Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
04.04.2015

Τα 10+1 καλύτερα τσουρέκια της Αθήνας

Πλεξούδες που μοσχοβολάνε μαχλέπι και μαστίχα.

Φωτογραφίες: Γεράσιμος Δομένικος, Γιάννης Δρακουλίδης / FOSPHOTOS

Το τσουρέκι του ζαχαροπλαστείου Karakoy Gulluoglu στο Σύνταγμα.

Το τσουρέκι του ζαχαροπλαστείου Karakoy Gulluoglu στο Σύνταγμα.

 Δεν έχω γνωρίσει κανέναν άνθρωπο που να μην του αρέσει το τσουρέκι (ευτυχώς- γιατί αν είχα θα ήταν ίσως ο πιο περίεργος άνθρωπος που θα είχα γνωρίσει). Σε αντίθεση με άλλα γλυκά που έχουν εθιμοτυπικό χαρακτήρα και τα φτιάχνουμε κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα, βλέπε κουραμπιέδες ή μελομακάρονα που δημιουργούν ας πούμε μια κάποια πόλωση, το τσουρέκι αρέσει μάλλον σε όλους. Ακόμη και η βασιλόπιτα όταν έχει τσουρεκένια υφή δεν μένει ψίχουλο, διαφορετικά, τα κομμάτια ξεραίνονται πάνω στο τραπέζι- κουφωμένα και τρυπημένα από το ψαχούλεμα για το φλουρί. Στο δικό μου σπίτι παίρνουμε όλο το χρόνο, έτοιμο, ωραιότατο από τη Ρίτα, θα σας τα πω παρακάτω. Κάθε Πάσχα βέβαια γίνεται η ίδια κουβέντα, όπως και στα περισσότερα σπίτια: καμιά καλή συνταγή για τσουρέκι έχεις; μόνο για τους τύπους, αφού κάθε νοικοκυρά ξέρει την καλύτερη και δεν την απαρνιέται. Πειραματισμοί δεν χωράνε στο τσουρέκι.

Anyway, προς πάσα ακαμάτρα ή νέα ή ημιμαθή ή εργαζόμενη ή νονά που κάνει το καθήκον, από καλό τσουρέκι δεν θα ξεμείνετε πασχαλιάτικο. Η Αθήνα έχει ωραιότατα έτοιμα. Σας θυμίζουμε τα ζαχαροπλαστεία που έχουν παράδοση ή φήμη ή καλό μάστορα ή τα καλύτερα τσουρέκια ή όλα τα προηγούμενα. Η σειρά εμφάνισης είναι τυχαία.

Το τσουρέκι του ζαχαροπλαστείου Lido στο Παγκράτι.

Το τσουρέκι του ζαχαροπλαστείου Lido στο Παγκράτι.

Το Παλαιό Φάληρο έχει Μικρασιάτες και πολλά ζαχαροπλαστεία με πολίτικα γλυκά. Ένα από αυτά είναι και το Divan, με μεγάλη ιστορία, πολίτικη καταγωγή και ένα ξακουστό μάστορα δίπλα στον οποίο έχουν περάσει μικροί μαθητάδες, που είναι σήμερα φτασμένοι ζαχαροπλάστες. Το τσουρέκι τους είναι πολύ αφράτο, στο εσωτερικό είναι νωπό και μυρίζει μαχλέπι. Από πάνω μπαίνει φιλέ αμυγδάλου, ασπριδερό. Στην ίδια γειτονιά του Φαλήρου είναι και το Riviera, με παρόμοια ιστορία, παρουσία 35 χρόνων και τσουρέκι αξιοπρεπέστατο: μοιάζει με πλεξούδα σε φιλαριστά σγουρά μαλλιά. Οι κομμωτές θα καταλάβουν, για τους άλλους εξηγώ: είναι μαζεμένο στις άκρες και διογκωμένο στη μέση. Πολύ αφράτο, με κλασικά αρώματα, παραδοσιακό, πολύ νόστιμο.

Το τσουρέκι μύθος θεωρείται αυτό του παγκράτιου Lido. Από το 1967, απαράλλαχτη συνταγή εξ' ου και η φήμη του. Εντόνως λαστιχωτό, μετρίως γλυκό, το όλον φέρνει σε μπριός. Μυρίζει πορτοκάλι και μαχλέπι, είναι πλεγμένο μαεστρικά και έχει σκούρο πάτο και ανοιχτόχρωμη επιφάνεια.

