Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
15.06.2022

Ξανά στο εδώλιο οι Χρυσαυγίτες: Ξεκινά ο δεύτερος αγώνας κατά του Φασισμού;

Η εκδίκαση της εγκληματικής οργάνωσης στο β΄ βαθμό αρχίζει σήμερα. Μπορεί να κρύβει εκπλήξεις το Εφετείο; Οι συνήγοροι των θυμάτων της απαντούν στην Ιωάννα Κλεφτόγιαννη.

Δίκη της Χρυσής Αυγής: απολογία του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, Εφετείο, Αθήνα 6 Νοεμβρίου 2019. © Nick Paleologos / SOOC

Σήμερα, 15 Ιουνίου, ξεκινά ένας νέος, ναι μεν αμιγώς ποινικός, αλλά πολιτικός στον πυρήνα του, δικαστικός αγώνας, στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών. Που θα διαρκέσει χρόνια. Υπολογίζεται, πιθανώς, έως και το 2025. Η έκβασή του μπορεί να κρύβει εκπλήξεις. Ευχάριστες. Δυσάρεστες. Στις 9 το πρωί, πρόκειται να ξεκινήσει ο νέος θηριώδης -και σε συμβολικό επίπεδο- αγώνας του αντιφασιστικού κινήματος, αλλά και των θυμάτων και των οικογενειών των θυμάτων της Χρυσής Αυγής. Δεν θα δοκιμαστούν εν νέου μόνο τα δημοκρατικά αντανακλαστικά του δικαστικού σώματος. Θα επανελεγχθεί, σε δεύτερο βαθμό, η ιστορική πρωτόδικη απόφαση 2644/2020 του Α΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, της αλησμόνητης Τετάρτης, 7 Οκτωβρίου του 2020, υπό την εμβληματική δικαστή Μαρία Λεπενιώτη, που καταδίκαζε το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση.

Θα ξανακριθεί, με άλλα λόγια, η απόφαση που βγήκε και η οποία, μετά από μια μαραθώνια δίκη πέντε και πλέον ετών, με σερί ευτράπελων, τακτικισμών, καθυστερήσεων, προκλήσεων, απειλών, κλαμάτων, φωνών, συμμαχιών, λυκοφιλιών (όλα περιστρέφονταν γύρω από ένα «κέντρο»: τη Μάνα-Κουράγιο Μάγδα Φύσσα), έστειλε ως διευθυντές εγκληματικής οργάνωσης τους 7 ηγέτες της Χρυσής Αυγής στη φυλακή. Και καταδίκασε άλλους σαράντα τρεις κατηγορούμενους για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και, κατά περίπτωση, για την τέλεση σοβαρότατων κακουργημάτων (ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα και απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ). Και θα ξανακριθεί από μηδενική βάση.

Χρυσή Αυγή

Από την αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία για τη συμπλήρωση ενός χρόνου απο το τέλος της Δίκης της Από την αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το τέλος της Δίκης της Χρυσής Αυγής, στο Εφετείο, Αθήνα, στις 7 Οκτωβρίου, 2021. © Kyriakos Finas / SOOC

Θα επαναληφθεί ακόμη και η ακροαματική διαδικασία; Ναι. Θα καταθέσουν όλοι οι μάρτυρες. Θα αναγνωστεί εκ νέου όλα το υλικό των δικογραφιών (έγγραφα, βίντεο, φωτογραφίες της δικογραφίας…). Είναι δυνατόν, ρωτούν πολλοί; Κι όμως.

«Πολλοί και πολλές μπορεί να εκπλήσσονται όταν ακούν ότι θα γίνει ξανά το δικαστήριο της Χρυσής Αυγής, κυρίως διότι η διάρκεια της πρωτοβάθμιας διαδικασίας ήταν όντως αρκετά μακριά, περί τα 5,5 χρόνια», παραδέχονται οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής των Αιγυπτίων ψαράδων Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης και Κώστας Σκαρμέας. Αλλά αυτή είναι ανέκαθεν η διαδικασία στο Εφετείο.

