Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο

9 φορές που οι άνθρωποι της τηλεόρασης μας έκαναν να ντραπούμε για λογαριασμό τους

Ρατσισμός, ομοφοβία, σεξισμός. Η ιδιωτική ελληνική τηλεόραση έχει στιγμές που αποθεώνει το τρίπτυχο της ντροπής και δυστυχώς δεν είναι λίγες.

Εικονογράφηση: Κατερίνα Καραλή

Το πρόσφατο συμβάν με την αναπαράσταση σεξουαλικής επίθεσης με τον πιο χυδαίο τρόπο από τον Γιώργο Λιάγκα και την υπόλοιπη αγέλη του δεν μας έκανε να πέσουμε από τα σύννεφα.

Είναι δυστυχώς, αρκετά, τα περιστατικά που εμείς ως θεατές νιώσαμε ότι ντρεπόμαστε για λογαριασμό των ανθρώπων που βλέπουμε εκείνη τη στιγμή να διασύρουν, λοιδορούν, «σατιρίζουν», στιγματίζουν άλλους ανθρώπους με κίνητρα σεξιστικά, ρατσιστικά ή ακόμη και κομματικά.

Τα παρακάτω περιστατικά είναι ενδεικτικά ενός τοπίου που έχει διαμορφωθεί εδώ και πολλά χρόνια στην ιδιωτική, ελληνική τηλεόραση και μας κάνει να αναρωτιόμαστε γιατί οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν βρει τηλεοπτικό βήμα.

Ο Μπογδάνος για την μητέρα του Παύλου Φύσσα και τον Ρουπακιά

Κατά τον Μπογδάνο η μάνα με τον δολοφονημένο γιο είναι «λυτή» ενώ ο δολοφόνος είναι «ανθρώπινο ράκος», βέβαια ο Ρουπακιάς στην απολογία του χαρακτήρισε το όλο γεγονός «μια απλή ανθρωποκτονία», ενώ δεν είπε ποτέ τη λέξη «συγγνώμη». Κατά τ’ άλλα ράκος για τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, τότε παρουσιαστή σε εκπομπή του ΣΚΑΪ, τώρα βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Τάκης Τσουκαλάς για τον Θανάση Αντετοκούνμπο

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένας γραφικός τύπος που συνεχώς ωρύεται και να μην δώσουμε την παραμικρή σημασία; Θα μπορούσαμε. Όταν όμως ο Γιάννης, αδερφός του Θανάση, νιώθει την ανάγκη να απαντήσει με αυτόν τον υποδειγματικό τρόπο: «είμαι σίγουρος άμα ήταν ο μπαμπάς εδώ θα ήταν πολύ απογοητευμένος αν κρατήσω την σιωπή μου. Έχω χάσει τον ύπνο μου τις τελευταίες μέρες για το αρνητικό-ρατσιστικό περιστατικό που έγινε πρόσφατα. Αν αυτό μπορεί να συμβεί στον Θανάση ο οποίος εκπροσωπεί με περηφάνεια και με ένα συνεχές χαμόγελο την Εθνική Ελλάδας και τον Παναθηναϊκό, δεν μπορώ να φανταστώ την περνάνε άλλοι έγχρωμοι στην Ελλάδα. Είμαι παρά πολύ λυπημένος και απογοητευμένος. Αλλά δεν θα αφήσουμε τα αρνητικά σχόλια να αλλάξουν αυτή την οικογένεια και την αγάπη μας για την χώρα στην οποία μεγαλώσαμε. Εγώ και τα αδέρφια μου είμαστε Έλληνονιγηριανοι και σε όποιον αρέσει και θα συνεχίσουμε να εκπροσωπούμε και να μιλάμε με τα καλύτερα λόγια για την Πατρίδα μας» τότε οι υπόλοιποι δεν μπορούμε να το παίζουμε ανώτεροι και να λέμε ότι δεν αξίζει να ασχοληθούμε.

