03.06.2020

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Άνοιξε το σπίτι του σε πάνω από 60 διαδηλωτές για 8 ώρες, προκειμένου να τους προστατεύσει από την αστυνομική βία [ΒΙΝΤΕΟ[

Ο Ραχούλ Ντουμπέι άνοιξε την πόρτα του σε δεκάδες διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί σε δρόμο, αφού η αστυνομία της Ουάσινγκτον χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού για να διαλύσει το πλήθος μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Όταν ο Rahul Dubey συνειδητοποίησε ότι δεκάδες διαδηλωτές δέχονταν επίθεση με σπρέι πιπεριολυ και κινδύνευαν με σύλληψη για παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας τη Δευτέρα το βράδυ, έκανε ό, τι λέει ο ίδιος πως θα έκανε κανένας άλλος: Άνοιξε την πόρτα του και κάλεσε περίπου 70 διαδηλωτές στο σπίτι του, για να περάσουν εκεί τη νύχτα.

Οι διαδηλωτές είχαν μεταφερθεί στην οδό Swann κοντά στο Dupont Circle, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις γύρω από την πόλη χρησιμοποίησαν ελικόπτερα και πυρομαχικά flash-bang σε καταστολή εναντίον όσων παραβίαζαν την απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 7 μ.μ.

Όταν έφτασαν στο σπίτι του Ντουμπέι, οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους ήταν νέοι, ήταν απελπισμένοι και ήθελαν να φύγουν. Αλλά είχαν απέναντι τους την αστυνομία.

«Επιτέθηκαν με βάρβαρο τρόπο σε ειρηνικούς διαδηλωτές έξω από το σπίτι μου», δήλωσε ο Ντουμπέι. «Δεν ξέρω, απλώς άνοιξα την πόρτα. Και συνέχισα να φωνάζω," Ελάτε. Μπείτε στο σπίτι, μπείτε στο σπίτι''».

«Κυριολεκτικά, μπορούσα να ακούσω κρανία να σπάνε», είπε, περιγράφοντας μια σκηνή που θυμάται ως παντομώνιο.

Για περίπου 10 λεπτά, λέει, οι άνθρωποι έμπαιναν συνεχώς μέσα και ο ίδιος τους έδινε οδηγίες σε ποιους χώρους να πάνε για να χωρέσουν όλοι.

«Φώνζα," Κάτω! Έξω! Στην αυλή! Στον επάνω όροφο! Υπάρχουν υπνοδωμάτια! ". Υπήρχε ένα σημείο συμφόρησης και δεν ήθελα να χτυπήσει  κανένας, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου».

Το μητροπολιτικό αστυνομικό τμήμα της Ουάσινγκτον, πραγματοποίησε περισσότερες από 300 συλλήψεις τη Δευτέρα το βράδυ - οι περισσότερες από αυτές για παραβιάσεις της απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Από το σύνολο αυτό, ο αρχηγός της αστυνομίας Peter Newsham είπε, 194 άτομα συνελήφθησαν στην περιοχή της οδού Swann.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, ο Newsham πρόσθεσε ότι η αστυνομία ήταν σε τακτική επικοινωνία με τον Ντουμπέι όλη τη νύχτα.

Ο Ντουμπέι αναφέρει ότι η μοναδική διάταξη της οδού Swann, η οποία  είναι ένας στενός, μονόδρομος, την έκανε το τέλειο μέρος για την αστυνομία να επιτεθεί σε ένα πλήθος ανθρώπων με τα πόδια.

Μόλις οι διαδηλωτές μπήκαν μέσα στο σπίτι, όπως λέει, άρχισαν να προσπαθούν να καταπραΰνουν τα μάτια τους, ρίχνοντας γάλα και νερό στα πρόσωπά τους.

«Όλοι βήχαμε για 45 λεπτά έως μια ώρα», λέει ο Ντουμπέι, προσθέτοντας ότι οι αστυνομικοί ήρθαν επίσης στην πόρτα του και ψέκασαν με σπρέι πιπεριού προς στο σπίτι.

Ένας από τους διαδηλωτές που παγιδεύτηκε ήταν μια γυναίκα με την ονομασία Τζένη - η οποία μετέδιδε ζωντανά στο Instagram όσα συνέβαινα μέσα στο σπίτι του Ντουμπέι. Το όνομά της ενέπνευσε γρήγορα ένα hashtag: #savejenny.

Αφήνοντας δεκάδες ξένους να μπουν στο σπίτι του, ο Ντουμπέι χαιρετίστηκε ως ήρωας από διαδηλωτές και ανθρώπους που παρακολουθούν την ιστορία μέσω των κοινωνικών μέσων.

«Ο Ραχούλ έσωσε ζωές χθες το βράδυ», έγραψε ένας ακτιβιστής του Black Lives Matter στο Twitter. «Ευχαριστώ Ραχούλ».

Αλλά για ώρες, η αστυνομία δεν έφευγε από το σημείο. Ο Ντουμπέι, που ανησυχούσε ότι όποιος έφευγε από το σπίτι μπορεί να κατηγορηθεί ότι μπήκε μέσα σε αυτό με την βία, πήγε σε κάθε έναν από τους νέους «καλεσμένους» του, μοιράζοντας την επαγγελματική του κάρτα, ώστε οποιοσδήποτε αντιμετώπιζε τέτοιο προβλήματα να έρθει σε επαφή μαζί του.

«Μας περίμεναν σαν αρπακτικά, για να μας συλλάβουν. Τους είπα ότι είναι οι καλεσμένοι μου». Τελικά, έφτασε βοήθεια από έξω. «Οι γείτονές μου έφεραν πίτσα κι ας μην τους είχαν γνωρίσει ποτέ».

Οι διαδηλωτές έμειναν στο σπίτι του Ντουμπέι μέχρι την άρση της απαγόρευσης στις 6 π.μ. Για να φτάσουν σπίτια τους, πολύ πήγαν με αμάξια αγνώστων που είχαν συντονίσει από μια εθελοντική προσπάθεια στο διαδίκτυο.

Ο Ντουμπέι είπε σε έναν δημοσιογράφο από τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό WUSA, «Δεν έκανα κάτι ιδιαίτερο. Ξέρω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα είχαν ανοίξει αυτή την πόρτα».

Παρά τις δυσκολίες, υπήρχαν μερικές «μαγικές» στιγμές στο σπίτι. «Όλοι διαμαρτύρονταν με υπερηφάνεια και ειρηνικά. Και ήμουν περήφανος», λέει ο Ντουμπέι.

Και οι διαδηλωτές έδειξαν την ευγνωμοσύνη τους. Οι άνθρωποι πρόσφεραν χρήματα. καθάρισαν το σπίτι.

«Αυτά ήταν τα όμορφα πράγματα, οι αγκαλιές».

Αλλά περίπου στις 2 π.μ. ο ίδιος αναγκάστηκε να θέσει δύο κανόνες.

«Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να μου πει ευχαριστώ πια. Σταματήστε!» Ο άλλος κανόνας ήταν ότι δεν μπορούσαν να του ζητάνε πια τον τραπεζικό του λογαριασμού προκειμένου να του στείλουν χρήματα.

MOST SHARED
JUST PUBLISHED