Φόρος στο κρέας «αναπόφευκτα» για να νικήσουμε την κρίση κλίματος και υγείας

Ο Guardian γράφει για τους «φόρους αμαρτίας», έτσι ώστε να αντιστραφεί η ραγδαία αύξηση κατανάλωσης κρέατος μέσα στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια.

Η παγκόσμια βιομηχανία κτηνοτροφίας προκαλεί το 15% του συνόλου των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και η κατανάλωση κρέατος αυξάνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Όμως η επικίνδυνη αλλαγή του κλίματος δεν μπορεί να αποφευχθεί, εκτός και αν η παραγωγή κρέατος περιοριστεί ριζικά. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι τρώνε ήδη πάρα πολύ κρέας, βλάπτοντας σοβαρά την υγεία τους και επιβαρύνοντάς την με ανυπολόγιστα κόστη. Τα εκτρεφόμενα ζώα προκαλούν επίσης άλλα σοβαρά προβλήματα, όπως η ρύπανση των υδάτων και η αντοχή στα αντιβιοτικά.

Μια καινούργια ανάλυση από την πρωτοβουλία Farm Animal Investment Risk and Return ισχυρίζεται ότι το κρέας ακολουθεί το τσιγάρο, τις εκπομπές άνθρακα και την ζάχαρη, στον δρόμο για φορολόγηση βλαβερών προϊόντων, ώστε να μειώσουν την κατανάλωση. 

Ήδη στο κοινοβούλιο της Γερμανίας, της Δανίας και της Σουηδίας, έχουν ξεκινήσει να συζητούν για αυτούς τους φόρους. Και η κινεζική κυβέρνηση έχει μειώσει την μάξιμουμ κατανάλωση κρέατος κατά 45% το 2016.

«Αν αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις θέλουν να αντιμετωπίσουν το κόστος των επιδημιών των ανθρώπων, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και ο καρκίνος, αλλά και των ζώων, όπως η γρίπη των πτηνών, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν το διπλό πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και της αντοχής στα αντιβιοτικά, τότε μια μεταστροφή από τις φορολογικές επιδοτήσεις στη φορολογία της βιομηχανίας του κρέατος φαίνεται αναπόφευκτη» σημειώνει ο Jeremy Coller, ο ιδρυτής του Fairr. 

Καθώς προχωράμε στην εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, είναι πιθανόν να δούμε κυβερνητικές αποφάσεις που έχουν στόχο να περιορίσουν το περιβαλλοντικό αντίκτυπο της παγκόσμιας κτηνοτροφίας.

Η πιο πολλά υποσχόμενη εναλλακτική είναι η ταχέα αυξανόμενη βιομηχανία που βασίζεται σε φυτικά προϊόντα. «Αν ξεκινήσουμε να αντικαθιστούμε την ζωική πρωτεΐνη με φυτική που έχει την ίδια γεύση και αίσθηση με το κρέας, όπου οι πραγματικοί κρεατοφάγοι θα είναι χαρούμενοι να ορμήξουν σε ένα plant-based burger, θα αλλάξουμε τον κόσμο» δήλωσε η διευθύντρια του Fairr, Maria Lettini.

TRENDING NOW
MOST SHARED
JUST PUBLISHED