Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο

Η ψαροταβέρνα που επισκέπτονται οι Scorpions για να παίξουν μπουζουκάκι όταν έρχονται στην Ελλάδα

Δεν βρίσκεται σε κάποια χάι παραλία της Αττικής αλλά στην Αργυρούπολη και σερβίρει απίστευτες καβουροδαγκάνες με ψαχνό 300 γραμμαρίων.

Φωτογραφίες: Αναστασία Σιώμου / asiomou.com

rakadiko_01

Στην οδό Γερουλάνου της Αργυρούπολης βρίσκεται εδώ και κάποια χρόνια το Αλαργινό Ρακάδικο -ένα στέκι για όσους αρέσκονται στα θαλασσινά, ντυμένο στα λευκά με διακοσμητικά βότσαλα και φανάρια ξερολιθιάς, ένα παραδοσιακό ψυγείο πάγου σε περίοπτη θέση και λευκά τραπεζάκια με τραπεζομάντηλα σε ρόλο οδηγού με τα εδώδιμα μυρωδικά κάθε εποχής, στο οποίο σερβίρονται φρέσκα θαλασσινά και ψάρια χωρίς να χρεώνονται οι πελάτες με ένα σκασμό λεφτά.

Ιδιοκτήτες του η Δήμητρα Καλιατσάτου και ο Βαγγέλης Μαυρόχης –μεγαλωμένος στην Νάξο, ντόμπρος άνθρωπος που ζει για τον έρωτα και τις χαρές της ζωής. «Το Αλαργινό Ρακάδικο γεννήθηκε από την νοσταλγία για το νησί» μου εξηγεί ο Βαγγέλης και βάζει στα ποτήρια μας μπόλικη ναξιώτικη ρακί. «Όταν ήρθα στην Αθήνα έψαχνα να βρω κάποιο μαγαζί που μυρίζει αληθινά θάλασσα αλλά η αναζήτηση κυλούσε εις μάτην. Στα «παραλιακά» είτε θα ήταν πολύ ακριβά ενώ στα «κεντρικά» έλειπε το μεράκι του νησιώτικου καλού φαγητού. Στην δική μου γειτονιά λοιπόν θέλησα να φέρω την «ψυχή» των παραδοσιακών καφενείων της Νάξου και έτσι δημιούργησα ένα στέκι με ρακί, μεζεδάκια και γεύσεις που ερωτεύτηκα από παιδί.»

Λίγες κουβέντες και σταράτες και έρχεται η ώρα της δοκιμής με την σαλάτα «Περί γης ο λόγος» που φτάνει στο τραπέζι και αναδύει μυρωδιές από μανιτάρια, λόλα, ρόκα, βαλεριάνα, φρέσκο κρεμμύδι, άνηθο, κολοκυθόσπορο, αποξηραμένο σύκο και γιαούρτι, η οποία όπως με ενημέρωσαν είναι και σπεσιαλιτέ το μαγαζιού. Δεύτερη σαλάτα ρόκα με μέλι και χοιρινό καπνιστό σε βελανίδι και στην πορεία έρχονται τα ορεκτικά -μόστρα μυκονιάτικη (θαυμάσια), μαστέλο από τη Χίο και πιταράκια Μήλου (τραγανά), ένα πιάτο με πατατόφλουδες (φλούδες πατάτας με τυρί Νάξου) που εδώ, πουλούν περισσότερο από πατάτες τηγανιτές ενώ δεν σταματούν να έρχονται στο τραπέζι σφηνάκια αχινοσαλάτας με λεμόνι και πιπέρι που ξυπνούν αναμνήσεις καλοκαιριού σε κάθε γουλιά.

rakadiko_14
rakadiko_11

Η ώρα περνάει και σε λίγο φτάνουν και τα «βαριά πυροβολικά», οι φημισμένες καβουροδαγκάνες με ψαχνό γύρω στα 300 γρ. –λίγο τσιμπημένες αλλά άξιζαν τα λεφτά τους- μία καλυμνιώτικη πιατέλα θαλασσινών -ύμνος των ζευγαριών- με γαρίδες, καλαμάρι, καραβίδες και όστρακα, μία θαλασσοτηγανιά με μαρίδα, γαύρο και άλλα ψαράκια «εις τον αφρό της θάλασσας», μία γλώσσα στη λαδόκολα με λάιμ και λουίζα και για τελείωμα η αχινομακαρονάδα τους που ήταν εξαιρετική.

Αν τώρα πάλι, τα θαλασσινά δεν σας πολυσυγκινούν, στον κατάλογο υπάρχουν κάποιες διαλεχτές επιλογές με κρέας –σαντορινιά χοιρινά φιλετάκια με κάππαρη, τοματίνια και σάλτσα κρασιού, ψαρονέφρι με μετσοβόνε, σύγκλινο Κρήτης με αυγό, τοματίνια, φέτα και θυμάρι και μία σταβλίσια γάλακτος άρτι αφιχθείσα –όπως με ενημέρωσαν -από φιλική φάρμα στη Νάξο που εκτρέφει ζώα που βόσκουν ελεύθερα στα βουνά χωρίς ορμόνες και τεχνητές πρακτικές πάχυνσης ενώ προσεγμένα είναι και τα κρασιά τους -χύμα μεν αλλά ποιοτικά, η ρακί Νάξου και το χιώτικο ούζο Στουπάκι -που είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο δυνατά ατού του μαγαζιού.

rakadiko_13
rakadiko_09

Για κέρασμα προσφέρουν «υποβρύχιο» σε δροσερό νερό, γλυκό του κουταλιού καρπούζι και χαλβά σχάρας με παγωτό –εύστοχα «δεμένο» και παραδοσιακό. Με τις καλύτερες εντυπώσεις λοιπόν φεύγω από αυτό το μαγαζί που δεν βρίσκεται δίπλα στην αμμουδιά αλλά σίγουρα σε διακτινίζει κάπου εκεί με τις γεύσεις του, ανοίγοντας την όρεξη για διακοπές και ανέμελες αποδράσεις καλοκαιριού…

Αλαργινό Ρακάδικο , Μ. Γερουλάνου 94, Αργυρούπολη, τηλ. 210 9602.740, Ανοιχτό από τη 13.00 έως τη 1.00, τιμή ανά άτομο 18-25 ευρώ. Προτείνεται κράτηση γιατί ακόμη και τις πιο «κουλές» μέρες μπορεί να την βρείτε γεμάτη.

rakadiko_17
rakadiko_16
rakadiko_15
rakadiko_12
rakadiko_10
rakadiko_08
rakadiko_07
rakadiko_06
rakadiko_05
rakadiko_04
rakadiko_03
rakadiko_02

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
NEWS
Save