Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
23.06.2021

«Στάση Μεσαίωνας»: Ποιοι κρύβονται πίσω από την κίνηση κατά των αμβλώσεων στην Ευρώπη

Διεθνείς οργανώσεις με «σκοτεινή» χρηματοδότηση από υπερσυντηρητικούς και ακροδεξιούς κύκλους σε ΗΠΑ, Ρωσία και ΕΕ απλώνουν αριστοτεχνικά τα δίχτυα τους για να ανατρέψουν θεσμικά κατοχυρωμένα δικαιώματα.

Πρόσφατα, στην Ελλάδα βρεθήκαμε αντιμέτωπες με την προοπτική να μας «ενημερώσουν» για τη γονιμότητά μας ένα μάτσο παπάδες, άντρες υπουργοί και κάποιοι γυναικολόγοι υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Απόλυτα μισογυνικά στερεότυπα συμπυκνώθηκαν στο γνωστό σποτ υπό ψευδοεπιστημονικό μανδύα. Ο σκοταδισμός όμως είχε ξαναχτυπήσει. Είχαμε προηγουμένως σοκαριστεί με την αφίσα «Αφήστε Με Να Ζήσω» κατά των αμβλώσεων στο μετρό και ένα κατάπτυστο πρωτοσέλιδο της αθλητικής εφημερίδας Sport Time.

Κι αν πάθαμε σοκ εδώ, φανταστείτε πώς ένιωσαν οι γυναίκες στην Πολωνία όταν στις αρχές του χρόνου απαγoρεύτηκαν στη χώρα τους οι αμβλώσεις και στις περιπτώσεις εμβρυικής ανωμαλίας. Η Πολωνία τώρα πλέον επιτρέπει την άμβλωση μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομειξίας ή όταν κινδυνεύει η υγεία και η ζωή της μητέρας. Μάλιστα, προβλέπεται και ποινή φυλάκισης για εκείνους που βοηθούν τις γυναίκες να τερματίσουν την κύηση. Ήδη ένας άντρας καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκιση επειδή πήγε στο νοσοκομείο τη σύντροφό του που είχε πάρει χάπι άμβλωσης στο σπίτι και αιμορραγούσε.    

Γιατί ξαφνικά τέτοια ταχεία οπισθοδρόμηση; Τι συμβαίνει στην Ευρώπη και κάποιοι νομίζουν πως θα μας πείσουν να ξανασυζητήσουμε θεσμικά κατοχυρωμένα δικαιώματα;

TFP: Η επέλαση φονταμενταλιστών καθολικών στην Ευρώπη

Ας πιάσουμε το νήμα από την Πολωνία, όπου ο δρακόντειος νόμος μόνο αποτέλεσμα «λαϊκής βούλησης» δεν ήταν. Πίσω από αυτόν, φέρεται να βρίσκεται η πανίσχυρη δεξαμενή σκέψης Ordo Iuris, σύμφωνα με τον γραμματέα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλευτικού Forum για τα Σεξουαλικά και Αναπαραγωγικά Δικαιώματα (European Parliamentary Forum for Sexual and Reproductive Rights / EPF) Νιλ Ντέιτα. Το EPF απαρτίζεται από 556 βουλευτές της Ευρώπης (δεν αναφέρεται ως μέλος η Ελλάδα).

O Ντέιτα υποστηρίζει ότι η Ordo Iuris είναι μια ακραία θρησκευτική οργάνωση, νομικοί της οποίας είχαν συγγράψει τον νόμο για την απαγόρευση των εκτρώσεων το 2016 –που τελικά εμποδίστηκε από τις μαζικές διαδηλώσεις να περάσει- αλλά και επιχειρηματολογία υπέρ της αποχώρησης από τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών, νομοθετικές προτάσεις για την ποινικοποίηση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και τον περιορισμό της εξωσωματικής γονιμοποίησης και ένα καταστατικό που δημιούργησε τις «ΛΟΑΤΚΙ+ ελεύθερες ζώνες» της Πολωνίας, τις οποίες έχει καταδικάσει το Ευρωκοινοβούλιο.

