Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο

Ψηφίζεις Πρώτη σου Φορά; Ορίστε το Αλφαβητάρι του Πρωτάρη

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τις Εκλογές του Μαΐου 2019 από το Α ως το Ω.

Νέοι στο Σύνταγμα.

Αν γεννήθηκες μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2002 και ψηφίζεις πρώτη φορά αυτό είναι το Αλφαβητάρι του Πρωτάρη Ψηφοφόρου και θα σε ξεναγήσει στον κόσμο των Εκλογών του Μαΐου 2019

Αυτοδιοικητικές εκλογές είναι αυτές που αφορούν σε όλα τα επίπεδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:

  • Περιφερειακές Εκλογές (δηλαδή οι εκλογές που αναδεικνύουν Περιφερειάρχες  και Περιφερειακά Συμβούλια για τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας)
  • Δημοτικές Εκλογές (δηλαδή οι εκλογές που αναδεικνύουν Δημάρχους και Δημοτικά Συμβούλια σε όλους τους 332 Δήμους της Ελλάδας)
  • και οι εκλογές για την ανάδειξη κοινοτικών συμβουλίων (δηλαδή συμβούλια με συγκεκριμένες αρμοδιότητες στα πλαίσια κάθε Κοινότητας του κάθε Δήμου)

Η θητεία όσων εκλεγούν (των αιρετών) είναι τέσσερα (4) χρόνια και το σύστημα με το οποίο εκλέγονται είναι η απλή αναλογικήΗ ψηφοφορία για κάθε μία από τις παραπάνω εκλογές θα γίνει στο ίδιο εκλογικό κέντρο αλλά σε διαφορετικά εκλογικά τμήματα και κάλπες.

Οι Περιφερειακές Εκλογές γίνονται σε διπλανό μεν αλλά διαφορετικό εκλογικό τμήμα από τις Δημοτικές και Κοινοτικές εκλογές και με δική τους κάλπη. Οι Δημοτικές και οι Κοινοτικές γίνονται στο ίδιο εκλογικό τμήμα αλλά σε διαφορετικές κάλπες.

Άρα για τις Αυτοδιοικητικές ψηφίζεις στο ίδιο (1) εκλογικό κέντρο, σε δύο (2) διαφορετικά αλλά διπλανά εκλογικά τμήματα και σε τρεις (3) διαφορετικές κάλπες.

Ο πρώτος γύρος θα λάβει χώρα την Κυριακή 26 Μαΐου από τις 7 το πρωί ως τις 7 το βράδυ (07:00 – 19:00)

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ  ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2019 ΕΔΩ

Β' γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών διεξάγεται μόνο για την Περιφέρεια ή και τον Δήμο, στους οποίους κανένας από τους συνδυασμούς, που συμμετέχουν στις εκλογές, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των εγκύρων ψηφοδελτίων.

Για την Περιφέρεια ή το Δήμο που διεξάγεται Β’ γύρος εκλογών δεν έχει υποψηφίους οπότε δεν βάζουμε σταυρό. 

Ο Β’ γύρος θα λάβει χώρα την Κυριακή 2 Ιουνίου από τις 7 το πρωί ως τις 7 το βράδυ (07:00 – 19:00)


Γιατί να ψηφίσεις; Γιατί όλες οι εκλογές αφορούν το μέλλον και την καθημερινότητά σου. Δες πιο κάτω για ποια θέματα αποφασίζουν-μεταξύ άλλων – τα συμβούλια και οι υποψήφιοι που θα εκλεγούν. 

Ευρωεκλογές

Αξίζει να ψηφίσεις στις Ευρωεκλογές του 2019 γιατί  έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή σου. Σε αφορούν γιατί το Ευρωκοινοβούλιο που θα εκλεγεί θα πάρει την επόμενη πενταετία αποφάσεις για ζητήματα όπως

o η εκπαίδευση

o η απασχόληση

o το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή

o η τεχνολογία και η καινοτομία και η ορθή και ελεύθερη χρήση και εφαρμογή τους

o η ασφάλειά σου στις μετακινήσεις,  κατά τη χρήση της τεχνολογίας, στα τρόφιμα και ποτά αλλά και  στη γειτονιά σου

o και βέβαια αποφάσεις για τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα

o και τη μετανάστευση.

