Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
12.09.2019

Dope: Το νέο καφέ της Αθήνας είναι κάθε άλλο παρά σνομπ

Σε ένα κτίριο με 180 χρόνια ζωής, το Dope έχει το προσωπικό του καφεκοπτείο, το δικό του μικρό αρτοποιείο υψηλών προδιαγραφών, μια χαλαρότητα και μοναδική αισθητική. H νέα άφιξη της Αθήνας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα νεοϋρκέζικα καφέ.

Φωτογραφίες: Γεράσιμος Δομένικος / FOSPHOTOS

Η λέξη "dope" έχει περάσει στην αργκό με τη σημασία του «ωραία/τέλεια/άψογα/ καλό», του "cool" αν προτιμάτε που είναι αδιαμφισβήτητα διεθνής όρος/ χαρακτηρισμός για κάτι που μας αρέσει, μας ταιριάζει μας ενθουσιάζει.

Φυσικά, διατηρεί (μεταφορικά) τη χρήση της για κάθε είδους πράγμα που διεγείρει τις αισθήσεις μας, για κάθε τι στο οποίο είμαστε εθισμένοι, ιδανικά με την καλή έννοια. 

Το άρτι αφιχθέν Dope Roasting Co. της Αθήνας είναι ένας χώρος που του ταιριάζει ο χαρακτηρισμός cool, προσφέρει εκλεκτό καφέ που για πολλούς από εμάς αποτελεί καθημερινή ντόπα, εκπροσωπεί το μέλλον των αθηναϊκών καφέ που έχουν αρχίσει να ξεφεύγουν από την προχειρότητα και αφοσιώνονται πραγματικά σε κάθε προϊόν τους προκειμένου να καλύπτουν τόσο τις διατροφικές όσο και τις αισθητικές μας ανάγκες. 

Σε ένα κτίριο που φαίνεται να έχει πάνω από 180 χρόνια ζωής, με το πρώτο του συμβόλαιο να υπογράφηκε το 1830, σε ένα μέρος που υπήρξε οπλοπωλείο, υφασματάδικο, γκαλερί και πομολάδικο (ως είθισται στην οδό Βύσσης), το Dope εγκαταστάθηκε εκεί με τη διάθεση να αναδείξει αυτό το παρελθόν.

Ο ασοβάτιστος τοίχος του εντυπωσιάζει με τη γυμνή εμφάνιση του, η μπάρα του ακτινοβολεί χάρη στους φεγγίτες που χαρίζουν φυσικό φως στον χώρο, το πατάρι του είναι ένα άκρως καλαίσθητο working space ενώ λίγο πριν φτάσετε σε αυτό θα συναντήσετε το καφεκοπτείο του, εκεί που οι μύστες του καφέ μπορούν να τον ακούσουν να αλέθεται, να ψήνεται, να μυρίσουν εκείνον που θα προμηθευτούν για το σπίτι τους. Σε άλλα σημεία στέκονται ηχηροί διεθνείς τίτλοι του Τύπου και σουηδικό βρύο. 

Ο τοίχος που μαρτυρά ένα κομμάτι από το παρελθόν του κτιρίου όπου πλέον στέκεται το Dope.

Το μικρό του αρτοποιείο.

Το μέρος απ' όπου περνάει ο καφές που απολαμβάνουμε καθημερινά.

Το πατάρι του - ιδανικό σημείο για να εργαστείτε εκτός γραφείου.

Κι ένα σημείο του καλυμμένο με βρύο.

Ωστόσο, οι Παναγιώτης Πιλαφάς και Αντώνης Τζαρουκιάν, μαζί με τους Σπύρο Πιλαφά και Γιάννη Βλαχόπουλο δεν ήθελαν να δημιουργήσουν ένα μέρος μόνο για τους ειδικούς, για όσους γνωρίζουν κάθε όρο που έφερε το τρίτο κύμα καφέ στην καθημερινότητά μας.