«Δεν θα πέσουν στα μαλακά - Καμία επιείκεια»

Μπορεί να υπάρξει ανατροπή στο δεύτερο βαθμό; «Όπως όλες οι υποθέσεις, στο Εφετείο μπορεί να προκύψει κάτι αντίθετο από την πρωτόδικη απόφαση. Εξαφανίζεται η πρωτόδικη απόφαση. Ξαναρχίζουν τα πάντα από την αρχή», υπογραμμίζει στην Ρopaganda η Ελευθερία Τομπατζόγλου, συνήγορος πολιτικής αγωγής της οικογένειας Φύσσα, που ωστόσο δεν θεωρεί μεγάλη την πιθανότητα σοβαρών ανατροπών. Παρόλο που ακόμη και η αθώωση των πρωτοδίκως καταδικασθέντων συνιστά ένα σενάριο, αν και ακραίο, εν προκειμένω. «Ωστόσο, πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι είναι μια διαδικασία που ξεκινά πάλι από την αρχή. Δεν έχουμε κάτι να φοβόμαστε. Αλλά δεν προσερχόμαστε στη διαδικασία ανεύθυνα. Πρέπει για δεύτερη φορά να επιβεβαιωθεί η καταδίκη. Αυτό ισχύει, και αυτό το μήνυμα πρέπει να περάσει», προσθέτει η συνήγορος.

«Η σημερινή δίκη της ΧΑ σε δεύτερο βαθμό θα αποτελέσει την αφετηρία να ξανακουστούν και να αποδειχτούν για δεύτερη φορά τα εγκλήματα που διέπραξε η εγκληματική αυτή οργάνωση, σε βάρος του ελληνικού λαού γενικότερα, σε βάρος αλλοδαπών, σε βάρος Κομμουνιστών, σε βάρος συνδικαλιστών, γενικά σε βάρος των δημοκρατικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού», είναι η αισιόδοξη πρόβλεψη του συνηγόρου των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, θυμάτων της ΧΑ (δεν έφτασε η υπόθεσή τους στον β΄βαθμό) και συνηγόρου των εργατών της Cosco Παναγιώτη Σαπουντζάκη, ο οποίος δεν αφήνει περιθώρια για ανατροπές.

Ακόμη και την εκτίμηση, ή έστω το συνομωσιολογικό σενάριο, ότι η κυβέρνηση μπορεί να πιέσει να πέσουν οι Χρυσαυγίτες στα μαλακά, αυτή τη φορά, αναζητώντας εν όψει των εκλογών πολιτικές συμμαχίες-δεκανίκια οπουδήποτε, είναι σενάριο που θεωρεί ο Π. Σαπουντζάκης ότι δεν μπορεί να επικρατήσει. «Δεν πρόκειται να πέσουν στα μαλακά τώρα», προδικάζει. «’Εχουμε παράδοση καταρχάς δημοκρατών δικαστών. Θα σταθούν στο ύψος της περίστασης. Το περιμένω. Επιπλέον, η πρωτόδικη διαδικασία έδειξε σε όλο του το βάθος τον εγκληματικό χαρακτήρα αυτής της οργάνωσης. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό ότι το διάστημα που μεσολάβησε από το τέλος της δίκης μέχρι σήμερα, δεν προέκυψε κανένα νέο στοιχείο που να ελαφρώνει τη θέση των κατηγορουμένων». 

Από τους 40 καταδικασθέντες σήμερα στη φυλακή βρίσκονται μόνο οι 29

Ως εκ τούτου, συμπεραίνει ο κ. Σαπουντζάκης, «η ετυμηγορία και στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο θα πρέπει να είναι αμείλικτη σε βάρος των ανθρώπων αυτών, δεδομένου ότι και οι πρωτόδικες ποινές δεν ήταν οι υψηλότερες, που θα μπορούσαν να έχουν επιβληθεί. Από αυτό συμπεραίνουμε ότι καμία επιείκεια δεν μπορεί να υπάρξει για αυτούς τους ανθρώπους. Και οπωσδήποτε θα πρέπει να τους επιβληθούν ξανά οι ποινές που τους επιβλήθηκαν πρωτόδικα. Ο αντιφασιστικός αγώνα συνεχίζεται. Και πρέπει να γίνει παράδειγμα για τον ελληνικό λαό μαζί με τον αγώνα των εργατών της Cosco».