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή έχει άποψη για το προσφυγικό

Σύμφωνα με την Τσιμτσιλή «Βλέπεις τους μετανάστες που είναι με την κοιλιά στο στόμα και μπαίνουν στη βάρκα και δεν τους νοιάζει» συγκρίνοντας τους με τους Έλληνες που θα κάνουν ένα παιδί «για να πουν ότι έγιναν γονείς», και αυτό το τελευταίο μάλιστα θεωρεί ότι το λέει για καλό. Από την ασφάλεια μιας εξασφαλισμένης, πλούσιας ζωής κρίνει ανθρώπους που προέρχονται από εμπόλεμα κράτη και αποφασίζει ότι «δεν τους νοιάζει» η ασφάλεια των παιδιών τους. Εμάς καθόλου δεν θα μας ένοιαζε ας εξαφανιζόσουν από την τηλεόραση, μη σου πω θα πανηγυρίζαμε κιόλας.

Ο Λιάγκας για τους γκέι

Ο άνθρωπος έχει παρελθόν σε σεξιστικούς και ομοφοβικούς χαραχτηρισμούς, αυτό που είδαμε πριν λίγες μέρες στους δέκτες μας ήταν απλώς ένα ακόμη, συνηθισμένο γι’ αυτόν ξέσπασμα. Παλαιότερα στο πρωινάδικο που έκανε έβαλε τις φωνές στην τότε σύζυγό του Φαίη Σκορδά λέγοντας «Άσε τις βλακείες τώρα, δεν μου αρέσει να λέμε χαζομάρες εδώ στην τηλεόραση. Κανένας πατέρας δε θέλει να γίνει το παιδί του γκέι. Κανένας, ούτε θα χαρεί. Άμα γίνει δε θα το σκοτώσω όμως». Αυτός είναι ο ορισμός του για το «δε λέμε χαζομάρες στην τηλεόραση». Όπως λίγο καιρό αργότερα αναρωτήθηκε στον αέρα της εκπομπής του για το πώς έκανε παιδί ο Φώτης Σεργουλόπουλος «με σεξ ή σπερματέγχυση;» θεωρώντας λογικό να τον αφορά αυτόν και τους τηλεθεατές του ο τρόπος σύλληψης ενός παιδιού που δεν είναι το δικό του και ζητώντας απάντηση λες και δεν υπάρχει η έννοια της ιδιωτικής ζωής στο μυαλό του. Ευτυχώς στις δύο αυτά τραγικά ντροπιαστικές σκηνές ήρθε μια ξεκάθαρη και ψύχραιμη απάντηση από τον ίδιο τον Φώτη Σεργουλόπουλο που πήγε στην εκπομπή του για να του πει γενναία ότι αυτά τα σχόλια προσέβαλλαν τον ίδιο και όσους έχουν κάνει ίδιες ή παρόμοιες επιλογές στη ζωή του. Προτιμώ να δούμε το βίντεο με την έξοχη διαχείριση/απάντηση του Φώτη.

 

Η Φαίη Σκορδά προς τη Δήμητρα Ματσούκα

«Δεν σε αγχώνει το κομμάτι της προσωπικής σου ζωής; Το λέω επειδή είσαι πολύ καιρό σε αυτή τη φάση. Λέγαμε ότι είναι καιρός….» Φαίη Σκορδά ρωτάει τη Δήμητρα Ματσούκα γιατί δεν έχει παντρευτεί και δεν έχει κάνει παιδιά και της βάζει το χρονόμετρο στο λαιμό γιατί αυτό που στην πραγματικότητα ήθελε να της πει είναι «πώς μπορείς να είσαι καλά εάν δεν έχεις σύντροφο;». Εν τω μεταξύ αυτό το γαμάτο «λέγαμε ότι είναι καιρός» όπως του πρώην συζύγου «κανένας πατέρας δε θέλει..», αυτή η απόλυτη σιγουριά τους ότι εκφράζουν μια μοναδική, αντικειμενική αλήθεια είναι που τους κάνει ανίκητους, γιατί με τίποτα δεν τους περνάει από το μυαλό ότι μπορεί να είναι λάθος.

