Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
11.04.2021

Πρίγκιπας Φίλιππος της Βρετανίας, 1921 - 2021.

"Με βαθιά θλίψη η Αυτής Μεγαλειότης η Βασίλισσα ανακοινώνει τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας πρίγκιπα Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου"

Φωτογραφίες: EPA

Φωτογραφία του Πρίγκιπα Φιλίππου της Βρετανίας, Δούκα του Εδιμβούργου, σε γιγαντοοθόνη στο Piccadilly Circus πληροφορεί τους περαστικούς για το θάνατό του. Λονδίνο, Βρετανία, 9 Απριλίου 2021.

Την Παρασκευή 9 Απριλίου απεβίωσε ο Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου και σύζυγος της Βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ Β'. Εφυγε πλήρης ημερών, καθώς είχε κλείσει ήδη 99 χρόνια ζωής.

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος θα μείνει στην ιστορία ως το μακροβιότερο μέλος της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας. Θυσίασε μια πολλά υποσχόμενη σταδιοδρομία στο Βασιλικό Βρετανικό Ναυτικό, για να σταθεί αθόρυβα δίπλα στη γυναίκα του και να στηρίξει μαζί της, από το παρασκήνιο, τον νέο ρόλο της Βρετανικής μοναρχίας σε μια εποχή μεγάλων και συνεχών κοινωνικών αλλαγών σε όλο τον Δυτικό κόσμο.

Πέθανε στο κάστρο του Ουίνδσορ και η Βασίλισσα Ελισάβετ ήταν στο πλάι του μέχρι τέλους. Παντρεύτηκαν το 1947, αν και η Ελισάβετ τον είχε ερωτευτεί από την πρώτη φορά που τον συνάντησε το 1939, όταν ακόμη αυτή ήταν 13 χρονών.

Η επίσημη, γραπτή ανακοίνωση του θανάτου του Πρίγκιπα Φίλιππου αναρτάται στα κάγκελα έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, Λονδίνο, 9 Απριλίου 2021.

Νεαρή γυναίκα αφήνει μερικά λουλούδια έξω από τον Πύργο του Ουίνδσορ μετά το θάνατο του Πρίγκιπα Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου, Λονδίνο, 9 Απριλίου 2021.

Ανθρωποι αφήνουν λουλούδια με συλλυπητήρια μηνύματα έξω από το Κάστρο του Ουίνδσορ, μετά το θάνατο του Πρίγκιπα Φιλίππου της Βρετανίας, Λονδίνο, 9 Απριλίου 2021.

Φωτογραφία που απεικονίζει τον Πρίγκιπα Φίλιππο της Βρετανίας και τη βασίλισσα Ελισάβετ Β ', στα κάγκελα της Βρετανικής Πρεσβείας στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, 09 Απριλίου 2021.

Γυναίκα αφήνει λουλούδια για τον Πρίγκιπα Φίλιππο της Βρετανίας, Δούκα του Εδιμβούργου, έξω από το Γενικό Προξενείο του Ηνωμένου Βασιλείου στο Χονγκ Κονγκ, Κίνα, 10 Απριλίου 2021.

Τα πρωτοσέλιδα των Βρετανικών εφημερίδων γράφουν για τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου, Λονδίνο, 10 Απριλίου 2021.

Ο Πρίγκιπας γεννήθηκε στην Ελλάδα, στην Κέρκυρα, το 1921 και ήταν το πέμπτο παιδί του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της πριγκίπισσας Αλίκης, η οποία ήταν κουφή εκ γεννετής, αλλά μιλούσε στην νοηματική και μπορούσε να διαβάσει στα χείλη τρεις διαφορετικές γλώσσες. Η Αλίκη βρέθηκε πάλι στην Ελλάδα κατά τα χρόνια της γερμανικής κατοχής στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και βοήθησε πολλούς καταδιωκόμενους Εβραίους, κρύβοντάς τους στο σπίτι της στην Αθήνα. Για τον λόγο αυτό, χρόνια αργότερα τιμήθηκε από το Ισραήλ με το βραβείο του Δικαίου Των Εθνών.