Αυτοδιοικητικές Εκλογές

Αξίζει να ψηφίσεις στις Περιφερειακές Εκλογές του 2019 γιατί  οι Περιφερειάρχες και τα Περιφερειακά Συμβούλια που θα εκλεγούν θα κληθούν να πάρουν πολύ σημαντικές αποφάσεις για την Περιφέρεια στην οποία ζεις ή/και  έχεις δικαιώματα και συμφέροντα. Λάβε υπόψη σου ότι είναι υπεύθυνοι για αποφάσεις, υπογραφή συμβάσεων και εκτέλεση έργων, πρωτοβουλιών, δράσεων και μέτρων που έχουν να κάνουν με:

o την Ανάπτυξη.

o τη Γεωργία-Κτηνοτροφία-Αλιεία.

o τους Φυσικούς Πόρους-Ενέργεια-Βιομηχανία.

o την Απασχόληση-Εμπόριο-Τουρισμό.

o τις  Μεταφορές-Επικοινωνίες.

o τα Έργα-Χωροταξία-Περιβάλλον.

o την Υγεία, την Παιδεία-Αθλητισμό-Πολιτισμό.

o την Πολιτική Προστασία και Διοικητική Μέριμνα της κάθε Περιφέρειας.

Αξίζει να ψηφίσεις στις Δημοτικές και Κοινοτικές  Εκλογές του 2019 γιατί  οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια που θα εκλεγούν θα κληθούν να πάρουν πολύ σημαντικές αποφάσεις για τον Δήμο ή/και την Κοινότητα  στην οποία ζεις ή/και έχεις δικαιώματα και συμφέροντα. Λάβε υπόψη σου ότι είναι υπεύθυνοι για αποφάσεις, υπογραφή συμβάσεων και εκτέλεση έργων, πρωτοβουλιών, δράσεων και μέτρων που έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων με:

o Καθαριότητα.

o Ανακύκλωση.

o Σχολεία, Αθλητικά Κέντρα κλπ.

o Τοπικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

o Τοπική Ηλεκτροδότηση, έργα Φυσικού Αερίου, έργα ΕΥΔΑΠ κλπ.

o Κυκλοφοριακό, οδικό δίκτυο  και ρυμοτομία.

o Πράσινο και χώροι αναψυχής.

o Ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης προσαρμοσμένα στις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες

o Πολιτισμό και σχετικές εκδηλώσεις.

o Τοπικό τουρισμό.


Δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού.

Κεντρικό χαρακτηριστικό της δημοκρατίας είναι η λήψη αποφάσεων με ψηφοφορία: των πολιτών, στην άμεση δημοκρατία, ή κάποιων αντιπροσώπων τους, στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία.

Η ψήφος σου είναι ψήφος στην Δημοκρατία!


Ευρωεκλογές. Στις εκλογές της 26ης Μαΐου ψηφίζουμε και για τις Ευρωεκλογές.

Οι Ευρωεκλογές γίνονται κάθε πέντε (5) χρόνια και εκλέγουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψηφοφορία την ίδια περίοδο όλων των κρατών- μελών.

Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  περιλαμβάνει:

  • συμμετοχή στη νομοθετική διαδικασία (δηλαδή νομοθετούν και για εσένα),
  • κατάρτιση και έγκριση του κοινοτικού προϋπολογισμού και
  • άσκηση του δημοκρατικού ελέγχου πάνω στη δράση των κοινοτικών οργάνων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιπροσωπεύει περίπου 450 εκατομμύρια πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελείται σήμερα από 751 ευρωβουλευτές.

Για την Ευρωβουλή η Ελλάδα αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια και αντιπροσωπεύεται από 21 αιρετούς ευρωβουλευτές.

Φέτος για την Ευρωβουλή, στην Ελλάδα κατεβαίνουν  υποψήφια 40 κόμματα.

Οι Ευρωεκλογές θα γίνουν στο ίδιο εκλογικό κέντρο με τις Αυτοδιοικητικές και στο ίδιο εκλογικό τμήμα με τις Περιφερειακές αλλά με δική τους κάλπη.

