Το BigBang International Short Film Festival είναι διοργάνωση που στοχεύει στην κατάδειξη θεματικών και εστιασμένων κινηματογραφικών προτάσεων μέσα από την φόρμα του κινηματογραφικού στυλ της μικρού μήκους ταινίας. Η μικρού μήκους ταινία μπορεί και αποδίδει σύντομα, ευέλικτα, συμπυκνωμένα και με ισχυρή άποψη σημαντικά ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος και τα καταγράφει με φρεσκάδα, νεανικότητα και τολμηρότητα.
Διοργανώνεται από την εταιρεία t-shOrt ( www.t-short.gr) και φιλοξενείται στον διαδικτυακό τόπο www.shortfilm.gr , τον μοναδικό και μεγαλύτερο ιστότοπο για την μικρού μήκους ταινία στην Ελλάδα. Η ελληνική εταιρεία παραγωγής t-shOrt υποστηρίζει με πάθος την μικρού μήκους ταινία και ότι την αφορά σε σχέση με την παραγωγή, την προώθηση και την διανομή της. Επιδιώκει να προβάλει τα καινούρια ταλέντα, τους δημιουργούς και τους καλλιτέχνες που αγαπούν και εκφράζονται μέσα από το είδος αυτό. Η δράση της εταιρείας στην μικρού μήκους χρονολογείται από το 2001 ενώ η δράση του ιδρυτή της και καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ κ. Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη, σκηνοθέτη και παραγωγού, από το 1990 (εικοσιπέντε χρόνια ανελλιπούς δράσης στην μικρού μήκους ταινία.)
Το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε δύο φάσεις - περιόδους. Με κλασική φεστιβαλική διοργάνωση προβολών σε κινηματογραφική αίθουσα και στη συνέχεια με την online διαδικτυακή προβολή για το βραβείο κοινού.
Στόχος του BigBang International Short Film Festival για το 2018 είναι η εστίαση στον Ιρανικό ΜικροΚινηματογράφομέσα από ένα μεγάλο πανόραμα μικρού μήκους ταινιών από Ιρανούς δημιουργούς.
Όπως κάθε χρόνο η διοργάνωση περιέχει ειδικό 2ωρο θεματικό αφιέρωμα. Για το 2018 επιλέχθηκε η θεματική «Ισότητα των δύο φύλων, δομές υποστήριξης γυναικών» δεδομένης της ιδιαίτερης κατάστασης και στην χώρα μας και παγκοσμίως αλλά κυρίως στο Ιράν.
Βασικό Διαγωνιστικό πρόγραμμα: «Ιρανικός ΜικροΚινηματογράφος»
Είναι αναμφισβήτητη ή άποψη ότι ο Ιρανικός κινηματογράφος είναι ένα σπουδαιότατο κομμάτι της παγκόσμιας κινηματογραφικής παραγωγής με σημαντικές ταινίες από εμπνευσμένους δημιουργούς οι οποίοι κόντρα στις ιδιαίτερες αντιξοότητες του συστήματός τους παράγουν τέχνη ιδιαίτερη και τόσο προσωπική που θα μπορούσαμε να μιλάμε για «Ιρανική Κινηματογραφική Σχολή». Ενώ το ελληνικό κοινό σε γενικές γραμμές γνωρίζει τις παραγωγές μεγάλου μήκους των Κιαροστάμι, Φαραντί, Παναχί, κ.λπ είναι σχεδόν άγνωστο πεδίο το κομμάτι της Ιρανικής μικρής ταινίας που αφορά κατά κύριο λόγο σε ΜΗ καταξιωμένους νέους δημιουργούς, μια παραγωγή που στο σύνολό της δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από την μεγάλη Ιρανική ταινία. Το φεστιβάλ στοχεύει στην γνωριμία του ελληνικού κοινού με το υλικό αυτό.
