Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
28.05.2020

Τι τρέλα μας έπιασε με την γυμναστική στην καραντίνα;

Κι επίσης, θα μας μείνει όταν τελειώσει όλο αυτό; Η Ντενίσα Μπαϊρακτάρι ρώτησε γυμναστές, όψιμους αθλούμενους αλλά κι εκείνους που είχαν την γυμναστική ως τρόπο ζωής και πριν το lockdown.

Εικονογράφηση: Κατερίνα Καραλή

Το να βρεθούμε από την μια μέρα στην άλλη σε καραντίνα, με τα πάντα να βάζουν λουκέτο, μας έφερε «αντιμέτωπους» με μια πρωτόγνωρη συνθήκη: τι θα κάνουμε με τον χρόνο μας, που πλέον όχι μόνο ήταν άπλετος, αλλά δεν ξέραμε και για πόσο θα συνεχίσει να είναι έτσι. Ακόμα και όσοι δουλεύαμε από το σπίτι μας, έπρεπε να βρούμε τρόπο να γεμίσουμε τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. Στο ίντερνετ υπήρχαν παντού λίστες με όλες εκείνες τις σειρές και ταινίες που έπρεπε να δούμε στην καραντίνα, αλλά και με όλα εκείνα τα βιβλία που έπρεπε να διαβάσουμε, αφού ο χρόνος δεν ήταν πια θέμα. Όμως πολύ γρήγορα καταλάβαμε ότι άλλο ήταν τελικά το νούμερο ένα trend της καραντίνας. Η γυμναστική στο σπίτι (κι εκτός).

Την δεκαετία του 1980, η Τζέιν Φόντα φόρεσε το neon κολάν της κι έβαλε την γυμναστική στα σαλόνια χιλιάδων σπιτιών, κάνοντας άνδρες και γυναίκες να θέλουν να αποκτήσουν την καλλίγραμμη φιγούρα της. Το παράδειγμά της ακολούθησε και η Cher, η οποία όταν δεν φορούσε κολάν, γυμναζόταν με sur measure δημιουργίες του Μπομπ ΜακΚι. Το Perfect με την Τζέιμι Λι Κέρτις και τον Τζον Τραβόλτα αποτύπωσε κινηματογραφικά την αεροβική φρενίτιδα της εποχής. Κάπως έτσι, και πολύ γρήγορα, τα νοικοκυριά γέμισαν με βιντεοκασέτες που περιείχαν προγράμματα ασκήσεων γυμναστικής. Αυτή η μόδα δεν άργησε να έρθει και στην χώρα μας, φυσικά βοήθησε η έλευση της ιδιωτικής τηλεόρασης. Την δεκαετία του 1990, κάθε πρωινή εκπομπή που σεβόταν τον εαυτό της, είχε κι από ένα γυμναστή ή γυμνάστρια να δείχνει στο τηλεοπτικό κοινό, πως μπορεί να σμιλεύσει το σώμα του.

Fast forward στο 2020, ο πλανήτης δοκιμάζεται με την πανδημία, στην Ελλάδα τα γυμναστήρια θα είναι κλειστά μέχρι τις 29 Ιουνίου και τη θέση των πρωινών τηλεοπτικών εκπομπών πήραν τα social media. Ξαφνικά, τα insta stories γέμισαν με fitness challenges, όπου διάσημοι και μη, μας έδειχναν πόσο εύκολο (ή δύσκολο, όπως το πάρει κανείς) είναι να κάνεις 100 καθίσματα ή 200 push ups. 

Ακόμα κι εγώ, ένας άνθρωπος που έχει σχεδόν απορρίψει την γυμναστική, πόσω μάλλον ως τρόπο ζωής, βρέθηκα να στήνω κάθε μεσημέρι διαδικτυακό ραντεβού με φίλο μου προκειμένου να κάνουμε μαζί καθίσματα επί τρεισήμισι λεπτά, όσο δηλαδή κρατά ένα τραγούδι. Να σημειωθεί εδώ, ότι αυτό ήταν το διάλειμμά μας από την δουλειά. Και καλά αυτός που ούτως ή άλλως γυμνάζεται, αλλά εμένα τι μ' έπιασε; Ξεκάθαρη απάντηση δεν έχω, αλλά μάλλον έπαθα αυτό που πάθατε και πολλοί από εσάς. Δεν ήθελα να πέσω στην ατέρμονη λούμπα του καναπέ. Έτσι, κάθε απόγευμα έστελνα (σχεδόν ψυχαναγκαστικά) #6 στο 13033 κι έβγαινα για περπάτημα μέχρι να συμπληρωθούν τα 10.000 βήματα που μου έλεγε πως έπρεπε να κάνω το ηλεκτρονικό μου ρολόι. Και δεν ήμουν η μόνη...