Ο Φίλιππος όμως, από την ηλικία των οχτώ χρονών δεν ξαναέμεινε ποτέ στο ίδιο σπίτι με την οικογένειά του και ουσιαστικά μεγάλωσε στην Αγγλία με τον θείο του Γεώργιο, Μαρκήσιο του Μίλφορντ Χέιβεν, αδερφό της μητέρας του. Ακολούθησαν πολλά χρόνια που ζούσε ως οικότροφος σε ιδιωτικά σχολεία και κολλέγια της Βρετανίας. Στην αρχή της ενήλικης ζωής του είχε αποφασίσει να γίνει πιλότος αεροπλάνων, αλλά με την παρότρυνση του θείου του, ξεκίνησε μια λαμπρή καριέρα στο Βασιλικό Ναυτικό. Ηταν αυτός άλλωστε, ο θείος του Γεώργιος, που κανόνισε την πρώτη συνάντησή του με την Ελισάβετ, όταν ακόμη ήταν δόκιμος στη σχολή του ναυτικού.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Ένας χαιρετισμός 41 όπλων πυροδοτείται για να τιμήσει τον θάνατο του Πρίγκιπα Φίλιππου, του Δούκα του Εδιμβούργου, έξω από τον Οίκο του Κοινοβουλίου, στην Καμπέρρα της Αυστραλίας, 10 Απριλίου 2021.

Ο Πρίγκιπας της Βρετανίας, Δούκας του Εδιμβούργου, ανεφοδιάζει με καύσιμα το εκπαιδευτικό αεροσκάφος του στο Χάρβαρντ, κατά τη διάρκεια της πτητικής του εκπαίδευσης στο αεροδρόμιο White Waltham, στο Berkshire της Βρετανίας, στις 4 Μαΐου 1953. Τα αεροσκάφη του Πρίγκιπα στο Χάρβαρντ έφεραν τα πέντε αστέρια που δηλώνουν τον βαθμό του στρατάρχη της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Φωτογραφία από το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

Στις 12 το μεσημέρι της 10ης Απριλίου, πυροδοτήθηκε Αναγγελία Θανάτου, για να σηματοδοτηθεί ο θάνατος του Πρίγκιπα Φίλιππου. Σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, στο Γιβραλτάρ και στα πλοία του Βασιλικού Ναυτικού που βρίσκονταν στη θάλασσα, οι κανονιοβολισμοί είχαν διάρκεια 41 γύρων, ένας γύρος κάθε λεπτό για 40 λεπτά. Τα όπλα πυροβόλησαν ταυτόχρονα στον Πύργο του Λονδίνου και σε όλες τις γωνιές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μεσίστια κρέμεται η Βρετανική σημαία πάνω από το Κάστρο του Ουίνδσορ, Λονδίνο, 10 Απριλίου 2021.

"Με βαθιά θλίψη η Αυτής Μεγαλειότης η Βασίλισσα ανακοινώνει τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας πρίγκιπα Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου", ανέφερε η ανακοίνωση από το παλάτι του Μπάκιγχαμ. "Η Αυτού Βασιλική Υψηλότης απεβίωσε γαλήνια σήμερα το πρωί στον Πύργο του Ουίνδσορ. Περαιτέρω ανακοινώσεις θα γίνουν εν ευθέτω χρόνω. Η βασιλική οικογένεια πενθεί την απώλειά του μαζί με ανθρώπους από όλο τον κόσμο" .

8 Νοεμβρίου 2007: Η Βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ (Κ) με τον πρίγκιπα Φίλιππο, Δούκα του Εδιμβούργου (Δ) και τον πρίγκιπα Κάρολο (Α), και πίσω ο Πρίγκιπας Αντριου, η Πριγκίπισσα Αννα και ο Πρίγκιπας Έντουαρντ, κατά τη διάρκεια δείπνου για να γιορταστεί η επερχόμενη επέτειος γάμου της Βασίλισσας και του Δούκα στο Λονδίνο της Βρετανίας.

Αντρας περιμένει να αφήσει ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μετά το θάνατο του Πρίγκιπα της Βρετανίας, στο Λονδίνο, 9 Απριλίου 2021.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΣΚΑΝΕΡ
NEWS
Save