Αν και ο καφές τους ψήνεται εκεί από τον Αντώνη Τζαρουκιάν που συνεχίζει την παράδοση της οικογένειάς του όντας καφεκόπτης πέμπτης γενιάς - ο αρμένικης καταγωγής παππούς του ασχολήθηκε με τον καφέ το 1908- παρότι χρησιμοποιούν τις πλέον σύγχρονες μεθόδους, πρόθεσή τους δεν είναι μας διδάξουν παρά να μας προσφέρουν έναν πραγματικά απολαυστικό καφέ  με στρογγυλό αποτέλεσμα που απομακρύνεται από την οξύτητα.

Από αριστερά προς τα δεξία, ο Αντώνης Τζαρουκιάν και ο Παναγιώτης Πιλαφάς.

Παράλληλα, καταρρίπτουν κλισέ. Για παράδειγμα, πιστεύουν ότι το γάλα δεν χαμηλώνει την ποιότητα ενός εκλεκτού καφέ από τη στιγμή που είναι εξίσου ποιοτικό με αυτόν.

Άλλωστε, «στην Αιθιοπία, τη γενέτειρα του καφέ, ο καφές συνδυάζεται με γάλα και προκύπτει ένα υπέροχο ρόφημα. Δεν θέλουμε να φέρουμε κανέναν σε αμήχανη θέση λέγοντάς του να πιει τον καφέ του όπως θα του υποδείξουμε. Όποιος φυσικά ενδιαφέρεται να εντρυφήσει στο αντικείμενο, έχουμε πολλά να πούμε μαζί του», εξηγεί ο Αντώνης Τζαρουκιάν που δουλεύει με ποικιλίες από την Κολομβία, την Αιθιοπία, την Ονδούρα, την Ινδία, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Βραζιλία, τη Γουατεμάλα, προσφέροντας καθημερινά τρεις επιλογές σε εσπρέσο, δύο blends κι έναν single που θα αλλάζει ανά τακτά διαστήματα. 

Το Dope δεν απευθύνεται μόνο στους γνώστες του καφέ...

..αλλά σε όσους θέλουν να απολαμβάνουν τον καφέ τους, όπως κι αν τον παραγγέλνουν.

Απευθύνεται όμως και σε όσους ψάχνουν για ένα ωραίο γλυκό στο κέντρο.

Όπως ένα άψογο brioche...

ή και πολλά.

Τι λέτε για ένα άψογο γαλλικό κανελέ.

Στη γωνία της Βύσσης και με βλέμμα προς τον δρόμο της Αθηνάς, το Dope έχει μια χαλαρότητα αλλά και το δικό του μικρό αρτοποιείο υψηλών προδιαγραφών, στοιχεία που το αναδεικνύουν σε ιδανικό προορισμό για πρωινό ή για ένα πραγματικά νόστιμο διάλειμμα.

Σε συνεργασία με τον κορυφαίο αρτοποιό Kamel Saci προσφέρει (προς το παρόν, σύντομα η κουζίνα του θα επεκταθεί) ποικιλία από bagels, εκπληκτικό brioche με διάφορες old school γεμίσεις, ωραία κέικ  και μάλλον το καλύτερο κανελέ ανατολικά της Γαλλίας.  

Στη γωνία που σχηματίζει η οδός Βύσσης με τον δρόμο της Αθηνάς...

...το Dope με το υπέροχο φυσικό φως φτιάχτηκε για να μας χαλαρώνει.

Μας περιμένει από νωρίς το πρωί, από τις 8:30.

Ποιος είναι ο στόχος της νέας άφιξης του κέντρου που προσφέρει σωστά ό,τι με το οποίο έχει καταπιαστεί; Να εισάγει το pairing όπως το γνωρίζουμε εδώ και χρόνια στο κρασί, δηλαδή, να μας προτείνει τις γεύσεις, τα πιάτα και τις λιχουδιές που ταιριάζουν με τον καφέ που επιλέξαμε για να αρχίσουμε ή να συνεχίσουμε τη μέρα μας. Θέλει λοιπόν να είναι μια ολοκληρωμένη εμπειρία, μια στάση για όσους ζηλεύουν τα νεοϋρκέζικα καφέ από τη στιγμή που το Dope δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αυτά. 


Dope Roasting Co. , Βύσσης 25, Μοναστηράκι. Τηλ: 2103215209

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΓΕΥΣΗ
NEWS
Save