Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
29.12.2014

POP 14: Τι φάγαμε φέτος

Μια ανασκόπηση των 67 εστιατορίων που επισκέφθηκαν οι συντάκτες της Popaganda την προηγούμενη χρονιά σε ένα λουκούλλειο post.

Η μανία με τα έθνικ (Μέρος Β΄)

i4

Διασχίζοντας την Αθανασίου Διάκου, ίσως να μην προσέξεις αμέσως το Indian Chef. Το νούμερο 22 όμως αξίζει όχι μόνο μία κλεφτή ματιά αλλά μία εξαντλητική δοκιμή. Ένας μικρός χώρος που στις τηλεοράσεις παίζει ταινίες Bollywood –φυσικά- και στην κουζίνα είναι όλοι χορτοφάγοι. Παρ’ όλα αυτά ετοιμάζουν τρομερές ινδικές συνταγές, όπως για παράδειγμα κοτόπουλο Καράι, για εκείνους που δεν έχουν απαρνηθεί το κρέας. Όταν η Μελίνα Σιδηροπούλου ρώτησε τον ιδιοκτήτη πώς ελέγχει τα φαγητά, της απάντησε πως το καταλαβαίνει, από το χρώμα και από το πόσο εύκολα κόβεται το κρέας. «Πάντως κάθε παρατήρηση είναι καλοδεχούμενη. Ξέρεις γιατί; Γιατί έχουμε ένα ρητό στην Ινδία που λέει: “ο πελάτης είναι θεός”».

Indian Chef, Aθανασίου Διάκου 22, 210 923 3585

8QG8R

Η έθνικ κουζίνα πάντα έχει κάτι καινούριο να σου μάθει. Στον ημιόροφο της οδού Νοταρά, στο νούμερο 122, μαγειρεύονται παραδοσιακές ινδικές συνταγές κατευθείαν από την κουζίνα του μαχαραγιά. Στο Maharaja Kitchen μπορείς να δοκιμάσεις λαχταριστά naan –το δικό τους χειροποίητο ψωμί- που σερβίρονται ή απλά με βούτυρο ή με κιμά, κεμπάπ μέντας- αρωματικό μαλακό κοτόπουλο, το murgh korma, κοτόπουλο μαγειρεμένο με κάσιους, καρύδια, μπαχαρικά σε γιαουρτένια σάλτσα, όπως και το murgh vindalu, με πατάτες, φλογερό και περιπετειώδες. Ρυζάκι biryani, μπασμάτι με φρέσκο κόλιανδρο (υπάρχει εκδοχή και με γαρίδες) για συνοδευτικό κι ένα όσπριο αντί σαλάτας. Η Popaganda το επισκέφθηκε και το κατέταξε ανάμεσα στα καλύτερα έθνικ εστιατόρια της Αθήνας.

Maharaja Kitchen, Νοταρά 122, Πειραιάς, 210 4294117

rodi_06

Η Αρμενία έχει ως εθνικό φρούτο το ρόδι, γι’ αυτό ο Γρηγόρης και η Λαρίσα δε θα μπορούσαν να ονομάσουν διαφορετικά το μαγαζί τους στα Σεπόλια. Το Ρόδι λοιπόν μπορεί να χαρακτηριστεί επάξια ως η ψησταριά με το καλύτερο κεμπάπ της πόλης, όλα στα κάρβουνα και ανάλογα τα γούστα του πελάτη πιο ελαφριά ή καυτερά. Το μενού βέβαια περιλαμβάνει και άλλα πολλά, από σαλάτες μέχρι χειροποίητες πίτες, γλυκά και κρασιά ελληνικά και αρμένικα. Την Παρασκευή και το Σάββατο μάλιστα, η σούβλα τους περιλαμβάνει κοντοσούβλι και κοκορέτσι.Απαραίτητη σημείωση: οι μερίδες είναι μεγάλες και χορταστικές.

Το Ρόδι, Κρέοντος 163 & Ρόδου 179, Σεπόλια, τηλ. 210 5154.376
Από τις 12-12.30 κάθε μέρα. Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή είναι καλό να κάνεις κράτηση γιατί έρχονται θαμώνες από μακριά.

Αυθεντικό λαχματζούν και χωριάτικο πεϊνιρλί- από τις καλύτερες γεύσεις του μαγαζιού.

Το ιστορικό κέντρο κάθε μέρα σφίζει από ζωή. Τουρίστες, οικογένειες, παρέες που έχουν βγει για καφέ, ψώνια, φαγητό. Σε ένα στενό κάθετο της Αιόλου, στην οδό Καρορή, η κυρία Φεϊρούζ δίνει άλλη διάσταση στην έννοια «ανατολίτικο street food». Λαχματζούν, πεϊνιρλί, τρούφες από καρότο, ξηρούς καρπούς, μπισκότο και καρύδα και ρυζόγαλο με σως φράουλας όλα χειροποίητα και σίγουρα λαχταριστά. Εδώ εικονίζονται οι πιο κλασικές επιλογές, το αυθεντικό λαχματζούν και το χωριάτικο πεϊνιρλί που οφείλουν να είναι τουλάχιστον η εκκίνηση κάθε επισκέπτη. Μην ξεχάσετε να ρωτήσετε για τα συνοδευτικά που μπορεί να είναι από σως γιαουρτιού, χούμους έως και πολύχρωμες σαλάτες και ταμπουλέ. Παραπάνω μπορείτε να δείτε και εδώ.

Feyrouz, Καρόρη 23 & Αιόλου, Αθήνα, τηλ. 213 0318.060
Ανοιχτό Δευτέρα-Πέμπτη από τις 11.00 μέχρι τις 21.00. Παρασκευή και Σάββατο από τις 11.00 μέχρι τις 23.00, Κυριακή κλειστά.
 

Σασλίκ χοιρινό και κεμπάπ.

Το σασλίκ είναι το «ρωσικό σουβλάκι», κρέας δηλαδή μαριναρισμένο και περασμένο σε μεταλλική βέργα, και το ζουμερό και ιδανικά πικάντικο κεμπάπ μπορούν να συνοδευτούν  με τη σάλτσα τσατσιπέλ μια ψιλοκαυτερή σάλτσα με πιπεριές, σκόρδο και ντομάτα, ό, τι πρέπει για «βούτες» στο κρέας. Αν βέβαια βρεθείτε στους Κουμπάρους στο Μενίδι μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και την σπιτική ρωσική σαλάτα.

Κουμπάροι, Εθνικής Αντιστάσεως  48, Μενίδι, 210 2400671

Σε αυτό το μαγαζί το μπεϊτί-κεμπάπ περιχύνεται με ζεστό βούτυρο, το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.

Δύο Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες σερβίρουν στην Μικρά Ασία τους ένα κεμπάπ που αξίζει να σε φέρει ως την πλατεία Αμερικής. Το μπεϊτί-κεμπάπ που ετοιμάζεται τελετουργικά, κομμένο σε μπουκιές τυλιγμένες με χειροποίητη πίτα και ψητή μελιτζάνα στα κάρβουνα που περιχύνεται με ζεστό βούτυρο. Οι τιμές όλων των πιάτων κυμαίνονται μεταξύ 3,5 και 8€, ψήνονται στα κάρβουνα και τα γλυκά τους είναι απαραίτητη προσθήκη στην παραγγελία επίσης.

Μικρά Ασία, Μοσχονησίων 20 & Θήρας, Πλατεία Αμερικής, τηλ. 210 8644.698, Ανοιχτά από τις 18.00 -12.00.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΓΕΥΣΗ
NEWS
Save