Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
01.03.2024

Γάζα: Πάνω από 30.228 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί – Διεθνή ΜΜΕ ζητούν να προστατεύονται οι δημοσιογράφοι

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ ζητά μεταρρύθμιση της στρατιωτικής θητείας ώστε να περιλάβει και τους υπερορθόδοξους εβραίους.

Τουλάχιστον 30.228 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 71.377 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Τις τελευταίες 24 ώρες, έχουν σκοτωθεί 193 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί 920, σύμφωνα με το υπουργείο.

Διεθνή πρακτορεία ειδήσεων ζητούν προστασία των δημοσιογράφων

Πάνω από τριάντα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους τα μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων του κόσμου, εξέφρασαν χθες Πέμπτη την αλληλεγγύη τους στους παλαιστίνιους δημοσιογράφους που εργάζονται υπό ακραίες συνθήκες, καλώντας τις ισραηλινές αρχές να τους «προστατεύουν», όπως και τους υπόλοιπους άμαχους στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία ανέλαβε την πρωτοβουλία για την ανοικτή επιστολή που συνυπογράφουν τα ΜΜΕ, από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς έχουν σκοτωθεί 94 δημοσιογράφοι, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων, 89, ήταν «Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό» κατά τη διάρκεια αυτής που είναι η πιο θανατηφόρα σύρραξη για τη δημοσιογραφική κοινότητα που «έχει καταγραφεί ποτέ».

«Για σχεδόν πέντε μήνες, δημοσιογράφοι και επαγγελματίες των ΜΜΕ στη Γάζα —η κυριότερη πηγή πληροφόρησης στο πεδίο στον παλαιστινιακό θύλακο— εργάζονται υπό συνθήκες άνευ προηγουμένου» και «συνεχίζουν να μεταδίδουν ειδήσεις παρά τον πολύ σοβαρό κίνδυνο» για τη σωματική τους ακεραιότητα και τη ζωή τους, τονίζεται στο κείμενο που συνυπογράφεται μεταξύ άλλων από το BBC, τη New York Times, το Der Spiegel, αλλά και τη Haaretz.

Συνεχίζουν τη δουλειά τους «παρά την απώλεια των οικογενειών τους, φίλων τους και συναδέλφων τους, την καταστροφή των σπιτιών τους και των γραφείων τους, τους συνεχείς εκτοπισμούς, τις διακοπές των επικοινωνιών και τις ελλείψεις τροφίμων και καυσίμων», υπογραμμίζεται στην ανοικτή επιστολή, που υπογράφεται επίσης από τα πρακτορεία ειδήσεων Associated Press (AP), Agence France-Presse (AFP) και Reuters, καθώς και την Παγκόσμια Ένωση Εφημερίδων (WAN-IFRA).

«Οι δημοσιογράφοι είναι άμαχοι και οι ισραηλινές αρχές πρέπει να τους προστατεύουν ως τέτοιους δυνάμει του διεθνούς δικαίου», προστίθεται στο κείμενο, σύμφωνα με το οποίο «αυτοί που ευθύνονται για οποιεσδήποτε παραβιάσεις» πρέπει «να λογοδοτήσουν».

Ισραήλ: Πρόταση του υπουργού Αμυνας για μεταρρύθμιση της στρατιωτικής θητείας

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ απαιτεί από όλες τις πλευρές της κυβέρνησης να υποστηρίξουν την μεταρρύθμιση που προτείνει και η οποία εισάγει την υποχρέωση της στρατιωτικής θητείας για τους υπερορθόδοξους εβραίους, μία απόφαση που χαρακτηρίζεται σήμερα από τον ισραηλινό Τύπο «χαστούκι» για τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Ο από κοινού επωμισμός του φορτίου της στρατιωτικής θητείας είναι εθνικό πρόβλημα εδώ και 75 χρόνια», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας το βράδυ της Τετάρτης κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Τελ Αβίβ.

«Το πρόβλημα εμφανίσθηκε στις πόρτες μας σε καιρούς πολέμου, καιρούς που έχουμε γνωρίσει πολλούς εδώ και 75 χρόνια. Για τον λόγο αυτόν πρέπει να συμφωνήσουμε και να λάβουμε αποφάσεις που δεν έχουμε λάβει εδώ και 75 χρόνια», είπε.

Στο Ισραήλ, η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική, αλλά οι υπερορθόδοξοι εβραίοι απολαμβάνουν εξαίρεσης με την αιτιολογία ότι αφιερώνουν τον χρόνο τους στην μελέτη των ιερών κειμένων του ιουδαϊσμού.

Ο Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε κατά την διάρκεια της ομιλίας του ότι δεν θα παρουσιάσει στο Κοινοβούλιο την μεταρρύθμιση της στρατιωτικής θητείας παρά μόνο αν έχει την υποστήριξη «όλων των πλευρών του συνασπισμού».

Ο πρώην υπουργός Αμυνας Μπένι Γκαντς, ο οποίος είναι μέλος του στενού πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ και ηγείται του αντιπολιτευόμενου κόμματος της Εθνικής Ενότητας που έρχεται πρώτο στην πρόθεση ψήφου, χαιρέτισε τις εξαγγελίες του υπουργού Αμυνας.

«Η ομιλία του Γκάλαντ είναι η σημαντικότερη δήλωση που έχει γίνει από την σφαγή της 7ης Οκτωβρίου. Ηταν πολύ πιο εκρηκτική και ισχυρή από όλους τους φανφαρονισμούς περί "ολοκληρωτικής νίκης", διότι έδωσε στον Γκαντς και τον Άιζενκοτ του κόμματος της Εθνικής Ενότητας εξουσία βέτο», γράφει σήμερα η εφημερίδα Maariv.

Μετά την έναρξη του πολέμου, ο Μπένι Γκαντς και ο Γκάντι Άιζενκοτ, ηγέτες του κεντρώου κόμματος, εντάχθηκαν στην κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Θέτοντας ως όρο για την προώθηση της μεταρρύθμισης της στρατιωτικής θητείας την υποστήριξή της και από το κόμμα της Εθνικής Ενότητας, ο Γιόαβ Γκάλαντ, μέλος του Λικούντ του Νετανιάχου, αψήφησε τον ισραηλινό πρωθυπουργό και τους υπερορθόδοξους κυβερνητικούς εταίρους του, γράφει η Yediot Aharonot.

«Ο Γκάλαντ έκανε μία δήλωση ανεξαρτησίας. Αψήφησε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και υπερορθόδοξα εβραϊκά κόμματα. Ο Γκάλαντ είναι ο εμπνευστής και ο πρωτεργάτης. Αν υπάρξει αλλαγή, θα είναι χάρη σ' αυτόν, αλλά επίσης χάρη στον Μπένι Γκαντς και τον Γκάντι Άιζενκοτ», γράφει η Yediot.

Για το τηλεοπτικό δίκτυο N12, «ο Γκάλαντ έριξε χθες μία πολιτική βόμβα, η σημασία της οποίας δεν πρέπει να υποτιμάται», διότι θα μπορούσε «να οδηγήσει στην διάλυση της κυβέρνησης μέσα σε λίγες εβδομάδες». Και αν συμβεί αυτό, «ο Γκάλαντ δεν θα χύσει ούτε δάκρυ».

Save