Η Ordo Iuris μήνυσε τον Απρίλιο τον Ντέιτα, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία της σχετικής έρευνας σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, για προώθηση «παραποιημένης εικόνας» της οργάνωσης. Βέβαια, η Ordo Iuris είχε πάει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ψήφισμα καταδικαστικό για την απαγόρευση της άμβλωσης στην Πολωνία.  

Σύμφωνα με την έκθεση «Modern-Day Crusaders in Europe» του EPF, η Ordo Iuris φέρεται να συνδέεται με τη διεθνή οργάνωση Tradition, Family and Property / TFP (Παράδοση, Οικογένεια και Ιδιοκτησία). Η Ordo Iuris το αρνείται, ωστόσο σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα του VSquare η οργάνωση έχει συγχρηματοδοτηθεί από την TFP. Η τελευταία φέρεται να είναι μία από τις μεγαλύτερες οργανώσεις εναντίον των δικαιωμάτων του φύλου στην Ευρώπη με τουλάχιστον 113,4 εκατ. δολ. χρηματοδότηση την περίοδο 2009-2018.

Ο όρος «κίνηση εναντίον του φύλου» συμπυκνώνει όλο το «πακέτο» σκοταδισμού: την εναντίωση στις αμβλώσεις, στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ και στα δικαιώματα του παιδιού. Εν ολίγοις, πρόκειται για μια κίνηση κατά της ισότητας.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση της EPF, η TFP είναι ένα υπερεθνικό εξτρεμιστικό θρησκευτικό δίκτυο, φονταμενταλιστές καθολικοί, με ρίζες στη Λατινική Αμερική. Η έκθεση υποστηρίζει ότι κάποτε η TFP συνεργαζόταν με τις χούντες του Πινοσέτ στη Χιλή και του Βιντέλα στην Αργεντινή.

Η Ordo Iuris έχει διηθήσει με εκπροσώπους της την πολιτική και δικαστική εξουσία στην Πολωνία, σύμφωνα με το Open Democracy. Ο δε πρόεδρος της Ordo Iuris Jerzy Kwaśniewski αναφέρεται πως έχει δηλώσει: «Είναι διεθνής πρακτική να τιμωρούνται οι γυναίκες για την έκτρωση». Στις 29 Ιανουαρίου η πολωνική κυβέρνηση πρότεινε επίσημα τον ιδρυτή της Ordo Iuris Αλεξάντρ Στεπκόβσκι ως έναν από τους υποψήφιους της χώρας για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – υποψηφιότητα που δεν εγκρίθηκε.

Έρευνα του VSquare έδειξε ότι η TFP έχει απλώσει δίχτυα σε Λιθουανία, Εσθονία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Κροατία, υποστηρίζοντας μέσω παρακλαδιών της αντιδραστικές κινήσεις εκεί – πχ στην Κροατία κατά της εκστρατείας «Αυτή Αποφασίζει» και στην Εσθονία κατά του γάμου ομοφυλοφίλων.