Η Αριάνα δεν έκανε ποτέ γυμναστική, αλλά όσο βρισκόταν στην καραντίνα είδε το σώμα της να αλλάζει και αυτό την προβλημάτισε. «Ενώ είμαι αδύνατη διαπίστωσα ότι τον καιρό της καραντίνας ακολουθώντας τις τρομερές μαγειρικές γνωστού τηλεοπτικού σεφ, τα κιλάκια ανέβηκαν κι έβλεπα ότι το σώμα μου άρχιζε να αλλάζει. Δεν έχω τόσο τρέλα με τα κιλά  και τις θερμίδες, αλλά αισθανόμουν το σώμα και το μυαλό μου να γερνά από την πλήρη ακινησία, οπότε ξεκίνησα. Στην αρχή έτρωγα μικρότερες ποσότητες και περπατούσα με τις φίλες μου... το γνωστό #6. Αισθανόμουν ευεξία, είχα ξαφνικά πιο πολύ όρεξη, όχι για φαΐ, αλλά για να κάνω πράγματα». Παραδέχεται πως είναι μεγάλη φαν της τηλεόρασης, οπότε άρχισε να γυμνάζεται παρακολουθώντας ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα γυμναστικής, γιατί -είπαμε- τα 90s είπαμε κάνουν comeback και μαζί τους επιστρέφουν και οι τηλεοπτικές γυμνάστριες. «Ήταν σαν personal training, αλλά μέσα από την τηλεόραση. Ούτε κουράστηκα να ψάξω, ούτε τίποτα και ήταν μόνο 20 λεπτά. Παράλληλα το απόγευμα περίμενα να έρθει η ώρα να βγω για το φοβερό #6 με τις φίλες μου. Φυσικά υπήρξαν και μέρες που στον περίπατο πάρθηκε το παγωτό και το κοκτέιλ στο χέρι, αλλά δεν με ένοιαζε, γιατί το συνδύαζα με το περπάτημα. Δεν είναι το ίδιο με το να τρως καθιστός. Τουλάχιστον αυτό λέγαμε με τις φίλες μου και γελούσαμε».

Η 28χρονη δηλώνει αποφασισμένη να μην αφήσει την γυμναστική να βγει από την ζωή της και παραδέχεται πως την κινητοποίησαν κι όλοι εκείνοι οι σελέμπριτις που ανέβαζαν στις σελίδες τους την γυμναστική που έκαναν. «Θα μιλήσω για τον εαυτό μου και θα πω ότι εγώ γυμναστική θεωρώ αυτό που σου χαλαρώνει σώμα και μυαλό. Που μετά θες να κάνεις το μπανάκι σου, να πιεις κάτι δροσιστικό και να νιώθεις μια ευεξία που το κατάφερες όλο αυτό»

Υπήρξαν κι εκείνοι όμως που μέσα στην καραντίνα πήραν απόφαση να αλλάξουν  την ζωή τους. Ο Μανώλης είχε από την εφηβεία του παραπάνω κιλά, τα οποία ποτέ δεν τον ενοχλούσαν, μέχρι που έγινε μπαμπάς και είδε πως θα έπρεπε να τρέχει συνεχώς πίσω από ένα πιτσιρίκι. «Ο γιος μου είναι σχεδόν ενός και μπουσουλάει ανεξέλεγκτα σε όλο το σπίτι, με αποτέλεσμα εγώ και η μαμά του να πρέπει να τον κυνηγάμε συνεχώς για να μην πηγαίνει, ας πούμε, στη λεκάνη της τουαλέτας, που είναι το αγαπημένο του μέρος. Έτσι, είδα ότι έπρεπε να αυξήσω τις αντοχές μου, αν θέλω να παίζω μαζί του χωρίς να λαχανιάζω. Δεν θέλω να γίνω φέτες, απλά να μπορώ τον προλαβαίνω και να διασκεδάζουμε μαζί». Ο 33χρονος προσπάθησε στην αρχή να γυμνάζεται με ασκήσεις που έβρισκε στο YouTube, αλλά γρήγορα κατάλαβε πως έπρεπε να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό. «Ακόμα και στο Tik Tok έψαξα για ασκήσεις, αλλά είδα ότι είτε δεν τις καταλάβαινα, είτε ότι τις εκτελούσα λάθος, οπότε έψαξα για personal trainer. Έβαλα το αντίστοιχο hashtag στο instagram και αφού είδα αμέτρητα βιντεάκια, κατέληξα σε έναν γυμναστή που θεώρησα ότι μου έκανε. Έτσι, επικοινώνησα μαζί του και ξεκινήσαμε να κάνουμε μαζί ασκήσεις μέσω zoom τρεις φορές την εβδομάδα. Δεν ήταν ιδανικό, αλλά ήταν πολύ καλύτερο από το να κάνω ασκήσεις μόνος μου»

