Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
19.03.2024

Μπλίνκεν: «Το 100% του πληθυσμού στη Γάζα υποφέρει από οξεία επισιτιστική ανασφάλεια»

Τουλάχιστον 31.819 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Τουλάχιστον 31.819 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 73.934 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Γάζας σε σημερινή ανακοίνωση.

Τις τελευταίες 24 ώρες, 93 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 142 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το υπουργείο.

EPA/MOHAMMED SABER

Το σύνολο του πληθυσμού της Γάζας υποφέρει από «οξεία επισιτιστική ανασφάλεια», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, επικαλούμενος στοιχεία του ΟΗΕ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μανίλα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Σύμφωνα με το πιο αναγνωρισμένο μέτρο (που υπάρχει) για το ζήτημα αυτό, το 100% του πληθυσμού της Γάζας βρίσκεται σε κατάσταση οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας. Είναι η πρώτη φορά που ένας ολόκληρος πληθυσμός κατατάσσεται με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο Μπλίνκεν, υπογραμμίζοντας ότι είναι επείγον να δρομολογηθεί περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ που ειδικεύονται στο θέμα αυτό προειδοποίησαν χθες, Δευτέρα, ότι πάνω από 1,1 εκατομμύριο κάτοικοι της Γάζας, ήτοι ο μισός πληθυσμός της, βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με «καταστροφική κατάσταση πείνας», που πλησιάζει τον λιμό, «ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ» από τον οργανισμό.

«Χωρίς αλλαγές στην πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια, η πείνα καταφτάνει» στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, επιβεβαίωσε στο AFP η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) Μπεθ Μπέσντολ.

«Είναι πιθανόν να είναι ήδη ανεξέλεγκτη στον Βορρά, αλλά εξακολουθούμε να μην είμαστε σε θέση να το επαληθεύσουμε», λόγω της έλλειψης πρόσβασης στα εδάφη αυτά, διευκρίνισε.

EPA/ROLEX DELA PENA

Τα κριτήρια του IPC (Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Κατάταξης Επισιτιστικής Ασφάλειας) στα οποία στηρίζονται ο FAO και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ για να δηλώσουν ότι υπάρχει λιμός, δεν πληρούνται τεχνικά, αλλά ήδη «κάτοικοι της Γάζας πεθαίνουν από την πείνα», δήλωσε παράλληλα η διευθύντρια του WFP Σίντι Μακέιν.

Ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί αυτήν την εβδομάδα την Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο για να έχει συνομιλίες σχετικά με τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα και στην επιτάχυνση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε κατά την συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στη Μανίλα, ότι η επίσκεψή του αυτή έχει διαφόρους σκοπούς, μεταξύ των οποίων η επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς και την εξασφάλιση της απελευθέρωσης ομήρων.

Η επίσκεψη γίνεται «για να συζητηθεί η σωστή αρχιτεκτονική για μια διαρκή περιφερειακή ειρήνη», σημείωσε επίσης ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κατά τη συνέντευξή του.

EPA/ROLEX DELA PENA

«Σιδηρά» δέσμευση της Ουάσινγκτον να υπερασπιστεί τις Φιλιππίνες

Ο Μπλίνκεν επιβεβαίωσε παράλληλα σήμερα από τη Μανίλα τη «σιδηρά» δέσμευση των ΗΠΑ να υπερασπιστούν τις Φιλιππίνες στη Νότια Σινική Θάλασσα, όπου η Μανίλα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις φιλοδοξίες της Κίνας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την πρωτεύουσα των Φιλιππίνων με τον Φιλιππινέζο ομόλογό του Ενρίκε Μανάλο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπενθύμισε την αμερικανική υποστήριξη στη σύμμαχο χώρα, τις Φιλιππίνες, απέναντι σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη ένοπλη επίθεση στη Νότια Σινική Θάλασσα.

