Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
16.12.2019

Valteziana: Η Νέα, Ωραία και Φθηνή Πίτσα της Αθήνας

Μανουέλ Καπούρσο και Γεωργία Στρατάκη γνωρίστηκαν μέσω της φωτογραφίας. Τελικά, αφοσιώθηκαν στην τέχνη της ιταλικής πίτσας, ανοίγοντας στα Εξάρχεια ένας μαγαζί που πραγματικά έχει κάτι να πει, τόσο με την αισθητική όσο και με τις γεύσεις του.

Φωτογραφίες: Γεράσιμος Δομένικος / FOSPHOTOS,

Stracciatella & Spianata

Tι έχει πάθει το κέντρο της Αθήνας με την πίτσα; Την κάναμε πρόσφατα αυτή τη συζήτηση στην Popaganda. Βέβαια, όσες πιτσαρίες κι αν ανοίξουν, σημασία έχει ότι το καλό φαγητό μόνο θετικά συναισθήματα μπορεί να μας βγάλει. Αυτήν την στιγμή που μιλάμε, η πόλη έχει την καλύτερη πίτσα που είχε ποτέ.

Σίγουρα, η πίτσα δεν είναι μια καινούρια μόδα και η επέλαση του ιταλικού δεν είναι σημερινή, πάντα είχαμε μια αδυναμία στη συγκεκριμένη κουζίνα, κάτι που κατάλαβε ο Μανουέλ Καπούρσο που άνοιξε τη δική του εναλλακτική πιτσαρία σε έναν από τους πιο ωραίους δρόμους των Εξαρχείων. Στη Βαλτετσίου με τα μπαρ-στέκια, τις διάφορες και διαφορετικές επιλογές σε φαγητό και τις προβολές του ιστορικού θερινού σινεμά Ριβιέρα ήρθε να προστεθεί η ιδέα της Valteziana (Ωραίο όνομα, by the way).

Ο Ναπολιτάνος που αγάπησε τα Εξάρχεια, που βλέπει την περιοχή σαν μια ιδανική γειτονιά όπου οι γείτονες γνωρίζουν ο ένας τον άλλον ενώ παράλληλα στηρίζουν τα μαγαζιά της, γνωρίστηκε με τη Γεωργία Στρατάκη στη PhotoBiennale της Θεσσαλονίκης. Εκείνος έχει εργαστεί για 16 χρόνια ως επαγγελματίας φωτογράφος στο Λονδίνο (με βραβεία στο ενεργητικό του και urban κλίση), εκείνη έχει ασχοληθεί με τον φακό ερασιτεχνικά. Και με αφετηρία την τέχνη της φωτογραφίας αποφάσισαν να ασχοληθούν μαζί με την τέχνη της πίτσας. Δημιούργησαν τελικά ένα μαγαζί που πραγματικά έχει κάτι να πει, τόσο με την αισθητική του όσο και με τις γεύσεις του. 

Η Valteziana Pizzeria απ' 'εξω...

... κι από μέσα, με τα vintage βιομηχανικά φωτιστικά και τις 60s καρέκλες από ένα βρετανικό σχολείο.

Οι άνθρωποί της, η Γεωργία Στρατάκη και ο Μανουέλ Καπούρσο

Παρατηρήστε το μπαρ μπροστά από την ανοιχτή κουζίνα, που φτιαγμένο από μωσαϊκό παραπέμπει στα παλιά αθηναϊκά σπίτια των κτιρίων της περιοχής. Τα vintage βιομηχανικά φωτιστικά που κρέμονται είναι από την προσωπική συλλογή του Μανουέλ που ταξίδεψε σε Αγγλία, Πολωνία, Γερμανία και Τσεχία προκειμένου να τα συγκεντρώσει, ενώ οι καρέκλες που θα κάτσετε έχουν διασωθεί από ένα βρετανικό σχολείο των 60s. Δίπλα στον custom θολωτό φούρνο που έφτασε στην Αθήνα από την γαστρονομική πόλη της Μόντενα στέκεται καδραρισμένη η αφίσα της ταινίας La leggenda di Enea κι όλα τα υπόλοιπα είναι φαγητό: τρεις σαλάτες και πίτσες, κάποιες κλασικές και κάποιες signature

Στο πατάρι του μαγαζιού δουλεύουν το ζυμάρι τους που ωριμάζει για 48 ώρες. Με ελαιόλαδο, μοτσαρέλα από ανθόγαλα και βασιλικό σε όλες σχεδόν τις συνταγές, με υλικά από την Ιταλία και σε μια βάση ελαφρώς αφράτη, πραγματικά γεμάτη και ψωμένια, η Valteziana προσφέρει “pizza italiana”.

