Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
14.04.2022

Μια κανονική ζωή. Ουκρανία, Τσερνίχιβ

Η πόλη Τσερνίχιβ στην βόρεια Ουκρανία προσπαθεί να ξαναβρεί μια κανονική ζωή ανάμεσα στα ερείπια, που άφησε πίσω του ο ρωσικός στρατός αποχωρώντας από την πόλη.

Φωτογραφίες: EPA/SERGEY DOLZHENKO

Μια ντόπια γυναίκα αντιδρά καθώς παρατηρεί τα συντρίμμια του σπιτιού της που καταστράφηκε από βομβαρδισμούς στα περίχωρα της πόλης Τσερνίχιβ, η οποία ήταν αποκλεισμένη από τα ρωσικά στρατεύματα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ουκρανία, 09 Απριλίου 2022. EPA/SERGEY DOLZHENKO

Μερικές πόλεις και χωριά στην Ουκρανία έχουν πρόσφατα ανακαταληφθεί από τον ουκρανικό στρατό, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποχωρήσει. Τώρα οι άνθρωποι προσπαθούν να αποκαταστήσουν την κανονική ζωή εκεί. 

Το Τσερνίχιβ στην βόρεια Ουκρανία είναι μία από αυτές. Οι βομβαρδισμοί στην πόλη ξεκίνησαν από τις αρχές του Μαρτίου, με τους Ρώσους στρατιώτες να την καταλαμβάνουν λίγες μέρες αργότερα. Υπάρχουν μαρτυρίες για πυροβολισμούς και εν ψυχρώ δολοφονίες πολιτών από τους Ρώσους. Βομβαρδίστηκε το αντλιοστάσιο νερού, η δημόσια βιβλιοθήκη, το γήπεδο ποδοσφαίρου, ξενοδοχεία, σχολεία, γέφυρες, δρόμοι, σπίτια. Η κατοχή διήρκεσε μέχρι τις πρώτες μέρες του Απριλίου, οπότε οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από το Τσερνίχιβ και Ουκρανοί στρατιώτες περιπολούν πια στους δρόμους. 

Οι κάτοικοι της μικρής πόλης, αυτοί που έμειναν είτε γιατί δεν κατάφεραν να διαφύγουν είτε γιατί δεν είχαν πού αλλού να πάνε, περπατούν τώρα σκυφτοί ανάμεσα στα κατεστραμμένα σπίτια τους και ψάχνουν να βρουν κάτι που θα τους θυμίσει την ζωή πριν τον πόλεμο και που θα τους βοηθήσει, μέσα από το ερειπωμένο τώρα, να δώσουν νόημα στην νέα κανονικότητα.

Κάτοικοι περπατούν ανάμεσα από καμμένα αυτοκίνητα και κατεστραμμένα κτίρια σε έναν βομβαρδισμένο δρόμο στα περίχωρα του Τσερνίχιβ, Ουκρανία, 09 Απριλίου 2022.

Το γήπεδο ποδοσφαίρου κατεστραμμένο από κάποιον βομβαρδισμό, Τσερνίχιβ, Ουκρανία, 09 Απριλίου 2022.

Μια γυναίκα κοιτάζει τις οικογενειακές φωτογραφίες που βρήκε στα συντρίμμια του βομβαρδισμένου σπιτιού της, Ουκρανία, 09 Απριλίου 2022.

Ένας ντόπιος περπατά με ένα ποδήλατο ανάμεσα σε κρατήρες από βομβαρδισμούς, Ουκρανία, 09 Απριλίου 2022.

Βομβαρδισμένο τοπίο στα περίχωρα του Τσερνίχιβ, Ουκρανία, 9 Απριλίου 2022.

Το κατεστραμμένο ξενοδοχείο «Ουκρανία» στο κέντρο της πόλης του Τσερνίχιβ, Ουκρανία, 9 Απριλίου 2022.

Μια γυναίκα παίζει με σκυλιά, καθώς προσπαθεί να βρει τα υπάρχοντά της στα συντρίμμια του βομβαρδισμένου σπιτιού της, Ουκρανία, 09 Απριλίου 2022.

Ντόπια γυναίκα περπατά με ένα ποδήλατο σε βομβαρδισμένο δρόμο στα περίχωρα του Τσερνίχιβ, Ουκρανία, 09 Απριλίου 2022.

Ένας άντρας στέκεται ανάμεσα στα συντρίμμια του βομβαρδισμένου σπιτιού του στα περίχωρα του Τσερνίχιβ, Ουκρανία, 9 Απριλίου 2022

Δύο γυναίκες διασχίζουν αγκαλιασμένες βομβαρδισμένο δρόμο, Ουκρανία, 09 Απριλίου 2022.

Ζευγάρι στέκεται ανάμεσα στα συντρίμμια του σπιτιού τους που καταστράφηκε από βομβαρδισμούς, Ουκρανία, 09 Απριλίου 2022.

Ένας άντρας παίζει με μια γάτα στα περίχωρα της πόλης Τσερνίχιβ, Ουκρανία, 09 Απριλίου 2022.

Ένας κρατήρας από βομβαρδισμό μπροστά από την κατεστραμμένη βιβλιοθήκη του Τσερνίχιβ, Ουκρανία, 09 Απριλίου 2022.

Ποδοσφαιρική μασκότ με τα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας, που γλίτωσε από τους βομβαρδισμούς δίπλα στα συντρίμμια ενός βομβαρδισμένου γηπέδου, Ουκρανία, 09 Απριλίου 2022.

Μια γυναίκα επιθεωρεί τα συντρίμμια του σπιτιού της, που καταστράφηκε από βομβαρδισμούς, Ουκρανία, 09 Απριλίου 2022.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΣΚΑΝΕΡ
NEWS
Save