Τα πρώτα βήματα
Ένα μικρό αφιέρωμα στο φεστιβάλ θα αφορά στην παρουσίαση των πρώτων μικρού μήκους ταινιών μεγάλων και καταξιωμένων δημιουργών όπως ο Κιαροστάμι, ο Παναχί, ο Φαραντί κ.α. ώστε να διαφανεί η πρωτογενής κινηματογραφική σκέψη και πορεία των σκηνοθετών που έφτασαν μεγάλες διοργανώσεις παγκόσμια (Όσκαρ, κ.λπ)
Το 2ωρο ειδικό θεματικό αφιέρωμα
Με τον θεματικό όρο «Ισότητα των δύο φύλων, δομές υποστήριξης γυναικών» νοείται κάθε σενάριο, ιστορία, θέμα, που θίγει την δύσκολη αυτή κατάσταση σε οποιαδήποτε μορφή της. Είτε άμεσα ως κυρίαρχο θέμα της ταινίας, είτε έμμεσα, αν δηλαδή υπάρχει σε δεύτερο επίπεδο μέσα στην ιστορία αλλά έχει βαρύνουσα σημασία στην εξέλιξη και την δράση της ταινίας. Επίσης όλα τα παρελκόμενα και συσχετιζόμενα με την συγκεκριμένη θεματική ζητήματα. Παραδείγματος χάριν: Βία, υποτίμηση, διεκδίκηση, αυτοκτονία, συνδικαλισμός, κ.λπ. Όπως προαναφέραμε στόχος του BigBang International Short Film Festival για το 2018 είναι η εστίαση στον Ιρανικό μικροκινηματογράφο μέσα από ένα μεγάλο πανόραμα μικρού μήκους ταινιών από Ιρανούς δημιουργούς. Το ειδικό αφιέρωμα θα έχει πρώτες πανελλήνιες προβολές, δωρεάν είσοδο και υποτιτλισμένες στα ελληνικά ταινίες.
Παράλληλη δράση Work Project (υπό ανεύρεση χρηματοδότησης)
Σκηνοθέτες ταινιών μικρού μήκους από την Ελλάδα και το Ιράν θα συναντηθούν στην Αθήνα σε τριήμερο WorkShop και θα ανταλλάξουν ιδέες, απόψεις και τοποθετήσεις γύρω από την κινηματογραφική παραγωγή των δύο χωρών εστιάζοντας στο ζήτημα ΣΕΝΑΡΙΟ και θα διαπραγματευτούν λύσεις για τον τρόπο επίτευξης Ελληνοϊρανικών και Ιρανοελληνικών συμπαραγωγών μικρού μήκους ταινιών.
Επιλογή ταινιών:
Το φεστιβάλ θα επιλέξει τις ταινίες με τον εξής τρόπο:
• Επιλογή από το σύνολο των ταινιών που θα έχουν υποβάλλει αίτημα. Οι επιλεγμένες ταινίες θα προβληθούν στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ.
• ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ: Προβολή – Βράβευση ταινιών, από την βασική φεστιβαλική προβολή σε κινηματογραφική αίθουσα των επιλεγμένων ταινιών
• ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ: Το δεύτερο στάδιο αφορά στην διαδικτυακή προβολή όλων των επιλεγμένων ταινιών με σκοπό την ψηφοφορία κοινού και την βράβευση μίας ταινίας όπως αυτή θα υπερισχύσει από το top10 την 30η Ιουνίου 2018, τελευταία ημέρα της online προβολής, στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας.
Το φεστιβάλ λαμβάνει δράση με τις παρακάτω χρονικές προϋποθέσεις - Προθεσμίες:
1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝ/ΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ
3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ – ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ
5 IOYNIOY 2018 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ONLINE ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΚΟΙΝΟΥ
30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ ONLINE ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΚΟΙΝΟΥ
Στο φεστιβάλ μπορούν να συμμετέχουν:
- Ταινίες μικρού μήκους ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ μέχρι 30 λεπτά
- Ταινίες μικρού μήκους ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ μέχρι 30 λεπτά
- Ταινίες μικρού μήκους ANNIMATION μέχρι 30 λεπτά
Έτος παραγωγής ταινιών:
Το φεστιβάλ έχει την μορφή της ρετροσπεκτίβας. Για τον λόγο αυτό ενδιαφέρεται και για παλιότερες ταινίες που θα σκιαγραφήσουν το ζήτημα «Ισότητα των δύο φύλων, δομές υποστήριξης γυναικών» στην πρόσφατη περίοδο των τελευταίων 3 ετών. Παλαιότερη ταινία θεωρείται ταινία που η παραγωγή της έγινε το 2015.
