Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο

Σήμερα ψηφίζεται το ν/σ Τσιάρα και η κοινωνία αντιδρά: «Πρώτα λέτε "Σπάστε τη σιωπή" κι ύστερα στηρίζετε τον κακοποιητή»

Δυναμικό «όχι» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα προχτές, με αίτημα την οριστική απόσυρση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια των παιδιών, το οποίο συζητείται στην Ολομέλεια, αλλά βάλλεται από παντού.

Φωτογραφίες: George Vitsaras / SOOC

Φεμινιστική διαμαρτυρία στην Αθήνα, κατά του νομοσχεδίου Τσιάρα για τη συνεπιμέλεια, 18 Μαΐου, 2021.

Update, 20/5, 15.10: Ο ΟΗΕ καταγγέλει την ελληνική κυβέρνηση για παραβιάσεις των διεθνών συμβάσεων που έχει υπογράψει και απαιτεί την αναθεώρηση του νομοσχεδίου που η κυβέρνηση ψηφίζει σήμερα στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο Τσιάρα έχει επικριθεί από πάρα πολλές πλευρές, από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις, από ανθρωπιστικές οργανώσεις και αμέτρητες συλλογικότητες. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη και πάει στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο που εξαναγκάζει σε συνεπιμέλεια, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει, όπως η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας και ο εγκλωβισμός σε αυτή. Η σοβαρή επίκριση που έχει δεχτεί, επίσης, σχετίζεται με το γεγονός το ότι το νομοσχέδιο δεν βάζει στο επίκεντρο το παιδί, αλλά τους γονείς.  

81 Ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις έχουν υπογράψει έκκληση για απόσυρση και πολύς κόσμος βρέθηκε έξω από τη Βουλή για να διαμαρτυρηθεί και να αιτηθεί την οριστική και αμετάκλητη απόσυρση του νομοσχεδίου-εκτρώματος, όπως έχει χαρακτηριστεί. Με αυτήν την πλευρά συντάσσεται και η Διεθνής Αμνηστία με ανακοίνωσή της.

Κόμματα, οργανώσεις ακόμα και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουν εκφράσει ανοικτά τις αντιρρήσεις τους, όπως η Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία δήλωσε ότι αυτό το σχέδιο νόμου «θα δημιουργήσει περισσότερες δικαστικές προσφυγές και εντάσεις» και η Όλγα Κεφαλογιάννη, που πρόσθεσε ότι το ν/σ «αντί να λύνει, δημιουργεί προβλήματα». 

Την ίδια ώρα, ακόμη και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής κατέθεσε κρίσιμες παρατηρήσεις επ' αυτού σε μια έκθεση-κόλαφο.

Η πρωτουβουλία «Όχι στην υποχρεωτική συνεπιμέλεια» απηύθυνε κάλεσμα και είπε #ΑμετάκληταΟΧΙ, μαζί με την κοινωνία των πολιτών στο πλευρό της, γιατί πρόκεται για ένα νομοσχέδιο που:

- έχει έναν γονεοκεντρικό ορισμό του συμφέροντος του παιδιού, αγνοώντας τελείως τη δική του φωνή
- είναι εκδικητικό προς τις γυναίκες
- χρησιμοποιεί εργαλειακά και εκθέτει τα παιδιά
- απαιτεί οριστική καταδίκη (δηλαδή τουλάχιστον 5 χρόνια) για να κριθεί ακατάλληλος ο κακοποιητικός γονιός, επομένως ένα παιδί καταδικάζεται στο να μένει με τον κακοποιητή του μέχρι τότε
- θέτει ως οριζόντιο αυθαίρετο τεκμήριο το 1/3 στον χρόνο επικοινωνίας
- συμπεριλαμβάνει κεκαλυμμένα την έννοια της γονεϊκής αποξένωσης, η οποία δεν έχει αναγνωριστεί πουθενά επισήμως.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΑ
NEWS
Save