Το τσουρέκι του ζαχαροπλαστείου Αριστοκρατικόν στο Σύνταγμα.

Το τσουρέκι του ζαχαροπλαστείου Αριστοκρατικόν στο Σύνταγμα.

Το «αριστικρατικό» τσουρέκι φέρει το όνομα του ζαχαροπλαστείου που το παράγει. Αν και το γνωρίζουμε για τα αρχοντικά, κλασικότερα των κλασικών, χειροποίητα σοκολατάκια, το Αριστοκρατικόν της οδού Βουλής εδώ και λίγα χρόνια έχει βάλει στο συνταγολόγιό του και τσουρέκι. Είναι πολύ γλυκό, σφιχτό και έξτρα αρωματικό. Η παραγωγή είναι μικρή, μην το αφήσετε για την τελευταία στιγμή, δεν θα βρείτε. Φεύγοντας αγοράστε και τα σοκολατάκια της με το ολόκληρο φιστίκι, αυτά που λένε πως αγόραζε η Γκρέις Κέλλυ. Αμέ, βέβαια.

Ο Güllüoglu  παράγει τα γλυκά του στην Κωνσταντινούπολη και τα στέλνει αεροπορικώς καθημερινά στην Αθήνα. Το τσουρέκι του δεν είναι ελαστικό, αλλά ψιχουλιαστό σαν ψωμάκι (ή κέικ) και άγλυκο καθώς φτιάχνεται σύμφωνα με τούρκικη συνταγή. Οπως όλα τα Κωνσταντινουπολίτικα γλυκά, έτσι κι αυτό μοσχοβολάει. Διατίθεται σε δυο μεγέθη. Σε ένα από τα πιο εμβληματικά ζαχαροπλαστεία της καλής Αθήνας, θα πάρετε το πιο ελαστικό τσουρέκι ever. Ο Ασημακόπουλος με μαστοριά και τέχνη φτιάχνει για περισσότερο από μισό αιώνα γλυκά ποιήματα και τέτοιο είναι και το τσουρέκι του. Πολύ σφιχτοπλεγμένο, μαλακό στην υφή, με δυνατές ζυμαρένιες ίνες· με τα χέρια τραβάμε δυνατά και σχίζεται, δεν κόβεται. Έχει μπόλικα αυγά, ξύσμα πορτοκαλιού και μαχλέπι, ενώ το χρώμα του είναι σκούρο. Κατά την έξοδο αγοράστε και παγωτό παρφέ σοκολάτα για το σπίτι. Όλο και κάποιος θα βρεθεί να συνδυάσει αυτά τα δυο.

Στην Πνύκα, όχι αυτή στο βράχο, αλλά στο γνωστό αρτοποιείο στα Εξάρχεια, το Παγκράτι και στο Σύνταγμα θα βρείτε ένα στρογγυλεμένο σε όψη τσουρέκι από αλεύρι εξαιρετικής ποιότητας. Αν σας αρέσει η μαστίχα, αυτό είναι το τσουρέκι που σας ταιριάζει, γεύση και άρωμα που σε μπουκώνει στιγμιαία, σβήνει όμως αμέσως από το αιθέριο έλαιο του πορτοκαλιού. Πικρούτσικη επίγευση.

Το τσουρέκι του ζαχαροπλαστείου Εύη στα Ιλίσια.

Το τσουρέκι του ζαχαροπλαστείου Εύη στα Ιλίσια.

Στο ζαχαροπλαστείο της Ευης στα Ιλίσια συντελείται ένα προ- αναστάσιμο θαύμα. Για κάποιους εκεί φτιάχνεται το καλύτερο τσουρέκι της Αθήνας. Φρέσκο βούτυρο, έντονα αρώματα, ωραία πλέξη, κλασικό με ένα γυαλιστερό αυγό στη μέση, με μια τόση δα πικράδα. Γίνονται ανάρπαστα.