H έφεση, με αποτέλεσμα την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό, έγινε με πρωτοβουλία των κατηγορουμένων: «Αυτό συνεπώς το οποίο όλοι οι Χρυσαυγίτες εύχονται και διεκδικούν είναι και να αθωωθούν και να αποχαρακτηριστεί η Χρυσή Αυγή από εγκληματική οργάνωση, και να καταδικαστεί ο Ρουπακιάς ενδεχομένως και οι δράστες της επίθεσης κατά των Αιγυπτίων. Οι υπόλοιποι να αθωωθούν για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, το οποίο είναι κεντρικό», επισημαίνει ο μαχητικότατος αντιφασίστας συνήγορος των Αιγυπτίων αλιεργατών θυμάτων της ΧΑ Κώστας Παπαδάκης, αποσβολώνοντάς μας όταν μας παραθέτει στοιχεία της εισαγγελίας: σήμερα, από τους 40 καταδικασθέντες νεοναζιστές, στη φυλακή βρίσκονται μόνο οι 29!

Από τους 50 καταδικασθέντες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, οι 7 (Μιχαλολιάκος, Λαγός, Κασιδιάρης, Γερμενής, Παππάς, Παναγιώταρος, Ματθαιόπουλος) έχουν καταδικαστεί στον Α’ βαθμό για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και οι 21, εκτός από το αδίκημα της ένταξης και για ένα δεύτερο κακούργημα (για άλλους συνέργεια στη δολοφονία Παύλου Φύσσα ή στην συμμετοχή στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αμπουζίντ Εμπάρακ).

Οι ποινές που είχαν επιβληθεί ήταν 13 χρόνια στους 6 από τους 7 διευθυντές, 10 χρόνια στον Ματθαιόπουλο, ενώ διψήφιες ήταν οι ποινές για Καζατζόγλου, Πατέλη, Πανταζή. Εννιά χρόνια ήταν η φυλάκιση για τους δολοφόνους του Φύσσα, με την εξαίρεση του Ρουπακιά, που του επιβλήθηκαν ισόβια, συν 15 χρόνια.

Οι επίδοξοι δολοφόνοι των Αιγύπτιων πέσαν όντως στα μαλακά, με 7 χρόνια, και οι υπόλοιποι, για το αδίκημα της ένταξης στην εγκληματική οργάνωση, παρότι στελέχη με πολύ σημαντικό ρόλο, βρέθηκαν αντιμέτωποι σκανδαλωδώς με μόλις 5-7 χρόνια φυλάκισης. «Για τον λόγο αυτό είχαμε πάει στον εισαγγελέα τότε και τουλάχιστον πετύχαμε να κάνει έφεση κατά των δραστών που επιτέθηκαν στους Αιγύπτιους, με αποτέλεσμα αυτοί να είναι η μόνη κατηγορία κατηγορουμένων μαζί με τους διευθυντές της οργάνωσης, που ενδέχεται και να αυξηθεί η ποινή τους αν γίνει δεκτή η εισαγγελική έφεση», σχολιάζει ο Παπαδάκης. «Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι πάνε ή για την ίδια ποινή ή για μικρότερη ποινή ή και για αθώωση. Οπότε η εξέλιξη της δίκης έχει διαφορετικό νόημα για τον κάθε ένα», υπογραμμίζει.

Ανώτατο όριο κάθειρξης τα 15 χρόνια

Συμπερασματικά: Δώδεκα είναι οι κατηγορούμενοι, των οποίων η θέση είναι πιθανό να χειροτερεύσει στο Εφετείο. Των 7 καταδικασθέντων για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και των 5 καταδικασθέντων για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αμπουζίντ Εμπάρακ, των οποίων οι ποινές κρίθηκαν χαμηλές από τον Εισαγγελέα Εφετών. Υπάρχει στην περίπτωσή τους και το σενάριο επιβολής του ανωτάτου ορίου ποινής των 15 ετών. «Οι καταδικασθέντες ως διευθυντές και μέλη της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» μπαίνουν στον δικαστικό αγώνα του Πενταμελούς Εφετείου επιδιώκοντας την αθώωσή τους απ’ όλες τις κατηγορίες, ενώ τα θύματα και οι οικογένειες των θυμάτων, μπαίνουν επιδιώκοντας να υπερασπιστούν την αλήθεια του σκεπτικού της απόφασης 2425, 2644/2020 του Α’ Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, αρχικής συνεδρίασης της 20ης Απριλίου 2015 με την οποία κρίθηκε ότι «η δολοφονία του Π. Φύσσα, η απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρους του αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ, και η δολοφονική επίθεση σε βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ –καθώς και πλήθος άλλων επιθέσεων, τελέστηκαν στο πλαίσιο της δράσης της ναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», με αρχηγό και απόλυτο κυρίαρχο τον Ν. Μιχαλολιάκο, συνεπικουρούμενο στο έργο της διεύθυνσής της από έξι πρώην βουλευτές της δηλαδή, τον Ηλία Κασιδιάρη, τον Ιωάννη Λαγό, τον Γεώργιο Γερμενή, τον Ηλία Παναγιώταρο, τον Χρήστο Παππά και τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο», σημειώνουν οι τρεις συνήγοροι πολιτικής αγωγής των Αιγυπτίων ψαράδων.

