Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο

Γκίκας Ξενάκης

Ο σεφ του εστιατορίου Aleria αποκαλύπτει τα αγαπημένα του μέρη για φαγητό στην πόλη.

Φωτογραφίες: Γιάννης Δρακουλίδης / FOSPHOTOS
XENAKIS_CHEF_004
•Αγαπημένο μέρος στην Αθήνα για φαγητό είναι τα Άργουρα, για μερακλίδικη κουζίνα με θαλασσινούς μεζέδες (Αγησιλάου 49-51, 2177173200). Ο Νίκος Μιχαήλ κεντάει με τα θαλασσινά του. Για πολύ νόστιμο συκώτι στην σχάρα πάω στα Γουβετσάκια στη Γλυφάδα (Ιθώμης 20, 2109648081), με τον Χάρη Τζίτζη να μαζεύει για το μαγαζί του και τους πελάτες του τις καλύτερες πρώτες ύλες. •Για καλαμάκι πηγαίνω στον Δραμινό στην Νέα Ιωνία (Σαφραμπόλεως 24 2102714510), ζουμερό και κρεάτινο. Για τυλιχτό προτιμώ τον Διόνυσο στην Κυψέλη (Ιθάκης 9, 2108211369/2108819079), στεγνή αφράτη πίτα, νόστιμο γύρο και σωστή ποσότητα υλικών. •Για κρέας προτιμώ τον Κρητικό στην Κάντζα (Αιόλου 49, 2106659061). Είναι μια γαστροταβέρνα που νομίζεις ότι βρίσκεσαι στην εξοχή. Έχει εξαιρετικά κρέατα, με βαθιά νοστιμιά. Δεν παραλείπω όταν πηγαίνω την άπαιχτη σπαλομπριζόλα του, τα αρνίσια νεφράκια στα κάρβουνα (απίστευτος μεζές) και τα τηγανιτά κολοκυθάκια και μελιτζάνες. Τέλος ένα από τα δυνατά του χαρτιά είναι τα δικής του παραγωγής κρασιά. •Αυστηρός κριτής στο ψάρι, ψηφίζω Παπαϊωάννου, στο Μικρολίμανο (Ακτή Κουμουνδούρου 42, 2104225059. Κάθε φορά που πηγαίνω ενθουσιάζομαι. Απίστευτες καραβίδες, με την γλύκα τους να σε ζαλίζει, φοβερή στείρα ψητή στα κάρβουνα και τηγανιτό μπαρμπουνάκι για σεμινάριο. Είναι δεξιοτέχνης στα ψησίματα σε ό, τι προέρχεται από τη θάλασσα. •Ξεχωρίζω την Παλιά Φάβα στο Π. Φάληρο (Αχαιών 38, 210 9311994) για παραδοσιακά, η κυρία Ντίνα δίνει ρεσιτάλ με την μαμαδίστικη κουζίνα τη. Νόστιμα φαγητά βγαλμένα από τις παιδικές μας μνήμες και από τα κυριακάτικα τραπέζια της μαμά μας. •Από μοντέρνα εστιατόρια, μου αρέσει το Funky Gourmet (Παραμυθιάς 13 & Σαλαμίνος, 2105242727) στον Κεραμεικό. Στο Funky παντρεύεται η σύγχρονη κουζίνα με το παρελθόν και το δείπνο μετατρέπεται σε μια παράσταση γεύσεων. Επίσης η Σπονδή στο Παγκράτι, (Πύρρωνος 5, Παγκράτι, 2107520658 / 2107564021) με εξαιρετική σύγχρονη Γαλλική κουζίνα. Κάνει το καλύτερο foie gras ever σε όποια εκδοχή μπορείς να φανταστείς. •Το καλύτερο street food ever παίζει στο Σαν Φρανσίσκο στο Μεταξουργείο (Κεραμεικού 99, 215 5512845). Είναι ένα petit σαντουιτσάδικο στο οποίο αν πας μια φορά δεν θα ξεκολλάς μετά. Αγαπημένο μου σάντουιτς είναι με ψητό μοσχάρι, cheddar, σαλάτα Καισαρείας και τσίλι. •Φοβερή pizza τρώω στο Capanna στο Κολωνάκι (Πλουτάρχου 38 & Χάρητος 42, 2107241777). Ψήνεται στο ξυλόφουρνο, με λεπτή ζύμη, καλά υλικά και σε σωστή αναλογία. Δεν θες κάτι άλλο. •Αγαπημένο μαγαζί με Αιγυπτιακή κουζίνα είναι η Αλεξάνδρεια στο κέντρο της Αθήνας (Μετσόβου 13 & Ρεθύμνου, 2108210004). Πολύ νόστιμο φαγητό. Πάντα επιλέγω την κουμπέμπα, το αρνάκι μαγειρεμένο στη γάστρα με γάλα καρύδας και ένα απίστευτο γλυκό, το ομ Αλί. *Ο Γκίκας Ξενάκης είναι ένας εξαιρετικός σεφ. Επιμελείται το μενού στο εστιατόριο Aleria στο Μεταξουργείο (Μεγάλου Αλεξάνδρου 57, 2105222633)
XENAKIS_CHEF_006

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΟΥ ΤΡΩΝΕ ΟΙ ΣΕΦ
77o Φεστιβάλ Καννών: Η Έμμα Στόουν αποκαλεί “μούσα” της τον Γιώργο Λάνθιμο
ΣΙΝΕΜΑ
Athens Music Week: Αυτά είναι τα 10 live showcase acts που δεν πρέπει να χάσεις
ΜΟΥΣΙΚΗ
«Η πύλη της Ανατολής»: Ο Βιτόριο Τζαρντίνο αποθεώνει την τέχνη των κόμικς
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΕΣ
77ο Φεστιβάλ Καννών: Μόλις ξεπρόβαλλε στις οθόνες ένα Wild Diamond
ΣΙΝΕΜΑ : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Γιώργος Κουτλής: Η έλλειψη σύνδεσης δημιουργεί μοναξιά και η μοναξιά “μαραίνει” τους ανθρώπους
ΟΠΕΡΑ
18.05.2024
Β’ Κύκλος Maestro: Όλα για τη Γυναίκα
TV SHOWS
Σε ένα αθηναϊκό διαμέρισμα, εμπνευσμένο από τις ξύλινες κατασκευές του '40
DESIGN
18.05.2024
#Blockout2024: Δύσκολοι καιροί για celebrities (και ακόμα πιο δύσκολοι για ήρωες)
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ
Ο Κωνσταντίνος Βήτα μας περιγράφει track by track το νέο του άλμπουμ «Το Χέρι» που μόλις κυκλοφόρησε
TIMELINE
NEWS
Save