Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο

Η Popaganda στη Γλασκώβη: Πολύς COPος για το τίποτα; [ΒΙΝΤΕΟ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ]

Η Αναστασία Βαϊτσοπούλου ταξίδεψε στη Σκωτία, βρέθηκε εντός και εκτός COP26 και κατέγραψε στην κάμερα τις δηλώσεις και τις επιθυμίες των ανθρώπων που παλεύουν για την κλιματική κρίση. Ήταν η φετινή Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα μια αποτυχία;

27.11.2021

Το σώμα της Γης είναι γεμάτο πληγές. Οι επίδεσμοι έχουν αρχίσει και ξεκολλάνε από την επιφάνειά της και φανερώνουν πόσο απροκάλυπτα την τραυματίζουμε μέχρι και σήμερα. Η μη ανάληψη άμεσης δράσης για την επούλωση αυτών των πληγών είναι η νέα κλιματική άρνηση.

«Θέλουμε κλιματική δικαιοσύνη και τη θέλουμε τώρα», φώναζαν για δύο εβδομάδες άνθρωποι από κάθε γωνιά της Γης, οι οποίοι βρέθηκαν στην Γλασκώβη, για να ασκήσουν πιέσεις στους πολιτικούς. Οι τελευταίοι κλήθηκαν να πάρουν επιτέλους στα σοβαρά την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και να δράσουν άμεσα. Ο πλανήτης έχει ανάγκη από κλιματικούς θεραπευτές, όχι από κενές υποσχέσεις.

Από την πρώτη μέρα διεξαγωγής της Παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, Cop26, οι Extinction Rebellion, κοινότητες ιθαγενών και σύσσωμη η κοινωνία των πολιτών ήταν στις επάλξεις. Οι αστυνομικοί, κατά χιλιάδες, κατέπνιγαν ακόμη και τις πιο ειρηνικές διαμαρτυρίες, εφαρμόζοντας πρακτικές, όπως η αυστηρή περιφρούρηση με απαγόρευση εξόδου από το σώμα της πορείας για 7 ολόκληρες ώρες. Το ελικόπτερο πάνω από τα κεφάλια μας ήταν ο αυστηρός παρατηρητής και ελεγκτής των πάντων.

Ωστόσο, τα βλέμματα τραβούσαν αιθέρια πλάσματα, που σαν από άλλο κόσμο, διέσχιζαν αργά και αποφασιστικά τους δρόμους της Γλασκώβης. Οι Red Rebel Brigade με τις κατακόκκινες ενδυμασίες τους και τα πάλλευκα πρόσωπα, συμβόλιζαν το αίμα που μας συνδέει με όλα τα είδη που κατοικούν πάνω στον πλανήτη. Τα δάκρυά τους δεν δίσταζαν να κυλήσουν και η μελαγχολία τους ήταν παραπάνω από εμφανής. Ο λόγος; Πίσω από κλειστές πόρτες, οι πολιτικοί ηγέτες αυτού του κόσμου εξασκούσαν το «μπλα, μπλα, μπλα», όπως καυτηρίαζε συνεχώς και η Greta Thunberg, η οποία συμμετείχε καθημερινά στις πορείες για το κλίμα. Λόγοι έξυπνα ντυμένοι με όμορφες λέξεις και στολισμένοι με φανταχτερές υποσχέσεις ακούγονταν από το βήμα της φετινής διοργάνωσης, η οποία χαρακτηρίστηκε ως η λιγότερο συμπεριληπτική στα χρονικά του COP. Οι πολιτικοί πότε αντάλλασσαν πυρά μεταξύ τους, πότε κολακείες και ουδεμία πρόθεση ή δέσμευση έδειξαν για δραστική αλλαγή στις περιβαλλοντικές πρακτικές, ώστε να μη φτάσουμε στο σημείο χωρίς γυρισμό. Η διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου μοιάζει όνειρο απατηλό.

Μάλιστα, εκλεκτοί καλεσμένοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ήταν οι εκπρόσωποι επιχειρήσεων ορυκτών καυσίμων. Οι λομπίστες που εκπροσωπούσαν τους μεγάλους αυτούς ρυπαντές ήταν πολύ περισσότεροι από κάθε εθνική αντιπροσωπεία. Τουλάχιστον 503 εκπροσώπους καταμέτρησε η Global Witness, η οποία ανέλυσε τη λίστα των συμμετεχόντων του ΟΗΕ. Πάνω από 100 εταιρείες ορυκτών καυσίμων είχαν δικαίωμα εκπροσώπησης στο COP, την ίδια ώρα που αποκλείστηκαν δεκάδες εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, ειδικά από ευάλωτες κοινότητες και χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. 

Από την πρώτη μέρα, διάφορες ομάδες ιθαγενών βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή του κλιματικού αγώνα. Αυτό γιατί πάνω από το ⅓ των υπερασπιστών της γης που σκοτώθηκαν πέρυσι ήταν ιθαγενείς, παρότι αποτελούν μόλις το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού. Μέσα στα επόμενα χρόνια, λένε οι ειδικοί, οι κλιματικοί πρόσφυγες θα αυξηθούν με γεωμετρική πρόοδο. 
Το COP26 τελείωσε, χωρίς τις καθοριστικές αποφάσεις που απαιτούνται για μια δίκαιη κλιματική μετάβαση, όμως η κοινωνία των πολιτών δεν τελείωσε με τις διεκδικήσεις της. Ακτιβιστές, η κοινωνία των πολιτών και πολιτικοί που έλαβαν μέρος στην Αντι-Διάσκεψη και τις διαμαρτυρίες στη Γλασκώβη μίλησαν στην Popaganda για το τι είναι αυτό που προσδοκούν:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
NEWS
JUST PUBLISHED
Save