Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
07.09.2017

Στον Ζήση της οδού Αθηναΐδος μπορείτε να πάρετε ψαράκι, θαλασσινά και όστρακα σε χωνάκι

Το τσιπουράδικο που άνοιξε στο κέντρο της Αθήνας σερβίρει φρέσκο ψάρι και βολιώτικα αποστάγματα ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια εναλλακτική για φαγητό στο χέρι.

Φωτογραφίες: Νατάσα Πανταζοπούλου

Με οικογενειακή παράδοση που ξεκινάει από τη δεκαετία του ‘50 και βολιώτικες αναφορές προσαρμοσμένες στο σήμερα, ένα νέο μαγαζί μετατρέπει την οδό Αθηναΐδος σε προορισμό για φρέσκο και φθηνό ψάρι, τόσο στο τραπέζι όσο και στο χέρι.

Στον δρόμο που είναι γνωστός για την ποικιλία που διαθέτει σε ρολά υφάσματος, χάντρες, κουμπιά και λοιπά αξεσουάρ ραπτικής, ο Ζήσης Παπαζήσης άνοιξε ένα μαγαζί εμπνευσμένο από την συνονόματο παππού του θέλοντας να προσφέρει κάτι που απουσίαζε από το κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με την ιστορία που θα διαβάσετε στα χάρτινα σουπλά που ντύνουν τα τραπέζια του αριθμού 3, ο γηραιότερος Ζήσης, παθιασμένος καθώς ήταν με το φαγητό μαγείρευε με μεγάλη επιτυχία στα ιστορικά Παλιά Βόλου, πίσω απ’ την ψαραγορά. Μαζί με τη σύζυγό του Ουρανία (που έχει την τιμητική της στον κατάλογο για το γλυκό κουταλιού της) είχαν μετατρέψει τραπέζι της αυλής στη Βελισσαρίου, σε χώρο γαστρονομικής συνάντησης συγγενών, φίλων, γειτόνων ακόμη και περαστικών με εκλεπτυσμένο ουρανίσκο.

Το ψαράκι σε χωνάκι που έφερε στην καρδιά της πόλης ο σημερινός Ζήσης έχει διπλή ρίζα, αφού είναι δύο και οι εκδοχές που κυκλοφορούν εντός της βολιώτικης  οικογενείας για αυτό τον τρόπο σερβιρίσματος. Σύμφωνα με την πρώτη, συγγενείς, γείτονες και φίλοι ενθουσιασμένοι από τα πιάτα του Ζήση και της Ουρανίας έσκιζαν, κομμάτια από τη λαδόκολλα, τύλιγαν το ψαράκι τους σε αυτά και έφευγαν με ψαράκι στο χωνάκι για το σπίτι.

Κατά τη δεύτερη εκδοχή, ναύτες του πολεμικού ναυτικού που υπήρξαν και φανατικοί θαμώνες στην αυλή της Βελισσαρίου, ζητούσαν από τον παππού Ζήση να τους βάλει μερικά ψαράκια στο καπέλο ή «χωνάκι», για να τα περάσουν με ευκολία στο πλοίο και να συνεχίσουν το φαγοπότι τους και μετά την λήξη της εξόδου τους.

Με τη μία ή την άλλη εκδοχή, σημασία έχει πως εσείς μπορείτε να απολαύσετε ψαράκι, θαλασσινά και όστρακα παίρνοντας το χωνάκι σας στο χέρι που θα σας κοστίσει μόλις 3,90 ευρώ, αφού ο ιδιοκτήτης του Ζήση, θέλοντας να να κάνει κάτι  διαφορετικό δημιούργησε τελικά δύο μαγαζιά σε ένα: ένα τσιπουράδικο με βολιώτικο αέρα και αποστάγματα της περιοχής (κρασί, τσίπουρο και ούζο) αλλά και μια εναλλακτική πρόταση για street food, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει να κάνει και delivery.

Στον κατάλογό του Ζήση θα βρείτε σαλάτες, ορεκτικά, πίτες, επιδόρπια αλλά ούτε μία επιλογή σε κρέας, αφού σερβίρει αποκλειστικά θαλασσινές γεύσεις. Έτσι λοιπόν, αναλόγως με τον καιρό και το φεγγάρι, θα βρείτε μύδια αχνιστά και σαγανάκι, ψητό καλαμάρι και χταπόδι, πιάτα όπως γαριδομακαρονάδα και ψαρόσουπα, μικρά ψάρια όπως αθερίνα και γαύρο, μπακαλιάρο σε ψαροκεφτέδες και λωρίδες, γυαλιστερές και κυδώνια αλλά και παστά όπως τσίρο και ρέγγα.

Μαζί με το ψιλό ψαράκι, στη βιτρίνα του Ζήση θα βρείτε ψάρι ημέρας όπως λυθρίνι, μπαλά και μπαρμπούνι, καθημερινές και Σαββατοκύριακα από τις 12:00 μέχρι τη 1:00.

Ζήσης, Αθηναΐδος 3, Αθήνα. Τηλ: 2103211152.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ STREET FOOD
Το Closer Books στην πλατεία Εξαρχείων είναι ήδη χώρος ζυμώσεων και δημιουργικότητας
ΠΟΛΗ
O Κώστας Λέκκας σκηνοθετεί ένα θεατρικό για τη γενιά υπό κηδεμονία
ΘΕΑΤΡΟ : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Travelogue: Καθημερινές
DESIGN
21.04.2024
«Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϋ»: Η σταδιακή μετάλλαξη ενός τυχοδιώκτη σε δολοφόνο
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΕΣ
Σε μια μεζονέτα στο κεντρικό Λονδίνο, η βικτωριανή αισθητική εκμοντερνίζεται
DESIGN
20.04.2024
Αντόλφ Σαπίρο: Ο Τσέχωφ προέβλεψε και τον Τσάρλι Τσάπλιν. Εκείνος κλαίει, εμείς γελάμε, εκείνος γελάει, εμείς κλαίμε
ΘΕΑΤΡΟ : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Μεγάλα ονόματα της ποίησης στο International Video Poetry Festival
ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Ο Εμφύλιος Πόλεμος και η φωτογένεια της φρίκης
ΣΙΝΕΜΑ
NEWS
Save