Η TFP είναι μία εκ των δύο κορυφαίων οργανώσεων που χρηματοδοτούν εκστρατείες κατά του φύλου στην Ευρώπη. Η άλλη είναι το γαλλικό ερευνητικό ίδρυμα Fondation Jérôme-Lejeune. Αυτά, σύμφωνα με τη συγκλονιστική έρευνα 108 σελίδων με τίτλο «Η Κορυφή του Παγόβουνου: Θρήσκοι Εξτρεμιστές Χρηματοδότες εναντίον Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Σεξουαλικότητα και την Αναπαραγωγική Υγεία στην Ευρώπη 2009-2018», που δημοσίευσε αρχές Ιουνίου η EPF. Η έρευνα φέρνει στο φως το πολύπλοκο δίκτυο χρηματοδότησης κατά του φύλου στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ετήσια χρηματοδότηση δράσεων εναντίον του φύλου στην Ευρώπη έχει τετραπλασιαστεί: από 22,2 εκατ. δολ. το 2009 σε 96 εκατ. δολ. το 2018. Συνολικά, την περίοδο 2009-2018 ξοδεύτηκαν 707,2 εκατ. δολάρια. Οι πηγές των σκοταδιστικών δράσεων στην Ευρώπη ανιχνεύονται γεωγραφικά στις ΗΠΑ κατά 11,5%, στη Ρωσία κατά 26,6% και στην ΕΕ κατά 66,9%.

Η χρηματοδότηση από πηγές μέσα στην ΕΕ για κινήσεις εναντίον του φύλου έχει αυξηθεί δραματικά από 17,5 εκατ. δολ. σε 63,8 εκατ. δολ. τον χρόνο, με συνολικό ποσό για την περίοδο 2009-2018 437,7 εκατ. δολ., σύμφωνα με την έκθεση «Η Κορυφή του Παγόβουνου». Κατά τα ίδια στοιχεία, η χρηματοδότηση προέρχεται από ιδιωτικά ιδρύματα, παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών, θρησκευτικούς παράγοντες και πολιτικά κόμματα.

Ποια είναι η CitizenGo που προωθεί ψήφισμά της η «Αφήστε με να Ζήσω»

Η νεοσύστατη στην Ελλάδα κίνηση κατά των αμβλώσεων «Αφήστε με να Ζήσω», στην ιστοσελίδα της προτρέπει τους πολίτες να υπογράψουν κείμενο κατά της ψήφισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της Έκθεσης Matic, στην οποία η άμβλωση ορίζεται ως ανθρώπινο δικαίωμα. «Το CitizenGO χρειάζεται τη βοήθειά σας για να επιδείξει μια παγκόσμια κινητοποίηση και πλειοψηφία υπέρ της ζωής που αντιτίθεται πλήρως στην άμβλωση  και ενθαρρύνει την απόρριψη της πίεσης υπέρ της αφαίρεσης της ανθρώπινης ζωής», αναφέρεται στην ιστοσελίδα.

Ποια είναι όμως αυτή η CitizenGo;

Το 2001, ο Ιγνάθιο Αρσουάγκα ίδρυσε στη Μαδρίτη τη Hatze Oir (Κάνε τη Φωνή σου να Ακουστεί), ένα διαδικτυακό παρατηρητήριο για τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία. Η Hatze Oir θα εξελισσόταν σύντομα σε μια από τις πιο σημαντικές ακροδεξιές οργανώσεις και θα γινόταν γνωστή διεθνώς για το λεωφορείο που κυκλοφορούσε στη χώρα (και μετά και σε άλλες χώρες) με συνθήματα εναντίον τον διεμφυλικών (τρανς) παιδιών. Η οργάνωση φέρεται να συνδέεται με το ισπανικό ακροδεξιό κόμμα VOX και έχει δημιουργήσει παρακλάδια. Αυτά περιλαμβάνουν την ακροδεξιά ειδησεογραφική ιστοσελίδα Actuall και τη διεθνή πλατφόρμα κοινωνικής κινητοποίησης στα πρότυπα του Avaaz, τη CitizenGO.

Η CitizenGo μεταξύ άλλων έχει τρέξει εκστρατείες εναντίον του γάμου των ομοφυλοφίλων, της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και της άμβλωσης. Ο ίδιος ο Αρσουάγκα μιλώντας σε υπό κάλυψη δημοσιογράφο του Open Democracy παραδέχθηκε ότι η CitizenGo έχει «πολλή επικοινωνία» με τα ακροδεξιά κόμματα Fidesz της Ουγγαρίας, Lega της Ιταλίας και «κάποια επικοινωνία» με το γερμανικό ακροδεξιό AfD.

Στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του CitizenGo περιλαμβάνονται o Αλεξέι Κομόφ, που, σύμφωνα με την έρευνα του Open Democracy, είναι στενός συνεργάτης του Ρώσου ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλόφεεφ (περισσότερα παρακάτω), ο Αμερικανός γνωστός αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ Μπράιαν Μπράουν, ο οποίος ηγείται του διεθνούς δικτύου World Congress of Families / WCF (Διεθνές Κογκρέσο Οικογενειών) που διοργανώνει συνέδρια τα οποία προωθούν το μίσος εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ+, και ο Ιταλός πολιτικός Λούκα Βολόντε, που καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση γιατί δωροδοκήθηκε από πολιτικούς του Αζερμπαϊτζάν για να πιέσει να «σωπάσει» η κριτική για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Επιπλέον, το Open Democracy αποκάλυπτε ότι τη CitizenGO στήριξε ένας Αμερικανός έμπειρος στις καμπάνιες χρηματοδότησης και τεχνικός σύμβουλος, που συνδεόταν με την καμπάνια του Τραμπ, τους Ρεπουμπλικανούς και το ακροδεξιό Tea Party.

Όλος ο Μεσαίωνας σε ένα, νοικοκυρεμένα.

Η CitizenGO έχει κατορθώσει να έχει μεγάλη χρηματοδότηση, κι έχει ανοίξει γραφεία σε δεκαπέντε χώρες. Φέρεται ως η τέταρτη μεγαλύτερη χρηματοδότης δράσεων εναντίον του φύλου στην Ευρώπη, περιλαμβανομένων των συνόδων της Agenda Europe και του WCF. Από τα γραφεία της στην Κένυα, μάλιστα, κατάφερε να σταματήσει προσωρινά κλινική οικογενειακού προγραμματισμού από το να πραγματοποιεί αμβλώσεις. Και ήταν πάλι η EPF με την έρευνά της το 2018 «Αποκαθιστώντας τη Φυσική Τάξη», που αποκάλυψε την υπόγεια δράση του Agenda Europe ως θρησκευτικού εξτρεμιστικού δικτύου που από το 2013 συντονίζει πολιτικές πρωτοβουλίες ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα για τη σεξουαλικότητα και την αναπαραγωγική υγεία.

Είναι αρκετές οι οργανώσεις σαν τη CitizenGo που δρουν με παρόμοια στόχευση στην Ευρώπη και χρηματοδοτούνται, σύμφωνα με την έρευνα «H Κορυφή του Παγόβουνου», από πολίτες, πλούσιους Ευρωπαίους και θρησκευτικά δίκτυα.

Οι Ρώσοι ολιγάρχες που θέλουν να ελέγξουν τις μήτρες των γυναικών

Η πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις το 1920, οι οποίες συνεχίστηκαν να πραγματοποιούνται και μετά την απαγόρευσή τους από τον Στάλιν το 1936. Ωστόσο, σήμερα η Ρωσική Ομοσπονδία έχει βαλθεί να αναδειχθεί σε σταυροφόρο των ορθόδοξων αξιών (τι σχέση άραγε έχει το «αγαπάτε αλλήλους» με όλο αυτό;) Το 2014 μάλιστα, είχε προγραμματιστεί η σύνοδος του WCF να πραγματοποιηθεί μέσα στο Κρεμλίνο. Η σύνοδος ακυρώθηκε εξαιτίας των διεθνών τότε κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, αλλά έχει υποστηριχθεί ότι τελικά απλώς πραγματοποιήθηκε με διαφορετικό όνομα.

Σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν από το «ρωσικό Wikileaks» Shaltai-Boltai και τα επικαλείται η έκθεση του EPF, το ίδρυμα St Andrew the First Called Foundation του Ρώσου ολιγάρχη Βλαντιμίρ Γιακούνιν ήταν μέγας χορηγός της συνόδου του WCF. Σύμφωνα με τα έγγραφα, στη λίστα με όσους συμμετείχαν με τη χορηγία του St Andrew the First-Called Foundation συγκαταλέγονταν και δυτικοί. «Αυτή ήταν η πρώτη απόδειξη για τις οικονομικές διασυνδέσεις μεταξύ Ρώσων και δυτικών παραγόντων κατά του φύλου – από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών μέχρι βουλευτές και υπουργούς», αναφέρει η έκθεση.

Ο Γιακούνιν είναι ο ένας εκ των δύο Ρώσων ολιγαρχών που στηρίζουν τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία είναι σφιχταγκαλιασμένη με το ρωσικό κράτος. Ο έτερος ολιγάρχης είναι ο Κονσταντίν Μαλόφεεφ. Σύμφωνα πάντα με την έκθεση της EPF, και οι δύο ξεχωρίζουν για τον ηγετικό τους ρόλο στη διαμόρφωση του τοπίου παγκοσμίως εναντίον του φύλου.

Ο Γιακούνιν, που διατηρεί στενές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει τρία ιδρύματα, μεταξύ των οποίων το St Andrew the First-Called Foundation, και μία δεξαμενή σκέψης, το Dialogue of Civilisations Research Institute. Το τελευταίο διοργανώνει κάθε χρόνο διεθνές συνέδριο στη Ρόδο. Στους συμμετέχοντες, έχουν αναφερθεί κάποτε και εκπρόσωποι της κίνησης εναντίον του φύλου. Ο Γιακούνιν έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Ρόδου.

Ο έτερος ολιγάρχης Κονσταντίν Μαλόφεεφ έχει ιδρύσει κομβικούς φορείς στην κίνηση κατά του φύλου, κατά την έρευνα του EPF, περιλαμβανομένων των St Basil the Great Charitable Foundation (από τα μεγαλύτερα φιλανθρωπικά ιδρύματα της Ρωσίας), της δεξαμενής σκέψης Katehon που φιλοξενεί ακροδεξιές απόψεις και την «απομίμηση» του υπερσυντηρητικού αμερικανικού Fox News, το Tsargrad TV – με χριστιανορθόδοξη ειδησεογραφία.

Το ίδρυμα St Basil φέρεται να επενδύει κονδύλια σε λόμπινγκ, σύμφωνα με την έκθεση του EPF, ώστε μεταξύ άλλων να μην καλύπτεται η άμβλωση από τα ασφαλιστικά ταμεία, να απαγορευτεί η άμβλωση με χάπι, να υποχρεώνονται οι γυναίκες να ακούν την καρδιά του εμβρύου αν σκέφτονται την άμβλωση και την ανάπτυξη δικτύου αντιμετώπισης προβλημάτων στην εγκυμοσύνη.

Δημοσιεύματα για τον Μαλόφεεφ στην Ελλάδα έχουμε διαβάσει για παράδειγμα στο ekklisiaonline.gr που αναδημοσίευε το 2015 συνέντευξή του στην gazeta.ru με τίτλο «Ο κροίσος Μαλόφεεβ υπέρ της Ορθόδοξης Συμμαχίας» και στο romfea.gr με τη δήλωσή του πως «Αν σταματήσουν οι λειτουργίες, θα τελειώσει ο κόσμος».