Δηλαδή μαζί με τις τρεις κάλπες των Αυτοδιοικητικών έχουμε συνολικά τέσσερεις ψηφοφορίες σε τέσσερεις κάλπες!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ  ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2019 ΕΔΩ

Ζαμανφουτισμός Είναι όρος που βγαίνει από την γαλλική φράση Je m’ en fous και  σημαίνει αδιαφορώ. Η αποχή είναι ζαμανφουτισμός, αδιαφορία για τα κοινά αλλά, το χειρότερο, αδιαφορία για το μέλλον σου. Σκέψου δύο και τρεις φορές πριν πας στην παραλία. Ψήφισε και πήγαινε μετά στην παραλία. 30 λεπτά υπόθεση είναι αφού φτάσεις στο εκλογικό σου κέντρο.


Ηλικία. Όσον αφορά στο από ποια και ως ποιαν ηλικία ψηφίζουμε,  και στις τέσσερις ψηφοφορίες μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που έχουν γεννηθεί ως την 31η Δεκεμβρίου 2002.

Πολύ νέα για να ψηφίσει!


Θεμέλιο. Οι εκλογές και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι αποτελούν θεμέλιο της Δημοκρατίας.Αν πιστεύεις στην Δημοκρατία, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις


Ιντερνετ. Στην Ελλάδα δεν μπορείς να ψηφίσεις από το ίντερνετ. Μπορείς όμως να ξεψαχνίσεις με την βοήθεια του ίντερνετ τα προγράμματα των κομμάτων και των συνδυασμών που κατεβαίνουν αλλά και τα βιογραφικά και το Who is Who των υποψηφίων. Και αξίζει να το κάνεις για να επιλέξεις εσύ ποιους θα ψηφίσεις και  ποιους θα …αψηφήσεις. Επίσης, πάλι από το ίντερνετ μπορείς  να μάθεις τα αποτελέσματα όλων των εκλογών και μάλιστα σε ζωντανή ροή – στο site του Υπουργείου Εσωτερικών


Κάλπη. Κάλπες υπάρχουν! Ψηφίζουμε σε τέσσερις διαφορετικές κάλπες με το χαρακτηριστικό χαμόγελο και την κίνηση που κάνουν οι διάσημοι όταν ψηφίζουν. Ζήτα άδεια για selfie για να ανεβάσεις στα stories σου από την εφορευτική επιτροπή


Λάθος. Όταν μπεις μέσα στο παραβάν να ψηφίσεις, πρόσεξε μην κάνεις κάποιο λάθος που θα σου ακυρώσει το ψηφοδέλτιο γιατί μετά την απομάκρυνση από την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται

Πιο συγκεκριμένα ένα ψηφοδέλτιο ακυρώνεται αν:

  • ο σταυρός προτίμησης δε σημειωθεί με μαύρο ή μπλε χρώμα,
  • το ψηφοδέλτιο δεν έχει ορθογώνιο σχήμα και οι διαστάσεις του είναι διαφορετικές από την Απόφαση του Υπ. Εσωτερικών με την οποία ορίζονται οι διαστάσεις
  • το ψηφοδέλτιο δεν είναι τυπωμένο σε λευκό χαρτί και η εκτύπωση δεν είναι σε μαύρη απόχρωση
  • έχουν σημειωθεί σε οποιαδήποτε πλευρά του ψηφοδελτίου λέξεις, φράσεις, υπογραμμίσεις, στίγματα ή άλλα σημεία, και εφόσον κριθεί ότι τα παραπάνω αποτελούν διακριτικά γνωρίσματα, που παραβιάζουν με τρόπο προφανή το απόρρητο της ψηφοφορίας
  • βρεθεί στο φάκελο ένα ή περισσότερα άλλα έγκυρα ή άκυρα ψηφοδέλτια, του ίδιου ή διαφορετικού συνδυασμού ή  λευκά.
  • το ψηφοδέλτιο φέρει εγγραφές και διαγραφές, εκτός της περίπτωσης στην οποία χρησιμοποιήθηκαν λευκά ψηφοδέλτια λόγω μη επάρκειας των εντύπων.

Μυστική. Καλά κατάλαβες! Η ψηφοφορία είναι απόρρητη, δηλαδή εντελώς μυστική. Κανένας δεν χρειάζεται να ξέρει τι ψήφισες και, το κυριότερο, ειδικά μέσα στο τμήμα και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας  ΔΕΝ λες ή υπονοείς πουθενά και σε κανέναν τι θα ψηφίσεις ή τι ψήφισες.


Νέοι. Φέτος ψηφίζουν για πρώτη φορά 527.000 νέοι ψηφοφόροι εκ των οποίων 106.760 είναι πολίτες ηλικίας 17 ετών.