Υπάρχει μια ομάδα κατηγορουμένων (Ζαρούλια, Αρβανίτης, Αλεξόπουλος κ.ά), οι οποίοι δεν έχουν πάει καν στη φυλακή. «Αυτοί ενδέχεται να πάνε τώρα για πρώτη φορά, αν καταδικαστούν στο Εφετείο», εξηγεί ο Κ.Παπαδάκης.

Υπάρχει και ομάδα (Μπούκουρας, Γρέγος κ.ά), που έχει πάει φυλακή, έχει πάρει ανασταλτικό αποτέλεσμα, «αλλά κινδυνεύει να ξαναπάει».

Από την άλλη, υπάρχουν και οι Χρυσαυγίτες (με τις χαμηλές ποινές), που είναι βέβαιο, σύμφωνα με τον έμπειρο νομικό, ότι «θα αποφυλακιστούνε κατά τη διάρκεια της δίκης», αν θεωρηθεί ότι θα διαρκέσει 467 δικασίμους, όσο διήρκεσε και η πρωτόδικη, κι αυτό παρόλο που μεταφέρθηκε η δίκη στο Εφετείο (σ.σ: θα διεξαχθεί στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου της οδού Λουκάρεως έπειτα από αίτημα της διοίκησης του Εφετείου αλλά και της Πολιτικής Αγωγής). Διότι και κάθε μέρα να γίνεται η δίκη, πλην διακοπών, θα πάρει 3 χρόνια ώσπου να εξαντληθεί».

Όχι λιγότερο από 2 χρόνια η δίκη - τουλάχιστον 405 συνεδριάσεις

Στο ερώτημα «Πόσο θα διαρκέσει η δίκη στο Εφετείο», ο Κώστας Παπαδάκης έχει απαντήσει αναλυτικότατα, παρόλο που «είναι νωρίς για να μπορέσει κανείς να προβλέψει πόσες συνεδριάσεις θα απαιτηθούν αντί των 467 του πρώτου βαθμού για να ολοκληρωθεί με πληρότητα και επάρκεια η δίκη». ‘Ενας απλός υπολογισμός τον οδηγεί πάντως στο συμπέρασμα ότι «απαιτούνται τουλάχιστον 3 χρόνια για 405 συνεδριάσεις, αντί των 467 που είχαμε πρωτοδίκως. Φτάνουμε δηλαδή τουλάχιστον στο καλοκαίρι του 2025».

Αλλά ακόμα και με πέντε δικασίμους την εβδομάδα (200 δικασίμους τον χρόνο) «σε λιγότερο από δύο χρόνια η δίκη δεν τελειώνει. Το μεγάλο ζητούμενο είναι αν θα μειωθεί σοβαρά για διάφορους λόγους (μικρότερος αριθμός κατηγορουμένων, λιγότερες υποθέσεις, συνοπτικότητα διεξαγωγής κ.λπ)», προσθέτει. Υπάρχει πάντα, εξάλλου, η πρόβλεψη ματαίωσης συνεδριάσεων και στον δεύτερο βαθμό για διάφορους απρόοπτους λόγους: πανδημία, εκλογές, κωλύματα, καιρικές συνθήκες, αποχή ΔΣΑ κ.ο.κ.

