Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο

Τέλος Εποχής Για Τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Τι σημαίνει αυτό για την κυβέρνηση και για τα κόμματα που την αποτελούσαν μέχρι τώρα.

Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο. Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζάμαρος/ FOSPHOTOS

Η λέξη Συριζανέλ είναι περισσότερο ειρωνική παρά χρηστική. Υιοθετήθηκε από την κεντρώα αντιπολίτευση για να στηλιτεύσει την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να συμπορευθεί από την πρώτη μέρα που το κόμμα του βγήκε πρώτο στις εκλογές με τον Πάνο Καμμένο. Αυτή η συμπόρευση, απ' ότι φαίνεται, την Κυριακή 13 Ιανουαρίου έφτασε στο τέλος της. 

Η αρχή αυτού του τέλους μπορεί να πει κανείς πια ότι συνέβη στις 17 Ιουνίου του 2018, όταν οι υπουργοί εξωτερικών της Ελλάδας και της πΓΔΜ υπέγραψαν στις ηλιόλουστες Πρέσπες τη συμφωνία που καθόριζε πως η γειτονική χώρα θα ονομάζεται πλέον παντού (erga omnes) Βόρεια Μακεδονία. Αυτό έφερε αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης αφού μέχρι τότε ο Πάνος Καμμένος έκανε σαν να μην πιστεύει ότι θα προχωρήσουν οι συνομιλίες. Όταν το κατάλαβε είπε πως αν η συγκεκριμένη συμφωνία έρθει στη Βουλή θα ρίξει την κυβέρνηση. Αλλά ούτε αυτό πίστευε ότι θα γίνει. 

Ο λόγος είναι απλός. Πόνταρε στους εθνικιστές βουλευτές της πΓΔΜ ότι θα μπλοκάρουν τη συμφωνία και πως αυτή δεν θα χρειαστεί καν να έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο. Παρά το γεγονός δηλαδή πως διαφωνούσε σ' ένα μείζον θέμα με τον κυβερνητικό του εταίρο, ανήκε δηλαδή σε αυτούς που πιστεύουν ότι «ξεπουλιέται» η Μακεδονία, συνέχιζε να είναι μέλος της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, όπως την αποκαλούσε, που μόνο στόχο είχε να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια

Όταν λογαριάζεις όμως χωρίς τον ξενοδόχο και ο πιο «έντιμος συμβιβασμός» μπορεί να πάει περίπατο. Η πλευρά της πΓΔΜ την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου έκανε το χρέος της απέναντι στη συμφωνία, και, μετά τις αλλαγές που είχε περάσει στο Σύνταγμα το φθινόπωρο, προχώρησε και στην αλλαγή του ονόματος. Πολλοί περίμεναν ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, που εδώ και μια εβδομάδα κάνει μπαράζ δηλώσεων, ζητά από την κοινοβουλευτική του ομάδα να τον στηρίξει και διάφορα άλλα κόλπα, θα έκανε για μια ακόμη φορά τη γνωστή του αναδίπλωση αλλά όχι. Την Κυριακή το πρωί, μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, παραιτήθηκε και στη συνέχεια δήλωσε πως δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Φυσικά και δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών που θα έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο σε δέκα μέρες περίπου. 

Και τώρα; 

Ας ξεκινήσουμε από τον πρωταγωνιστή των ημερών. Ο Πάνος Καμμένος νομίζει ότι θα επωφεληθεί από αυτή του την απόφαση καθώς πιστεύει ότι ανοίγει ξανά διάλογο με το «πατριωτικό» κομμάτι των ψηφοφόρων. Από την άλλη βέβαια, έχει ενδιαφέρον να δούμε με τι κόμμα θα κατέβει στις εκλογές αφού όπως φαίνεται πολλά από τα διακεκριμένα στελέχη του θα στηρίξουν την κυβέρνηση και μάλλον έχουν κλείσει και θέσεις στα επόμενα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη θα επιχειρήσει τη μεγάλη στροφή στο κέντρο. Αυτό δηλαδή που δεν έκανε από την αρχή και αποτέλεσε ένα μελανό σημείο για αρκετούς που τον ψήφισαν. Είναι δεδομένο πως θα έχει απώλειες από την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά αυτές (αν και εφόσον δεν πάμε σε πρόωρες εκλογές) θα επιχειρήσει να τις υπερκεράσει με μια σειρά από προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, ποντάροντας ταυτόχρονα στην προσδοκώμενη ανάπτυξη της οικονομίας. Όλα αυτά πάντα μέχρι τον Οκτώβριο του 2019, οπότε και ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα γίνουν οι εθνικές εκλογές. 

 Θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση; 

Απάντηση ακόμα δεν υπάρχει. Είναι σαφές όμως πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν πάει προς κυβέρνηση ανοχής μέχρι τις εκλογές. Ο Καμμένος και όσοι θα μείνουν στους ΑΝΕΛ δεν θα στηρίξουν και έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει έξι βουλευτές για να φτάσει στους 151. Δημοσιεύματα αναφέρουν πολλά αλλά στηρίζονται περισσότερο σε εικασίες. Αν τους φτάσει πάντως σημαίνει πως πάμε σε μια ακόμα αλλαγή του πολιτικού σκηνικού με κόμματα όπως το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και το ΚΙΝΑΛ να βλέπουν να συρρικνώνεται αρκετά η κοινοβουλευτική τους παρουσία. Υπομονή, σε λίγες μέρες θα τα γνωρίζουμε όλα. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΑ
NEWS
Save