Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
29.12.2014

POP 14: Τι φάγαμε φέτος

Μια ανασκόπηση των 67 εστιατορίων που επισκέφθηκαν οι συντάκτες της Popaganda την προηγούμενη χρονιά σε ένα λουκούλλειο post.

Να τα πάρεις και να φύγεις

tomas-21

Πέρα από τους οποιουσδήποτε νεωτερισμούς, το καλύτερο take-away φαγητό εν Ελλάδι είναι το σουβλάκι. Τον άθλο να ξεχωρίσουμε τα καλύτερα σουβλατζίδικα της Αθήνας κληθήκαμε να βγάλουμε εις πέρας και τα καταφέραμε κάνοντας έναν χορταστικό οδηγό. Από αυτά ξεχωρίζει του Τόμας όπου, όπως συναινεί ο Άρης Δούκας, «χωμένο σε ένα στενό του Νέου Κόσμου βρίσκεται ίσως το καλύτερο κεμπάπ της Αθήνας. Ο Τόμας, κλασικός Αρμένης, είναι ο βασιλιάς του. Τα τελευταία 27 χρόνια δεν έχει νιώσει την ανάγκη να μετακινηθεί κάπου πιο κεντρικά. Γιατί δε χρειάζεται. Όλη η Αθήνα και τα προάστιά της έρχονται σε αυτόν. Όταν πας για κεμπάπ, πας έτοιμος να κεράσεις το στομάχι σου κάτι πεντανόστιμο αλλά βαρύ. Στον Τόμας το τρως και περιμένεις το συνηθισμένο συναίσθημα «ωραίο ήταν, αλλά ποιος χωνεύει τώρα». Κι αυτό το συναίσθημα δεν έρχεται ποτέ. Του το λες και γελάει πονηρά. Του ζητάς εξηγήσεις και ξαφνικά ακούς έναν σουβλατζή σχεδόν μοριακής γαστριμαργικής φιλοσοφίας. Γιατί τα πειράζει όλα. Από τις πίτες μέχρι το κεμπάπ που φτιάχνει χωρίς λίπος, αλλά έχοντας εφεύρει πατέντα να το αντικαταστήσει με το ζουμί του κρεμμυδιού. Έχει βρει τρόπο να κόβει το κρεμμύδι χωρίς αυτό να βγάζει το υγρό του, ώστε να το βγάλει μετά στο ψήσιμο για να γίνει το κεμπάπ ζουμερό. Η απόδειξη; Οι χωρίς υπολείμματα λίπους σχάρες που τα ψήνει (μου τις έδειξε 11 τη νύχτα κι ενώ έψηνε όλη μέρα)»
Χρήσιμο: Δοκίμασε το πολύ καλό κεμπάπ κοτόπουλο που κάνει, άμα π.χ. το μοσχαρίσιο-αρνίσιο κεμπάπ στο αγαπημένο του Παντελή Θαλασσινού γιαουρτλού σου φαίνεται υπερβολή. 

Τόμας, Μήτρου Σαρκουδίνου 43, Νέος Κόσμος, 210 9015981

Τορτίγια με φιλέτο κοτόπουλου μαγειρεμένο σε χυμό φρούτων και curry

Η Λίνα Ρόκκου πήγε στις αρχές του μήνα στο Παγκράτι και βρήκε το μαγαζί που ειδικεύεται στην υπόθεση «τορτίγια». Στο Tortuga Food Bar εφαρμόζουν την ιδέα του slow food, fast served και προσφέρουν έξι γεμίσεις για τορτίγια εκ των οποίων δύο χορτοφαγικές. Η εικονιζόμενη έχει όλες τις προδιαγραφές να αναδειχτεί ως το απόλυτο χιτ του μαγαζιού: φρέσκια τορτίγια με φιλέτο κοτόπουλου μαγειρεμένο σε χυμό φρούτων, με μαγιονέζα curry, καλαμπόκι και τραγανό ψιλοκομμένο μπέικον (4.60 ευρώ). Αξίζουν όμως όλα από μία –τουλάχιστον- δοκιμή ξεκινώντας από την σούπα της ημέρας, συνεχίζοντας στις τορτίγιες και καταλήγοντας με το επιδόρπιο που κάθε μέρα είναι διαφορετικό.

