που απέδειξε ότι το ελληνικό drag είναι εδώ για να καλλιεργήσει μια ολόκληρη κοινωνία στην τέχνη του και το πολιτικό του μήνυμα. Μέχρι την επόμενη χρονιά λοιπόν.

Η νικήτρια της βραδιάς Μελιστάλλακτη (Μiss Ηoeney) συγκινημένη από την αντίδραση του κοινού. © Ιωάννα Καπετανάκη

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από τη στέψη και το κλείσιμο της βραδιάς που μας παραχώρησε η διοργάνωση:

Ακολουθήστε τα Miss Hellas Drag Pageant στο instagram (https://www.instagram.com/misshellasdragpageant/) και στο Facebook (https://www.facebook.com/misshellasdragpageant)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
NEWS
JUST PUBLISHED
Save