Ξέχασα. Σαν πας στο πηγαιμό  για το εκλογικό κέντρο, μη ξεχάσεις το δημόσιο έγγραφο με το οποίο θα ταυτοποιηθείς  για να ψηφίσεις γιατί… θα πρέπει να γυρίσεις πίσω να το πάρεις.


Ονομα. Κάθε κόμμα ή συνδυασμός έχει ένα διακριτικό όνομα (και λογότυπο). Μέσα στο παραβάν, ψάξε το ψηφοδέλτιο του κόμματος ή συνδυασμού που έχεις επιλέξει και καρατσεκάρισε  ότι έχεις το σωστό στα χέρια σου – πολλά ονόματα συνδυασμών μοιάζουν μεταξύ τους. Το κυριότερο, αν έχεις σκοπό να σταυρώσεις υποψηφίους, να σιγουρευτείς ότι σταυρώνεις  τον σωστό. Υπάρχουν πάρα πολλές συνωνυμίες ακόμα και μέσα στον ίδιο συνδυασμό.


Παραβάν. Παίζει πολύ γαλλικό στις εκλογές.

Μέσα σε κάθε εκλογικό τμήμα (που συνήθως είναι μία αίθουσα του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το εκλογικό κέντρο) υπάρχουν 1-2 παραβάν – ανάλογα το μέγεθος του τμήματος (δηλαδή πόσοι ψηφίζουν σε αυτό).

Προκειμένου να εξασφαλισθεί η μυστικότητα της ψηφοφορίας, αυτή γίνεται μέσα στα παραβάν και με κλειστές κουρτίνες. Εκεί επιλέγεις ψηφοδέλτιο, το σταυρώνεις, το βάζεις στο φάκελο που θα σου έχει δώσει η εφορευτική επιτροπή και σφραγίζεις.


Ραντεβού. Μην αφήσεις μόνο τους άλλους να αποφασίσουν και επιλέξουν κόμματα, συνδυασμούς και υποψηφίους  που τα επόμενα χρόνια θα λάβουν μία σειρά από πολύ σημαντικές αποφάσεις που σε αφορούν

Οι εκλογές δεν είναι η πρώτη σου φορά σε ραντεβού στα τυφλά. Είναι η πρώτη σου φορά ραντεβού με το μέλλον και την καθημερινότητά σου. 


Σταυρός. Την προτίμησή σου σε ένα κόμμα ή συνδυασμό την δείχνεις επιλέγοντας ψηφοδέλτιο. Την προτίμησή σου σε έναν υποψήφιο ΠΟΥ ΑΝ ΒΓΕΙ ΘΑ ΣΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΕΣ την δηλώνεις με σταυρό δίπλα στο όνομά του με μπλε ή μαύρο στυλό.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ανάλογα  την ψηφοφορία μπορείς να βάλεις συγκεκριμένο αριθμό σταυρών.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ: Από μηδέν ως τέσσερεις (0-4) σταυρούς.

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ: It’s complicated!

Εξαρτάται από το μέγεθος της Περιφέρειας ή του Δήμου.

Μπορείς να δεις αναλυτικά τι ισχύει για κάθε περιοχή ΕΔΩ

Επίσης, μπορείς να πάρεις τις σχετικές πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες των εκλογών από τον Δήμο σου αλλά θα δίδονται πληροφορίες και μέσα στα εκλογικά τμήματα πριν την ψήφο από τις εφορευτικές επιτροπές.


Τμήμα. Καμία σχέση με το αστυνομικό.

Τα εκλογικά τμήματα είναι:

Α) ένας χώρος με φυσική μορφή και διακριτικό νούμερο στον οποίο πάμε να ψηφίσουμε - συνήθως είναι αίθουσες μέσα σε ένα σχολείο (που είναι το εκλογικό μας κέντρο)

Β) μία υποδιαίρεση των εκλογικών διαμερισμάτων στην οποία αθροίζονται ψήφοι από εκλογικά τμήματα - το άθροισμα των οποίων ψήφων αποτελεί το εκλογικό αποτέλεσμα.

Στη φυσική του μορφή, συνήθως είναι στην περιοχή της μόνιμης ή οικογενειακής  κατοικίας μας - εκτός αν έχεις ζητήσει να μεταφέρεις τα δικαιώματά σου πχ. στην πόλη των σπουδών σου.

