Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
01.11.2022

Βραζιλιάνος ακτιβιστής: «Ο Μπολσονάρου είναι ικανός και για πραξικόπημα»

Ο Ντανιέλ Ανζελίμ, μέλος του πασίγνωστου βραζιλιάνικου Homeless Workers Movement, αναλύει στην Ιωάννα Κλεφτόγιαννη το δύσκολο έργο που έχει ο νεοεκλεγείς Λούλα ντα Σίλβα, ως πρόεδρος σε μια χώρα που η Δημοκρατία τελεί υπό συνεχή απειλή.

Ο Μπολσονάρου είναι ικανός και για πραξικόπημα

Από τις κατακόκκινες λαοθάλασσες που κατέκλυσαν τις πόλεις, τις κωμοπόλεις και τα χωριά της Βραζιλίας, όπου κι ο ίδιος πανηγύρισε, θεωρώντας ότι η εκλογή του Luiz Inácio Lula da Silva, του γνωστού σε όλη την υφήλιο Λούλα, την Κυριακή, γυρνάει σελίδα στη χώρα του, ο Ντανιέλ Ανζελίμ, μέλος του πασίγνωστου βραζιλιάνικου Κινήματος Αστέγων Εργατών (Homeless Workers Movement), ενός κινήματος πολύ ενεργού για το δικαίωμα στη στέγη, από το οποίο είναι αποστερημένοι εκατομμύρια Βραζιλιάνοι, στέλνει στην Ελλάδα ηχηρό μήνυμα: «Χρειαζόμαστε όλο τον κόσμο, και την Ελλάδα, να νοιαστούν για τη Βραζιλία. Βοηθήστε μας να αντισταθούμε σε περίπτωση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε βία».

Μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο ο απερχόμενος φασίστας πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρου δεν είχε ανοίξει το στόμα του. Δεν είχε κάνει την παραμικρή δήλωση. Ούτε για να αποδεχτεί λακωνικά την οριακή ήττα του, ούτε για να συγχαρεί τον μισητό πολιτικό αντίπαλό του, που στο debate τους επιχείρησε να διασύρει, συνεπής στο trash επίπεδο δημόσιου λόγου που υπηρετεί, ρωτώντας τον ανερυθρίαστα ακόμη κι αν παίρνει viagra.

«Ο Λούλα πρέπει να κερδίσει γιατί ζούμε σε ένα αυταρχικό κράτος στη Βραζιλία. Κάτι πολύ παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει στην Αίγυπτο, την Τουρκία, το Ελ Σαλβαδόρ και την Ουγγαρία. Ζούμε υπό τη συνεχή απειλή κατά της δημοκρατίας»

Υπάρχουν αναλυτές που υποστηρίζουν ότι ο Μπολσονάρου δεν πρόκειται να αποδεχτεί το αποτέλεσμα της κάλπης και την πύρρειο νίκη του Λούλα, με 50,9% (60.345.999 ψήφοι), έναντι του 49,1% (58.206.345 ψήφοι) που ο ίδιος συγκέντρωσε, και ότι είναι ικανός να κάνει ακόμη και πραξικόπημα. Έχουν βάση αυτοί οι ισχυρισμοί; «Δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα κάνει ο Μπολσονάρου», σχολιάζει στην Popaganda ο Ντανιέλ Ανζελίμ. «Όλα τα σημάδια δείχνουν ωστόσο πως θα επιχειρήσει το πραξικόπημα. Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν έχει υποστήριξη για να το πραγματοποιήσει. Σε κάθε περίπτωση είμαστε προσεκτικοί. Και καλούμε για βοήθεια και την Ελλάδα».

Ο Μπολσονάρου είναι ικανός και για πραξικόπημα

Ο Βραζιλιάνος ακτιβιστής Ντανιέλ Ανζελίμ στην Popaganda: «Βοηθήστε μας στην Ελλάδα σε περίπτωση πραξικοπήματος του Μπολσονάρου»