Δεν απαιτείται παγκόσμια πρεμιέρα. Ταινίες που θα συμμετέχουν στο ειδικό αφιέρωμα θα έχουν οπωσδήποτε πανελλήνια πρώτη προβολή.
Διαδικασία προβολής και επιλογής των ταινιών:
• Από τις ταινίες που θα υποβάλλουν συμμετοχή ο καλλιτεχνικός διευθυντής με τους συνεργάτες του θα επιλέξουν τις ταινίες για την συμμετοχή στο διαγωνιστικό πρόγραμμα.
• Από την προβολή στην κινηματογραφική αίθουσα θα επιλεγούν, από συγκροτημένη επιτροπή κρίσης, οι βραβευμένες ταινίες. Οι βραβευμένες ταινίες θα κερδίσουν την πανελλήνια διανομή τους στις κινηματογραφικές αίθουσες με την υποστήριξη της Ο.Κ.Λ.Ε. (Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας).
• Από την διαδικτυακή προβολή των ταινιών θα επιλεγεί με βάση το top10 (ψηφοφορία κοινού) η πρώτη ταινία που θα είναι και η ταινία που θα πάρει το βραβείο κοινού.
Η αίθουσα κινηματογραφικής προβολής
Οι ταινίες που θα επιλεγούν για το διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ θα προβληθούν σε κεντρική αίθουσα στην Αθήνα. Η εκδήλωση στην αίθουσα θα έχει χαρακτήρα αφιερωματικό με κεντρικό άξονα τον «Ιρανικό μικροκινηματογράφο». Η κινηματογραφική αίθουσα προβολής των ταινιών είναι ο κινηματογράφος «ΛΑΪΣ» (ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ) www.tainiothiki.gr
Ο διαδικτυακός Κινηματογράφος
To www.shortfilm.gr είναι από τα σημαντικότερα site για την ελληνική κινηματογραφική ταινία μήκους. Μέσα στο πλαίσιο του site δραστηριοποιούνται διαδικτυακοί διαγωνισμοί ταινιών μικρού μήκους με την επωνυμία Bigbang International Short Film Festival. Οι ταινίες προβάλλονται σε φροντισμένη γραφιστικά σελίδα και επικοινωνούνται σε πολυάριθμους θεατές - χρήστες του διαδικτύου. Μπορείτε να πάρετε μια ιδέα από εδώ: http://www.bigbang.gr/movie.asp?id=22
Κριτικές επιτροπές
• Ο Καλλιτεχνικός διευθυντής και οι συνεργάτες του θα επιλέξουν από τις ταινίες που θα κατατεθούν. Από το σύνολο των αιτήσεων θα επιλεγούν οι καλύτερες ταινίες ο αριθμός των οποίων θα καθοριστεί με γνώμονα τον συνολικό ζητούμενο χρόνο προβολής τους στις αίθουσες διανομής.
• Η 3μελής επιτροπή θα κρίνει για τις ταινίες που θα βραβευτούν και που θα ακολουθήσουν ως βραβευμένες την πανελλήνια διανομή τους σε κινηματογραφικές αίθουσες της Ο.Κ.Λ.Ε. ( http://oklegr.blogspot.gr ). Η επιτροπή αποτελείται από ανθρώπους του κινηματογράφου με ενεργή και σημαντική δράση στην μικρού μήκους ταινία. Σύντομα θα ανακοινωθούν τα ονόματα και οι ιδιότητες των μελών της επιτροπής.
• Οι θεατές - χρήστες διαδικτύου θα ψηφίσουν διαδικτυακά στον διαδικτυακό τόπο www.shortfilm.gr και από το top10 θα επιλεγεί η πρώτη για το βραβείο κοινού.
Επικοινωνία του φεστιβάλ
Το φεστιβάλ θα επικοινωνηθεί από χορηγούς επικοινωνίας, υποστηρικτές, διαδικτυακούς τόπους, μέσα μαζικής ενημέρωσης, newsletter, τηλεοπτικά κανάλια, Social Media, Facebook, Twitter, κ.λπ.