Η Σοκολάτα στη Χαϊδάρι, στον Κορυδαλλό και στη Γλυφάδα είναι ένα σχετικά καινούργιο ζαχαροπλαστείο με πολύ αξιοπρεπή γλυκά που ξεχωρίζουν για την τεχνική παρασκευής τους. Ο σεφ πατισιέ Τάσος Τυρανόπουλος εκτός από μάστερ της σοκολάτας μπορεί να θεωρηθεί και ειδικός της ζύμης (είχε, λέει, καλό δάσκαλο, από αυτούς τους παλιούς Πολίτες μάστορες που λέγαμε στην αρχή). Το τσουρέκι τους είναι πλεγμένο σε χαλαρή κοτσίδα, έχει ξύσμα από εσπεριδοειδή, μαστίχα, μαχλέπι και είναι τόσο γλυκό όσο χρειάζεται για να φαγωθεί σκέτο ή με παρέα.

Ο Τάσος στη Γλυφάδα κάνει εξαιρετικά κουρουδάκια, δηλαδή μικρές τυρόπιτες κουρού. Αρχικά θα σκεφτείτε πως δεν σας αφορά, αλλά είναι μέχρι να τα δοκιμάσετε όταν θα πάτε να πάρετε το σμυρναίικο τσουρέκι του. Το φτιάχνει όλο το χρόνο, αλλά το Πάσχα η παραγωγή αυξάνεται κατακόρυφα. Μαχλέπι, μαστίχα, ωραία ζύμη λαστιχωτή, όπως πρέπει. Πρέπει να ξέρετε ότι στις 10 το πρωί βγαίνουν τα πρώτα και νωρίς το απόγευμα έχουν τελειώσει. 

Το δικό μου αγαπημένο το άφησα για το τέλος. Η Ρίτα Αμιραλιάν είναι μια τσαχπίνα Αρμένισσα και φτιάχνει κουλουράκια και λοιπά αρτοποιήματα σε ένα μικρό εργαστήριο στην Παλιά Κοκκινιά. Το τσουρέκι της είναι αφράτο σαν μαξιλαράκι, πολύ μαλακό και ζυμωμένο με καλό γαλλικό βούτυρο και δυνατό αλεύρι. Έχει γαλακτερή ζύμη, μυρίζει μαχλέπι (έχει και μαστίχα) και είναι λευκοψημένο. Φουρνίζει όλη τη μεγαλοβδομάδα και δε μένει ούτε ένα. Παραγγελίες και αγορές εγκαίρως.

PLUS: Το Σορολόπ στα Εξάρχεια. Τσουρέκι, παγωτό, daiquiri και προφιτερόλ στο ολοκαίνουριο Σορολόπ των Εξαρχείων. «Ελευθερία και καλές τιμές» είναι το μότο του new entry που εδώ και λίγες μέρες μεταμόρφωσε την γωνία Μπενάκη-Μεταξά σε γλυκό πέρασμα.

Divan Ναϊάδων 51-53, Παλαιό Φάληρο, τηλ.: 210 9821927

Riviera Τρίτωνος 119, Π. Φάληρο, τηλ.: 210 9826670

Lido Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι, τηλ.: 210 7516898

Αριστοκρατικόν Βουλής 7, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3220546

Güllüoglu  Ερμού & Νίκης 10, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3213959

Ασημακόπουλος Χαρ. Τρικούπη 82, Αθήνα, τηλ.: 210 3610092

Πνύκα Πρατίνου 13, Παγκράτι, τηλ: 210 7251941/ Πετράκη 24, Σύνταγμα, τηλ: 210 3245162/ Τοσίτσα 26, Εξάρχεια, τηλ: 210 3812817

Ευη Ιλισσίων 2 & Νυμφαίου 4, Ιλίσια, 210 7241766

Σοκολάτα Αγωνιστών Στρατοπέδου 76, Χαϊδάρι,τηλ.: 210 5810780/ Ατταλείας 244, Κορυδαλλός, τηλ.: 210 4979770 / Γούναρη 231, Άνω Γλυφάδα, τηλ.: 210 9639476

Τάσος Μαραγκού 6, Γλυφάδα, τηλ.: 210 8943154

Rita's Cookies Δομοκού 40, Παλιά Κοκκινιά, τηλ.: 210 4912323

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΓΕΥΣΗ
NEWS
Save