Για την Αλεξάνδρα τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά, αφού είναι αθλήτρια μπάσκετ και η γυμναστική ήταν ούτως ή άλλως μέρος της καθημερινότητας της. Με το lockdown, όμως, δεν μπορούσε ούτε να προπονείται με την ομάδα της, αλλά ούτε και να πηγαίνει γυμναστήριο. «Αρχικά έπρεπε να βρω κάτι που να μου αρέσει και ξεκίνησα να πηγαίνω καθημερινά για τρέξιμο (ή για περπάτημα), 5 με 10 χλμ την ημέρα. Παράλληλα άρχισα και τη γυμναστική  στο σπίτι, με ασκήσεις που μου έστελνε ο προπονητής μου. Επειδή όμως, οι μέρες της καραντίνας ήταν όλες ίδιες μεταξύ τους, αποφάσισα ότι καμία μέρα δεν ήθελα να κάνω τα ίδια πράγματα με την προηγούμενη, οπότε άρχισα να φτιάχνω δικά μου προγράμματα, με ασκήσεις που βρήκα στο YouTube και στο Instagram». Η γυμναστική είχε ανέκαθεν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ζωή της 29χρονης και παραδέχεται πως ενώ είχε συνηθίσει η ζωή της να είναι γεμάτη αθλητικές δραστηριότητες, βρέθηκε ξαφνικά με πολύ χρόνο στη διάθεσή της, τον οποίο έπρεπε να βρει τρόπο να γεμίσει. Πλέον, ανυπομονεί να γυρίσει στα γήπεδα. 

Τι έχουν όμως να πουν οι επαγγελματίες του κλάδου; Πώς επηρεάστηκαν εκείνοι από τα νέα δεδομένα και πως θα προσαρμοστούν από δω και πέρα;

Η Μπέτυ Βέννου είναι δασκάλα πιλάτες και πριν την καραντίνα έκανε personal training, ενώ παράλληλα εργαζόταν και σε ένα fitness club. «Προσωπικά, τα περισσότερά μου μαθάματα τα συνέχισα διαδικτυακά. Το διαδίκτυο είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που μας δίνει τη δυνατότητα, ακόμα και σε τέτοιες καταστάσεις, να βοηθάμε τον κόσμο να ασκηθεί, διατηρώντας όσο το δυνατόν την φυσική του κατάσταση. Αλλά σε καμία περίπτωση δε μπορεί να συγκριθεί με την παρουσία του ειδικού καθώς έτσι μπορεί να αποφευχθεί κάποιος τραυματισμός που ίσως μέσω της οθόνης να μην είναι πάντα εφικτό να γίνει αντιληπτός. 
Δυστυχώς
όμως, φαίνεται πως θα είμαστε από τους τελευταίους χώρους που θα ανοίξουν. Φυσικά κι αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στον κλάδο μας, διότι αυτοί είναι μήνες που συνήθως τα γυμναστήρια υπό φυσιολογικές συνθήκες είχαν την περισσότερη δουλειά και καθώς τα έξοδα των επιχειρήσεων συνεχίζουν να υπάρχουν, οι δυσκολίες για τους ανθρώπους του κλάδου είναι μεγάλες. Επίσης αυτό δημιουργεί μια λανθασμένη εντύπωση ότι οι χώροι εκγύμνασης είναι εστία μόλυνσης για τον κόσμο, πράγμα που δεν είναι αληθές. Τηρώντας φυσικά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας οι χώροι αυτοί μπορεί να είναι ασφαλείς. Τέλος, με προβληματίζει αν υπονοείται με αυτό τον τρόπο ότι η γυμναστική κι άρα η διατήρηση της φυσικής μας κατάστασης δεν είναι κάτι τόσο σημαντικό».

