Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο

The Royal Antetokounbros

Ο Παναγιώτης Μένεγος πέρασε ένα απόγευμα στο στούντιο του OTE TV μαζί με τους Θανάση και Γιάννη Αντετοκούνμπο, λίγο πριν βγουν στους δρόμους για να παίξουν streetball σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

25.04.2016

Το στούντιο του OTE TV, παρότι το mail με τις οδηγίες προσέλευσης ήταν κατατοπιστικό, μοιάζει χαμένο κάπου στη Μέση Γη για κάποιον που δυσκολεύεται πολύ να ξεχωρίσει ομοιότητες και διαφορές στις λεωφόρους Παιανίας, Μαρκοπούλου και Λαυρίου. Και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι που είμαστε καλεσμενοι σε αυτό το ιδιότυπο ανεπίσημο παρεϊστικο press junket με τα αδέρφια Αντετοκούνμπο με το που φτάνουμε εκεί, αυτό το πολύ ζεστό απριλιάτικο μεσημέρι, συγκρίνουμε διαδρομές για να δούμε αν δούλεψαν σωστά τα, νοητά και πραγματικά, GPS. Έχουμε κρουζάρει στα ανατολικά προάστια της Αττικής που με αυτό το τεμπέλικο καλοκαιρινό φως μοιάζουν σαν ιδρωμένα μεξικάνικα χωριά κι έχουμε στρίψει σε μια πινακίδα με το πιο vintage σήμα του MEGA που είναι διαθέσιμο στη μνήμη μας. Τσιμπάμε στα πεταχτά κάτι από τον μπουφέ, ξεχωρίζουμε οι «μπασκετικοί» από τους «lifestyle» και συζητάμε λίγο στα πεταχτά «τι θα κάνεις το Πάσχα;», «τι θα κάνετε με τις απεργίες;». Φυσικά, όλοι ανταλλάσσουμε εκτιμήσεις για το τι θα γίνει στο βραδινό 3ο ματς Παναθηναϊκού -Λαμποράλ Κούτσα που είναι προγραμματισμένο σε μερικές ώρες (κανένας μα κανένας βέβαια δεν προέβλεψε το sweep που ερχόταν).

Είμαστε εκεί για να συναντήσουμε τον Γιάννη και τον Θανάση Αντετοκούνμπο, λίγο πριν φιλοξενηθούν από τον Βασίλη Σκουντή στην εκπομπή Pick n Roll. Οι άνθρωποι του OTE TV μας ξεναγούν στο εντυπωσιακό στούντιο που φιλοξενεί και τις υπόλοιπες αθλητικές εκπομπές της συνδρομητικής πλατφόρμας π.χ. εκείνες για το Champions League και στο οποίο δεσπόζει η ρέπλικα του scoreboard που κρέμεται από την οροφή δίνοντας αέρα NBA στο χώρο. Όμως το πραγματικό άρωμα NBA δίνουν οι Antetokounbros με το που φτάνουν, σχεδόν στην ώρα τους, στο χώρο. Η σεζόν του αμερικάνικου επαγγελματικού πρωταθλήματος τελείωσε μόλις πριν λίγες μέρες, αμφότεροι δεν τα κατάφεραν να συνεχισουν στα πλέι-οφ με τις ομάδες τους. Όμως δεν ήταν μια κακή σεζόν ατομικά για τους δυο τους. Ο Θανάσης βελτιώνεται συνεχώς παλεύοντας να καθιερωθεί στους Knicks της Νέας Υόρκης (γεμίζοντας το οπλοστάσιό του για να κάνει τη διαφορά όταν, και αν, αποφασίσει να επιστρέψει στην Ευρώπη που μάλλον του ταιριάζει περισσότερο). Και ο Γιάννης, ή Giannis αν προτιμάτε, προέρχεται από ένα εκρηκτικό δίμηνο: μετά τη διακοπή για το All-Star Game, στο Μιλγουόκι o Τζέισον Κιντ του έδωσε τα κλειδιά των Bucks, περνώντάς τον στη θέση "1" κι εκείνος ανταποκρίθηκε γράφοντας μέσους όρους που άγγιξαν σχεδόν το trible-double (18 πόντους, 8 ριμπάουντ, 7 ασίστ). Σπάζοντας το ένα ατομικό ρεκόρ του μετά το άλλο, επιβεβαιώνοντας ότι είναι ζήτημα χρόνου να γίνει κι εκείνος all-star. 

