Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
04.02.2020

Πως θα προστατευτείτε από τον κορωνοϊό

Ο ιός μεταδίδεται με το φτέρνισμα και τον βήχα. Ένα πρώτο βήμα προστασίας, είναι να πλένετε καλά τα χέρια σας.

Πώς μεταδίδεται ο ιός

Ο νέος κορωνοϊός που ξέσπασε πριν λίγο καιρό στην Ουχάν της Κίνας, είναι μια νέα νόσος και οι επιστήμονες ακόμα προσπαθούν να τον αποκρυπτογραφήσουν και να βρουν πως ακριβώς μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οι συγγενείς σε αυτόν ιοί, μεταδίδονται συνήθως με το φτέρνισμα και τον βήχα.

Όταν ένα άτομο που νοσεί φτερνίζεται ή βήχει, απελευθερώνει σταγονίδια σάλιου ή φλέγματος. Τα σταγονίδια αυτά προσγειώνονται σε όσους βρίσκονται κοντά και είτε εισπνέονται κατευθείαν, είτε μεταφέρονται με τα χέρια με τα οποία ακουμπάμε το πρόσωπό μας, με αποτέλεσμα να μολυνθούμε. Σύμφωνα με τις οδηγίες διαφόρων νοσοκομείων, για να μολυνθεί κάποιος από γρίπη, θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των δυο μέτρων από κάποιον που φτερνίζεται ή βήχει για περισσότερο από 10 λεπτά. 

Οι ιοί μπορούν επίσης να μεταδοθούν από σταγονίδια σάλιου ή φλέγματος, τα οποία προσγειώνονται σε επιφάνειες, όπως είναι τα καθίσματα λεωφορείων ή τραίνων ή σχολικών θρανίων. Βέβαια, το αν τελικά θα μεταδοθούν όντως οι ιοί αυτοί, εξαρτάται από το πόσο καιρό θα επιβιώσουν στις επιφάνειες αυτές και αυτό μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες, μέχρι και μήνες.

Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες ενδείξεις ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και πριν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα. Άλλες αρρώστιες, όπως η γρίπη, μπορεί να μεταδοθούν από ένα άτομο σε ένα άλλο και χωρίς να υπάρχουν συμπτώματα, αλλά ακόμα δεν ξέρουμε ακριβώς αν συμβαίνει αυτό και με τον νέο κοροναϊό.  

Πώς μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας, αλλά και τους γύρω σας

Πλύνετε τα χέρια σας: Βρέξ’ τε καλά τα χέρια σας με καθαρό και απλώστε σαπούνι. Κάν’τε σαπουνάδα και πλύνετε καλά τα χέρια σας, μπρος και πίσω, ανάμεσα στα δάχτυλα και μέσα από τα νύχια. Πρέπει αυτή η διαδικασία να γίνει για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα πριν ξεπλύνετε τα χέρια σας.

Όταν φτερνίζεστε ή βήχετε πρέπει να καλύπτεται το στόμα σας με ένα χαρτομάντηλο, το οποίο πρέπει στη συνέχεια να το πετάξετε στα σκουπίδια και να πλύνετε καλά τα χέρια σας. Αν δεν σας βρίσκεται κάποιο χαρτομάντηλο, τότε είναι προτιμότερο να φτερνιστείτε ή να βήξετε στον αγκώνα σας και όχι στις στα χέρια σας. 

Οι ιατρικές μάσκες προσφέρουν κάποια προστασία, αφού δεν αφήνουν τα σταγονίδια να τις διαπεράσουν. Παρόλα αυτά δεν προστατεύουν από τα πιο ελαφριά σωματίδια, τα οποία μπορούν εύκολα να διαπεράσουν το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένες. Ένα άλλο μειονέκτημα των μασκών αυτών, είναι το γεγονός πως αφήνουν ακάλυπτα τα μάτια και υπάρχουν ενδείξεις πως συγκεκριμένοι ιοί μπορούν να μολύνουν ένα άτομο και διαμέσου των ματιών. 

Ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια, αν δείτε ότι έχετε ανεβάσει πυρετό, βήχετε ή δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε. Επίσης φροντίστε να πείτε στους γιατρούς που θα σας δουν, ποια είναι τα τελευταία ταξίδια που έχετε κάνει.

Αν επισκεφτείτε αγορές με ζωντανά ζώα, σε περιοχές που έχουν χτυπηθεί από τον ιό, αποφύγετε την άμεση επαφή μαζί τους, αλλά και με επιφάνειες που έχουν έρθει σε επαφή με τα ζώα αυτά.

Εάν βρίσκεστε σε μια περιοχή που έχει χτυπηθεί από τον ιό, τότε καλό θα ήταν να αποφύγετε να φάτε ωμές ζωικές τροφές ή ζωικές τροφές που δεν έχουν μαγειρευτεί σωστά. 

Αν έχετε μόλις επιστρέψει από μια από τις περιοχές της Κίνας, όπου έχει εμφανιστεί ο ιός, τότε καλό θα ήταν να μείνετε σπίτι για 15 μέρες και να μην έρθετε σε επαφή με κανέναν. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να πάτε στη δουλειά, στο σχολείο ή σε οποιοδήποτε άλλο δημόσιο μέρος. 

Αν επιστρέψατε από μια περιοχή όπου έχει εμφανιστεί ο ιός και βήχετε, έχετε πυρετό, τρέχει η μύτη σας ή πονάει ο λαιμός σας, δεν θα πρέπει να βγείτε από το σπίτι σας, πριν σας συμβουλεύσει κάποιος γιατρός. 

ΠΗΓΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
NEWS
Save