Από παράγοντες μέσα στη Ρωσική Ομοσπονδία φέρονται να «ρίχτηκαν» 188,2 εκατ. δολ. στην κίνηση εναντίον του φύλου, «που όλα προέρχονται από οργανώσεις… συνδεόμενες με τους δύο Ρώσους ολιγάρχες» Γιακούνιν και Μαλόφεεφ, κατά την έκθεση της EPF. «Επιπλέον, αυτοί οι ολιγάρχες συνδέονται με “πλυντήρια” που διοχέτευσαν σκοτεινή χρηματοδότηση σε ακροδεξιά πολιτικά κόμματα πριν τις πρόσφατες εκλογές στην Ευρώπη. Τέλος, τουλάχιστον τέσσερις ρωσικές κυβερνητικές υπηρεσίες με διεθνή δραστηριότητα παρέχουν επιπλέον οικονομική στήριξη αδιευκρίνιστου ύψους σε κινητοποιήσεις κατά του φύλου διεθνώς», υποστηρίζεται στην έκθεση.

Αμερικανική χριστιανική δεξιά και Κου Κλουξ Κλαν

Η καμπάνια των «Αφήστε με να Ζήσω» φέρεται αν μη τι άλλο εμπνευσμένη από το αντίστοιχο κίνημα κατά των αμβλώσεων στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την EPF, το διάστημα 2009-2018, 81,3 εκατ. δολ. έχουν ριχτεί στο κίνημα κατά του φύλου στην Ευρώπη από δέκα οργανώσεις στις ΗΠΑ. Προηγουμένως, μεγάλη έρευνα του Open Democracy είχε αποκαλύψει ότι δώδεκα αμερικανικές οργανώσεις της χριστιανικής δεξιάς, πολλές με διασυνδέσεις με την τέως κυβέρνηση Τραμπ, έχουν ξοδέψει περίπου 50 εκατ. δολ. στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία – με πέντε από αυτές να φιγουράρουν ως εταίροι του δικτύου WCF, που έχει διασυνδέσεις με την ακροδεξιά. Επίσης, η ερευνητική ομάδα του Open Democracy διαπίστωσε πως κάποιες από αυτές τις ομάδες «έστειλαν λομπίστες στις Βρυξέλλες για να επηρεάσουν αξιωματούχους της ΕΕ, έδωσαν μάχες σε ευρωπαϊκά δικαστήρια εναντίον νόμων κατά των διακρίσεων και της ρητορικής μίσους, υποστήριξαν καμπάνιες εναντίον των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ σε Τσεχία και Ρουμανία και χρηματοδότησαν δίκτυο “λαϊκών” εκστρατειών κατά των αμβλώσεων σε Ιταλία και Ισπανία».  

Δύο από αυτές τις οργανώσεις ξεχωρίζουν, γιατί έχουν νομική ειδίκευση. Πρόκειται για το American Center for Law and Justice / ACLJ και την Alliance Defending Freedom International / ADF International.

Σύμφωνα με την «Κορυφή του Παγόβουνου», η ACLJ δραστηριοποιείται στην Ευρώπη μέσα από το European Centre for Law and Justice / ECLJ που εδρεύει στο Στρασβούργο και το Slavic Center for Law and Justice / SCLJ που εδρεύει στη Μόσχα. To ACLJ έγινε ευρύτερα γνωστό το 2016, όταν ο Τραμπ προσέλαβε τον επικεφαλής νομικό του, Τζέι Σεκούλοφ, ως δικηγόρο του. Ήταν αυτός που τον υπερασπίστηκε στην ακροαματική διαδικασία στο Κογκρέσο το 2020. Στο SCLJ, πάντα σύμφωνα με την EPF, επικεφαλής είναι ο «άνθρωπος του Πούτιν» Βλαντιμίρ Ριακόφσκι.

Στην Ευρώπη, κατά το EPF, το ECLJ, με επικεφαλής τον Γκρεγκόρ Πουπίνκ, έχει αναπτύξει δράση στο Συμβούλιο της Ευρώπης και σε οργανισμούς του ΟΗΕ. Φέρεται επίσης να έχει για παράδειγμα οργανώσει τις ομοφοβικές διαδηλώσεις La Manif Pour Tous το 2013 στη Γαλλία, να έχει παρέχει νομική υποστήριξη στην οργάνωση κατά των αμβλώσεων ECI One of Us και να έχει διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο στις συνόδους Agenda Europe. Πρόσφατα, με καμπάνια του αμφισβήτησε την αξιοπιστία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας ότι δικαστές του συνδέονται με τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Τζορτζ Σόρος.