Η Σοφία Περδίκη είναι γυμνάστρια και ιδιοκτήτρια του Complete Training by Sophia, ενός χώρου που λειτουργούσε πριν την καραντίνα γυμνάζοντας μικρές ομάδες των 4-5 ατόμων. «Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα της καραντίνας ήταν έντονο το ενδιαφέρον του κόσμου για γυμναστική έτσι κι εμείς οργανωθήκαμε αμέσως. Καθημερινά στη σελίδα μας στο instagram  ανέβαζα απλά βιντεάκια που μπορούσε να κάνει ο καθένας σπίτι του, με ή χωρίς "αξεσουάρ". Δεχόμουν ερωτήσεις και διευκρινίσεις, όπου με χαρά απαντούσα σε όλα. Κάποια μέλη του Complete επέλεξαν να γυμνάζονται με την δική μου καθοδήγηση και των συνεργατών μου μέσω της εφαρμογής zoom. Έτσι κάναμε ατομικά μαθήματα σε ώρες και μέρες που εξυπηρετούσαν τον κάθε ασκούμενο, από το σπίτι μας ο καθένας. Πρωτόγνωρο για εμάς αλλά εξαιρετικά δημιουργικό. Δείχναμε ασκήσεις, διορθώναμε από την οθόνη μας, κάναμε μαζί τους το πρόγραμμα. Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι μας ζητάνε να συνεχίσουμε και αυτά τα μαθήματα, τα οποία πολλές φορές δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα δια ζώσης. Οπότε και σκέφτομαι σοβαρά, από Σεπτέμβριο πλέον, να οργανώνω και διαδικτυακά ατομικά μαθήματα. Θα ήθελα να διευκρινήσω εδώ το "ατομικά", γιατί κατά την απόψη μου είναι δύσκολο να καθοδηγήσεις πάνω απο 2-3 άτομα σε μια οθόνη. Κι επειδή η ποιότητα είναι πιο σημαντική για εμάς από την ποσότητα, τα on line μαθήματα θα είναι ατομικά χωρίς απαραίτητα να αυξάνεται το κόστος των μαθημάτων».

Όσο για το πως θα διαμορφωθεί ο χώρος μετά τις 29 Ιουνίου, η Σοφία δηλώνει, πως τα γκρουπ θα είναι 3-4 ατόμων, ο καθένας θα φέρνει το δικό του στρώμα και την δική του πετσέτα, ενώ φυσικά θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής στον χώρο. Παράλληλα κάποια από τα μαθήματα θα γίνονται και σε εξωτερικούς χώρους, κάτι που συνήθιζαν να κάνουν και πριν την καραντίνα. 

Το συμπέρασμα της Μπέτυς Βέννου απαντά πως πέσαμε με τα μούτρα γιατί «η γυμναστική είναι ένας τρόπος να διατηρήσουμε καλή φυσική κατάσταση και κατ’ επέκταση καλή ψυχολογία σε αυτές τις δύσκολες μέρες, καθώς και ένας πολύ ευχάριστος και εποικοδομητικός τρόπος να γεμίσουμε τη μέρα μας», ενώ η Σοφία Περδίκη επεσημαίνει κάτι που θα έπρεπε να απασχολεί πολλούς. «Θα πρέπει να σημειωθεί οτι λόγω της τάσης που δημιουργήθηκε, πολλοί μη ειδικοί ανέβασαν στα social media βίντεο ή συμβουλές με διάφορες ασκήσεις και προγράμματα γυμναστικής. Χρειάζεται προσοχή, ώστε να αποφύγουμε τραυματισμούς και λάθος εκγύμναση».

Το αν θα συνεχίσουμε να είμαστε fit τώρα που άνοιξαν οι καφετέριες και τα μπαρ, είναι κάτι που ακόμα μένει να δούμε, ειδικά όσο ο κόσμος γυρίζει σιγά-σιγά στις δουλειές του και η καθημερινότητα γίνεται και πάλι πιο γεμάτη. Ελπίζω πάντως να τα πηγαίνετε καλύτερα από μένα, γιατί εγώ έχω να κάνω καθίσματα πάνω από μια εβδομάδα, ενώ αντικατέστησα τα 10 χιλιάδες βήματα με μερικά ποτήρια κρασί σε μπαλκόνια φίλων.

 
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
NEWS
Save