Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο

Τα διευθυντικά στελέχη «προστατεύουν» τις αποδοχές τους: αυξήσεις γι' αυτούς, μειώσεις για τους πολλούς

Όπως αποκαλύπτει η έρευνα του inside story, τα διευθυντικά στελέχη «προστάτευσαν» τις αποδοχές τους, με αποτέλεσμα κατά μέσο όρο να λαμβάνουν 11,2 φορές περισσότερα χρήματα από τους απλούς εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τον ΕΦΚΑ, τον Ιανουάριο του 2017 ο μέσος μισθός (ανεξαρτήτως τύπου απασχόλησης) ήταν στα 956,34 ευρώ (περίπου 760 ευρώ καθαρά). Ακριβώς εννέα χρόνια πριν, τον Ιανουάριο του μακρινού προ-μνημονιακού 2008, το αντίστοιχο ποσό ήταν στα 1.152,79 ευρώ (940 ευρώ κατά προσέγγιση με βάση τις τότε κρατήσεις).

Επίσης, πλέον ο καθαρός κατώτατος μισθός έχει πέσει κάτω και από τα 500 ευρώ (στα 495,25 ευρώ για τους άνω των 25 ετών και στα μόλις 432,75 ευρώ για τους νεότερους). Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της Eurostat (EU-SILC), που παρουσιάζει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ στην ενδιάμεση έκθεσή του, «για το 2015 το 34,7% των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση και το 42,13% των εργαζομένων με μερική απασχόληση λαμβάνουν μισθό χαμηλότερο του κατώτατου».

Όλα αυτά βέβαια είναι λίγο έως πολύ γνωστά και χιλιοειπωμένα. Το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί όμως είναι αν αυτό το «τσεκούρι» που έπεσε στους μισθούς ήταν εξίσου βαρύ σε όλους τους απασχολούμενους του ιδιωτικού τομέα ή αν υπήρχαν διαφοροποιήσεις ανά επίπεδο θέσης. Με άλλα λόγια, υπήρχε «ισότητα» στις μειώσεις (ή στις ενδεχόμενες αυξήσεις που μπορεί να δόθηκαν σε κάποιες επιχειρήσεις) ή μήπως για παράδειγμα τα μεγαλοστελέχη των επιχειρήσεων φάνηκαν πιο ανθεκτικά στις περικοπές σε σχέση με τους υπαλλήλους γραφείου, ή το αντίθετο;


Διάβασε όλο το άρθρο στο inside story (http://bit.ly/2hAiN7T).
Το inside story είναι το πρώτο συνδρομητικό–ενημερωτικό site χωρίς διαφημίσεις στην Ελλάδα. Ανεξάρτητο αποκαλυπτικό με οικονομική αυτοτέλεια και διαφάνεια. 
 
Ειδικά για τους αναγνώστες της Popaganda: Γνώρισε το inside story για ένα μήνα δωρεάν, βάζοντας τον κωδικό κουπονιού popaganda στην http://bit.ly/2hKhNL9

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΑ
Στο Goldie της Χρύσας Γερακοπούλου για comfort food, μπίρα και συμπάθεια
ΓΕΥΣΗ
Adore Vs Hate: Τελικά πόσο ταλαντούχος είναι ο κύριος Ripley;
TV SHOWS
13.04.2024
Ζωντανά χρώματα και τολμηρές γεωμετρίες, σε ένα διαμέρισμα της οδού Βουκουρεστίου
DESIGN
13.04.2024
«Βενετία: Μια ιστορία της θάλασσας και της στεριάς»: οι αθέατες λεπτομέρειες και οι κρυμμένες όψεις μιας πόλης μαγικής  
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΕΣ
Τα λάθη και τα κενά: Από την εκτίμηση κινδύνου ενδοοικογενειακής βίας μέχρι τα safe houses
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Είναι το Back To Black η βιογραφική ταινία που αξίζει η Έιμι Γουαϊνχάουζ; No, no, no
ΣΙΝΕΜΑ
Open House Athens 2024: Πέντε αρχιτεκτονικά αριστουργήματα της Εθνικής Τράπεζας ανοίγουν την πόρτα τους στο κοινό
ΠΟΛΗ
11.04.2024
NEWS
Save