Η ADF φέρεται να είναι η δεύτερη σε χρηματοδότηση οργάνωση της αμερικανικής χριστιανικής δεξιάς στην Ευρώπη, στην οποία πάτησε το πόδι της το 2014. Συγχρηματοδοτεί τις ετήσιες συνόδους της Agenda Europe, σύμφωνα με την έρευνα της EPF, ενώ φέρεται να διατηρεί συνεργασία με το ευρωκεντρικό ειδησεογραφικό EurActive, στο οποίο δημοσίευσε δέκα άρθρα γνώμης από το 2017 και μετά. Στις ΗΠΑ, η ADF συγκαταλέγεται στη λίστα με τις ‘ομάδες μίσους’ για τις θέσεις της εναντίον των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ - έχει υποστηρίξει μέχρι και τη στείρωση των τρανσέξουαλ. Στην λίστα με τις ομάδες μίσους φιγουράρει και η Κου Κλουξ Κλαν.

Τόσο η ADF όσο και ECLJ ειδικεύονται στη νομική στήριξη. Η αμερικανική χριστιανική δεξιά έχει παράδοση στο να επιδιώκει θεσμικές αλλαγές μέσω δικαστηρίων. Θεωρείται πως αυτός είναι ο λόγος που και οι δύο οργανώσεις έχουν γραφεία εκεί που βρίσκονται οι θεσμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ευρώπης: στις Βρυξέλλες (ΕΕ), στη Γενεύη (ΟΗΕ), στο Στρασβούργο (Συμβούλιο της Ευρώπης, Ευρωκοινοβούλιο, ECHR) και τη Βιέννη (ΟΗΕ, ΟΑΣΑ). Σύμφωνα με έρευνα του Open Democracy, το ADF ισχυρίζεται πως «νίκησε» 18 φορές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από το 2010 και ξοδεύει 300.000 ευρώ το χρόνο για λόμπινγκ στην ΕΕ.

Οι οργανώσεις της αμερικανικής χριστιανικής δεξιάς φέρονται να χρηματοδοτούνται κυρίως από δισεκατομμυριούχους συντηρητικούς όπως οι οικογένειες Ντεβός και Πρινς και οι αδελφοί Κοχ, αλλά και οικονομικές ελίτ και θρησκευτικά δίκτυα. Κάποιες έλαβαν μάλιστα κρατική βοήθεια λόγω πανδημίας επί κυβέρνησης Τραμπ.

Η «Αφήστε με να Ζήσω» «κόπτεται» για την αμερικανική νομοθεσία

Με μια γρήγορη περιήγηση στην ιστοσελίδα του συλλόγου «Αφήστε με να Ζήσω» γίνεται εμφανής η επιρροή της ρητορικής της αμερικανικής χριστιανικής δεξιάς, ενώ «βιωματικά» βίντεο είναι στα αγγλικά και υποτιτλισμένα. Ο νόμος του 1986 με τον οποίο νομιμοποιήθηκε η άμβλωση στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται «ανθρωποκτόνος». Είναι πιο πολλές οι αναρτήσεις ωστόσο που αφορούν στον αμερικανικό νόμο Roe v Wade με την οποία νομιμοποιήθηκαν οι αμβλώσες το 1973 και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ μέχρι το χρονικό σημείο που το έμβρυο μπορεί να ζήσει έξω από τη μήτρα. Γιατί δίνει τόση έμφαση στον Roe v Wade μια ελληνική οργάνωση; Υπάρχει σύνδεση με την αμερικανική χριστιανική δεξιά; Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η «Αφήστε με να Ζήσω» απαρτίζεται από χριστιανικά σωματεία.

Τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ το κίνημα κατά των αμβλώσεων, που χρονολογείται από το 1800, έχει πάρει κεφάλι. Στις αρχές του 2019, σχεδόν 30 πολιτείες εισήγαγαν κάποιας μορφής απαγόρευση σχετικά με την άμβλωση. Δεκαπέντε επεξεργάζονταν τους λεγόμενους «νόμους του χτύπου της καρδιάς», που θα απαγόρευαν την άμβλωση μετά τις έξι εβδομάδες της κύησης. Ακόμα και το όνομα όμως είναι παραπλανητικό, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων-Γυναικολόγων, καθώς αναφέρεται σε «μέρος του εμβρυικού ιστού που θα γίνει καρδιά καθώς το έμβρυο αναπτύσσεται».

Μόλις τον περασμένο Μάιο, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκανε πρωτοσέλιδα για μια απόφαση που συμφώνησε να επανεξετάσει του χρόνου: Ντομπς εναντίον του Οργανισμού Υγείας Γυναικών Τζάκσον. Το δικαστήριο θα αποφανθεί εάν ο νόμος του 2018 του Μισισιπή μπορεί να απαγορεύει την έκτρωση στις 15 εβδομάδες. Για να τηρήσει τον νόμο του Μισισιπή, το δικαστήριο θα πρέπει να «ανατρέψει» ολόκληρο τον νόμο Roe v Wade ή μέρος του.

Στα καθ’ ημάς, η Εκκλησία της Ελλάδας φέρεται να κινείται σε σύμπνοια με τον σύλλογο «Αφήστε με να Ζήσω». Πώς αλλιώς να ερμηνευτεί ότι το 2019 καθιέρωσε την «Ημέρα Αφιερωμένη στην Προστασία της Ζωής του Αγέννητου Παιδιού», ενώ στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται πως θα κοινοποιηθεί η επιστολή του «Αφήστε με να Ζήσω» «προς ενημέρωσιν υμετέραν και του ευσεβούς χριστεπωνύμου πληρώματος»; Πώς αλλιώς να ερμηνευτεί ότι μόλις στις 5 Ιουνίου, και μετά τον σάλο με το ακυρωθέν «συνέδριο για τη γονιμότητα», ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δέχθηκε την επίσκεψη μελών της συντονιστικής επιτροπής του συλλόγου «Αφήστε με να Ζήσω»;

Το εάν το «Αφήστε με να Ζήσω» συνδέεται με διεθνείς οργανώσεις εναντίον του φύλου ή/και με θρησκευτικούς και πολιτικούς παράγοντες είναι το αντικείμενο ενός άλλου ρεπορτάζ.

Ωστόσο, μην παραξενευτείτε αν δείτε τις πιο «αταίριαστες» συμμαχίες κάτω από το λάβαρο του πολέμου στα ανθρώπινα δικαιώματα. «Υπό τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, η Ρωσία και η αμερικανική χριστιανική δεξιά έχουν κάνει μια συμμαχία που θα ήταν αδιανόητη λίγες δεκαετίες πριν, όταν κορυφαίοι ευαγγελιστές καταφέρονταν εναντίον του “άθεου κομμουνισμού”», έγραφε το Newsweek. «Η Ρωσία έχει επανεφεύρει τον εαυτό της ως υπέρμαχο των χριστιανικών αξιών σε έναν κόσμο σχετικισμού και αθεΐας. Ως αποτέλεσμα, οι συντηρητικοί χριστιανοί που μαζεύονται στο World Congress of Families προσβλέπουν στον Πούτιν για να προστατεύσει τη Χριστιανοσύνη από τη Δύση».

Η νέα «Ιερά Συμμαχία» λοιπόν είναι εδώ. Και είναι ο προοδευτικός κόσμος παγκοσμίως που πρέπει να την κατατροπώσει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
NEWS
Save