Τα αδέρφια αυτά αποτελούν ένα από τα λίγα πράγματα που συμβολίζουν πια μια Συμφωνία σε αυτούς τους καιρούς που τσακωνόμαστε από το πρωί ως το βράδυ στα social media, σπανίως για σημαντικά και συνήθως για απολύτως ασήμαντα πράγματα

Η αμερικάνικη εμπειρία τους δίνει άλλον αέρα, ας πούμε αν τους συγκρίνει κανείς με τους εγχώριους σταρ. Μαύρα σπορ παπούτσια, skinny παντελόνια, buttoned up πουκάμισα (δικοί μας άνθρωποι) - είναι κάτι σαν οι δικοί μας Fresh Princes of Bel-Air για να θυμηθούμε την κλασική 90s σειρά. Ο Γιάννης παραμένει πιο ντροπαλός, εκείνος είναι ο εκτυφλωτικός πια σταρ, ίσως στο μυαλό του ξέροντας τι προσδοκίες έχει δημιουργήσει και θεωρεί ότι επιβάλλεται να είναι συνεσταλμένος. Ο Θανάσης, από την άλλη, είναι πιο φανταχτερός και ανοιχτός - το βυσσινί chino και το διάπλατο χαμόγελο το μαρτυρούν. Παρότι, το μπασκετικό εκτόπισμά τους είναι δυσανάλογο δείχνουν πολύ συνειδητοποιημένοι με αυτό - άλλωστε μάλλον συνιστά υποσημείωση, όταν έχουν περάσει όσα πέρασαν και τώρα πια τα καταφέραν. Όταν για 19 χρόνια ζούσαν χωρίς χαρτιά, στην περίπτωση του Γιάννη στη χώρα που γεννήθηκε, κι έπρεπε να αποδείξουν ότι είσαι καλοί με κάποια μπάλα για να υπάρξουν κι επισήμως. 

ANTETOKOUNBROS 1

Ε-ε-έρχονται

ANTETOKOUNBROS 2

Μερικές τζίφρες στα όρθια

Με το που τελείωσε η σεζόν του ΝΒA, τα αδέρφια μπήκαν κατευθείαν στο αεροπλάνο. Παρότι, η οικογένειά τους έχει μετακομίσει στην Αμερική (οι γονείς Τσαρλς και Βερονίκα, δύο άνθρωποι που πρέπει κανείς να συναντήσει από κοντά για να πιστέψει πόσο ευγενικοί και διακριτικοί είναι, αλλά και οι δύο μικρότεροι αδερφοί Κώστας και Αλέξης που παίζουν επίσης μπάσκετ και αποτελούν σπουδαία ταλέντα), ήρθαν στο μέρος που νιώθουν πατρίδα τους... για να παίξουν μπάσκετ. «Μείναμε εντυπωσιασμένοι από την ανταπόκριση που είχε το 3on3 πέρυσι στα Σεπόλια και φέτος θέλουμε να το επαναλάβουμε», μας λένε όταν κάθονται απέναντί μας για μια 15λεπτη κουβέντα στα πεταχτά. Πέρυσι, τον Μάιο είχαν έρθει στο γήπεδο που ξεκίνησαν όλα: στα Σεπόλια εκεί που όχι πολλά χρόνια πριν έπαιζαν μονάκια, πάμφτωχοι κι εντελώς άσημοι. Φέτος αποφάσισαν να το κάνουν πιο οργανωμένα στήνοντας το Antetokounbros Streetball Event 2016. Ήδη το περασμένο Σάββατο επισκέφθηκαν το Ηράκλειο και τα επόμενα δύο events είναι προγραμματισμένα για τις 22/5 στη Θεσσαλονίκη και τις 29/5 στην Αθήνα. Σε αυτά τα μπασκετικά πάρτυ οι Antetokounbros καλούν τους fans τους και παίζουν αγώνα 4 δεκαλέπτων, στο περιθώριο του οποίου συμβαίνουν διάφορες εκπλήξεις και δίνονται πλούσια δώρα (εννοείται χωρίς κανένα κόστος συμμετοχής ή εισιτήριο). Εκδηλώσεις αρκετά διαδεδομένες στην Αμερική που φέρνουν τους σταρ κοντά στη βάση των θαυμαστών τους, από την οποία άλλωστε προέκυψαν. 

ANTETOKOUNBROS 6

The Royal Antetokounbros

Επιμένουν πολύ στο κομμάτι του role model για τους μικρότερους. «Ξέρουμε ότι αποτελούμε πρότυπα για τους πιτσιρικάδες και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να τους βοηθάμε και να ανταποκρινόμαστε σε αυτόν τον ρόλο» λέει ο Γιάννης, για να συμπληρώσει ο Θανάσης «έτσι κι αλλιώς κι εμείς από πολύ χαμηλά ξεκινήσαμε, από την Γ' Εθνική». Δε χρειάζεται βέβαια και πολλή σκέψη, ούτε καν περιχαράκωση στο μπασκετικό σύμπαν, για να καταλάβει κανείς ότι τα αδέρφια αυτά αποτελούν ένα από τα λίγα πράγματα που συμβολίζουν πια μια Συμφωνία σε αυτούς τους καιρούς που τσακωνόμαστε από το πρωί ως το βράδυ στα social media, σπανίως για σημαντικά και συνήθως για απολύτως ασήμαντα πράγματα. Δεν ξέρω για σας, αλλά αν είχα ένα ευρώ κάθε φορά που κάποιος, συνήθως τόσο άσχετος με το μπάσκετ που αναρωτιέται γιατί δεν υπάρχει κόρνερ, μου λέει πόσο συγκινείται με το success story τους, ίσως μπορούσα να πληρώσω το συμβόλαιό τους για να έρθουν στην αγαπημένη σας ομάδα.

