Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
08.01.2022

«Η Γειτονιά» ταΐζει μαγειρευτές νοστιμιές τους Κυψελιώτες από το 1992

Φρέσκα υλικά, γνώριμες γεύσεις και αγάπη για την παράδοση είναι τα συστατικά που έχουν κάνει τον αριθμό 77 της οδού Κυψέλης, συχνή στάση όσων αγαπούν το απλό και προσεγμένο, μαγειρευτό, ελληνικό φαγητό.

Φωτογραφίες: Νατάσα Πανταζοπούλου / FOSPHOTOS

Η Κυψέλη είναι μια γειτονιά και ένας κόσμος ολόκληρος. Κάποτε στους δρόμους της περπατούσε ο μπουρλοτιέρης Ελληνικής Επανάστασης και ύστερα πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Κανάρης, αργότερα έζησαν εκεί ηθοποιοί, τραγουδιστές και συγγραφείς, ενώ πλέον στις πλατείες της ακούγονται παιδικές φωνές που παίζουν σε γλώσσες απ΄ όλα τα πλάτη και τα μήκη της Γης. Η Κυψέλη έχει την ικανότητα να αλλάζει συνεχώς και να επανεφευρίσκει τον εαυτό της. Ένα πράγμα όμως, μένει αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου. Δεν παύει ποτέ να είναι γειτονιά. Στα στενά της, οι άνθρωποι καλημερίζονται ακόμα, ενώ σε κάθε στροφή δημιουργούνται καινούριες κοινωνίες, πολυπολιτισμικές και πολύχρωμες. 

Σε αυτήν την εμβληματική περιοχή των Αθηνών που δεν βαριέται να μεταμορφώνεται με τον δικό της μοναδικό τρόπο, υπάρχει ένα μαγαζί που έχει μείνει πιστό στην αποστολή του από το 1992. Ποια είναι αυτή η αποστολή; Να σερβίρει νόστιμο, σπιτικό φαγητό σε όσους περνούν την πόρτα του. Ο κύριος Κώστας Παναγιωτίδης, γέννημα θρέμμα Κυψελιώτης, αποφάσισε μαζί με την σύζυγό του να ανοίξουν την «Γειτονιά», για να μπορούν να προσφέρουν ποιοτικό μαγειρευτό φαγητό σε όσους δεν προλάβαιναν λόγω των ρυθμών της ζωής να φτιάξουν δικό τους. «Όταν ήμασταν πολυάσχολοι, δεν είχαμε ένα μέρος να βρούμε σπιτικό φαγητό, μόνο πίτσα και σουβλάκια», λέει, «έτσι σκεφτήκαμε με την σύζυγο να βρούμε έναν χώρο στην γειτονιά μας και ξεκινήσαμε αυτό το μαγαζί. Ήταν ένα ερείπιο, ένα παλιό καφενείο και το φτιάξαμε από την αρχή. Το κάναμε εστιατόριο της γειτονιάς». Από κει άλλωστε, πήρε και το όνομά του το μαγειρείο του αριθμού 77 στην οδό Κυψέλης. «Η γειτονιά μας αγκάλιασε», σημειώνει ο κύριος Κώστας.

«Η γειτονιά μας αγκάλιασε», λέει ο κύριος Κώστας.

Από το 1992 μέχρι και σήμερα, τα πιάτα στην «Γειτονιά» μένουν σχεδόν ίδια. Αυτή είναι ίσως και η συνταγή της επιτυχίας τους, γι΄αυτό και οι περισσότεροι πελάτες τρώνε και ξανατρώνε τα αγαπημένα τους. Ψαρόσουπα, όσπρια, παστίτσιο και γιουβέτσι, δεν προλαβαίνουν να μείνουν για πολύ στην βιτρίνα. «Έχουμε συγκεκριμένα φαγητά, συγκεκριμένες μέρες. Οι πελάτες μας το ξέρουν και έρχονται και τα ζητάνε», λέει ο κύριος Κώστας. «Ξέρουν ότι την Παρασκευή θα φάνε λαζάνια ογκρατέν και την Τετάρτη φασολάδα». Οι πρώτες ύλες στην «Γειτονιά» προέρχονται από τα τριγύρω μαγαζιά και την λαϊκή της περιοχής, ενώ το μενού εξαρτάται από την εποχικότητα των υλικών. 

Παστίτσιο, φασολάκια και φρέσκα βραστά λαχανικά.

Τα γιουβαρλάκια είναι «μαμαδίσια».

Αν και δεν μένει πια στην Κυψέλη, ο κύριος Κώστας κατεβαίνει κάθε μέρα στο κέντρο για να βρεθεί στο μαγαζί που δημιούργησε 30 χρόνια πριν. Τώρα μαζί του έχει και τις δύο κόρες του, που έχουν πια αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση. «Η οικονομική κρίση έστρεψε πολλά νέα παιδιά να αναλάβουν τα μαγαζιά των γονιών τους. Ο χασάπης δίπλα μας, είναι ο γιος του χασάπη που έφτιαξε το μαγαζί. Ο χρωματοπώλης δίπλα μας είναι ο γιος του χρωματοπώλη που δούλευε πριν 70 χρόνια. Τώρα το πήρε ο γιος του γιου και συνεχίζει την παράδοση». Η Δανάη και η Μαρία εξελίσσουν το μαγειρείο των γονιών τους, χωρίς όμως αυτό να χάνει την παραδοσιακή ζεστασιά του. 

Οι πρώτες ύλες προέρχονται κυρίως από τα γύρω μαγαζιά και την λαϊκή της Τρίτης.

Γιουβαρλάκια, ρεβύθια, μουσακάς, γεμιστά και φρέσκα ψάρια είναι λίγα μόνο από τα φαγητά που μαγειρεύονται καθημερινά από το πρωί και στολίζουν την βιτρίνα της «Γειτονιάς». Τα περισσότερα τελειώνουν νωρίς, αφού το μαγαζί με τις πράσινες πόρτες είναι μόνιμη στάση για πολλούς από τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και για όσους εργάζονται τριγύρω, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που παραγγέλνουν για το σπίτι ή το διάλειμμα της δουλειάς. «Πλέον είναι μεγάλη η ποικιλία στους ανθρώπους που μας επιλέγουν, αλλά υπάρχουν κάποιοι που έρχονται εδώ και 30 χρόνια», λέει η Δανάη Παναγιωτίδη. Το απλό, ελληνικό φαγητό της «Γειτονιάς» δοκιμάζουν και πολλοί από τους τουρίστες που μένουν στην περιοχή. 

Πολλοί από τους πελάτες τρώνε στην «Γειτονιά» από την πρώτη μέρα που άνοιξε τις πόρτες της.

Από το 1992 μέχρι και σήμερα, οι άνθρωποι της «Γειτονιάς» επιμένουν να σερβίρουν πιάτα γεμάτα νοστιμιά, από αυτά που θυμίζουν μαμά και γιαγιά. Χωρίς επιτηδευμένες φιοριτούρες. Φρέσκα υλικά, γνώριμες γεύσεις και αγάπη για την παράδοση, είναι τα συστατικά της επιτυχίας κάθε πιάτου που σερβίρουν ο κύριος Κώστας και οι κόρες του.

Ο κύριος Κώστας Παναγιωτίδης με τις κόρες του Μαρία (αριστερά) και Δανάη (δεξιά).

Γειτονιά: Κυψέλης 77, Αθήνα 113 61
Τηλέφωνο: 21 0825 1051
Instagram: geitonia_kypseli
Facebook: Γειτονιά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΓΕΥΣΗ
NEWS
Save