«Αυτές οι πλωτές οδοί είναι ζωτικής σημασίας για τις Φιλιππίνες, την ασφάλειά τους, την οικονομία τους, αλλά είναι επίσης (ζωτικής σημασίας) και για τα συμφέροντα της περιοχής, των ΗΠΑ και του κόσμου (...) Γι'αυτόν τον λόγο βρισκόμαστε στο πλευρό των Φιλιππίνων και θα τηρήσουμε τις σιδηρές αμυντικές μας δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης Αμοιβαίας Άμυνας», σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψή του στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων από την άνοδο στην εξουσία του προέδρου Φερντινάντ Μάρκος τον Ιούνιο του 2022.

Ο Μπλίνκεν πραγματοποιεί σύντομη περιοδεία στην Ασία, έχοντας ξεκινήσει την Κυριακή από τη Νότια Κορέα, σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ, καθώς η Ουάσινγκτον διπλασιάζει τις προσπάθειες να ενισχύσει τις σχέσεις της με τις ασιατικές χώρες για να αντισταθμίσει την επιρροή της Κίνας.

«Αυτό που θέλουμε να δείξουμε (...) είναι η δέσμευσή μας προς την περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού Ωκεανού, παρόλα αυτά που συμβαίνουν αλλού στον κόσμο αυτήν την στιγμή», υπογράμμισε επίσης σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που συνοδεύει τον Μπλίνκεν στην περιοδεία του.

EPA/ROLEX DELA PENA

Αντίδραση της Κίνας

Η Κίνα σημείωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία νομιμότητα να παρεμβαίνουν στη Νότια Σινική Θάλασσα, μετά τη δέσμευση της Ουάσινγκτον να υποστηρίξει τις Φιλιππίνες στην περίπτωση σύγκρουσης με το Πεκίνο σε αυτήν την τεράστια αμφισβητούμενη θάλασσια περιοχή.

Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν το σύνολο των νησιών της Νότιας Σινικής Θάλασσας. Κι άλλες χώρες που βρέχονται από τη θάλασσα αυτή, όπως το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία και το Μπρουνέι έχουν ανταγωνιστικές και ορισμένες φορές επικαλυπτόμενες διεκδικήσεις.

Τους τελευταίους μήνες οι εντάσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις Φιλιππίνες, οι οποίες εκφράζουν ολοένα και πιο σθεναρά τις εδαφικές τους διεκδικήσεις, έχουν φτάσει σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και αρκετά χρόνια.

«Οι ΗΠΑ δεν αποτελούν μέρος της Νότιας Σινικής Θάλασσας και (κατά συνέπεια) δεν έχουν το δικαίωμα να παρεμβαίνουν στις διαφορές που φέρνουν αντιμέτωπες την Κίνα και τις Φιλιππίνες», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιάν.

Η Κίνα κατηγορεί συχνά τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν τα έθνη που έχουν ανταγωνιστικές εδαφικές διεκδικήσεις με τις δικές της προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ισχύ της.

Οι Φιλιππίνες έχουν ως εκ τούτου συνάψει στρατιωτικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

«Η στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τις Φιλιππίνες δεν θα πρέπει να υπονομεύει την κυριαρχία, τα δικαιώματα και τα θαλάσσια συμφέροντα της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα και ακόμη λιγότερο να χρησιμεύει ως πλατφόρμα στις παράνομες διεκδικήσεις των Φιλιππίνων», σημείωσε επίσης ο Λιν Τζιάν.

Η Κίνα βλέπει με ανησυχία την ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών ανάμεσα στις ΗΠΑ και τις Φιλιππίνες, κάτι το οποίο αντιλαμβάνεται ο ασιατικός γίγαντας ως τρόπο αντιστάθμισης των εδαφικών του διεκδικήσεων στην περιοχή.

Το Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο, όργανο που έχει την έδρα του στη Χάγη της Ολλανδίας, στο οποίο είχαν προσφύγει οι Φιλιππίνες, είχε απορρίψει το 2016 τις κινεζικές διεκδικήσεις, κρίνοντας ότι στερούνται νομικής βάσης.

Το Πεκίνο είχε καταγγείλει την απόφαση αυτή, κρίνοντας κυρίως ότι ήταν ανάρμοστη η προσφυγή των Φιλιππίνων ενώπιον του οργάνου αυτού.

Save