O Θανάσης πολύ επιδεικτικά αναρωτήθηκε «ποιοι είναι αυτοί;» στην εύλογη ερώτηση που δέχθηκε για την επίθεση που είχαν δεχθεί στο παρελθόν από τη Χρυση Αυγή.

Μας είπαν κι άλλα. Στα σοβαρά: ο Γιάννης είπε ότι «δεν έχει νιώσει ρατσισμό στην Ελλάδα» (κι αυτό νομίζω είναι σημαντικό στο τσουβάλιασμα που κάνουμε καθημερινά) και με περίσσευμα μετριοφροσύνης ότι «δε νιώθει παιδί-θαύμα», ενώ ο Θανάσης πολύ επιδεικτικά αναρωτήθηκε «ποιοι είναι αυτοί;» στην εύλογη ερώτηση που του έγινε από έναν παθιασμένο intern για την επίθεση που είχαν δεχθεί στο παρελθόν από τη Χρυση Αυγή, ενώ αμφότεροι μετά λόγου γνώσεως εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες που βασανίζονται τους τελευταίους μήνες εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Στα πιο ελαφρά: δε μας αποκαλυψαν ποιος κερδίζει τον άλλον όταν παίζουν μονό («κοιτάμε να κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα, για να βελτιωνόμαστε εκεί που έχουμε αδυναμίες»), διάλεξαν -σε ερώτηση της Popaganda- ποιους συμπαίκτες θα έπαιρναν σε ένα τουρνουά 3on3 (o Γιάννης τους Κρις Μίντλετον και Τζάμπαρι Πάρκερ από τους Bucks, ενώ ο Θανάσης τους Σάσα Βούγιασιτς και, φυσικά, Κρίσταπς Πορζίνγκις από τους Knicks), ενώ ο Θανάσης μας έκαψε όταν άρχισε να μοιράζει ποσοστά για την κατάκτηση του τίτλου στο NBA αφού τα νούμερα που έδινε δεν έβγαιναν με τίποτα. Είδηση δεν είχαμε, έτσι κι αλλιώς είχαν απαγορευθεί οι «προσωπικές ερωτήσεις», αν και ο Giannis είπε ότι η συμμετοχή του στην Εθνική είναι στο χέρι των Bucks - εκείνος δηλώνει παρών. 

ANTETOKOUNBROS 3

Με τον Βασίλη Σκουντή και τον υπεύθυνο αθλητικών καναλιών του ΟΤΕ TV, Δημοσθένη Βασιλόπουλο

13063006_10208978326436619_2564685784391143017_o

Μάλλον δεν είχε αυτό στο μυαλό του ο Σκουντής όταν έλεγε το μυθικό «βάλτο αγόρι μου»

Κάπου εκεί τους παρέλαβε ο Βασίλης Σκουντής για να γυρίσουν την εκπομπή. Και, λίγες ώρες αργότερα, προς επίρρωση όσων λέγαμε πριν, τα αδέρφια δέχθηκαν την αποθέωση μόλις το κατάμεστο ΟΑΚΑ αντιλήφθηκε ότι είχαν πάει να παρακολουθήσουν το ματς του Παναθηναϊκού. Αμφιβάλλει κανείς ότι το ίδιο θα συμβαίνει σε κάθε γήπεδο που οι Royal Antetokounbros περιφέρουν το, τόσο σημαντικό συμβολικά, υπέροχο χαμόγελό τους;

Ο Γιάννης και ο Θανάσης  βρίσκονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του ΕΚΟ Antetokounbros Streetball Event 2016, που παρουσιάζει το eurohoops.net, με την υποστήριξη του OTE TV και την τηλεοπτική κάλυψη των καναλιών OTE SPORT. Στον OTE TV, επίσης, μπορείτε να δείτε σε αποκλειστικότητα στην Ελλάδα τους αγώνες του NBA που τώρα μπαίνει στην τελική ευθεία του με τα συναρπαστικά πλέι-οφ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΜΑΘΕ ΜΠΑΛΙΤΣΑ
NEWS
JUST PUBLISHED
Save