Ήδη μια βδομάδα πριν τη δεύτερη Κυριακή, όπου πλέον η λαϊκή εντολή επέβαλε το ιστορικό comeback του 77χρονου πρώην συνδικαλιστή μεταλλωρύχου, 12 χρόνια αφότου εγκατέλειπε την εξουσία με τη δημοτικότητα στα ουράνια  (87%), ο Ανζελίμ μού έγραφε αισιόδοξος: «Είμαστε πολύ κοντά στη νίκη. Φαίνεται κι από τις δημοσκοπήσεις πως κερδίζει ο Λούλα την Κυριακή. Έχουμε μεγάλες ελπίδες ότι όντως θα κερδίσει και θα μπορέσει να αναλάβει το αξίωμα του προέδρου μας. Ο Λούλα πρέπει να κερδίσει γιατί ζούμε σε ένα αυταρχικό κράτος στη Βραζιλία. Κάτι πολύ παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει στην Αίγυπτο, την Τουρκία, το Ελ Σαλβαδόρ και την Ουγγαρία. Ζούμε υπό τη συνεχή απειλή κατά της δημοκρατίας. Στα κοινωνικά κινήματα που ανήκω αρέσει η δημοκρατία. Και για εμάς είναι πολύ σημαντικό να νικήσει ο Λούλα». 

Ποιες πρέπει να είναι οι επείγουσες προτεραιότητές του; «Η καταπολέμηση της πείνας και της ανισότητας στη Βραζιλία», απαντά με μια ανάσα ο Βραζιλιάνος ακτιβιστής.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση της Βραζιλίας, εξηγεί ο Ντανιέλ Ανγκελίμ, «σήμερα υπάρχει έλλειμμα στέγασης 5,8 εκατομμυρίων κατοικιών στη χώρα. Είναι σαν μια ολόκληρη Φινλανδία ή Δανία να μην έχει πού να κοιμηθεί. Είναι τεράστιο το πρόβλημα. Όσοι ζουν στο όριο της φτώχιας στη χώρα είναι πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού. 50 εκατομμύρια σπίτια. 130 εκατομμύρια άνθρωποι».

«Αυτό έχει αντίκτυπο σε όλους τους τομείς της ζωής των ανθρώπων», προσθέτει. «Υγεία, παιδεία, πολιτισμό, πρόσβαση στην πληροφορία, δικαίωμα στην πόλη, συγκοινωνίες. Όλα γίνονται πολύ πιο δύσκολα για όσους ζουν άσχημα ή ζουν στους δρόμους. Ο Λούλα είχε το πιο συνεπές πρόγραμμα στέγασης για τους φτωχότερους. Ήταν ένα στεγαστικό πρόγραμμα με κάποια σοβαρά προβλήματα, αλλά σήμερα δεν έχουμε απολύτως τίποτα. Θέλουμε να οικοδομήσουμε δημοκρατικά ένα νέο στεγαστικό πρόγραμμα, με τη βοήθεια του MTST».

«Το όνομα Μπολσονάρου, συνώνυμο της γενοκτονίας της φύσης»

Το Κίνημα Αστέγων Εργατών (Movimento dos Trabalhadores Sem Teto - MTST) έχει υπολογίσει πως υπάρχουν πάνω από 5 εκατομμύρια κατοικίες διαθέσιμες σε εγκαταλελειμμένα κτίρια στη Βραζιλία. Μέσω διεκδικήσεων από την τοπική, πολιτειακή ή ομοσπονδιακή κυβέρνηση, το MTST επιχειρεί να μειώσει το έλλειμμα στέγασης της Βραζιλίας οργανώνοντας καταλήψεις εγκαταλελειμμένων κτιρίων και κατοικιών και μη κατεχόμενα οικόπεδα που χαρακτηρίζονται ως Ζώνες Ειδικού Κοινωνικού Ενδιαφέροντος (Zonas Especiais de Interesse Social) και οφείλουν φόρους ιδιοκτησίας. Μέσω αυτής της τακτικής έχει κατορθώσει να μετατραπούν πολλά από αυτά τα ακίνητα σε κατοικίες χαμηλού εισοδήματος, ώστε να βρουν μια στέγη οι ακραία φτωχοί.

Επί των ημερών του Μπολσονάρου οι Βραζιλιάνοι έχουν ακόμη ένα τραγικό ρεκόρ, μου θυμίζει, λόγω των εγκληματικών αντιεπιστημονικών α λα Τραμπ πολιτικών του. Τους νεκρούς του κορονοϊού: «Φτάσαμε τους 700 χιλιάδες νεκρούς από covid», επισημαίνει ο Ανζελίμ. «Υπάρχουν μελέτες που λένε ότι θα είχαμε 250 χιλιάδες αν είχαμε έναν πρόεδρο που δεν ήταν αρνητής του εμβολίου και διεφθαρμένος. Υποστήριξε τη χρήση θεραπειών που δεν είχαν καμία επίδραση στην ασθένεια. Η χλωροκίνη έγινε γνωστή επειδή υποστηρίχθηκε από τον Τραμπ».

