11.07.2020

Μέσα σε μια κατοικία που ξεχωρίζει σε έναν μεσαιωνικό οικισμό των Κυθήρων

Η αρχιτεκτονική προσέγγιση του R.C.TECH σεβάστηκε τη μορφολογία και το ευαίσθητο περιβάλλον του οικισμού και παράλληλα εξασφάλισε την ενσωμάτωση σύγχρονων στοιχείων που το αναβάθμισαν λειτουργικά και αισθητικά.

Φωτογραφίες: Αθηνά Σούλη

Η παλαιά οικία Αρώνη στα Αρωνιάδικα αποτελεί ένα διακριτό μορφολογικά κτίριο στην εξωτερική στιβάδα του μεσαιωνικού οικισμού. «Η μονολιθική του διώροφη υπόσταση με τα μικρά του ανοίγματα και τη χαρακτηριστική αντηρίδα στην κεντρική του όψη του δίνουν μια σχεδόν ανθρωπόμορφη υπόσταση», όπως το περιγράφει το αρχιτεκτονικό γραφείο R.C.TECH

Για την ιδιοκτήτρια -η οποία είναι  απόγονος του αρχικού ιδιοκτήτη- αποτελεί σημείο οικογενειακής αναφοράς και αυτοπροσδιορισμού πέρα από ένα απλό οικοδόμημα. Είναι ο τόπος στον οποίο επιστρέφει η οικογένεια που πλέον ζει μόνιμα στην Αυστραλία κάθε καλοκαίρι. 

«Η συγκεκριμένη μελέτη ξεκίνησε με την λεπτομερή αποτύπωση του κτιρίου και των μορφολογικών στοιχείων που το καθιστούν μοναδικό. Η αρχιτεκτονική προσέγγιση σεβάστηκε τη μορφολογία και το ευαίσθητο περιβάλλον του οικισμού και παράλληλα εξασφάλισε την ενσωμάτωση σύγχρονων στοιχείων που το αναβάθμισαν λειτουργικά και αισθητικά», εξηγεί ο αρχιτέκτονας Γιάννης Δουρίδας. 

Στο ισόγειο τα «βόλτα» διατηρούν την ακεραιότητα τους και στεγάζουν πλέον χώρους ύπνου, καθιστικού, κουζίνας και λουτρών. Ο ημιυπαίθριος χώρος που εξυπηρετούσε το φούρνισμα, κλείνει με ένα σιδερένιο υαλοστάσιο και μετατρέπεται  σε χώρο εισόδου και κουζίνας. 

Διαμπερή ανοίγματα δημιουργήθηκαν στον εσωτερικό διαμήκη τοίχο του καθιστικού για να διοχετευθεί φυσικό φως στους χώρους πίσω από αυτόν. «Οι τοίχοι επιχρίσθηκαν μέχρι το ύψος της γένεσης των θολωτών, ενώ η λιθοδομή αναδείχθηκε με επιμελημένο βαθύ αρμολόγημα». 

Στο επίπεδο του ορόφου καταργήθηκαν όλα τα μικρά επάλληλα δωμάτια και στη θέση τους ανοίχθηκε ένας ενιαίος χώρος διαμονής του ζευγαριού κάτω από την τετράριχτη ξύλινη στέγη. Η κουζίνα και το λουτρό βρίσκονται κάτω από το εσωτερικό πατάρι του οποίου η πρόσβαση γίνεται από μια συρόμενη σκάλα. Το υπνοδωμάτιο απομονώνεται με ένα ελεύθερο ξύλινο διαχωριστικό.  

Η κατακόρυφη επικοινωνία της κατοικίας εξακολουθεί να γίνεται μέσω της εξωτερικής ράμπας η οποία συνδέει τον όροφο απευθείας με τον υπόλοιπο οικισμό και το ισόγειο ενώ μια νέα εξωτερική μεταλλική σκάλα ενώνει τον όροφο με τον κήπο. 

Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο θα βρείτε εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ DESIGN
NEWS
MOST SHARED
JUST PUBLISHED