Φέτος και στις δύο εκλογικές διαδικασίες ψηφίζουμε σε δύο εκλογικά τμήματα  με συνεχή αρίθμηση.

Για παράδειγμα: ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ και ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ στο12Α. ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ  και ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ στο12Β

Μάθε ποιο είναι το εκλογικό σου τμήμα εδώ


Υποψήφιοι.  Χιλιάδες. Τέσσερις εκλογές και κατεβαίνει σχεδόν η μισή Ελλάδα. Είναι πολύ πιθανό ότι σε κάποια από τις εκλογές κατεβαίνει κάποιος γνωστός σου –συγγενής, φίλος, γνωστός, τέως κλπ.

Μπορείς να επιλέξεις ελεύθερα- αφού δεις σε ποιο κόμμα ή συνδυασμό κατεβαίνει και εφόσον αυτό σε εκφράζει.

Αν δεν ξέρεις κανέναν ,το είπαμε και πιο πάνω. Ψάξτους κι επίλεξε αυτούς και αυτές που σου κάνουν κλικ και που νομίζεις ότι θα δουλέψουν για το δικό σου καλό καλύτερα.

Στην περίπτωση που δεν σου κάνει κανείς κλικ, δικαιούσαι να μην βάλεις σταυρό.


Φορά. Είναι η πρώτη σου φορά; 

Ζήσε την να σου μείνει αξέχαστη. Εντάξει δεν είναι φιλί ή σχέση αλλά έχει πολύ σοβαρή σχέση με και επίδραση στο μέλλον και την καθημερινότητά σου


Χαρτιά. Για να ψηφίσεις μπορείς να χρησιμοποιήσεις  την αστυνομική σου ταυτότητα ή το διαβατήριό σου ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Στη περίπτωση νέας αστυνομικής ταυτότητας, μπορείς να ψηφίσεις κανονικά, εφόσον δεν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σου στοιχεία.

Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σου στοιχεία, θα πρέπει να προσκομίσεις τα σχετικά δικαιολογητικά.

Στρατιωτικοί και σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ψηφίζουν για τις Ευρωεκλογές οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.


Ψηφοδέλτιο. Το ψηφοδέλτιο το σωστό, το έγκυρο, είναι τυπωμένο με μαύρα γράμματα σε λευκό χαρτί και βρίσκεται σε ‘’πάκα’’ σε ειδικό τραπέζι δίπλα στην εφορευτική επιτροπή.

Οφείλουν να σου δώσουν όλα τα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων ή συνδυασμών που κατεβαίνουν συν ένα λευκό ανά ψηφοφορία.

Τσεκάρεις. Τα έχεις όλα; Και ειδικά αυτό που θα  ψηφίσεις; Μετά μπαίνεις στο παραβάν και προχωράς ανάλογα.

Αν διαπιστώσεις μέσα στο παραβάν ότι δεν έχεις αυτό που θες, ΠΡΙΝ ΤΟ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ξανά (κι άρα κάνεις βούκινο την ψήφο σου)ψάξε μέσα σε αυτά που έχουν πετάξει οι προηγούμενοι (μέσα στα παραβάν υπάρχει χώρος που πετιούνται τα άχρηστα ψηφοδέλτια). Κάτι θα βρεις.

Δικαιούσαι να πάρεις μαζί σου όσα δεν ψήφισες. Για ανακύκλωση ελπίζουμε!

Σημείωση: Στο λευκό δεν γράφεις τίποτα, αλλιώς θα προσμετρηθεί στα άκυρα


Ώρα.Για να ψηφίσεις και στις τέσσερεις εκλογές δεν θα χρειαστείς –εκτός απροόπτων –πάνω από μισή ως μία ώρα

Οι ώρες που ψηφίζουμε είναι συγκεκριμένες –και στους δύο γύρους ψηφίζουμε 7 το πρωί με 7 το βράδυ.

Είναι η Πρώτη σου Φορά! Ώρα να πάρεις μία καλή απόφαση, αυτήν που σε εκφράζει!  Και όπως λέγανε οι παλιοί Καλό Βόλι και μοιράσου αυτό το Αλφαβητάρι του Πρωτάρη με τους φίλους σου. Αναλυτικές πληροφορίες εδώ. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΛΙΣΤΟΛΟΓΙΟ
NEWS
Save