[video width="320" height="560" mp4="https://popaganda.gr/wp-content/uploads/2022/11/313780510_5615642111856842_4969625991418754768_n.mp4"][/video]

Ακόμη και στη μικρή κλίμακα των γειτονιών συνεχίστηκαν οι πανηγυρισμοί για το comeback του αριστερού πολιτικού.

Δεν είναι τυχαίο που σήμερα, λόγω της εκλογής Λούλα, πανηγυρίζουν οι απανταχού ακτιβιστές για το Περιβάλλον. «Το όνομα Μπολσονάρου είναι συνώνυμο της γενοκτονίας της φύσης», λέει απερίφραστα ο Βραζιλιάνος ακτιβιστής. «Η άρνηση της κλιματικής αλλαγής συνδέεται με ό,τι χειρότερο στους τομείς της εξόρυξης ορυκτών και στη γεωργία. Κάψανε τον Αμαζόνιο για να βόσκουν αγελάδες! Ο Μπολσονάρου συνέπραξε με εγκληματίες που επηρεάζουν όλες τις περιβαλλοντικές πολιτικές της κυβέρνησής του. Οι δομές επιθεώρησης παραπλανήθηκαν με ψευδή στοιχεία. Ο Λούλα έχει να επιδείξει καλά αποτελέσματα στη διατήρηση της φύσης και του Αμαζονίου. Τα χρόνια διακυβέρνησής του ήταν καλά για εμάς. Ελπίζουμε να συμβεί ξανά».

Απορεί κανείς. Ενώ επί προεδρίας Μπολσονάρου οι φτωχοί εξαθλιώθηκαν περισσότερο, οι άστεγοι αυξήθηκαν, οι Βραζιλιάνοι πεθαίναν σαν τις μύγες από τον κορονοϊό, ο τελευταίος πνεύμονας του πλανήτη, ο Αμαζόνιος, αποψιλώθηκε, η Δημοκρατία κακοποιήθηκε σε όλα τα επίπεδα από έναν πρόεδρο που τραμπούκιζε κι απειλούσε όποιον διαφωνούσε μαζί του, ο αντιδραστικός «θεοσεβούμενος» απερχόμενος πολιτικός διατήρησε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά κι έχασε την περασμένη Κυριακή οριακά. «Ο Μπολσονάρου είναι πολύ δημοφιλής», παραδέχεται ο Ανζελίμ. «Αναμέναμε να έχει οπωσδήποτε πάνω από το 40% των ψήφων στη Βραζιλία. Ο λόγος είναι ότι έχει πολλές θρησκευτικές ψήφους Ευαγγελιστών. Ο Μπολσονάρου υπήρξε πολύ αποτελεσματικός και στην εξαιρετική οργάνωση του ακροδεξιού τομέα και γενικά των συντηρητικών. Συσπείρωσε επίσης αυτούς που μισούν τους προοδευτικούς και το Κόμμα Εργαζομένων (Partido dos Trabalhadores/PT). Ως επί το πλείστον, οι ψηφοφόροι και οι υποστηρικτές του προέρχονται από τον πλουσιότερο τομέα της Βραζιλίας», συνοψίζει.

Την 1η Ιανουαρίου του 2023 ξεκινά η τρίτη θητεία του Λούλα ντα Σίλβα. Σύμφωνα με την Αλέιδα Γκεβάρα, κόρη του μεγάλου Επαναστάτη, «θα βρει στάχτη». Θα βάλει τον «γίγαντα» της Λατινικής Αμερικής, από τις ραγδαία αναπτυσσόμενες οικονομίες, στην ALBA, την σοσιαλιστική οικονομική ένωση της Λατινικής Αμερικής, αλλάζοντας τις ισορροπίες στην ήπειρο, μεταξύ των αριστερών δυνάμεων; αναρωτιόταν η Κουβανή γιατρός και ακτιβίστρια. «Η ALBA διαλύθηκε πλήρως. Δεν πιστεύω ότι αυτή η πρωτοβουλία εξακολουθεί να ευδοκιμεί. Ωστόσο, ο Λούλα θα δοκιμάσει μια νέα πρωτοβουλία παναμερικανικής, εντός της Λ. Αμερική, ένταξης. Δεν θα είναι όμως η ALBA», προεξοφλεί ο Ανζελίμ. «Θα έχει πάρα πολύ δουλειά. Δύσκολη δουλειά. Θα είμαστε στο πλευρό του».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
NEWS
Save