Tortuga, Αρχιμήδους 1, Παγκράτι. τηλ. 213 030 7520
Τρίτη-Πέμπτη και Κυριακή:14:00-00:00, Παρασκευή- Σάββατο: 14:00-02:00

Sofia's Pies / Πίτες της Σοφίας

Η επιχείρηση «άνοιγμα φύλλο» δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί χρόνο, μεράκι και εμπειρία. Αυτά τα τρία κριτήρια, σε συνδυασμό με τα τρομερά υλικά για γέμιση τα πληρούν τρία αδέρφια από το Μέτσοβο. Το επόμενο βήμα ήταν το μικρό τους μαγαζί στο Παλαιό Φάληρο, Οι Πίτες της ΣοφίαςΚάθε μέρα ζυμώνονται και διαφορετικές πίτες, αλμυρές και γλυκές, με υλικά που προμηθεύονται από μικρούς παραγωγούς της επαρχίας σε πολύ καλές τιμές (από 1,80 έως 2,30€ το κομμάτι). Αγαπημένη του Δημήτρη, ενός εκ των ιδιοκτητών, η εικονιζόμενη γαλατόπιτα. Το μαγαζί μένει ανοιχτό μέχρι το βράδυ προσφέροντας το ρακόμελο της Ματίνας και ένα ταψί με έξι διαφορετικά είδη πίτας. Για εκείνους μάλιστα που θέλουν να πάρουν την «Σοφία» σπίτι τους, το ψυγείο τους είναι γεμάτο με έτοιμες ή κατεψυγμένες πίτες προς πώληση και κόστος από 9,80 έως 12,30 το ταψί.

Οι πίτες της Σοφίας, Αγίου Αλεξάνδρου 30, Παλαιό Φάληρο, , 213 070 0444  
Ανοιχτά από τις 7.30 έως τις 23.30 

p2

Ο Σπύρος έφερε το πεϊνιρλί της Δράμας στην Καισαριανή και μαζί με την Κατερίνα μας «μυούν» στα μυστικά της παράδοσης. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι το απλό πεϊνιρλί περιλαμβάνει τυρί, καλαμάκι χοιρινό, τοματίνια, κρεμμύδι, και σάλτσα λεμονιού (στα 2,90, με διπλό καλαμάκι 4,10€), ενώ με 0,40€ έξτρα προσθέτεις την σπιτική τυροσαλάτα του μαγαζιού (με φέτα, κατίκι δομοκού και τριμμένη πιπεριά κέρατο). Το αντίστοιχο, με καλαμάκι κοτόπουλο, αντί για κρεμμύδι περιλαμβάνει πιπεριά και συστήνεται ανεπιφύλακτα (3,10€)- το κοτόπουλο είναι από τα σπέσιαλ στοιχεία του μαγαζιού, καθώς, όπως εξηγεί ο Σπύρος, διαλέγουν, κόβουν και ετοιμάζουν το κοτόπουλο μόνοι τους εκεί, και το μαρινάρουν πάντα με μυρωδικά από την προηγούμενη μέρα. Το μάτι επίσης στον κατάλογο τραβάει το πεϊνιρλί καγιανάς, με αυγό, φέτα, τοματίνια, σουτζούκι, φρέσκο κρεμμύδι και μαϊντανο (στα 3,40€). Στην επίσκεψή μας χαρακτηρίσαμε τα εν λόγω πεϊνιρλί επικά. Εσείς;

