Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
12.03.2023

Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο της Ιστορίας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία σήμερα δεν διαφέρει σε τίποτα από το μυθιστόρημα του 1929 του Γερμανού συγγραφέα Έριχ Μαρία Ρεμάρκ και τη βασισμένη σε αυτό ομότιτλη αντιπολεμική ταινία του 2022.

Φωτογραφίες: EPA/MARIA SENOVILLA

Ουκρανός στρατιώτης που απαλλάχθηκε για λίγο από τη θέση του στην πρώτη γραμμή, καπνίζει ένα τσιγάρο καθώς ξεκουράζεται σε υπόγειο ανάχωμα, κοντά στο Vuhledar, στην περιοχή του Ντόνετσκ, Ουκρανία, 07 Μαρτίου 2023. Έξω, ο ήχος του πυροβολικού και των drones που πετούν είναι συνεχής. Οι στρατιώτες κάνουν βάρδιες 12 ωρών στην πρώτη γραμμή και μετά ξεκουράζονται, τρώνε ή καθαρίζουν τα όπλα τους, κάτω από το έδαφος. EPA/MARIA SENOVILLA

ίμαι νέος. Είμαι είκοσι χρονών. Μα από τη ζωή μονάχα την απελπισία έχω γνωρίσει, αυτή την αγωνία, το θάνατο και το πιο επιπόλαιο, το πιο παράλογο αλυσόδεμα της ζωής σε μια άβυσσο πόνου. Βλέπω να σπρώχνονται οι λαοί, να χτυπούν ο ένας τον άλλον και να σκοτώνονται δίχως να λένε τίποτα, δίχως να ξέρουν τίποτα, με τρέλα, πειθήνια κι αθώα".

Το αντιπολεμικό μυθιστόρημα "Ουδέν Νεώτερον Από Το Δυτικό Μέτωπο" εκδόθηκε το 1929 και χαρακτηρίστηκε ως το πιο συναρπαστικό, λογοτεχνικό έργο για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Συγγραφέας του ο Έριχ Μαρία Ρεμάρκ. Το βιβλίο θεωρείται μια ωδή στην τραγικότητα του πολέμου, στην σπαρακτική διάψευση κάθε λόγου και ιδέας που οδηγεί τυφλά σε μια κολασμένη σύγκρουση μέχρι τελικής πτώσεως, εκατομμύρια ανθρώπους. 

Το "Ουδέν Νεώτερον Από Το Δυτικό Μέτωπο" (γερμανικά Im Westen nichts Neues‎) είναι, επίσης, γερμανική αντιπολεμική ταινία του 2022, παραγωγή του Netfilx, βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Ρεμάρκ. Μια εντυπωσιακή, πιστή αναπαράσταση της λασπωμένης αβύσσου των χαρακωμάτων στην πρώτη γραμμή του πολέμου και της παράλογης θυσίας της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας στον βωμό μιας ιδεοληψίας, που στο τέλος απλώς δεν έχει σημασία.

Στην Ουκρανία, εδώ κι έναν χρόνο, συμβαίνει ο νέος πόλεμος της Ευρώπης και της Δύσης. Που δεν διαφέρει όμως σε τίποτε από τους άλλους. Το κάθε μέτωπο του πολέμου, και για τις δύο πλευρές, δεν διαφέρει σε τίποτε από το Δυτικό Μέτωπο του Ρεμάρκ. Η αγωνία, ο τρόμος, η ζωή, ο θάνατος, η παράλογη κατάθεση ζωών και ψυχών σε ένα άσκοπο αιματοκυλισμένο ξόδεμα για λίγα μέτρα γης που λερώνει, πνίγει, θάβει τους υπερασπιστές της, είναι το ίδιο. Ούτε νίκη ούτε ήττα.

Οι φωτογραφίες είναι από την πρώτη γραμμή των Ουκρανών περίπου οκτακόσια μέτρα από την γραμμή των Ρώσων. Η πραγματικότητα του πολέμου δεν θα έχει καμία διαφορά ούτε στην ρωσική πλευρά. Η ζωή κι ο θάνατος για τους ανθρώπους αξίζει παντού το ίδιο. Στα χαρακώματα, οι άνδρες εκτελούν δωδεκάωρες βάρδιες με το όπλο επ' ώμου. Ύστερα, κάνουν ένα ολιγόωρο διάλειμμα κάτω από το έδαφος των μαχών για να ηρεμήσουν, να φάνε, να καθαρίσουν το όπλο τους, να αναλογιστούν ίσως. Ο ήχος του πυροβολικού και των drones που ακούγεται από επάνω, είναι συνεχής. Η ανάπαυλα κρατάει μόνο όσο μια ανάσα.

Η ταινία του 2022 έχει ήδη αποσπάσει μερικά από τα πιο δυνατά βραβεία και έχει προταθεί για εννέα Όσκαρ, μεταξύ των οποίων για το μεγάλο βραβείο, το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Η τελετή των Όσκαρ έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή, 12 Μαρτίου. Πολλοί ειδικοί της έβδομης τέχνης προβλέπουν ότι θα το κερδίσει. Λίγο ενδιαφέρει αυτό τους άντρες των φωτογραφιών. Οι ωραίες εικόνες ποτέ δεν κέρδισαν την μάχη.

Ένας Ουκρανός στρατιώτης στην πρώτη γραμμή κοιτάζει από μια θέση μάχης σε ένα ανάχωμα κάτω από το έδαφος, Vuhledar, στην περιοχή Ντόνετσκ, Ουκρανία, 07 Μαρτίου 2023.

Ουκρανός στρατιώτης στην πρώτη γραμμή, καθαρίζει το όπλο του κατά την διάρκεια μιας ανάπαυλας από την μάχη σε υπόγειο ανάχωμα. Vuhledar, στην περιοχή του Ντόνετσκ, Ουκρανία, 07 Μαρτίου 2023.

Ουκρανοί στρατιώτες συνομιλούν στα χαρακώματα στην πρώτη γραμμή, που βρίσκεται περίπου 800 μέτρα από τις ρωσικές θέσεις. Vuhledar, στην περιοχή του Ντόνετσκ, Ουκρανία, 7 Μαρτίου 2023.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΣΚΑΝΕΡ
NEWS
Save