Νέοι τακτικισμοί Χρυσαυγιτών

Διαρροές πάντως θέλουν να παίχτηκε ένα μπρα-ντε-φερ μεταξύ Αλέξη Κούγια με τον Λαγό, προκειμένου να τον αναλάβει στη θέση του πατήρ Πλεύρη. Στο μεταξύ, αναμένεται οι Χρυσαυγίτες σήμερα να ζητήσουν διακοπή ή αναβολή της δίκης, επικαλούμενοι την κλονισμένη υγεία του Μιχαλολιάκου (νοσηλεύτηκε στην εντατική με κορονοϊό και φέρεται να βρίσκεται σε φάση ανάρρωσης). Υπάρχει και κάτι ακόμα. Πιο σοβαρό, που υπαγορεύει νέους τακτικισμούς από πλευράς τους: «Οι Χρυσαυγίτες θέλουν πάση θυσία να αλλάξει η σύνθεση των δικαστών», αποκαλύπτει ο Παπαδάκης. (Πρόεδρος Εφετών θα είναι η Σοφία Πανουτσακοπούλου, Μέλη, οι Φωτεινή Παπαντωνοπούλου, Στέφανος-Γρηγόριος Φετζιάν, Μαρία-Γεωργία Τσάμη και Χριστίνα Ρωμέση).

Ο λόγος; «Εκ των 5 οι 4 είναι, κατά τον ένα ή κατά τον άλλο τρόπο, αντιφασίστες. Έχουν μετάσχει σε δίκες αναστολών των Χρυσαυγιτών με απορριπτική ψήφο οι 4», εξηγεί ο νομικός. Για τους εισαγγελείς ουδείς γνωρίζει τι στάση θα ακολουθήσουν, καθώς «δεν έχουν μετάσχει σε πολιτικές δίκες για να γνωρίζουμε». Πάντως, δεν αναμένεται να επαναληφθούν οι ταραχές που είχε προκαλέσει στο Α’ βαθμό η μέχρι παρεξηγήσεως επιείκεια της τότε εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου.

Την οποία θα θυμόμαστε, ασφαλώς, μαζί με τα ανεκδιήγητα τρικ των συνηγόρων των κατηγορουμένων, τα κροκοδείλια δάκρυα των καταδικασθέντων και συγγενικών ή προσφιλών τους προσώπων, στην τελευταία πράξη του θεάτρου των εντυπώσεων που παίχθηκε τις ύστατες μέρες του Οκτώβρη του 2020, στη διαδικασία των αναστολών. 

Η δράση της Χρυσής Αυγής ξαναζωντανεύει στη δικαστική αίθουσα 20 μήνες μετά την ιστορική απόφαση που καταδίκασε το ναζιστικό μόρφωμα ως εγκληματική οργάνωση.

Ναι μεν επισκίασαν εντέλει τα πάντα οι ιαχές των πανηγυρισμών που διαπέρασαν την ατμόσφαιρα έξω από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, μόλις η απόφαση καταδίκης των χρυσαυγιτών ως μελών εγκληματικής οργάνωσης έγινε γνωστή από τα μεγάφωνα. Ναι μεν ένα ηλεκτρισμένο αεράκι χαράς κι ανάτασης διαπέρασε ακαριαία στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας τους περίπου 20.000 συγκεντρωμένους ορκισμένους αντιφασίστες εκείνες τις ανεπανάληπτες στιγμές. Εντός του Εφετείου, η φόρτιση ήταν ωστόσο ακόμη μεγαλύτερη. Η Μάγδα Φύσσα ξέσπασε σε δάκρυα. Δεν ήτανε η μόνη. Ναι. Τέρμα τα ψέματα! Η Χρυσή Αυγή και με τη «βούλα» του δικαστηρίου θα ήταν στο εξής εγκληματική οργάνωση.

Ωστόσο, δεν μπορεί να ξεχαστεί πόσο προκλητικά εριστικοί έγιναν ξανά απέναντι στην έδρα, μετά την ανακοίνωση της απόφασης οι καταδικασθέντες. Την αμφισβήτησαν ευθέως. Κι ακούστηκαν πολλά.