Η Τατιάνα Στεφανίδου προς τη Μίνα Αρναούτη

«Γιατί αύξησε ταχύτητα ενώ του είπες να μειώσει; Μήπως τον νευρίασες; Γιατί σε έναν άντρα δεν του λες ποτέ πώς να οδηγεί» Τατιάνα Στεφανίδου συνομιλεί με την Μίνα Αρναούτη, επιβάτη στο αυτοκίνητο του Παντελή Παντελίδη την ώρα του δυστυχήματος, στην εκπομπή «Μαζί» και σχεδόν της ρίχνει την ευθύνη για όσα επακολούθησαν γιατί πολύ απλά στους άντρες δεν πρέπει να λέμε πώς να οδηγούν.

Ο Αλέξης Κούγιας θεωρεί ότι υπάρχουν ψήφοι δύο ταχυτήτων

Μιλώντας την ημέρα των εκλογών του Ιουλίου σε πάνελ του Antenna και λίγο αφού είχαν κλείσει οι κάλπες οΚούγιας χαρακτήρισε τις ψήφους των Roma και των «ανθρώπων με ιδιαιτερότητες» -υποννοώντας τους ΛΟΑΤΚΙ+ πολίτες-  «εξαρτημένες» και είπε ότι διαφορετικά ψηφίζει το υγιές κομμάτι του πληθυσμού, πχ οι ελεύθεροι επαγγελματίες.  Υγιές σε αντιδιαστολή με το «βρώμικο» κομμάτι του πληθυσμού; Καλά του είπε ο Χατζηνικολάου ότι οι χρυσαυγίτες θα είναι περήφανοι για τις δηλώσεις του.

 

To blackface στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου

Σε σκετς που παρουσιάζεται στην ενότητα «Διλήμματα» γυναίκα ηθοποιός της εκπομπής υποδύεται την αφρικανικής καταγωγής ελληνίδα με blackface και η Καινούργιου, που όσο παίζει το σκετς χαζογελάει,  δικαιολογείται λέγοντας «αυτούς τους ηθοποιούς έχουμε οπότε έπρεπε να τη βάψουμε με φούμο». Το blackface είναι πλέον αναγνωρισμένο ως μια καθαρά ρατσιστική οπτική, άλλωστε ξεκίνησε ως διακωμώδηση των μαύρων από τους λευκούς. Σαν να μη φτάνει το blackface η ηθοποιός ντυμένη πάνω κάτω με λεοπαρδαλέ υπηρετώντας το πιο ανόητο στερεότυπο για πώς ντύνεται μια αφρικάνα ενώ το τελικό δίλημμα στο οποίο καλείται το κοινό να απαντήσει είναι «στην κοπέλα την έπεσε ο πατέρας του φίλου της. Πρέπει εκείνη να το αποκαλύψει στο αγόρι της ή όχι;» ενώ πριν η κοπέλα έχει δεχτεί ρατσιστική επίθεση από την μητέρα του φίλου της που την αποκαλεί «πράγμα» αλλά αυτό φαίνεται ότι κατά τους υπεύθυνους της εκπομπής δεν πρέπει να μας απασχολήσει ιδιαίτερα. Ρατσισμός, σεξισμός, έτσι θα ήταν η τηλεόραση τον 19ο αιώνα αν υπήρχε.

Η Χρυσάνθη Κιτσινέλη κρίνει την εμφάνιση της Μαρίας Κορινθίου

«Η Μαρία Κορινθίου έχει κάνει κάτι πολύ σωστό, έχει κρύψει τα πόδια της και κάνει πάρα πολύ καλά που το κάνει αυτό. Γιατί δεν είναι για να φαίνονται γιατί είναι παχιά πολύ». Χρυσάνθη Κιτσινέλη, fashion blogger στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλημερούδια» κρίνει ποια γυναίκα δικαιούται ή όχι να δείχνει τα πόδια της. Ευχαριστούμε, καθόλου δεν μας νοιάζει η γνώμη σας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΛΙΣΤΟΛΟΓΙΟ
NEWS
Save