Καλαμάκι Πεϊνιρλί του Σπύρου, Εθνικής Αντιστάσεως 36, Καισαριανή - 210 7212095
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα- Σάββατο, 13:00-01:00, Κυριακή, 17:00-01:00. Ώρες delivery: 18-00:00

zaxari alati_05 copy

Τα φαλάφελ έχουν σχεδόν βουλιάξει την Αθήνα. Αυτό φυσικά δεν είναι καθόλου κακό. Πώς ήρθε όμως αυτό το χορτοφαγικό street food στο προσκήνιο; Μεταξύ των «ενόχων», το Ζάχαρη & Αλάτι, στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Μια παρέα φίλων, ο Λευτέρης, ο Άρης και ο Φώτης, ετοιμάζουν καθημερινά τα εικονιζόμενα χειροποίητα μπιφτέκια ρεβυθιού χωρίς αλεύρι τα οποία ψήνονται στο φούρνο και τυλίγονται σε αυθεντική λιβανέζικη πίτα χωρίς αυγό, με χούμους, ταμπουλέ, ντομάτα και μαρούλι. Στο Ζάχαρη & Αλάτι βέβαια θα βρεις επίσης σαλάτες, μπαγκέτες, πλαστό με καλαμποκάλευρο, μανούρι, σπανάκι, σέσκουλα, μυρώνια, καυκαλήθρες, άνηθο και δυόσμο χωρίς φύλλο και στραπατσάδα. Και όλα τα παραπάνω με μέσο όρο τιμής 4 ευρώ το πιάτο. Για να επιβεβαιωθείτε, μπορείτε να διαβάσετε την καλοκαιρινή επίσκεψη της Σοφίας Αλεξίου και να πραγματοποιήσετε τη δική σας ανεξαρτήτου εποχής.

Ζάχαρη & Αλάτι, Καλλιρρόης 2 & Αθανασίου Διάκου 38, Αθήνα
Ανοιχτό κάθε μέρα από τις 8.00 μέχρι τις 24.00 εκτός από Κυριακή και Δευτέρα που κλείνουν στις 16.00, τηλ. 210 9244.322.

p14

Στην ελληνική συνείδηση μάνα είναι μόνο μία, αλλά σαν την πεθερά… καμία. Αυτό το μότο επιβεβαιώνεται στο Κολωνάκι με τις Πίτες της Πεθεράς που αποδεικνύουν την στροφή που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες στο παραδοσιακό φαγητό. «Οι Πίτες της Πεθεράς» είναι μέλος του Slow Food, του παγκόσμιου κινήματος της οίκο-γαστρονομίας που προωθεί το μήνυμα ότι το καλό φαγητό είναι φρέσκο, εποχικό και βασισμένο στη τοπική γαστρονομική παράδοση σε αντίθεση με το φαστ φουντ. Στην Πινδάρου λοιπόν μπορείτε να βρείτε όλων των ειδών τις πίτες, γλυκές ή αλμυρές, όπως η εικονιζόμενη, παραδοσιακή τυρόπιτα με το μυστικό της φύλλο. Στις Πίτες της Πεθεράς δέχονται και παραγγελίες και για το σπίτι, για κάποιο παιδικό πάρτι ή μία συγκέντρωση όπου όμως προτιμούν την παραδοσιακή πίτα στο ταψί από την πίτσα ή κάποιο άλλο γρήγορο φαγητό.

Οι Πίτες της Πεθεράς Πινδάρου 26, Κολωνάκι,  2103616835

p11

Έξω από το Πεϊνιρλί Ιωνίας στους Αμπελόκηπους σχηματίζονται καθημερινά ουρές για το εικονιζόμενο πεϊνιρλί. Και όχι άδικα. Από το 2002 ο κύριος Σπύρος φουρνίζει στον μεγάλο ξυλόφουρνό του φρεσκοζυμωμένα πεϊνιρλί δεκατεσσάρων διαφορετικών γεμίσεων (2,5€ έκαστο). Δεν έχει κάποιο «καλά κρυμμένο» μυστικό. Συστατικό της νοστιμιάς τους είναι η φροντίδα και τα φρέσκα υλικά. Δική του αγαπημένη γέμιση είναι με κιμά και κασέρι. Τον κιμά τον αγοράζουν από το χασάπικο και τον φτιάχνουν εκεί και είναι μία από τις πιο κλασικές γεύσεις του μαγαζιού. 

Πεϊνιρλί Ιωνίας, Πανόρμου 3, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 6462854

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΓΕΥΣΗ
NEWS
Save