«Δικάστηκε ο κ. Μιχαλολιάκος ως ναζιστής ή ως εγκληματίας;», ξεκίνησε τη δευτερολογία του επί των ελαφρυντικών του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, ο αδελφός του και συνήγορός του Τάκης Μιχαλόλιας.«Ας φτιαχτεί ένα ειδικό δικαστήριο για την ιδεολογία να ξέρουμε τι κάνουμε», αναφώνησε ο ομοϊδεάτης νομικός, επαναλαμβάνοντας «Τι έχετε να του προσάψετε; Επειδή κάνει εκδηλώσεις για τα ‘Ιμια, για τον Κολοκοτρώνη, για τον Πατριάρχη Γρηγόριο, για τις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα;; Ότι κάθεται και γράφει βιβλία, άρθρα και έχει μια οικογένεια; Κατηγορούμε τον κύριο Μιχαλολιάκο για Ναζισμό. Σε ποια Δημοκρατία απαγορεύεται ο πολιτικός λόγος; Να καταλάβουμε τι δικαιοσύνη έχουμε! Να ικανοποιήσουμε το λαϊκό αίσθημα του ΣΥΡΙΖΑ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των αντεξουσιαστών».

Δίκη της Χρυσής Αυγής: απολογία του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου

Δίκη της Χρυσής Αυγής: απολογία του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, Εφετείο, Αθήνα 6 Νοεμβρίου 2019. © Nick Paleologos / SOOC

Ο συνήγορος του Μίχου, την ώρα που έδινε τα ρέστα του για τα ελαφρυντικά στη δική του δευτερολογία του, πληροφορώντας μας out of the blue για τη μεγάλη ζωοφιλία του πελάτη του και το ότι νυμφεύθηκε δυο φορές την ίδια γυναίκα (!), παρότρυνε την έδρα του Εφετείου να φανταστεί στη θέση του καταδικασθέντα πελάτη του τον Ανδρέα Παπανδρέου, τότε που «απειλούσε ότι θα κάψει την Αθήνα, έχοντας μαζί του εκατομμύρια μέλη του ΠΑΣΟΚ». «Το δικαστήριό σας θα κατέληγε ότι πρόκειται περί εγκληματικής οργάνωσης;», ρώτησε. Για να απαντήσει μόνος του: «Ποτέ!».

Για τον Παναγιώταρο μάθαμε αντιστοίχως πως είχε τεράστιο πολιτικό έργο, καθώς είχε υποβάλλει περί τις… 2000 ερωτήσεις στη Βουλή «και για τα ΑΜΕΑ». Μάθαμε κατά την ακροαματική διαδικασία και για την οικονομική καταστροφή που υπέστη  «λόγω των επιθέσεων που δέχτηκε», καθώς «αναγκάστηκε να κλείσει το μαγαζί του». Κλάμα. Ο συνήγορος του πυρηνάρχη Νίκαιας Πατέλη προσκόμισε στην πρόεδρο του Εφετείου ένα στικάκι με μουσικές του εντολέα του, υποδεικνύοντας μάλιστα ποιο τραγούδι να ακούσει. Να χαθεί τέτοιο ταλέντο!

Ακούσαμε και από τον πατέρα Πλεύρη, συνήγορο του Λαγού, για το πόσο «έχει επηρεαστεί ξεδιάντροπα το ανεπηρέαστο της δικαιοσύνης, που έχει δεχτεί ένα μπούλινγκ», το οποίο λέγεται κι «αθέμιτη επιρροή».  Ο συνήγορος του Καζαντζόγλου έκανε focus στον τυφλό πατέρα του, που φροντίζει ο ίδιος αποκλειστικά, κάτι που επικαλέστηκε εν συνεχεία και ο συνήγορος του  Ελπ. Καλαρίτη, καθώς, ισχυρίστηκε, «φροντίζει αποκλειστικά την πολύ άρρωστη μητέρα του» ενώ  67% αναπηρία και γεροντική άνοια έχει και ο πεθερός του.