Με ελαιόλαδο, μοτσαρέλα από ανθόγαλα και βασιλικό σε όλες σχεδόν τις συνταγές...

...με ιταλικά υλικά και ζυμάρι που ωριμάζει για 48 ώρες

...η Valteziana φτιάχνει εκπληκτική πίτσα.

Ψήνει σε έναν φούνρο που έφτασε στην Αθήνα από τη Μόντενα, μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη τη διαδικασία μέχρι να φτάσει στο τραπέζι σας.

Φυσικά θα βρείτε μαργαρίτα με σάλτσα ντομάτας και βασιλικό, απλή όπως πάντα αλλά ικανή να αναδείξει όλη τη χάρη των υλικών όταν γίνεται σωστά. Και συνεχίζουμε: Funghi & Parmigiano με φρέσκα μανιτάρια και παρμεζάνα/ Napoli με σάλτσα ντομάτας και πιπεράτο ναπολιτάνικο σαλάμι/ Nduja με σάλτσα ντομάτας και πικάντικο αλλαντικό από την Καλαβρία/ Zucchine & Gongorzola με κολοκυθάκι και το ιταλικό μπλε τυρ/ Stracciatella & Spianata με σάλτσα ντομάτας, τυρί στρατσιατέλα, ιταλικό σαλάμι και ελιές/ Salsiccie & Friarielli με φρέσκο λουκάνικο, άγριο ιταλικό μπρόκολο και φρέσκο τσίλι. 

Το αποτέλεσμα; Ζουμερό και πληθωρικό.

Ίσως η συγκεκριμένη πίτσα καταναλώνετε πιο εύκολα με μαχαίρι και πιρούνι. H Funghi & Parmigiano.

Κι αν την 30cm πίτσα σας τη θέλετε μισή-μισή θα σας τη φτιάξουν, αρκεί να ταιριάζει ο συνδυασμός των συνταγών που θέλετε να δοκιμάσετε. Επειδή τα υλικά είναι ολόφρεσκα και το αποτέλεσμα ζουμερό και πληθωρικό και στη Valteziana  προτείνουν να καταναλώνουμε την πίτσα ζεστή, ίσως χρειαστείτε μαχαίρι και πιρούνι. 

Αν και η Valteziana εμφανίστηκε στα μέσα του Οκτώβρη, η φήμη της έχει διαδοθεί, παρέες απ' όλη την Αθήνα κατεβαίνουν στο κέντρο για να τη δοκιμάσουν. Ο Μανουέλ και η Γεωργία θα προσφέρουν σιγά σιγά κι εποχικές πίτσες που θα εναλλάσσονται στον κατάλογο προκειμένου να μη μας αφήσουν να βαρεθούμε. Γι’ αυτό δοκιμάζουν κι ελληνικά σαλάμια και διάφορα προϊόντα θέλοντας να παντρέψουν τα καλά της Μεσογείου, τις γεύσεις της Ιταλίας και της Ελλάδας στην εκπληκτική, ελαφριά, και διαφορετική απ’ όσες έχουμε δοκιμάσει στην Αθήνα, ζύμη τους. 

Μην παραλείψετε το επιδόρπιο...

Η Valteziana βρίσκεται σε έναν από τους πιο ωραίους δρόμους των Εξαρχείων, πήρε και το όνομά της από αυτόν.

Θα τολμήσω να πω ότι είναι μία από τις καλύτερες πίτσες που σερβίρονται αυτήν την στιγμή στην πόλη. Σε προδιαθέτει να την ευχαριστηθείς αφού προσφέρει κι ένα casual περιβάλλον στο οποίο μπορείς να την απολαύσεις με την ησυχία σου. Εκτός όμως από τις συνταγές της, η Valteziana θέλει να μας δίνει κι άλλους λόγους να την επισκεπτόμαστε, γι’ αυτό και θα διοργανώνει και pizza parties, το πρώτο έγινε ήδη στο opening με dj set  από τον Άγγελο Κράλλη (των Chickn) και η αλήθεια είναι ότι και μόνο αυτή η ιδέα μας παρακίνησε να γνωρίσουμε αυτή τη νέα πιτσαρία της Αθήνας. 

Οι πίτσες της Valteziana κοστίζουν από 5, 50 έως 9,50 ευρώ. Και να μη χάσετε το επιδόρπιο. Δε θέλετε να μην ξέρετε για την τιραμισού που σερβίρουν. 

 Valteziana Pizzeria, Βαλτετσίου 41, Εξάρχεια. Τηλ: 2121073755

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΓΕΥΣΗ
NEWS
Save