Ακούσαμε, είδαμε πολλά στο Εφετείο. Και ερχόμαστε στο σήμερα. Δυο χρόνια σχεδόν μετά. θα ξαναζήσουμε ανάλογες σκηνές σήμερα, στον ίδιο ακριβώς χώρο;

«Διασπασμένη, τσακωμένη σήμερα η ΧΑ»

«Αυτά ήταν ένα μέρος του σκηνικού προς το τέλος της δίκης στον Α’ Βάθμο. Εδώ τώρα είναι η αρχή. Το σημαντικό είναι ότι σήμερα υπάρχει διαφορά από το 2015 πολύ μεγάλη, τότε που άρχιζε η δίκη στον Α’ Βαθμό. Τότε αφενός ήταν ενωμένη η ΧΑ, ήταν τρίτο κόμμα, με 7%, κι άρα αυτή η ενότητα εκφραζόταν και στο επίπεδο της υπεράσπισης. Ήταν όλοι αυτοί υπό τη νομική διεύθυνση του Μιχαλόλια. Και δεύτερον, κάποιοι είχαν πάρει στο ψιλό την δίκη, εντελώς στην πλάκα, ότι πρόκειται για ένα καπρίτσιο του Σαμαρά, που θέλει να τους διαλύσει», θυμάται ο Κ. Παπαδάκης.

Πλέον, «αφενός, έχουν τσουρουφλιστεί από τη δίκη, αφετέρου, έχουνε διασπαστεί, έχουν τσακωθεί, έχει χαθεί η συνοχή. Υπάρχει  το υπερασπιστικό κέντρο, Μιχαλόλιας κ.λπ., υπάρχει και ο Ρουσσόπουλος που θα μπει ως δικηγόρος του Μιχαλολιάκου, γιατί παραμένει στη ΧΑ. Υπάρχει η Πανταζή, η δικηγόρος του Μπούκουρα, που έχει αναλάβει τον Κασιδιάρη και θα είναι στην πρώτη γραμμή. Ο Πλεύρης αποχώρησε».

Τυχόν αθώωση = διαχρονική ατιμωρησία

Αλλά το μείζον παραμένει ένα: Να μην επαναπαυθούμε, να μην θεωρήσουμε δεδομένο το πρωτόδικο αποτέλεσμα, είναι το μήνυμα SOS που εκπέμπουν ξανά, και λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει σήμερα η δίκη της ΧΑ στο Εφετείο, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής των Αιγυπτίων ψαράδων.

«Τυχόν αθώωση θα σημάνει την επαναφορά στο καθεστώς διαχρονικής ατιμωρησίας της ακροδεξιάς και φασιστικής βίας στην Ελλάδα, με ό,τι αυτά συνεπάγονται. Για αυτό η δίκη της Χ.Α. και η αντιφασιστική πάλη μέσα και έξω από τα δικαστήρια αφορά όλη την κοινωνία», τονίζουν.

«Θα προτιμούσα να ζούσε ο Παύλος κι αυτά τα εκτρώματα να είχαν εξ αρχής απορριφθεί από μια κοινωνία ευαίσθητων και καλλιεργημένων ανθρώπων, αλλά αυτά ακούγονται πλέον ως ουτοπικές μπαρουφολογίες. Δεν μπορώ να πω ότι δεν ένιωσα ικανοποίηση από την καταδίκη των ναζιστών, αλλά εξακολουθώ να ανησυχώ για τις επόμενες μεταλλάξεις και τερατογενέσεις της σκοτεινής τηλεοπτικής μας πραγματικότητας», ήταν οι πρώτες φράσεις του Γιάννη Αγγελάκα, όταν τον αναζητήσαμε να σχολιάσει την καταδίκη των ναζιστών στον Α’ βαθμό. Έχει δίκιο, βλέποντας και την καταγεγραμμένη δημοσκοπικά δυναμική του ύστερου φασιστικού πολιτικού μορφώματος, με σκιώδη ηγέτη τον Κασιδιάρη.

Τη χαρά της πρωτόδικης απόφασης μάς είχε… γειώσει πάντως χαρακτηριστικά και ο ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος, ο νομικός νους, που ουσιαστικά συνέβαλε στην ιστορική απόφαση της 7ης Οκτώβρη του 2020. Αμέσως μετά από την λήξη της δίκης, σε συνέντευξη απολογιστική, μας μίλησε για την πιθανότητα «μεταλλαγμένης» και μεταμφιεσμένης επιβίωσης της ΧΑ: «Αν κατεβούν στις εκλογές τα Χρυσά Αυγά και όχι η Χρυσή Αυγή, μπορείς να τα κόψεις; Η απάντηση είναι «όχι»», μας είχε αιφνιδιάσει.

Επομένως; Ο αγώνας, τώρα, πάλι ξεκινά!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
NEWS
Save